Кървящи хемороиди – симптоми, причини и лечение

Обновена: 06.03.2024|
Кървящи хемороиди.

Този проблем е стар колкото света. Още в 5-ти век преди Христа лечение на кървящи хемороиди предлага бащата на медицината Хипократ в съчинението си „За хемороидите“. По-късно по същия въпрос пишат Корнелий Целз в „Де медицина“ и Авицена в „Канон на медицината“.

През вековете от подобни трудове се интересуват влиятелни личности като реформатора Мартин Лутер, държавника Ришельо и философа Монтен, защото са страдали от хемороиди, твърдят историци. Говори се, че заради хемороидален пристъп могъщият Наполеон Бонапарт е загубил битката при Ватерло.

Днес милиони хора живеят с диагноза „кървящи хемороиди“, но все още тя се споменава с неудобство. Дори се възприема като вид присъда, вероятно поради драматичното й проявление. Нека чрез текста, който следва, заедно да променим отношението към това болестно състояние.

 

Какво наричаме кървящи хемороиди?

Известно е, че хемороидите са разширени и възпалени венозни разклонения в ректума (правото черво) и ануса. Разположени са в т.нар. субмукозна тъкан и участват в контрола на дефекацията. Определят ги като „пълни с кръв подложки“, които заемат края на храносмилателния тракт и служат за затваряне на ануса, както и за контрол на чревните движения.

При ненормално уголемяване и възпаление на тези подложки настъпва хемороидална болест.

 

Какви са симптомите?

Сърбеж, парене и болка, както и дискомфорт при изхождане са най-честите прояви на хемороидалната болест. Тя се разгръща постепенно.

В тежката й фаза картината е драматична – появява се кървене поради увреждане на венозните разклонения в ректума и ануса.

Отделената кръв понякога е доста обилна. Винаги е ярко червена. Ако е по-тъмна, това е сигнал, че изтича от по-високо място в храносмилателния тракт. Във всички случаи на кървене лекарската намеса е наложителна.

 

Причини за кървящи хемороиди

 

Кървящи хемороиди.

 

Все още се проучват причините и механизмите (включително на молекулярно ниво) за развитие на кървящи хемороиди. Допуска се, че има генетично предразположение към хемороидалната болест, което се проявява със слабост в стените на кръвоносните съдове. В публикации на „Nature Genetics“ от 2018 и 2019 година се съобщава за идентифицирани 22 гена, свързани с болестта.

Несъмнена е ролята на силното напрягане и натиска в областта на ануса и ректума.

За появата на кървящи хемороиди допринасят множество фактори:

 • Често вдигане и пренасяне на тежки предмети
 • Хроничен запек
 • Диета с ниско съдържание на фибри
 • Диария
 • Наднормено телесно тегло и затлъстяване
 • Бременност, особено в последните месеци
 • Дълъг престой в седнало или изправено положение, при който се нарушава кръвообращението и се стига до натиск върху ректума и ануса.

Не бива да се забравя, че някои заболявания на червата – анални фисури (цепнатини), дивертикули на колона (малки кухини в стената на дебелото черво), полипи и злокачествени образувания също водят до кървене.

 

Как се диагностицират кървящи хемороиди?

Необходима е консултация с проктолог – медицински специалист със задълбочени познания за болестите в областта на ануса, ректума и дебелото черво.

Първоначално се извършва визуален преглед, при който лекарят проверява за наличието на хемороиди. В повечето случаи се изисква кръвен тест. Чрез него може да се установи дали са намалени нивата на хемоглобин в кръвта, което е показателно за големината на понесени кръвозагуби и риска от анемия.

Понякога се прилага колоноскопия. Извършва се със специален инструмент, колоноскоп – тънка, гъвкава тръба с камера, от която образите се предават по електронен път на монитор. Чрез колоноскопия се проверява лигавицата на дебелото черво и ректума.

Друга процедура е т.нар. ректоскопия – изследване с уред (ректоскоп), който позволява на монитор да се огледа правото черво.

 

Лечение на кървящи хемороиди

 

Кървящи хемороиди.

 

Според тежестта на проблема, възрастта и общото здравословно състояние, се използват следните лечебни методи:

 • Медикаментозна терапия. Предписват се лекарства за спиране на кръвоизливи, облекчаване на болки, срещу възпаления и мускулно напрежение. Медикаментите се ползват във вид на кремове, мази, супозитории (свещички, съдържащи активни вещества) и други фармацевтични форми.
 • Лазерна коагулация. С тази процедура се премахва кръвоснабдяването и се унищожава тъканта на хемороидите. Добър резултат се постига при малки до средни по тежест кървящи хемороиди.
 • Криотерапия. Чрез понижаване на температурата в засегнатата област се свиват съдовете, което води до спиране кървенето и болките.
 • Склеротерапия. В хемороидалната вена се инжектира специален разтвор, който запушва малките кръвоносните съдове и спира кървенето. Методът е подходящ за лечение на умерено кървящи хемороиди.
 • Хемороидектомия. Така се нарича хирургичното отстраняване на кървящите хемороиди. Извършва се под обща или местна упойка. Операцията е резултатна, но е свързана с дискомфорт по време на възстановителния период.

 

Домашни средства срещу кървящи хемороиди

Преди всичко трябва да се спазва изрядна лична хигиена. След всяка дефекация е задължително измиването с топла вода и мек сапун, както и подсушаването на зоната около ануса.

Добре действа студеният компрес, който свива съдовете. Освен това намалява отока и болката. Топлите бани също носят облекчение чрез отпускане на мускулите около ануса.

Може да се прилагат природни средства, които се нанасят в тънък слой върху засегнатата област. Например:

 • Пчелен мед. Богатството му на флавоноиди позволява да се ограничи възпалението. Ензимите в меда ускоряват процеса на зарастване на раздразнените хемороиди. Освен това този продукт създава защитен филм, който пази от допълнително увреждане
 • Рициново масло. Ефективно е срещу възпалени, кървящи и болезнени хемороиди, благодарение на намиращата се в него рицинолова киселина. Маслото трябва да се втрива в засегнатите маста 2-3 пъти дневно.
 • Кокосово масло. Действа противовъзпалително, антибактериално и охлаждащо. Ползва се както рициновото масло.
 • Компрес с настърган картоф. Отдавна се знае, че картофите действат противовъзпалително и омекотяващо, поради съдържащите се в тях флавоноиди, значителни количества витамин С и други биологично активни вещества.

Върху тензух се поставя измит и настърган на ренде суров картоф. Компресът се налага на ануса и престоява около два часа. Помага да се спрат болката, отокът и кървенето.

 

10 предложения за предпазване от кървящи хемороиди

 

Кървящи хемороиди, фибри.

 

 1. Движете се. Физическата активност, независимо дали е утринна гимнастика, разходка, плуване, или тренировка в зала, подобрява кръвната циркулация и намалява риска от хемороиди.
 2. Поддържайте здравословно телесно тегло. Ако сте натрупали излишни килограми, редуцирайте ги постепенно с подходяща, но не прекалено ограничаваща диета.
 3. Наблегнете на храни, които съдържат фибри. Например: пълнозърнест хляб, мюсли, овесени ядки, бобови растения, пресни зеленчуци и плодове.
 4. Приемайте достатъчно чешмяна вода. Препоръчителното й количество на ден е около два литра. Водата помага на поетите фибри да набъбват добре, а те от своя страна омекотяват и улесняват дефекацията.
 5. Ограничете всички дразнещи и водещи до запек напитки, храни и подправки. Например: газирана вода, концентрати, черен чай, шоколад, ястия с бял ориз, люти чушки, горчица и др.
 6. Хранете се в точно определени часове. По този начин ще помогнете на своя организъм да си изгради стереотип, гарантиращ пълноценно храносмилане и редовно освобождаване на отпадните продукти на обмяната.
 7. Постарайте се да не отлагате отиването до тоалетната, когато изпитвате необходимост от дефекация. Отлагането предразполага към запек и повишава риска от кървящи хемороиди.
 8. Не влизайте в тоалетната със смартфон или таблет. Проучване сочи, че има връзка между този навик и появата на хемороиди. Според специалисти рискът идва не от самите електронни устройства, а от факта, че те предразполагат към продължителен престой и повече напъни за дефекация.
 9. Употребявайте мек хигиенен материал. Той ще ви предпази от допълнителна травма на кръвоносните съдове около ануса.
 10. Не оставайте дълго в една позиция, независимо дали сте прави или седнали. Например, ако работите пред компютър и ви се налага дълготрайно седене, постарайте се на всеки час да правите паузи и да ставате на крака.

Имайте предвид, че кървящите хемороиди не са изкупление за сторен грях, както в миналото са внушавали много религии. Според съвременната медицина хемороидите са проблем, който може да бъде лекуван и отстранен, а недопускането му в значителна степен зависи от начина, по който живеем.

Какво представляват кървящите хемороиди?

Известно е, че хемороидите са разширени и възпалени венозни разклонения в ректума (правото черво) и ануса. В тежката фаза картината е драматична – появява се кървене поради увреждане на венозните разклонения в ректума и ануса.

Какви са причините за кървящи хемороиди?

Допуска се, че има генетично предразположение към хемороидалната болест. Други причини могат да са хроничен запек, диета, бедна на фибри, продължително седене, затлъстяване или бременност.

Какви домашни средства срещу кървящи хемороиди помагат?

Може да се прилагат природни средства, които се нанасят в тънък слой върху засегнатата област за облекчаване и намаляване на възпалението, като пчелен мед, кокосово масло, рициново масло и др.

Категории: Здраве|Публикувана: 15.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Цветанка Иванова 26.09.2023 at 23:43 - Отговор

  Има хранителна добавка ХЕМАПРО.Това са хапчета и крем,но за съжаление не ги внасят.Мога да кажа със сигурност, че са много ефикасни.Дъщеря ми започна лечение с него,но е много трудно да се намери. На мен ми го донесоха от Франция.За пълното лечение са необходими по четири опаковки и от двете.

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:21 | Публикувана: 15 май 2023 в 12:10 | Категория: Здраве