Тайната на рициновото масло

Обновена: 23.02.2024|
Рициново масло, ползи, употреба.

Хората използват рициново масло от хиляди години.

До ден днешен то е ценено и обичано от мнозина по света и продължава да бъде популярно естествено средство за лечение на често срещани състояния като запек, кожни заболявания, болки и неразположения.

Намира и широко приложение в натуралните козметични продукти.

 

Какво представлява рициновото масло?                                        

Рициновото масло се произвежда чрез извличане на масло от семената на растението Ricinus communis.

vit e 400
vit e 600
vit e 400
vit e 600

Тези семена, известни още като рицинови зърна, съдържат токсичен ензим, наречен рицин. Процесът на нагряване, през който преминава рициновото масло по време на производството, деактивира рицина, което позволява безопасното използване на маслото.

Рициновото масло има редица медицински, промишлени и фармацевтични приложения. Обикновено се използва като добавка в храни, лекарства и продукти за грижа за кожата, както и като компонент на промишлени смазочни материали и биодизелово гориво.

 

Произход

Традиционното наименование на растението е Palma Christi заради предполагаемата му прилика с ръката на Христос и широко известната му лечебна сила.

Рицинови зърна са открити още в древноегипетски гробници, датиращи от 4000 г. пр.н.е. Според папируса на Еберс, египетски медицински текст от 1500 г. пр.н.е., египетските лекари са използвали рициново масло за предпазване на очите от дразнене.

Маслото от семената е използвано преди хиляди години в маслата за лице и в лампите с фитил за осветление.

В края на XIX в. пътуващи знахари продават рициново масло, често смесено с 40% алкохол, като универсален лек за всичко – от запек до киселини. Използвали са го и за предизвикване на раждане.

Понастоящем рициновото масло се използва вътрешно като слабително средство и външно като компрес.

 

Как се извлича?

 

Рициновото масло.

 

Рициновото масло се получава при пресоване на семената на растението Ricinus Communis.

То е силно токсично и съдържа протеини и алкалоида рицин. За да се получи рициново масло, се взимат зърната и се изпичат. След това те се пресоват, за да се освободи маслото.

Семената съдържат около 30-50% масло, което може да бъде извлечено от рициновото зърно чрез механично пресоване, екстракция с разтворител или комбинация от пресоване и екстракция.

След събирането на реколтата семената се оставят да изсъхнат, така че обвивката да се разцепи и да се освободи вътрешността на семената.

Процесът на извличане започва с отстраняване на обвивката от семената. След това те се почистват, за да се отстранят всички чужди материали, като пръчки, стъбла, листа, пясък или мръсотия. После семената могат да бъдат нагрявани, за да се втвърди вътрешността им за извличане.

При този процес те се затоплят, за да се отстрани влагата и този процес на втвърдяване да подпомогне извличането. Готовите семена се изсушават, преди да започне процесът на екстракция. Първата част от този етап се нарича предварително пресоване.

Обикновено то включва използването на преса, наречена маслоизстисквачка.

 

Какви ползи можем да извлечем от употребата му?

 

Рициновото масло. Хиалуронова киселина за коса и кожа.

 

Част от ползите на рициновото масло:

 • облекчава болката
 • успокоява сърбежа и раздразненията по кожата
 • хидратира и овлажнява
 • премахва токсините от организма
 • подобрява кръвообращението
 • спомага за балансирането на хормоните
 • има антимикробно и антигъбично действие
 • засилва растежа на косата и миглите

 

Естествен овлажнител

Рициновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която може да се използва за овлажняване на кожата.

Тя задържа влагата, тъй като предотвратява загубата й през външния слой на кожата. Производителите често добавят рициново масло към продукти като лосиони, гримове и почистващи препарати.

Имайте предвид обаче, че използването на чисто рициново масло може да раздразни кожата на някои хора, затова е най-добре да го разредите с друго масло, например жожоба или кокосово масло.

Изпробвайте комбинацията върху малък участък от кожата, за да видите как тя понася рициновото масло, преди да го приложите върху по-големи участъци.

 

Подпомага заздравяването на рани

Основната мастна киселина, която се съдържа в рициновото масло, има противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.

Нанасянето на рициново масло върху рани създава влажна среда, която може да подпомогне заздравяването и да предотврати изсъхването на раните.

 

Мощно слабително средство

 

Рициновото масло. Магнезиев цитрат. Билки за бъбреци. Странични ефекти при кето диета. Супозитории. Вирусен гастроентерит. Запек при кето диета, хранене.

 

Рициновото масло увеличава движението на мускулите, които изтласкват храната през червата, като така помага за изчистването им.

Стимулиращите лаксативи действат бързо и обикновено се използват за облекчаване на временен запек или за прочистване на червата преди медицински процедури.

Макар че може би една от най-известните медицински употреби на рициновото масло е като естествено слабително средство, преди да го използвате с тази цел, задължително се консултирайте с вашия лекар.

Неправилната употреба на маслото може да доведе до опасни странични ефекти, като електролитен и киселинно-алкален дисбаланс.

 

Затоплящ ефект

Благодарение на своя затоплящ ефект, рициновото масло засилва циркулацията на кръвта, което го прави отличен избор за масажно масло.

Изобщо не е за подценяване и ефективността на маслото при целулит. То подобрява кръвообращението, увеличава производството на колаген и помага за баланса на хормоните.

 

Как и къде може да се използва?

 

Рициновото масло. Домашна маска за коса.

 

Когато се използва локално, рициновото масло обикновено се прилага под формата на компрес, поставен върху подути жлези, кисти и други бучки и образувания.

То има особено действие върху лимфната система, като извлича токсините и отровите.

Поради тази причина е най-добре да се поставя върху лимфните жлези в близост до раменете, слабините, горната част на гърба и шията, както и върху корема, черния дроб или бъбреците.

Чудесна маска за коса – използвайте между 2 и 4 капки рициново масло към любимата си смес. Това количество е напълно достатъчно, за да се радвате на разкошна и здрава грива.

И също така:

 • прави косата по-плътна, блестяща и мека
 • забавя побеляването на косите
 • сгъстява и удължава миглите
 • подхранва сухите кожички
 • успокоява кожата след изгаряне на слънце

 

В грижата за лицето

Благодарение на антимикробните и противовъзпалителните си свойства рициноловата киселина може да потисне растежа на бактериите, които причиняват акне.

Мастните киселини в маслото стимулират растежа на здрава кожна тъкан, което го прави полезно за възстановяване на неравномерния тен на кожата.

В допълнение, рициновото масло има нисък комедогенен показател. Това означава, че намалява риска от появата на черни точки и е малко вероятно да запуши порите на кожата.

 

Почистващо и хидратиращо действие

Триглицеридите в рициновото масло са полезни и за отстраняване на замърсяванията от кожата. Те спомагат за задържане на влагата в нея, което прави маслото полезно средство за лечение на суха кожа.

 

За растеж на косатаРициново масло, ползи, употреба.

Друг начин на употреба е за заздравяване на косъма. Когато се използва редовно върху корените, рициновото масло може да увеличи растежа на косата и да намали увреждането.

Освен това хидратира косата, прави я по-лъскава и по-плътна, предотвратява изсушаването на скалпа и подобрява цялостното й състояние.

Когато го нанасяте в долната част на косата си, рициновото масло може да помогне за намаляване на накъсването и възстановяване на цъфтящите краища.

 

Грижа за миглите

Витамин Е, протеините, минералите и антибактериалните свойства на рициновото масло могат да помогнат за укрепването и удължаването на  миглите ви, когато се прилага редовно.

 

Облекчава симптомите на мигрена

 

Рициновото масло. Моминска вратига. Изпотяване, хиперхидроза. Ранна менопауза. Кето диета против мигрена.

 

Рициновото масло е естествено болкоуспокояващо средство – чудесно за облекчаване на главоболие и мигрена .

За да смекчите симптомите на тези неприятни състояния, втривайте една чаена лъжичка от маслото в челото си за около минута. Би трябвало да усетите ефекта в рамките на две-три минути.

 

Намалява менструалните спазми

Масажирането на топло рициново масло върху корема може да бъде отличен начин за облекчаване на симптомите на менструални спазми и болки.

Помага, защото рициноловата киселина действа противовъзпалително и е аналгетик, който облекчава болката.

 

Успокояване на мускулни болки и схващания

 

Рициновото масло. Храни богати на глюкозамин. Свински колаген. Миозит. Турмерик. Стави, болка в колената, грижа за ставите. Ролята на глюкозамин сулфат в грижата за ставите.

 

Когато се втрива директно върху кожата, рициноловата киселина прониква по-дълбоко, като помага за облекчаване на възпалението в тъканите. Ефектът е още по-голям, ако затоплите мястото допълнително.

 

Против гъбички

Рициновото масло съдържа биохимичното вещество – ундециленова киселина, което се използва за спиране на растежа на гъбичките. Тази киселина прави маслото идеално за многобройни видове гъбични инфекции.

 

Заключение

Изборът на качествено рициново масло е изключително важен.

За да получите чист продукт, избирайте органично производство. И внимателно четете етикета. Добавените съставки – като ароматизатори или по-евтини масла, могат да предизвикат дразнене на кожата.

Някои хора предпочитат студено пресовано рициново масло, защото естествените му свойства остават непокътнати. Предлага се и нерафинирано масло за тези, които предпочитат още по-малко обработка.

Съхранявайте го на хладно и тъмно място, далеч от слънчева светлина.

Имайте предвид, че добавките с рициново масло е възможно да предизвикат странични ефекти като диария, коремни спазми, гадене и дори припадък и халюцинации в редки случаи.

Директната употреба върху кожата може да предизвика обрив.

Не използвайте маслото, ако сте бременна или го давате на дете, без предварително да сте се консултирали с медицинско лице.

Какво представлява рициновото масло?

Рициновото масло има редица медицинскипромишлени и фармацевтични приложения. Обикновено се използва като добавка в храни, лекарства и продукти за грижа за кожата, както и като компонент на промишлени смазочни материали и биодизелово гориво.

Как се извлича рициновото масло?

То е силно токсично и съдържа протеини и алкалоида рицин. За да се получи рициново масло, се взимат зърната и се изпичат. След това те се пресоват, за да се освободи маслото.

За какво се използва рициновото масло?

 Използва се като естествено средство за лечение на често срещани състояния, като запеккожни заболявания, болки и неразположения.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 16.09.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

 1. Елена Желева 11.12.2022 at 17:18 - Отговор

  Не е ли токсично студено пресованото и нерафинираното рициново масло, след като алкалоида рицин не се елиминира без загряване?

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 11:56 | Публикувана: 16 септември 2022 в 10:00 | Категория: Билки, Здраве