Синап – чудотворен помощник
Синапеното семе е интересна и широко използвана подправка в кулинарията. Но знаете ли, че има и редица предимства за здравето? То е богато на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които помагат за подобряване на много здравословни състояния.
В следващите редове ще ви дадем не едно, а няколко извинения да хапвате повече горчица (тя се приготвя именно от синап).
Какво представлява синапът?
Растението има големи листа с мъхести структури по дръжките им, но самото стъбло е гладко. В зависимост от това каква е почвата и видът, растенирто може да достигне височина до 2,5 м.
Периодът му на цъфтеж започва през май в характерни жълти цветове. Когато узрее, образува семена. Именно тях използваме под формата на популярната подправка.
Синапът е често срещана съставка в индийската кухня. Семената му се използват цели и се пържат (или изпичат) преди да се добавят към ястие или комбинация с други ароматни съставки. Може да се смелят и на прах, за да си приготвите домашна горчица.
Произход
Синапът е една от най-старите подправки. Семената му са били използвани от древни времена, като започнем още от римляните. В средновековна Франция те са били смесвани с неферментирал гроздов сок и са наричани mout-ardent (горяща мъст), което по-късно се трансформира в moutarde на френски и горчица на английски.
Кафявият вид произхожда от Хималаите. Растението бял синап произхожда от средиземноморската зона и вече може да се култивира в по-студен климат, както и в по-топъл климат, което може да е фактор за неговата популярност.
У нас най-използван е черният, който има своето почетно място и в народната медицина.
Видове
Синапеното семе се отглежда в 40 различни вида по целия свят. Нека разгледаме и най-популярните видове.
Brassica nigra (Черен синап)
Отглежда се в някои части на Северна Африка, Европа и Азия. В сравнение с други видове, семената от черния вид са малки и много здрави. Те са твърди, кръгли семена, първоначално са тъмнокафяви, но когато пораснат, почерняват. Тази семена използваме под формата на подправка най-често и у нас.
Brassica juncea (Ориенталски)
Нарича се още индийски или кафяв синап. Цветът на обвивката на семената може да варира от тъмнокафяв до тъмножълт. Подобен е на вид на черния, но кафявият няма толкова силно изразен вкус като черния.
Sinapis Alba (Бял)
Семената на белия синап не приличат много на другите видове. Те са светлокафяви, малко по-големи и по-малко горчиви от кафявите семена. Когато добавите куркума към белия вид, семената стават тъмножълти, а полученият вкус върви чудесно към много ястия.
Хранителни стойности
Разгледайте и хранителните компоненти с определени стойности на 100 г синап.
Хранителни вещества | Стойности |
---|---|
Въглехидрати | 28 г |
Мазнини | 36 г |
Протеини | 26 г |
Фибри | 12 г |
Желязо | 9 мг |
Калций | 266 мг |
Магнезий | 370 мг |
Фосфор | 838 мг |
Натрий | 13 мг |
Калий | 738 мг |
Селен | 208 мг |
Цинк | 6 мг |
Витамин А | 2 мг |
Витамин В3 | 4 мг |
Витамин С | 7 мг |
Витамин Е | 5 мг |
Холин | 123 мг |
Какви ползи има за здравето?
Семената от черния вид са добро домашно средство срещу зъбобол, болки във врата, ухапвания, рани и др. На повърхността на кожата действа добре като противовъзпалително лекарство.
Ето и още няколко полезни свойства.
Подобрява здравето на сърцето си
Синапът съдържа много минерали, като желязо, мед, магнезий и селен, които помагат при високо кръвно налягане. При хора със сърдечни заболявания, маслото от растението е най-добрата алтернатива на традиционните лекарства. Допълнително то помага да се поддържат нивата на холестерола под контрол.
Забързва на метаболизма
Метаболизмът се състои от два процеса, които се случват по едно и също време. Единият е анаболизмът, който изгражда телесните тъкани и съхранява енергия. Другият е катаболизъм, който разгражда телесните тъкани и освобождава енергия.
В подправката има хранителни вещества, които помагат на тялото да използва енергията по-ефективно.
Помага за по-добро храносмилане
Позправката е чудесна за здравето на червата и стомаха. Ако имате проблеми с тях, можете да заложите на семената. Най-важната част от метаболизма е храносмилането, при него сложните молекули се разграждат и се освобождава енергия.
Семената от черния вид са пълни с фибри, които помагат на тялото да смила храната по-добре.
Забавя растежа на раковите клетки
Някои съединения в синапа, като глюкозинолати и мирозиназа, използват фитохимикали, за да спрат растежа и формирането на ракови клетки. Селенът, на който също е богата подправката, действа по подобен начин и е чудесна защита срещу раковите клетки.
Лекува главоболие
Мигрената е вид главоболие, което придава неприятно пулсиращо усещане. Магнезият в синапеното семе може да помогне както при мигрена, така и при обикновено главоболие. Той успокоява нервната система и редуцира стреса.
Помага при температура и мускулни болки
Изотиоцианатите, присъстващи в синапеното семе, лекуват спазми и болки в гърба. Същевременно предизвикват изпотяване, като по този начин температурата се понижава. Премахването на токсините от тялото е важно нещо за подобряване на работата на органите на тялото.
Понижава нивата на кръвната захар
Приемът на подходящи лекарства в комбинация с чай от подправката може да понижи нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2 в пъти повече в сравнение с консумацията на лекарства самостоятелно.
Укрепва костите, зъбите и венците
Синапеното семе притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които подобряват оралното здраве. Те помагат при болки във венците, костите, инфекции на зъбите. Селенът също укрепва костите, ноктите и косата.
Помага при кожни инфекции
Семената от черния вид съдържат и големи количества сяра. Тя има противогъбични свойства, които помагат при кожни инфекции като обриви, зачервявания и т.н.
Вредна ли е редовната консумация?
Синапът може да предизвика странични ефекти в зависимост от количеството, в което го консумирате.
На първо място, трябва да внимавате, когато използвате синапено масло върху кожата си. От друга страна, въпреки че няма пряко взаимодействие с тях, семето може да причини възпаление и сълзене на очите.
Като цяло е безопасно да се консумира подправката, но може да причини болка при хора със слаб стомах. В такъв случай, потърсете лекар. Прекомерната употреба може да доведе до кървене от вътрешната обвивка на стомаха и червата.
Прекомерната консумация може да причини и диария, тъй като синапът съдържа много фибри. Симптоми като гадене и газове също не са изключени. Може да е резултат и от алергична реакция.
Рецепта за домашна горчица
Жълтата горчица е най-популярната горчица с най-мекия вкус. Яркожълтият й цвят идва от смес от синап на прах и куркума. Ето как да си я направите сами у дома.
Необходими продукти
- 45 г синап на прах
- 220 мл вода
- ¾ ч. л. сол
- ½ ч. л. куркума на прах
- ⅛ ч. л. чесън на прах
- ⅛ ч. л. червен пипер
- 110 мл бял оцет
Начин на приготвяне
- В малък съд смесете водата, синапа на прах, солта, куркумата, чесъна и червения пипер, сложете на слаб до среден огън. Разбърквайте често, около 35 минути, докато сместа се сгъсти на паста.
- Добавете оцета и продължете да бъркате, докато се сгъсти до консистенция на горчица, около 10 минути.
Охладете до стайна температура и съхранявайте в херметически затворен контейнер или буркан в хладилника до 3 месеца.
Заключение
Синапът може да бъде много полезен за здравето и всеки човек трябва да го включи в диетата си, разбира се, в умерени количества. Най-лесно е да хапваме повече горчица, но пък можем и да опитаме листата на растението в салати и като гарнитура.
Разбира се, винаги ще намерим приложение на синапа като подправка, особено ако обичаме да експериментираме с различни вкусове. Вземете предвид съветите по-горе и развихрете въображението си.
Успех!
Какво представляват синапените семена?
Това са малките кръгли семена на растението синап (Brassica juncea, Brassica nigra или Brassica hirta) и обикновено се използват като подправка.
Какъв е вкусът на синапеното семе?
Има мек, орехов вкус, когато е сурово, но развива остър и остър вкус, когато е смачкано или смляно. Интензитетът може да варира в зависимост от вида на семето и подготовката.
Как се използват синапените семена в готвенето?
Използват се цели, натрошени или смлени за приготвяне на подправки за горчица. Като подправка в различни ястия, туршии и маринати, добавяйки вкус и дълбочина на рецептите.
Какво е горчица на прах и как се различава от синапеното семе?
Горчицата на прах е смляно синапено семе. Това е универсална съставка, използвана при приготвянето на горчични подправки, маринати и смеси от подправки.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Минералът селен се намира в най-големи количества в почвата. Съответно може да се набави естествено от водата и
Чували ли сте за ползите от прием на магнезий при сърдечни проблеми? Както неведнъж вече сме споменавали, магнезият
Днес ще ви разкажем за калций – един от най-важните минерали в организма. Костите и зъбите съдържат над