Спомняте ли си домашните сладки на баба от детството? Днес ще си направим едни от любимите ни – коледни кето череши, които не съдържат захар и бяло брашно, но по вкус не отстъпват на тези, с чийто вкус сме свикнали.
Правят се лесно и освен това са изключително красиви и ефектни. С тези коледни кето череши можете да допълните празничния разкош на трапезата и ще изненадате приятно не само гостите си, спазващи кетогенна диета, а всички, които ги опитат!
Рецепта за коледни кето череши
Нетърпеливи сме да ви разкрием как точно се приготвят тези вкусни и сладки топчета. Нашите коледни кето череши са приготвени с подбрани нисковъглехидратни съставки, което ги прави особено здравословни и режимни.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати |
---|---|---|
40 минути | 26 броя | 2 г |
Необходими продукти:
- 200 г бадемово брашно
- 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 2 с. л. стевиола с ванилия
- 20 г еритритол на пудра
- 2 с. л. тахан
- 140 г сурови орехи, смлени
За декорация:
- 13 двойки борови клонки
25 г лиофилизирани ягоди (по желание)
Приготвяне:
- Застелете тавичка с хартия за печене.
- В голямата купа смесете добре бадемовото брашно, разтопеното масло и стевиолата с ванилия.
- Разстелете сместа в тавичката и разточете на тънък блат.
- Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна за около 10 минути или до златисто. Извадете и изчакайте да изстине.
- През това време смесете орехите, еритритола на прах и тахана в малка купа.
- Вече охладения блат натрошете в чопър и прибавете към останалите съставки. Разбъркайте добре.
- Трябва да получите лепкаво тесто, от което лесно се оформят топченца.
- Ще получите 26 бр. черешки, всяка по 15 г.
- Оваляйте в лиофилизираните ягоди и съединете 2 черешки с борова клонка.
Voilà! Вкусните и празнични коледни кето череши са готови да украсят трапезата и да вдъхнат още повече настроение сред малки и големи!
Още прекрасни идеи можете да почерпите от нашата кулинарна поредица “Кето фантазии”.
Кето фантазии | 31.62лв. | ||
Кето фантазии 2 | 31.62лв. | ||
Еритритол - 500г | 15.00лв. | ||
Бадемово брашно 300 гр | 13.00лв. | ||
Краве масло Гхи | 18.40лв. – 38.00лв. | ||
Стевиола ванилия | 10.80лв. |
Любопитни факти за Коледа
След като се подсладихме с коледни кето череши, сме ви приготвили няколко факта около любимия ни празник, които ще ви смаят.
1. Коледа невинаги е била на 25 декември
Докато Коледа празнува раждането на Исус Христос, действителната дата на голямото събитие е изгубена в историята. В Библията не се споменава 25 декември и много историци казват, че Исус най-вероятно е роден през пролетта. Някои историци твърдят, че датата е първоначално избрана, защото съвпада с езическия фестивал Сатурналии, който почита римския бог Сатурн с празнуване и раздаване на подаръци.
2. Можем да благодарим на принц Алберт за коледната елха
Небезизвестният принц Алберт пръв подарява украсено дръвче на своята любима, английската кралица Виктория. Традицията веднага се харесва и разпространява, а рисунка на щастливата двойка пред първата коледна елха се появява в британските медии през 1848 г.
3. Свети Николай е първообразът на Дядо Коледа
Идеята за симпатичния щедър старец всъщност идва от светеца св. Николай. През IV век този християнски епископ раздал голямото си наследство на бедните и спасил жените от робство. На холандски името му е Синтер Клаас, което по-късно се трансформира в Santa Claus (Дядо Коледа на английски).
4. Коледният венец е религиозен символ
Коледният венец има религиозна символика. Той представлява венеца от тръни, който Исус носи при разпятието си, а червените плодове се свързват с кръвта, която е пролял за човечеството. Така че, когато видите венец на този празник, вече ще знаете на какво е символ.
5. Бебето Исус също получава прекрасни подаръци при раждането си
Когато Исус се ражда, на небето над него изгрява ярката Витлеемска звезда. Трима царе я следват и предприемат дълго пътуване до родното място на бебето. Със себе си носят дарове от злато, тамян и масла.
Любопитно, нали? Надяваме се да сме допринесли още повече за празничното настроение!
Още от здравословната ни кухня
Най-хубавите дни от годината идват, затова ако се носите на празничната вълна и нашите коледни кето череши са ви харесали, ви предлагаме още едно прекрасно сладко изкушение – кето коледен венец от меренг.
Защо пък да не си приготвите и апетитните ни коледни шоколадови сладки със сърчица – все пак шоколадът съдържа анандамид – молекулата на блаженството.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Може би ще се получи и с червено цвекло на прах, смесено със смляни кристали стевиола.