Кето крем супа от авокадо с бекон

Обновена: 11.03.2024|
Кето крем супа от авокадо с бекон.

Кето крем супа от авокадо с бекон е чудесна рецепта за нисковъглехидратен режим и може да се сервира топла или студена – според сезона, подобно на гаспачо.

Супата е много лесна за приготвяне – трябват ни само пресни авокадо, кориандър, чесън на прах, сок от лайм и бульон по избор. Приготвя се за по-малко от 10 минути, сервира се с хрупкав бекон, много е питателна, а вкусът й е изненадващо добър.

 

Рецепта за крем супа от авокадо с бекон

Супите са чудесен избор за кето режим на хранене, тъй като засищат, и същевременно съдържат ниско количество въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 минути 2 4 г нетни въглехидрати, 797 калории

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Необходими продукти:

  • 600 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 2-3 стръка пресен кориандър (~10 г)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 броя авокадо, добре узряло (~300 г)
  • Изстискан сок от ½ лайм
  • 230 г бекон, запържен и натрошен
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер

 

Начин на приготвяне:

  1. Ако искате да сервирате супата топла, загрейте бульона на средна температура.
  2. Добавете в блендер кориандъра, чесъна на прах, авокадото и сока от лайм, заедно с бульона, и пасирайте.
  3. Овкусете със сол и пипер.
  4. Сервирайте с натрошен бекон и листенца пресен кориандър.

Още идеи за вкусни режимни супи ще откриете и в кулинарната ни книга в две части „Кето фантазии“.

Ако сте любители на хляба и не можете да хапвате супа без филийка, препоръчваме ви да опитате и нашия кето хляб смес – за час ще имате чудесен нисковъглехидратен хляб. Няма да нарушите режима си и ще се насладите на вкусен, богат на фибри вариант.

 

Кулинарен трик: Как да нарежем авокадо?

 

Кето крем супа от авокадо с бекон.

 

Ако досега не сте работили с този плод, има много лесен и ефективен начин да използвате цялата му месеста част без никакви загуби.

  1. Разрежете авокадото на две, като прекарате ножа по дължина около костилката. Тя трябва да остане в едната половина.
  2. Отстранете я, като леко я чукнете и забиете с ножа. Лесно трябва да се отдели с дръпване след това.
  3. Поставете половин авокадо в дланта си, с кората към нея, и направете надлъжни разрези, а след това – напречни, в авокадото.
  4. След това с лъжица изгребете месестата част от обелката. Трябва да остане само една „лодка“ от нея.
  5. Повторете с другата половина.

При избор на авокадо се спирайте на такова, което е добре узряло – при пипане трябва да не е твърдо, съвсем леко да потъва пръста ви в кората. По-тъмният цвят на плода понякога също е знак за зрялост.

 

Защо да си направим крем супа от авокадо?

Авокадото е не само вкусно, но предлага и редица ползи за здравето.

Ето някои от основните предимства на авокадото:

  • Богато на хранителни вещества – Авокадото е пълно с основни хранителни вещества. Те са добър източник на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол. Авокадото също съдържа витамини и минерали като витамин К, витамин Е, витамин С, витамин В6, фолат, калий и магнезий.
  • Здравословно за сърцето – Мононенаситените мазнини в авокадото, по-специално олеиновата киселина, са свързани със здравето на сърцето. Тези мазнини могат да помогнат за понижаване на нивата на LDL (лошия) холестерол и да намалят риска от сърдечни заболявания.
  • Управление на теглото – Въпреки че има относително високо съдържание на калории, авокадото може да бъде полезно в режими за сваляне на килограми. Комбинацията от здравословни мазнини, фибри и ниско съдържание на захар помага се чувстваме сити и удовлетворени, намалявайки вероятността от преяждане.
  • Антиоксидантни свойства – Авокадото съдържа различни антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Тези антиоксиданти предпазват очите от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта.
  • Усвояване на хранителни вещества – Авокадото може да подобри усвояването на мастноразтворимите хранителни вещества като витамини A, D, E и K. Добавянето на авокадо към ястия, богати на тези хранителни вещества, може да увеличи максимално усвояването им от тялото.

Авокадото е отличен източник и на диетични фибри, за които знаем, че подпомагат храносмилането.

 

Как да разнообразим нашата крем супа от авокадо?

Рецептата по-горе е базова, като всеки кулинар, според вкуса си, може да я променя или надгражда.

По тази причина има стотици варианти на супа от авокадо, някои от тях включват:

  • Кисело мляко вместо бульон (за студено сервиране)
  • Краставица вместо кориандър
  • Добавяне на пресен джоджен или магданоз
  • Овкусяване с люта чушка
  • Поръсване със семена по избор
  • Гарниране с микрорастения – те стават все по-популярни, ранните изследвания показват, че микрорастенията съдържат до 40% повече фитохимикали (полезни хранителни вещества и компоненти) от техните пълноценни аналози.

 

С какво да сервираме кето крем супа от авокадо?

Каквото и да решите да добавите към супата, трябва да бъдете внимателни с дневния прием на въглехидрати и да следите за количествата в порциите.

Има много нисковъглехидратни и вкусни опции, с които да поднесете крем супата от авокадо. Например с „пърленка“ от кашкавал и пармезан за допълнителна хрупкавост и текстура.

Кето крекери от бадемово брашно също са лек вариант за допълване на авокадовата супа, както и запечено сирене Бри.

Превърнете вашата крем супа от авокадо в морско ястие, като поднесете към нея и скариди на тиган.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Гаспачо, крем супа от авокадо.

Друга подобна рецепта е гаспачо – студена доматена крем супа от испанската кухня.

 

Ако тази рецепта за крем супа от авокадо, подходяща за спазване на кето диета, ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 06.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 17:47 | Публикувана: 6 юни 2023 в 16:41 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф