Мит ли е есенният косопад?

Ако откриете повече коса по четката или гребена от обикновено, не сте сами. Сезонният косопад е по-често, отколкото си мислим. И това (в по-голямата си част) е само временно явление. Но, временно или не, загубата на косата е  стресираща за всяка жена. За щастие има няколко начина за намаляване на неприятния есенен косопад и насърчаване на растежа на силна и здрава на вид коса.

От храната до продуктите, които използваме, днес ще разгледаме няколко ефективни начина, по които можем да намалим сезонния косопад.

Познаване по-добре на нормалния растеж на косата

Започваме с уточнението, че е напълно нормално всеки ден да губим по малко коса. Нека научим как да правим разлика между нормалния косопад и вида на косопада, който трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се предотврати по-нататъшната сериозна загуба на коса.

Човешката коса расте между 3 и 6 години. При нормални условия 90 на сто от косата ни расте, докато оставените 10% са в състояние на покой (наричано стадий на телоген) за период от 2 до 6 месеца, преди да изпадне. Нашите космени фоликули почиват 3 месеца, преди целият процес да се повтори отново.

Какво причинява сезонен косопад?

Сезонният косопад през есента най-често се причинява от последствията от лятото.

biotin 02 400
biotin 02 600

Основните причини за сезонен косопад през есента са:

  • Най-често косата при повечето жени е в най-висок дял на състояние на покой в средата на лятото – като телогенното състояние в повечето от тях е приключило около 3 месеца по-късно, от октомври нататък. Именно това е основната причина за загубата на повече коса през есенните месеци.
  • Косата защитава скалпа от силното лятно слънце и съответно нуждата намалява през есенните месеци.
  • Друга причина е фактът, че сме склонни да се разболяваме по-лесно в студените месеци, а не през лятото, и тъй като клетките на косата ни са вторите най-бързо произвеждани клетки в тялото, косата често е първото нещо, от което страдаме при всяко състояние на тялото. Косата всъщност може да се използва като барометър на нашето здраве!

Благодарение на щетите, причинени от топлина, излагане на хлор и солена вода и излагане на слънце, косата след лятото може да бъде чуплива, суха и склонна към накъсване. В резултат на това през есента можем да забележим повече загуба на коса. Няма нужда да изпадаме в паника. Ако усетим сезонен косопад, има начини да се погрижим за косата.

Как да намалим сезонния косопад

Млада жена, която страда от есенен косопад.

Ако забележим сезонен косопад, има начини да намалим влиянието, особено ако започнем есента с подходяща защита и грижа. Важно е обаче да се има предвид, че косата и косопадът на всяка жена могат да са различни. И нерядко, сезонният косопад може да бъде причинен от нещо друго, като хормонален дисбаланс и работа на щитовидната жлеза. Но ако това е само сезонно явление, причинено с началото на по-хладните дни, опитате тези средства за есенен косопад.

На помощ идват витамините

Друг начин да дадем малко помощ  изтощена и падаща коса е приема на подходящи витамини. Можем да подхраним косата, като приемаме биотин (витамин В7). Един от най-ефективните витамини за по-гъста и здрава коса, биотинът стимулира растежа на нова коса, което и изключително важно за възстановяване от следите от косопада. Биотинът е водоразтворим витамин, важно хранително вещество за растежа на косата. Докато дефицитът на биотин може да причини загуба на коса и есенен косопад. За да избегнем това и да насърчим здравия растеж на косата, може да приемаме биотин под формата на добавка (разгледайте продукта ТУК).

Консумацията на омега мастни киселини може да помогне за подобряване на косата отвътре навън, тъй като те са пълни с хранителни вещества и протеини. Приемът на омега-3 заедно с антиоксиданти помага за подобряване на плътността и диаметъра на косъма. Освен това намалява загубата на коса при есенен косопад. Омега мастните киселини помагат на клетките да работят правилно и да изграждат здрава структура, както е да възстановяват вече повредената цялост на косъма. Вижте повече за продукта ТУК.

Натурални продукти за почистване и грижа

Скалпът се чувства по-добре и по-силно, като го поддържаме чист с натурални органични продукти, които ще подсилят корените и ще улеснят процеса на растеж. Сулфатите, парабените и изкуствените оцветители и аромати изтощават косата и спират растежа на нова коса. Сигурни сме, че колкото повече се грижим за тялото си с натурални продукти и съставки, толкова по-добре ще изглежда и косата.

Постригване

При загубата на коса, последното нещо, което искаме да направим, е нова прическа. Ако обаче косопадът е причинен от сезонно увреждане като накъсване на косъма – подрязването на изтощената коса може да намали неприятния есенен косопад. Освежаването на косата и премахването на сухите и цъфтящи краища ще подобри здравето и красивия вид на косата, а и ще започнем наново този сезон!

Намаляване на термичната обработка

Стайлингът и прекалено много обработване на повредена, след лятото коса могат да бъдат пагубни за нея. Топлината от уредите за къдрене и изправяне, може да причини повече щети на косата и да я направи по-чуплива и склонна към накъсване. За да намалим ефектите от есенен косопад, нека опитаме се да стилизираме косата по-малко и да намалим употребата на сешоари, маши и преси за коса. Не след дълго ще забележим разликата в здравето на косата.

Промени в храненето

Жена, с хубава кожа, която държи разрязано наполовина авокадо.

Това, с което се храним, може да допринесе (или да навреди) на здравето на косата. Като общо правило е важно да се храним с добре балансирана диета не само за доброто здраве, но и за хубава коса и кожа. Добавянето на храни, богати на мастни киселини като авокадо, бадеми, органично кокосово масло и сьомга може да помогне за поддържане на здрава коса и да намали значително влиянието на сезона върху хосата и риска от есенен косопад.

Хидратиране

Винаги е добра идея да положим допълнителни усилия през есените месеци, за да поддържаме косата хидратирана и овлажнена. За целта може да използваме дълбоко подхранваща маска против есенен косопад или да си приготвим такава сами вкъщи. Предлагаме ви една изпитана рецепта за маска, която подхранва косата при есенен косопад.

Разбъркваме в малка купичка:

  • 2 с. л. студено пресовано кокосово масло.
  • 1 с. л. чисто арганово масло.
  • 1 с. л. мед (за предпочитане суров, органичен мед).
  • По избор: Няколко капки лавандула или етерично масло по избор за ароматните и релаксиращи свойства.

Нанасяме маската равномерно върху влажна коса, секция по секция и я масажираме в скалпа, за да стимулираме здравия растеж. Съсредоточаваме се върху краищата си, за да помогнем на увредените и накъсани косъмчета. Увиваме косата с кърпа и оставяме маската да подейства за 20-30 минути и след това изплакваме с натурален шампоан, както обикновено.

Кокосово масло срещу есенен косопад

Млада жена си слага на косата маска от естествено кокосово масло за подхранване на изтощена коса.

Доверен източник на мастни киселини, кокосовото масло прониква във вътрешността на косъма и намалява загубата на протеини от косата. Кокосовото масло може да се използва преди или след измиване на косата в зависимост от вида на косата. Ако косата има тенденция да е мазна, може да направим дълбоко овлажняване, масажирайки кокосовото масло директно в скалпа и по цялата дължина на коса. Оставяме да подейства през нощта или за няколко часа, преди да я измием. Ако косата е суха, също може да се използва като маска преди измиване, както и да се нанася съвсем малко количество на краищата на вече измитата коса за допълнително овлажняване. Кокосовото масло е стимулатор на растежа на косата, бори загубата на коса, подобрява здравето и блясъка й и се използва от векове.

Последователна грижа за видими резултати

Ако искаме да подобрим здравето на косата си, нека бъдем последователни. Да не забравяме, че лечението на есенен косопад може да отнеме няколко месеца, за да даде забележими резултати.

Можем да използваме няколко от средствата по-горе и да ги комбинираме според личните нужди и интензитета на косопада. Важно е всеки ден да отделяме време, за да се съсредоточим върху подхранването на косата си, за да се радваме на отново здрава и силна коса. Нека бъдем позитивни и да поддържаме здравословен начин на живот, който ще допълни плана за лечение на есенен косопад и ефекта ще бъде налице!

 

[/fusion_text]

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]