Кето брауни с еспресо и шоколадова глазура

Обновена: 06.03.2024|
Кето брауни с еспресо рецепта без захар.

Кето брауни с еспресо – божествена комбинация от шоколад, еспресо и сметана, това е един от най-вкусните нисковъглехидратни десерти.

Комбинацията кафе и масло в кето диетата по-често свързваме с бронираното кафе. Но съчетаването им сме използвали и при рецепта за тирамису.

Днес приготвяме двойношоколадово брауни с еспресо, затова нека пристъпим към списъка с необходими продукти.

 

Рецепта за кето брауни с еспресо и какаова глазура

 

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

Ще направим нашето брауни двойношоколадово, добавяйки плътна какаова глазура.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
50 минути + 1 час за стягане 12 парчета кето брауни с еспресо 6,5 г нетни

Необходими продукти:

  • 125 г бадемово брашно
  • 50 г еритритол, смлян на пудра
  • 35 г неподсладено какао на прах
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 50 г омекотено краве масло Гхи
  • 50 г шоколад със стевиола
  • 3 яйца
  • 70 мл еспресо кафе
  • ½ ч. л. стевиола с ванилия
  • 50 г горски плодове, по избор

За шоколадовата глазура:

 

Кето брауни с еспресо рецепта без захар.

 

  • 50 г шоколад със стевиола
  • 1/2 с. л. кокосово масло
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 40 г крема сирене
  • 1 с. л. еритритол
  • 1 с. л. какао на прах
  • ½ ч. л. стевиола с ванилия
  • 80 мл готварска сметана

Начин на приготвяне:

На брауни с еспресо:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса и покрийте дъното на тавичка с лист хартия за печене.
  2. В по-голяма купа смесете бадемовото брашно, еритритола, какаото, бакпулвера и солта.
  3. В малък съд на водна баня разтопете маслото Гхи, заедно с шоколада със стевиола до гладка консистенция. Изсипете сместа при бадемовото брашно.
  4. Разбийте яйцата, заедно с еспресото и ваниловия екстракт, добавете ги към останалата смес и миксирайте добре.
  5. Изсипете сместа в подготвената тавичка, загладете повърхността с шпатула и печете 25-30 минути.
  6. Когато вашето брауни с еспресо е готово, оставете да изстине.

През това време подгответе глазурата за вашите брауни с еспресо.

 

Кето брауни с еспресо рецепта без захар.

 

  1. В средна, термоустойчива купа, начупете на парченца шоколада със стевиола и добавете кокосовото масло.
  2. Разтопете в микровълнова за около 30 секунди, като на 15-тата секунда разбъркайте сместа. Другия вариант е да ги разтопите на водна баня. Оставете да се охлади.
  3. В по-голяма купа разбийте маслото Гхи и крема сиренето. Добавете стевиолата на прах и какаото, миксирайте добре.
  4. Изсипете разтопения шоколад и стевиолата с ванилия/ваниловия екстракт към сместа и разбийте отново.
  5. Към този момент сместа ще е доста гъста, затова добавяйте по малко от сметаната и разбърквайте до постигането на глазурова консистенция.

Нанесете глазурата върху изпеченото брауни с еспресо и охладете за около 1 час. Разрежете на квадратчета и декорирайте всяко с малина.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга Кето фантазии, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2“.

 

Еспресото – вкус и произход

 

Брауни с еспресо, кето рецепта без захар.

 

Еспресото е едновременно най-семплата и най-чистата форма на кафе, на която можете да се насладите. То е символ на италианската кафе култура.

Еспресото е измислено от брилянтен милански изобретател на име Луиджи Безера. Той съчетава страстта си към парата с любовта към кафето. Така стига до гениална, и същевременно съвсем обикновена, идея за приготвяне на кафе с парен натиск.

Това революционаризира концепцията за приготвяне на кафе на тенджера с вряла вода.

През 1905 г. патентът на Безера е закупен от Дезидеро Павони, който пуска първата в света машина за еспресо: La Ideale.

Думата еспресо означава „пресовано кафе“ на италиански, но носи и конотацията на скорост, бързо приготвено и консумирано кафе.

Макар и революционен за времето си, La Ideale почти не прилича на съвременните еспресо машини. Тя достига средна температура от 140 градуса и налягане от 1,5 бара, докато днешните машини стигат налягане 9 бара. Резултатът от Ideale e бил по-близък до филтрирано кафе, отколкото до еспресото, което познаваме днес.

Как се появява модерното еспресо?

През 40-те години на миналия век работник във фабрика за смилане на кафе обмисля идеята за винтово бутало, което да прокарва вода през кафето вместо пара. Това елиминира вкуса на изгоряло.

Човекът, отговорен за създаването на модерното еспресо, е Акил Гаджа, бивш милански бариста, който се превръща в изобретател през 1947 г. Неговата машина с ръчно изпомпване упражнява много повече натиск върху кафе-шайбата, която изстисква есенцията от кафето, заедно с колоидите, създавайки характерната кремообразна пяна.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепта за кето брауни с еспресо и фъдж.

Още една много лесна и бърза рецепта за кето десерт – фъдж с какао на прах и кокосово масло.

 

Ако тези рецепти за кето брауни с еспресо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:38 | Публикувана: 2 април 2021 в 16:39 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти