Хрян – 7 ползи за здравето и как да се възползвате от тях
Познатите от хран ползи
Полезен е за храносмилането
Хрянът се бори ефективно срещу редица храносмилателни разстройства. Той подобрява състоянието на храносмилателния тракт като на първо място улеснява смилането на мазните храни. Допълнително намалява газовете в червата и има лек слабителен ефект. Всички тези свойства правят зеленчука подходящ и за детокс. Той може да помогне за управление на състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това се дължи на съдържанието му на ензими, които стимулират производството на жлъчка и движението на червата. Въпреки това, за да избегнете неблагоприятни ефекти, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да консумирате хрян в помощ на храносмилането.Хрян при болка в ставите
Едно от най-известните и най-старите лечебни свойства на хряна е да успокоява болката в ставите, включително при артрит.Същевременно растението съдържа достатъчно количество калций, който да подпомогне здравето, растежа и възстановяването на костите и ставите. Ако го включите в диетата си, ще намалите значително оплакванията.За тази цел се прави лапа. Настържете корена и го смесете с малко вода, за да направите паста. След това нанесете директно върху кожата.
Подпомага отслабването
Хрянът е с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, което може да го направи невероятно допълнение към рецептите ви за отслабване. Както споменахме, зеленчукът е богат на химикали, наречени изотиоцианати. Те помагат при загуба на тегло, като естествено ускоряват метаболизма. С тяхното съдействие можете да предотвратите и преяждането. Така ще сте напълно сигурни, че опитите ви за отслабване няма да бъдат компрометирани.Хрян при уринарни инфекции
Укрепва имунитета
Знаете ли, че хрянът е по-богат на витамин С от портокалите? Изненадващо, нали? Именно това го прави полезен за борба с умората и за укрепване на имунната система. Зеленчукът е пълен и с още полезни хранителни вещества и фитохимикали, които се борят със свободните радикали и могат да повишат имунитета и да стимулират активността и производството на бели кръвни клетки.Хрян при респираторни проблеми
От древни времена хората са използвали уникалния пикантен вкус на хряна като лек срещу обикновена настинка. Всъщност, понякога растението може да бъде толкова ефективно, колкото и антибиотик при лечение на бронхит и остри инфекции на синусите. Резултатите от проучванията по темата са доста изненадващи. Когато ефектите от лекарство, съдържащо корена, се сравняват с тези от конвенционалните антибиотици, резултатите са наистина близки. Все пак зависи и от вида и тежестта на заболяването. Инхалациите с хрян съвсем сигурно могат да изчистят конгестията, породена от настинка, заболяване или алергия.Има anti-age ефект
В допълнение, антиоксидантите, присъстващи в кореноплодния зеленчук, предпазват тялото от клетъчно увреждане. Това е много важно, защото забавя процеса на стареене. Можете да си направите паста от хрян и да намажете с нея засегнатите от старчески петна места. Оставете да подейства около 20 минути и след това отмийте с хладка вода. Можете да правите процедурата няколко пъти седмично.Как да консумирате зеленчука?
Корен
Като начало корените трябва да се съхраняват на хладно, тъмно и влажно място, като найлонова торбичка в хладилника или мазето, за да запазят здравословните си ползи. Ето и няколко насоки как да консумирате корен от хрян под формата на сос:- Почистете го добре.
- Премахнете външния слой.
- Нарежете на кубчета.
- С помощта на кухненски робот направете смес от 50/50 вода и 5% дестилиран оцет.
- Смесете до желаната консистенция.
- Добавете оцет, за да стабилизирате лютивостта и да спрете разрушаването на ензимната активност (незабавно, ако искате по-мек вкус и след 3 минути за по-лют сос).
- 3 с. л. оцет (препоръчва се дестилиран)
- 1/2 ч. л. сол
- 200 г настърган или счукан хрян
Листа
Листата от хрян имат тръпчив вкус, напомнящ на киселец. По-старите листа са малко по-горчиви. Препоръчваме ви да започнете бавно и да експериментирате с добавянето на повече листа към различни ястия.- Салати
- Сарми
- Задушените зеленчуци
- Супи
- Песто
- Смутита
Цветове
Цветовете на растението също са годни за консумация, въпреки че се използват по-рядко. Те могат да се добавят към:- Туршия – често се използват за любимите ни мариновани зеленчуци като краставици, чушки, бамя и др.
- Салати – предимно за декорация и гурме вкус.
- Чай – трябва да са изсушени. Помагат за облекчаване на симптомите на настинка и грип.
Хрян и уасаби – каква е разликата?
Странични ефекти и предпазни мерки
Колкото и предимства да има хрянът, за съжаление той има и странични ефекти, ако не се приема умерено. Нищо в излишък не е полезно за здравето. Тъй като е пикантен, твърде много от него може да раздразни носа, устата, лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Може също да причини повръщане, диария, парене в стомаха и изпотяване. В допълнение, хрянът може да доведе и до продължителен пристъп на алергия. Употребата му е напълно противопоказна при:- Деца – под 4-годишна възраст не трябва да се консумира хрян, тъй като може да причини проблеми в храносмилателния тракт.
- Бременност и кърмене – растението съдържа синапено масло, което може да бъде токсично. Следователно бременните и кърмещите жени трябва да го избягват.
- Хипотиреоидизъм – това е състояние, което възниква поради недостатъчна активност на щитовидната жлеза. Хрянът може да влоши симптомите му.
- Бъбречни проблеми – зеленчукът може да увеличи потока на урината и това да бъде проблем за хора с бъбречни заболявания.
Заключение
Хрянът е ценна подправка с множество ползи за здравето, включително засилване на имунната система, подобряване на храносмилането и антимикробно действие. Богат на витамини и антиоксиданти, той е отличен избор за поддържане на добро здраве. Въпреки това, консумацията му трябва да бъде умерена, тъй като прекаленото количество може да раздразни стомаха и бъбреците. Хора с гастрит, язва или бъбречни проблеми трябва да избягват хряна. Винаги е препоръчително да се консултирате със специалист преди редовната му употреба, за да се избегнат нежелани реакции.Често задавани въпроси
Какво е хрян?
Хрянът е популярна подправка с отличителен вкус, подобен на уасаби. Растението съдържа биоактивни съединения, които могат да имат многобройни положителни свойства.
Какви са здравословните ползи от употребата на хрян?
Полезен е за храносмилането, при болки в ставите, подпомага отслабването, укрепва имунитета, полезен е при уринарни инфекции и др.
Как да употребяваме хрян правилно?
Коренът трябва да се съхранява на хладно и тъмно място, а настърган и смесен с оцет може да се използва като салатен дресинг. Листата на хряна са подходящи за супи, салати и чай. Цветовете се добавят най-често към туршии.
Какви са страничните ефекти от употребата на хрян?
Тъй като е пикантен, твърде много от него може да раздразни носа, устата, лигавицата на стомаха и храносмилателния тракт. Не се препоръчва за деца под 4 години, бременни и кърмачки, при хипотиреоидизъм и бъбречни проблеми.
Източници
Свързани публикации
Една от най-старите подправки, познаваме самия синап главно от рецептите за горчица, а той е богат и на антиоксиданти.
Системни инфекции, които могат да предизвикат реактивен артрит и болка в ставите, са паротит, ревматична треска, дребна шарка и хепатит.
Гастроезофагеална рефлуксна болест е заболяване на хранопровода, което протича с рефлукс, предимно на стомашно (рядко може и на