Най-просто казано микотерапия или известна още като фунготерапия е прилагането на поддържащо или самостоятелно лечение чрез медицински гъби, като основната му цел е подпомагане на имунната система. В момента в медицината се използват повече от 100 вида гъби. Това голямо разнообразие е свързано с терапевтичните свойства на различните видове, които все повече разширяват спектъра на микотерапията. Гъбите се използват от хиляди години в културите по целия свят. Древните египтяни вярвали, че консумацията на гъби може да донесе дълъг живот. Днес те са на почит, особено в азиатските страни, заради невероятните си лечебни свойства, които ще бъдат обект на днешната ни статия.

Свързани продукти:

 

Полезни свойства на медицинските гъби и прилагането на микотерапия

Но защо всъщност гъбите са толкова полезни? На първо място, всички гъби съдържат бета глюкани, за които е установено, че помагат в борбата с възпалението и поддържането на имунната система. Гъбите също така съдържат вид лектини, които се смята, че могат да разпознават зловредни клетки и да им попречат да растат и да се разделят. Ето още интересна информация за ползите от прилагането на микотерапия:

  • Увеличават антиоксидантната активност

Микотерапия. Гъби, непочистени. Готови за термична обработка.

Ще припомним за пореден път, че високите нива на свободните радикали увреждат различни структури в клетките. Това допринася за увеличаване на риска от развитие на много здравословни проблеми. Ето защо намаляването или деактивирането на свободните радикали може да доведе до огромни ползи за здравето. Антиоксиданти, като витамин С, витамин А, селен, бета-каротин и други, противодействат на неблагоприятните ефекти на свободните радикали (повече за тях тук). Много видове гъби също съдържат мощни вещества, за които е установено, че неутрализират свободните радикали.

Например, екстрактите от лечебната гъба рейши намаляват активността на свободните радикали. Известна в Китай като „растение на духа“, се смята, че гъбата рейши отпуска и укрепва ума и тялото. Друга лекарствена гъба – чага, също е известна със своите антиоксидантни свойства. Установено е, че полизахаридите в нея имат силна антиоксидантна активност и помагат за пълното пречистване от свободните радикали. По подобен начин влияят и полизахаридите в гъбата кордицепс. Тя помага не само за неутрализиране на вредните свободни радикали, но и засилва активността на вродените антиоксидантни системи в тялото.

  • Подсилват имунната система

Понякога, особено с напредване на възрастта, имунната система може да започне да се „износва“ и да функционира по-малко ефективно. Медицинските гъби и прилгането на микотерапия могат да помогнат. Те повишават както нивата, така и активността на много жизненоважни компоненти на имунната система и дори могат да направят имунните клетки по-ефективни в отговор на бъдещи инфекции.

Макрофагите са вид имунни, бели кръвни клетки, които поглъщат и усвояват клетъчни отпадъци, чужди вещества, микроби и всичко друго в тялото ви, което не изглежда здравословно за имунната система. Доказано е, че полизахаридите в гъбата чага предизвикват бързо увеличаване на макрофагите. Друга лекарствена гъба – рейши, стимулира производството на много компоненти на имунната система, включително естествени клетки „убийци“, които откриват и унищожават заразени клетки. Шийтаке пък е една от най-популярните и най-добре изучените медицински гъби в света днес. Тези гъби съдържат полизахарид, известен като лентинан, който помага да се подобри качеството и продължителността на живота. Само за един месец консумацията на сушените гъби шийтаке започва да поддържа както по-силна имунна система, така и да намали възпалението.

  • Регулират нивата на кръвната захар

Микотерапия може да се прилага и при регулиране на безопасни нива на кръвна захар. Съединенията от паразитната гъба кордицепс, например, имат мощна хипогликемична активност. Полизахаридите в тази гъба допринасят и за по-ниски нива на триглицеридите и холестерола. Едно от най-често срещаните и опасни усложнения, които могат да бъдат причинени вследствие на диабет, е диабетна нефропатия. С течение на времето състоянието може да доведе до неизправност и дори отказване на бъбреците. Кордицепс значително намалява нивата на кръвната захар, понижава маркерите, които сигнализират за увреждане на бъбреците и запазват тяхната функция.

  • Микотерапията подпомага мозъка

Игловидният корал има дълга история в традиционната китайска медицина. Допълнително тази гъба съдържа до 20% протеин и се счита за изключителен деликатес. Доказано е, че мощните съединения в нея активират много важен пептид, известен като „фактор на растежа на нервите“ или NGF, необходим за поддържането и оцеляването на невроните в мозъка, както и за способността им да провеждат електрически сигнали ефективно.

Краткосрочната памет се отнася до способността да задържаме малко количество информация в съзнанието си в лесно достъпно състояние за кратък период. Паметта за визуално разпознаване пък е измерване на способността да разпознаваме по-рано срещани събития, предмети или хора и да ги „помним“. И двата вида памет често се губят при хора със здравословни неразположения, свързани с възрастта. Тук отново може да помогне микотерапия с игловиден корал, който предотвратява разграждането на пространствената краткосрочна и визуално разпознавателна памет и да забавя началото на когнитивната дисфункция.

  • Подобряват физическата активност

Прилагането на микотерапия не просто ще ви помогнат да живеете по-дълго, но и да живеете по-добре и по-силни и здрави. Особено кордицепс. Доказано е, че екстрактите от кордицепс разширяват аортата (основната артерия в тялото, която доставя оксигенирана кръв към цялата кръвоносна система) с до 40%, като по този начин увеличава притока на кръв и значително повишава издръжливостта. Нещо повече, кордицепс съдържа аденозин и може да стимулира производството на АТФ (аденозинтрифосфат) – един от основните източници на енергия в клетките. Това също може да подобри физическото представяне.

Полезните свойства на гъбите

Здравните ползи на медицинските гъби са изключителни. Всички примери, дадени в тази статия се считат за безопасни и нетоксични. Можете да ги откриете в специализирани магазини. Имайте предвид, че вкусовите качества на много от тях могат да бъдат не особено задоволителни. Но какво да кажем за обикновените ядливи гъби? Съществуват значителни доказателства, че всички те, дори и най-разпространените сортове също имат мощни за здравето свойства (можете да си ги припомните тук). Така, че наслаждавайте им се с удоволствие.