Обезводняване по време на бременност – опасно ли е?

Обновена: 15.03.2024|
Обезводняване по време на бременност.

Дехидратацията не е полезна за човешкото тяло и може да доведе до усложнения. Това е особено валидно, ако говорим за обезводняване по време на бременност. Състоянието всъщност е доста често срещано, но пък има определени неща, които можете да направите, за да го избегнете.

В следващите редове ще ви разкажем за причините за дехидратация през бременността, може ли да бъде опасна за майката и плода и как да се справите с нея.

 

Защо е важна добрата хидратация през бременността?

По време на бременност женското тяло увеличава в пъти количеството вода, което използва. Това се дължи на няколко важни промени в организма.

 • Обемът на кръвта се увеличава

При някои жени обемът на кръвта можe дори да се удвои. Една здрава жена има около 4-5 л. кръв в тялото си. Но при бременна жена количеството може да достигне до 7-8 л. Ако не пиете достатъчно вода, кръвното ви налягане може да стане твърде ниско.

 • Плацентата и амниотичната течност използват много вода

Без достатъчно вода плацентата и амниотичната течност може да не се развият правилно, което повишава риска от проблеми по-късно през бременността.

 • Риск от натрупване на странични продукти

По време на бременност тялото използва много протеини и минерали. Но те оставят отпадъчни продукти след себе си, които трябва да бъдат изхвърлени чрез урината. Прием на по-малко течности води до по-малко урина и по-бавно и трудно премахване на токсините.

 • Повече вода – по-лесно усвояване на водоразтворими витамини

Витамините от група В и витамин С се усвояват само във вода. Ако се стигне до обезводняване по време на бременност, може да се затрудни абсорбцията им и да се появят проблеми с плода.

 

Признаци за обезводняване по време на бременност

 

Обезводняване по време на бременност.

 

Симптомите на дехидратация по време на бременност не се различават много от симптомите на обезводняване във всеки друг момент от живота на една жена.

И, докато не е толкова вредно да сте леко дехидратирани, когато не сте бременни, ако носите бебе, трябва да сте много по-внимателни и с най-ранните предупредителни признаци за обезводняване.

Жажда

Жаждата е най-разпознаваемият признак. Не пренебрегвайте тази нужда, слушайте тялото си и пийте вода. Поддържайте рутина на пиене на вода, поне по чаша на всеки час.

Главоболие и сънливост

Това са едни от най-ранните признаци на обезводняване по време на бременност. Може да не се чувствате замаяни или жадни, но ако енергията и настроението ви са се сринали и главата ви боли, има вероятност да не сте пили достатъчно вода.

Намалено уриниране

Тъй като един от първите признаци на бременност е нуждата от повече уриниране и когато бебето порасне, натискът върху пикочния мехур води до същото, по-малкото уриниране никога не е добър знак.

Висока температура

Тъй като телесната температура се регулира по-трудно по време на бременност, може да ви е по-горещо от обикновено. Това е много надежден знак, че не пиете достатъчно вода. Тялото използва вода, за да ви охлади, като се изпотява леко и контролира притока на кръв. При дехидратация този процес е затруднен.

Контракции

Ако усетите контракции, особено в горещите летни месеци, опитайте да изпиете чаша вода. Ако контракциите ви се дължат на дехидратация, това трябва да ги накара да изчезнат.

Учестено сърцебиене

Ако страдате от обезводняване по време на бременност, може да забележите, че пулсът ви се учестява при изправяне. Измерете кръвното и изпийте чаша вода.

 

На какво се дължи дехидратацията през бременността?

 

Обезводняване по време на бременност.

 

Къде се корени проблемът? Отчасти, както вече споменахме, това се дължи на факта, че тялото използва много повече течности от обикновено. Но има и други фактори, които оказват влияние.

Сутрешно гадене

Ако се появи, това става през първия месец и продължава до 14-та или 16-та седмица. Симптомите включват гадене и повръщане, които могат да изчезнат до настъпването на втория триместър. В някои случаи жените продължават да имат сутрешно гадене след втория триместър.

Симптомите на сутрешното гадене и повръщане водят до загуба на течности и електролити и до обезводняване по време на бременност. Освен това гаденето може да пречи на приема на течности, което затруднява тялото да си възстанови изгубената вода.

Диария

Хормоналните промени, диетичните навици и деформираните вкусови предпочитания – отвращението към определени храни, които преди бременността са присъствали редовно в менюто ви, както и апетитът за необичайни ястия, могат да доведат до диария, особено през третия триместър. Това също може да допринесе за прекомерна загуба на течности и електролити.

Пътуване със самолет

Въздухът в кабината съдържа малко влага и може да причини обезводняване по време на бременност. Затова трябва да пиете много вода, когато пътувате.

Прекомерна физическа активност, особено при топло време

Ако състоянието ви го позволява и продължавате да тренирате усилено, това може да ви накара да се потите повече, а в комбинация с топло време – да доведе до дехидратация.

 

Колко вода трябва да приемате, за да избегнете обезводняване по време на бременност?

 

Обезводняване по време на бременност.

 

Няма универсална препоръка за прием на вода през бременността. Общото количество, към което да се стремите, трябва да бъде 6 до 8 чаши. Говорим само за чиста вода и тук не се включват всички други, приети през деня течности.

Ако сте активни или живеете в по-топъл климат, не забравяйте, че количеството, от което се нуждаете, вероятно ще се увеличи с чаша или две. През второто и третото тримесечие може да откриете, че постоянно сте по-жадни и и ще трябва да коригирате приема според нуждите си.

Само не забравяйте, че колкото повече други течности пиете, толкова повече трябва да се съобразявате с калориите в тях. Опитайте се да се придържате към не повече от две до три чаши сок или друга напитка. Всичко останало трябва да е вода.

 

Какви са вредните ефекти от дехидратацията по време на бременност?

През първия триместър дехидратацията, причинена от сутрешното гадене, може да доведе до такова, което прави проблема цикличен. Когато ви се повдига, не ви се пие повече вода и ви се гади още повече.

Ако бременна жена не приема достатъчно течности, за да избегне дехидратация, може да се наложи тя да бъде хоспитализирана за прилагане на интравенозни течности.

През втория и третия триместър на бременността дехидратацията може да създаде риск от преждевременно раждане. Както споменахме, тя е една от причините за преждевременни контракции.

Дехидратацията по време на бременност може да причини ниска околоплодна течност, да повлияе на развитието на бебето и да причини дефекти на невралната тръба поради липса на правилно хранене.

 

Как да предотвратите обезводняване по време на бременност?

 

Обезводняване по време на бременност.

 

Разбира се, всичко си има решение – добрата превенция. Тя ще ви спести притесненията и усложненията, така че ето няколко съвета, които да следвате, за да не се сблъсквате с дехидратацията:

 • Пийте много вода.
 • Ако имате гадене, пийте леки топли чайове.
 • Избягвайте да ядете твърде много протеини, захар или сол.
 • Не яжте прекалено сухи храни, наблягайте на супи и салати.
 • Ако имате проблеми с поддържането на хидратация, носете памучни и дишащи дрехи и избягвайте да спортувате усилено.
 • Ако се наложи, приемайте рехидратиращи соли – те са напълно безопасни по време на бременност.
 • Намалете приема на кофеин, той е диуретик.

 

Кога трябва да потърсите лекар?

Ако дехидратацията е лека, тя може да се лекува и у дома. Но ако горните средства не работят и започнете да изпитвате тежки симптоми, трябва незабавно да се свържете с лекар!

При тежки случаи се препоръчва хоспитализация и се провеждат тестове, за да се разбере основната причина за обезводняване по време на бременност. След това се предписва интравенозна терапия, която да даде на тялото необходимата вода и хранителни вещества.

Все пак най-доброто, към което трябва да се стремите, е да останете естествено хидратирани. Така че слушайте тялото си и изобщо не допускайте обезводняване по време на бременност.

Бъдете здрави!

Защо рискът от обезводняване по време на бременност е по-висок?

По време на бременност женското тяло увеличава в пъти количеството вода, което използва. Причините са, че обемът на кръвта се увеличава, плацентата и амниотичната течност използват много вода, има риск от натрупване на странични продукти.

Какви са симптомите за обезводняване по време на бременност?

Най-ясните признаци са главоболие и сънливост, намалено уриниране, учестено сърцебиене и контракции, особено през горещите месеци.

Как да предотвратите обезводняване по време на бременност?

Освен прием на много вода, при гадене могат да се пият леки, топли чайове. Намаляват се протеините, захарта и солта, набляга се на супи и салати. Намалява се приемът на кофеин, който е диуретик.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 13.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:26 | Публикувана: 13 декември 2022 в 10:22 | Категория: Бременност и женско здраве