Лъвска грива – здраве за мозъка

Обновена: 15.04.2024|
Лъвска грива.

Лъвска грива е медицинска (функционална) гъба, широко използвана заради благотворните й ползи за здравето. Приписва й се осезаемо въздействие върху мозъчните функции, концентрацията и дегенеративни процеси в мозъка. Възможно ли е гъба с впечатляващото име лъвска грива да има също толкова впечатляващо въздействие върху мозъка? Нека разберем.

 

Какво представлява гъбата Лъвска грива?

На латински лъвска грива е наричана Hericium erinaceus, или само Hericium. В Китай е известна под името „Hou Tou Gu“, в Япония е позната като „Yamabusitake“. Във Франция я наричат „Pom-pom-blanc“, а в англоговорящите страни – с величественото име „Lion’s Mane“.

Лъвска грива е ядлива гъба, добре позната в азиатската медицина и кулинарна традиция. За първи път името й се споменава в трактат на китайски учен, публикуван през периода на Трите кралства (220-280 г.). Още тогава гъбите са силно възхвалявани и ценени от поетите до степен на възхита и преклонение.

 

meno 02 400
mgnezii 01 600
meno 02 400
mgnezii 01 600

Как изглежда и къде вирее?

Гъбата лъвска грива има нетипична форма и външен вид. Притежава заоблено тяло, със спуснати надолу заострени краища. Често оприличавана на замръзнал водопад или буйна грива, видът й буди възхита и удивление. 

Разнообразието от размери и форми на Лъвска грива се дължи на многообразието от видове. В световен мащаб са известни 16 вида Hericium, сред които:

 • Hericium coralloides
 • Hericium flagellum
 • Hericium clathroides
 • Hericium cirrhatum

 

Плодното й тяло е едногодишно, но се размножава с години на едно и също място. Достига различни размери, според това дали е макро или микро вид. По време на развитието си потъмнява, и от бял придобива блед жълто-кафяв цвят.

Лъвската грива расте върху твърда дървесина и широколистни дървета. Предпочита главно букови и дъбови гори. Широко разпространена в планинските райони на Азия, субтропичният пояс на Северното полукълбо и в много региони на Европа.

Лъвска грива вирее на територията на България, под името Игловиден корал. Среща се в широколистния горски пояс из цялата страна. Гъбата е вписана в Червената книга на България като застрашен вид.

Кога е култивирана?

Въпреки че тези гъби съществуват в природата от векове, до култивирането на лъвска грива се стига много години по-късно. Според Китайските записи отглеждането й е започнало през недалечната 1988 година. Понастоящем са достигнати завидни производствени мощности, като само в Китай се оглеждат над 10 тона годишно.

За любители и ентусиасти се предлагат и комплекти за домашно отглеждане. Комплектите включват хранителната среда, спори и/или мицел на гъбата. Подходящите условия изискват места без пряка слънчева светлина, температура между 15 и 20°C, висока влажност и ежедневно поливане.

 

За какво се използва?

 

лъвска грива китайска медицина

 

Като повечето функционални гъби и лъвската грива има богата история и сфери на приложение. Широко застъпена в азиатската култура и традиционната китайска медицина. И до днес се използва в Китай за лечение на стомашни болки и проблеми с паметта.

Способността й да избистря ума и да подобрява познавателните способности е високо ценена. Разказва се, че още преди векове будистките монаси са приемали настойка от лъвска грива за по-добра концентрацията по време на медитация.

Освен завидните й лечебни свойства, гъбата е високо ценена и заради хранителните си качества и кулинарни преимущества. Тя е годна за консумация и основателно определяна като гурме съставка в азиатската кухня.

Има дискретен вкус на морски дарове. Предпочитан протеин от любителите на вегетарианското или веган меню. Умами бомба за небцето и тонизираща грижа за мозъка.

 

Какво съдържа гъбата Лъвска грива?

Нарастващата популярност на гъбата Лъвска грива я превръща в обект на редица проучвания. Резултатите от тях само потвърждават нейната изключителност.

Hericium съдържа активни биомолекули, с доказано действие върху мозъка. Освен богата на минерали, витамини и фибри, Лъвска грива съдържа още: 

 • Фитохимикали – хериценони и еринацини, участници в синтеза на нервния растежен фактор.
 • Ензимни антиоксиданти  – каталаза и супероксид дисмутаза, защитават клетките от вредното въздействие на свободните радикали.
 • Полизахариди – бета-глюкани, с доказани противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.
 • Невротрофични фактори – вид растежни фактори с грижа за невроните.
 • Аминокиселини –  8 есенциални аминокиселини.

 

Ползи от приема на лъвска грива

 

Лъвска грива глава пъзел

 

Концентрация и памет

Чудодейното действие на гъбата Лъвска грива е закодирано в латинското й наименование Hericium erinaceus. Двете малки молекули хериценони и еринацини притежават удивително въздействие върху мозъчната функция. Без затруднения, те преминават през кръвно-мозъчната бариера и насърчават регенеративните процеси в мозъка. Ноотропното й действие пък я прави предпочитана и желана добавка за превъзмогване на когнитивния спад.

Ноотропните вещества са естествени или синтетични съединения с благоприятен ефект върху мозъка. Наличието им, в естествена форма, в лъвската грива я правят особено популярна сред биохакеритеТези съединения успешно повлияват състоянието, наречено „мозъчна мъгла“, и активно съдействат за преодоляването му.

Важно е да отбележим, че стимулиращият ефект на гъбата лъвска грива не е придружен от нервност и превъзбуда. За разлика от действието на друг ноотроп като кафето. Напротив, много ненатрапчиво ободрява и оросява мозъка, без страничните ефекти на синтетичните ноотропни съединения.

Мозъчна пластичност

Това е терминът, с който назоваваме способността на мозъка да се променя, като създава нови неврони и невронни връзки. С напредване на възрастта тези процеси се забавят или нарушават, което е предпоставка за по-сериозни дегенеративни изменения. Превенцията е от съществено значение, приемът на хранителни добавки също.

Надежден помощник в тази посока е гъбата лъвска грива и нейните подчертани неврологични ползи. Поради това в микотерапията се използва като предпочитана съставка за стимулиране на когнитивните способности. Лъвската грива е ценен съюзник на нервната система. Повлиява добре симптомите на тревожност и оплакванията от затруднена концентрация и умора.

Друго предимство на лъвската грива е наличието на невротрофични фактори. Те са пептиди или малки белтъци, които лекуват мозъка и го възстановяват след нараняване или увреда. Проучвания с мишки сочат, че тези съединения в гъбата насърчават неврогенезата и стимулират процеса на създаване на нови нервни клетки и невронни мрежи. Това ценно действие на лъвска грива укрепва нервната система и благоприятства мозъчната пластичност.

Депресия и тревожност

 

Лъвска грива жена в депресия

 

Депресията е социално значимо заболяване, с което се сблъскват все повече хора от различна възраст и социални прослойки. Причини много, терапии също. Нерядко скъпи или с редица странични ефекти. Това е и причината да търсим лек от природата, чудодейна съставка, която ще помогне, без да вреди.

Заявки в тази посока дава гъбата лъвска грива заради ноотропното й действие върху организма. Тези вещества обичайно релаксират мозъка. Осезаемо избистрят възприятията и, като вторично действие, повишават настроението и самочувствието.

Обяснението е, че екстрактите от лъвска грива действат върху хипокампуса и регенерират клетките му. Като дял в мозъка, отговорен за емоционалната реакция и спомените, неговото правилно функциониране намалява пристъпите на тревога и способства за ведра нагласа към живота.

Лъвска грива и болест на Алцхаймер

Сериозно дегенеративно заболяване, причините за което не са достатъчно разучени. Развитието на болестта се свързва с наличието на сенилни плаки и неврофибриларни възли в мозъка. Болестта напредва бавно и причинява трайни и необратими промени в мозъка. Използваните лечения постигат симптоматични подобрения, но, за съжаление, не постигат пълно излекуване.

Гъбата лъвска грива деликатно загатва за ползи в борбата с дегенеративни заболявания. За полезното й действие в тази посока сочат данни от проучвания с лабораторни мишки.

Резултатите при тях сочат, че екстрактите от Лъвска грива са в състояние да намалят симптомите на загуба на паметта и да предотвратят дегенеративната увреда на мозъчната тъкан. Тези данни дават надежда за евентуални положителни резултати и при хората.

Изследванията продължават и задълбочават медицинския интерес към широкият й спектър на действие.

Здрав стомах

Ценното действие на Лъвска грива върху мозъка е обвързано с доказаните й ползи за стомаха. Доказано е, че здравето на стомашно-чревния тракт предпоставя благосъстоянието на мозъка и обратно.

Успешно прилагана за лечение на язва и гастрит, последните изследвания отчитат приноса й за намаляване размера на стомашните язви. Силната антиоксидантна активност на гъбата защитава стомашната лигавица и предотвратява растежа на бактерията Helicobacter pylori, обичаен причинител на язвени изменения в стомаха.

 

Прием и противопоказания

 

Лъвска грива прием

 

Лечебното й действие и кулинарни преимущества дефинират лъвската грива като естествена суперхрана. Може да се използва приготвена във вкусни рецепти, стрита на прах, като лечебен чай или приемана като добавка.

Тази лековита гъба има малко известни странични ефекти. Въпреки това следва да сме внимателни, когато я приемаме като нов продукт.

Не сме застраховани от проява на чувствителност, непоносимост или алергия към нейното действие. Като предпазна мярка Лъвска грива не се препоръчва на:

 • Деца
 • Бременни
 • Кърмачки
 • Хора с алергия към гъби

 

Следва да сме особено внимателни при наличие на съпътстващи здравословни проблеми и допълнителен прием на лекарства. В тези случаи винаги е препоръчителна консултацията със специалист.

В останалите случаи приемът на Лъвска грива, според указанията на производителя, е достатъчно резултатно. Не бива да забравяме, че като повечето добавки, и тази не постига светкавичен ефект. Добре е да се обмисли продължителен прием, за да се достигне нужната концентрация и осезаеми промени в организма.

За максимален ефект и повишени ползи, се препоръчва комбинацията на лъвска грива с адаптогенни растения като женшен и златен корен (родиола).

Изключителният състав и действие на гъбата лъвска грива за пореден път подчертава удивителната сила на природата и безценните й дарове. Със своя широк спектър на полезно действие тя подобрява когнитивните функции и памет, укрепва нервната система и психика, повишава имунитета и лекува стомаха. Всичко това я прави желан съюзник в стремежа ни към цялостно благополучие.

Какви са предимствата от Лъвска грива за мозъка?

Тя подпомага когнитивните функции, подобрява паметта, укрепва нервната система и овладява тревожността.

Как Лъвска грива предпазва невроните?

Проучвания сочат, че биоактивни съединения в Лъвска грива насърчават неврогенезата и стимулират процеса на създаване на нови нервни клетки и невронни мрежи.

Как се консумира Лъвска грива?

Консумира се под формата на чай, тинктура, като съставка в ястия и като хранителна добавка.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

8b33b1ef2530b84c40e13d7325f30faa?s=96&d=mm&r=g

Анелия Калчева е магистър педагог с дългогодишен академичен опит. Автор на научни публикации в реферирани издания. Развива интересите си в областта на творческото писане, медицината и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 15 април 2024 в 12:05 | Категория: Здраве