Кожни обриви – защо зачестяват през лятото и основни видове

Обновена: 08.03.2024|
Екстракт от бяла ружа. Кожни обриви. Лопен билка.

През лятото се излагаме на повече слънчева светлина, насекоми, растения и други фактори, които могат да да станат причина за неприятни и дори болезнени кожни обриви. За щастие, има няколко прости стъпки, които можете да предприемете, за да се защитите от различните видове обриви. Така няма да се налага да разваляте хубавите емоции от лятната отпуска. Нека да видим кои са основните кожни обриви, с които можете да се сблъскате този сезон и как да ги предотвратите.

 

Топлинен обрив

Топлинният обрив е най-често срещаният от видовете кожни обриви през лятото. Той е безобиден, но много сърби. Причината за появата му е претопляне на местата, където се събира пот, като подмишниците, гърба, под гърдите, слабините и др. всичко се дължи на запушване и възпаление на потните жлези, заради високата температура и влажност. Симптомите са:

 • Малки червени петна
 • Дразнещ сърбеж и усещане за боцкане
 • Зачервяване и леко подуване на засегнатата област

Това, което можете да направите, е да спрете обилното потене. Така ще намалите риска от обрива. Специалистите съветват да се носят по-леки и памучни дрехи. Същевременно е добре да поддържате кожата си хладна, като използвате вентилатори, хладни душове и климатик, когато е възможно. И най-важното – не тренирайте на открито в горещите части на деня.

 

Слънчева алергия

Кожни обриви.

Също много разпространено състояние, при което се появяват червени, люспести и изключително сърбящи подутини по някои части на тялото или покриващи цялата кожа. При някои хора се получават дори мехури. Слънчевата алергия може да се дължи на няколко първоизточника, поради което се открояват следните видове:

 • Фотодерматит – проявява се при хора на определени медикаменти или хора, изложени на някои химикали, багрила или дезинфектанти.
 • Полиморфно светлинно изригване – обривът се появява по предната част на шията, гърдите, ръцете и бедрата. Обикновено се изчиства без лечение след няколко дни, но е рецидивен.
 • Лупус (Системният лупус еритематозус) – такъв обрив могат да получат и хората с това системно автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото.

Това, което можете да направите, за да избегнете слънчевата алергия, е да се информирате дали лекарствата ви (ако приемате такива) могат да имат такъв страничен ефект. Медикаментите, които могат да причинят алергична слънчева реакция, включват кетопрофен (намира се в някои болкоуспокояващи) и антибиотиците – тетрациклин, доксициклин и миноциклин. Ако приемате някое от тези или други лекарства, причиняващи обриви, най-добре стойте на сянка. Хубаво е и да защитете кожата си от слънцето. Направете го със специален слънцезащитен крем, който е водоустойчив и SPF от 30 или повече (за ролята на слънцезащитните фактори можете да се информирате подробно от тази статията, посветена на темата в блога ни).

 

Сърбеж на плувеца (Сърберал дерматит)

Тук отново прибягваме до нещо, което трудно ще избегнем през летните месеци  – плуването във водни басейни. Обривът, известен като сърбежът на плувеца, се появява след плуване в езера, морета и други водни басейни. Той се получава, когато паразити от водата преминат в кожата, причинявайки малки червени петна по области, които банският костюм не е покрил. При по-тежки случаи се появяват интензивно сърбящи язви и мехури. Децата са особено податливи на такъв вид обрив, защото са склонни да стоят в плитка, по-топла вода, където има повече паразити.

Можете да предотвратите появата на този кожен обрив като вземете следните предпазни мерки. На първо място, стойте далеч от заразена вода. Когато водата е заразена, можете да видите знак, който ви казва да стоите далеч, или можете да чуете за някой, който наскоро е развил сърбящ обрив, след като е бил в тази водата. Другото, което може да направите, ако не знаете дали басейнът не е заразен, е да се подсушите добре, след като излезете от водата. Паразитите започват да умират, когато водата по кожата ви започне да се изпарява.

 

Кожни обриви, причинени от ухапвания и ужилвания

Ухапванията и ужилванията обикновено причиняват болка и леко подуване, но те могат да причинят и тежка кожна реакция при някои хора, особено ако са алергични. В повечето случаи реакцията е локализирана и се изразява в подуване на мястото на ухапване или ужилване, което постепенно отминава за няколко дни. При някои хора обаче реакцията засяга цялото им тяло и може да причини сърбеж, подуване на лицето, устните, езика, гърлото и горните дихателни пътища, учестен пулс и ниско кръвно налягане.

Внимание! Тежката алергична реакция, засягаща цялото тяло, се нарича анафилаксия и се нуждае от спешна медицинска помощ!

Това, което можете да направите, за да се предпазите, е да използвате подходящи репеленти, които да държат насекомите далеч от вас. Ако знаете, че ще прекарате повече време сред природата, вземете със себе си антиалергичен медикамент от първа необходимост, особено ако знаете, че сте алергични. Най-често към тежки алергични реакции са предразположени хората с непоносимост от ужилвания на пчели. Те трябва да бъдат най-внимателни.

 

Кожни обриви, причинени от отровен бръшлян и подобни растения

 

Кожни обриви.

 

Отново заради факта, че прекарваме повече време на открито, сме изложени не само на нападения от насекоми, но и да попаднем на някое отровно растение. И тук не говорим за досадната коприва, която предизвиква неприятни мехури, които изчезват след няколко минути. Имаме предвид растенията като отровния бръшлян, които съдържат веществото урушиол. То предизвиква интензивен сърбящ обрив, когато попадне върху кожата.

Най-добрият начин да избегнете този неприятен обрив и да си спестите дискомфорта е да научите как изглеждат тези растения и да ги избягвате. Ако все пак сте докоснали някое от тези растения, действайте бързо, за да предотвратите появата на обрив. Ето какво препоръчват дерматолозите да направите веднага след среща с отровен бръшлян, дъб или шмак. Незабавно измийте частта от кожата си, която се е докоснала растението, с едно от следните:

 • Алкохол
 • Препарат за миене на съдове
 • Прах за пране

Измийте нежно кожата си. Търкането може да ускори появата на обрив, защото втривате маслото на растението допълнително в кожата. Изплакнете обилно с много студена вода. Не забравяйте да измиете добре и под ноктите си!

Следвайте тези инструкции в рамките на 10 до 20 минути след докосване до растението.

Внимание! Ето кога трябва да потърсите лекар!

Посъветвайте се със специалист, ако обривът не се подобри от само себе си, влошава се или имате признаци на инфекция върху кожата като:

 • болка, подуване, зачервяване или топлина около засегнатата област;
 • гной, изтичащ от лезиите;
 • подути лимфни възли в подмишницата, шията или слабините;
 • треска или повръщане;

Всичко това може да бъде знак за сериозна алергична реакция, така че не губете време! Ние ви пожелаваме да не се сблъсквате с подобно проблеми това лято. Бъдете здрави и приятна почивка!

Категории: Здраве|Публикувана: 04.09.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 15:42 | Публикувана: 4 септември 2020 в 14:46 | Категория: Здраве