Коледни кето череши

Обновена: 14.03.2024|
Кето коледни черешки.

Спомняте ли си домашните сладки на баба от детството? Днес ще си направим едни от любимите ни – коледни кето череши, които не съдържат захар и бяло брашно, но по вкус не отстъпват на тези, с чийто вкус сме свикнали.

Правят се лесно и освен това са изключително красиви и ефектни. С тези коледни кето череши можете да допълните празничния разкош на трапезата и ще изненадате приятно не само гостите си, спазващи кетогенна диета, а всички, които ги опитат!

 

Рецепта за коледни кето череши

 

 

Нетърпеливи сме да ви разкрием как точно се приготвят тези вкусни и сладки топчета. Нашите коледни кето череши са приготвени с подбрани нисковъглехидратни съставки, което ги прави особено здравословни и режимни.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати
40 минути 26 броя 2 г

 

Необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 2 с. л. стевиола с ванилия
  • 20 г еритритол на пудра
  • 2 с. л. тахан
  • 140 г сурови орехи, смлени

 

За декорация:

  • 13 двойки борови клонки
  • 25 г лиофилизирани ягоди (по желание)

 

Приготвяне:

 

Кето коледни черешки.

 

  1. Застелете тавичка с хартия за печене.
  2. В голямата купа смесете добре бадемовото брашно, разтопеното масло и стевиолата с ванилия.
  3. Разстелете сместа в тавичката и разточете на тънък блат.
  4. Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 10 минути или до златисто. Извадете и изчакайте да изстине.
  5. През това време смесете орехите, еритритола на прах и тахана в малка купа.
  6. Вече охладения блат натрошете в чопър и прибавете към останалите съставки. Разбъркайте добре.
  7. Трябва да получите лепкаво тесто, от което лесно се оформят топченца.
  8. Ще получите 26 бр. черешки, всяка по 15 г.
  9. Оваляйте в лиофилизираните ягоди и съединете 2 черешки с борова клонка.

 

Кето коледни черешки.

 

Voilà! Вкусните и празнични коледни кето череши са готови да украсят трапезата и да вдъхнат още повече настроение сред малки и големи!

Още прекрасни идеи можете да почерпите от нашата кулинарна поредица „Кето фантазии“.

 

Любопитни факти за Коледа

 

Коледни кето череши. Семейство на Коледа.

 

След като се подсладихме с коледни кето череши, сме ви приготвили няколко факта около любимия ни празник, които ще ви смаят.

1. Коледа невинаги е била на 25 декември

Докато Коледа празнува раждането на Исус Христос, действителната дата на голямото събитие е изгубена в историята. В Библията не се споменава 25 декември и много историци казват, че Исус най-вероятно е роден през пролетта. Някои историци твърдят, че датата е първоначално избрана, защото съвпада с езическия фестивал Сатурналии, който почита римския бог Сатурн с празнуване и раздаване на подаръци.

 

2. Можем да благодарим на принц Алберт за коледната елха

Небезизвестният принц Алберт пръв подарява украсено дръвче на своята любима, английската кралица Виктория. Традицията веднага се харесва и разпространява, а рисунка на щастливата двойка пред първата коледна елха се появява в британските медии през 1848 г.

 

3. Свети Николай е първообразът на Дядо Коледа

Идеята за симпатичния щедър старец всъщност идва от светеца св. Николай. През IV век този християнски епископ раздал голямото си наследство на бедните и спасил жените от робство. На холандски името му е Синтер Клаас, което по-късно се трансформира в Santa Claus (Дядо Коледа на английски).

 

4. Коледният венец е религиозен символ

Коледният венец има религиозна символика. Той представлява венеца от тръни, който Исус носи при разпятието си, а червените плодове се свързват с кръвта, която е пролял за човечеството. Така че, когато видите венец на този празник, вече ще знаете на какво е символ.

 

5. Бебето Исус също получава прекрасни подаръци при раждането си

Когато Исус се ражда, на небето над него изгрява ярката Витлеемска звезда. Трима царе я следват и предприемат дълго пътуване до родното място на бебето. Със себе си носят дарове от злато, тамян и масла.

 

Любопитно, нали? Надяваме се да сме допринесли още повече за празничното настроение!

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледна салата. Коледен венец от меренг.

 

Най-хубавите дни от годината идват, затова ако се носите на празничната вълна и нашите коледни кето череши са ви харесали, ви предлагаме още едно прекрасно сладко изкушение – кето коледен венец от меренг.

Защо пък да не си приготвите и апетитните ни коледни шоколадови сладки със сърчица – все пак шоколадът съдържа анандамид – молекулата на блаженството.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Иван Славов 31.12.2022 at 11:32 - Отговор

    Може би ще се получи и с червено цвекло на прах, смесено със смляни кристали стевиола.

Оставете коментар