Кето крем супа от авокадо с бекон е чудесна рецепта за нисковъглехидратен режим и може да се сервира топла или студена – според сезона, подобно на гаспачо.
Супата е много лесна за приготвяне – трябват ни само пресни авокадо, кориандър, чесън на прах, сок от лайм и бульон по избор. Приготвя се за по-малко от 10 минути, сервира се с хрупкав бекон, много е питателна, а вкусът й е изненадващо добър.
Рецепта за крем супа от авокадо с бекон
Супите са чудесен избор за кето режим на хранене, тъй като засищат, и същевременно съдържат ниско количество въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
10 минути | 2 | 4 г нетни въглехидрати, 797 калории |
Необходими продукти:
- 600 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 2-3 стръка пресен кориандър (~10 г)
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 броя авокадо, добре узряло (~300 г)
- Изстискан сок от ½ лайм
- 230 г бекон, запържен и натрошен
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Ако искате да сервирате супата топла, загрейте бульона на средна температура.
- Добавете в блендер кориандъра, чесъна на прах, авокадото и сока от лайм, заедно с бульона, и пасирайте.
- Овкусете със сол и пипер.
- Сервирайте с натрошен бекон и листенца пресен кориандър.
Още идеи за вкусни режимни супи ще откриете и в кулинарната ни книга в две части „Кето фантазии“.
Ако сте любители на хляба и не можете да хапвате супа без филийка, препоръчваме ви да опитате и нашия кето хляб смес – за час ще имате чудесен нисковъглехидратен хляб. Няма да нарушите режима си и ще се насладите на вкусен, богат на фибри вариант.
Кето хляб (смес) 250 г | 7.20лв. | ||
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. |
Кулинарен трик: Как да нарежем авокадо?
Ако досега не сте работили с този плод, има много лесен и ефективен начин да използвате цялата му месеста част без никакви загуби.
- Разрежете авокадото на две, като прекарате ножа по дължина около костилката. Тя трябва да остане в едната половина.
- Отстранете я, като леко я чукнете и забиете с ножа. Лесно трябва да се отдели с дръпване след това.
- Поставете половин авокадо в дланта си, с кората към нея, и направете надлъжни разрези, а след това – напречни, в авокадото.
- След това с лъжица изгребете месестата част от обелката. Трябва да остане само една „лодка“ от нея.
- Повторете с другата половина.
При избор на авокадо се спирайте на такова, което е добре узряло – при пипане трябва да не е твърдо, съвсем леко да потъва пръста ви в кората. По-тъмният цвят на плода понякога също е знак за зрялост.
Защо да си направим крем супа от авокадо?
Авокадото е не само вкусно, но предлага и редица ползи за здравето.
Ето някои от основните предимства на авокадото:
- Богато на хранителни вещества – Авокадото е пълно с основни хранителни вещества. Те са добър източник на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол. Авокадото също съдържа витамини и минерали като витамин К, витамин Е, витамин С, витамин В6, фолат, калий и магнезий.
- Здравословно за сърцето – Мононенаситените мазнини в авокадото, по-специално олеиновата киселина, са свързани със здравето на сърцето. Тези мазнини могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол и да намалят риска от сърдечни заболявания.
- Управление на теглото – Въпреки че има относително високо съдържание на калории, авокадото може да бъде полезно в режими за сваляне на килограми. Комбинацията от здравословни мазнини, фибри и ниско съдържание на захар помага се чувстваме сити и удовлетворени, намалявайки вероятността от преяждане.
- Антиоксидантни свойства – Авокадото съдържа различни антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Тези антиоксиданти предпазват очите от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта.
- Усвояване на хранителни вещества – Авокадото може да подобри усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества като витамини A, D, E и K. Добавянето на авокадо към ястия, богати на тези хранителни вещества, може да увеличи максимално усвояването им от тялото.
Авокадото е отличен източник и на диетични фибри, за които знаем, че подпомагат храносмилането.
Как да разнообразим нашата крем супа от авокадо?
Рецептата по-горе е базова, като всеки кулинар, според вкуса си, може да я променя или надгражда.
По тази причина има стотици варианти на супа от авокадо, някои от тях включват:
- Кисело мляко вместо бульон (за студено сервиране)
- Краставица вместо кориандър
- Добавяне на пресен джоджен или магданоз
- Овкусяване с люта чушка
- Поръсване със семена по избор
- Гарниране с микрорастения – те стават все по-популярни, ранните изследвания показват, че микрорастенията съдържат до 40% повече фитохимикали (полезни хранителни вещества и компоненти) от техните пълноценни аналози.
С какво да сервираме кето крем супа от авокадо?
Каквото и да решите да добавите към супата, трябва да бъдете внимателни с дневния прием на въглехидрати и да следите за количествата в порциите.
Има много нисковъглехидратни и вкусни опции, с които да поднесете крем супата от авокадо. Например с „пърленка“ от кашкавал и пармезан за допълнителна хрупкавост и текстура.
Кето крекери от бадемово брашно също са лек вариант за допълване на авокадовата супа, както и запечено сирене Бри.
Превърнете вашата крем супа от авокадо в морско ястие, като поднесете към нея и скариди на тиган.
Още от здравословната ни кухня

Друга подобна рецепта е гаспачо – студена доматена крем супа от испанската кухня.
Ако тази рецепта за крем супа от авокадо, подходяща за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар