Хранителна непоносимост или алергия: разликите между тях

Обновена: 30.09.2025|
6 мин. четене
Хранителна непоносимост или алергия.

Всички имаме любими храни, но понякога тялото ни казва „не“ точно на тях. Причината може да е хранителна алергия или хранителна непоносимост – две различни реакции, които променят начина, по който се храним. В тази статия екипът на ForLife представя какво точно стои зад тях, какви са разликите между хранителна непоносимост и алергии, и защо понякога трябва да се откажем от нещо любимо в името на здравето си.

Хранителни непоносимости – опасни ли са?

Хранителната непоносимост представлява трудност/невъзможност на храносмилателната система да обработи определени хранителни молекули. Когато се храним с тези храни и съставки, тялото ни реагира остро често поради ензимни дефицити или липващи други механизми, които участват в разграждането на конкретни хранителни вещества. За разлика от алергията, хранителната непоносимост, не включва имунен отговор.

Приемането на тези храни води до редица неприятни симптоми: чревен дискомфорт, подуване, газове, коремни болки, гадене.

Когато имаме хранителна непоносимост, нашата хранителна система е нарушена. Определени хранителни чувствителности може да създадат голямо неудобство, но не са животозастрашаващи.

Първите документирани случаи на хранителна непоносимост датират от началото на XX век, но понятието добива научна яснота едва през 70-те години. Интересен факт е, че лактозната непоносимост всъщност е еволюционната норма – повечето възрастни по света не усвояват лактоза, а способността да я разграждаме е генетична мутация при някои популации.

Науката все още няма категоричен отговор за точните причини за хранителна непоносимост. Някои храносмилателни смущения могат да оставят своя отпечатък:

  • Целиакия
  • Синдром на раздразненото черво
  • Болест на Крон
  • Улцерозен колит

 

Нека да разгледаме основните разлики спрямо алергиите.

 

Разлики между хранителна непоносимост и алергия

 

хранителна непоносимост и алергия

 

Хранителна непоносимост не е същото като алергия и разликите са съществени. Може да откроим 4 съществени разлики.

Механизъм в тялото

Хранителната непоносимост е състояние, при което тялото има затруднение да разгради, усвои или преработи определени храни или съставки от тях. Както отбелязахме в началото, за разлика от алергиите, тя не включва имунен отговор, а по-често е свързана с проблеми в храносмилането, включително липса или недостиг на ензими.

Ензимите са специализирани протеини, ускоряващи определени химични процеси в организма. В храносмилателната система те работят като „ножици“, които разрязват големите хранителни молекули на по-малки частици, които тялото може да абсорбира и използва. Най-често срещаните са:

  • Лактаза – разгражда лактозата (млечната захар)
  • Амилаза – разгражда въглехидратите
  • Липаза – разгражда мазнините
  • Протеаза – разгражда белтъците

 

Ако тялото не произвежда достатъчно от даден ензим, храната остава частично неразградена. Това води до:

  • Ферментация в червата – вместо ензими, бактерии започват да преработват остатъците, а това причинява газове, подуване като остатък
  • Осмоза – неразградени захари „изтеглят“ вода в червата, предизвиквайки диария
  • Натрупване на токсини или раздразнение – гадене, болки, умора

 

Често срещан пример е липсата на ензима лактаза. При лактозна непоносимост човек би изпитал тези неприятни симптоми при прием на млечен продукт.

Алергията, от своя страна, е реакция на имунитета към вещества, които обикновено са безвредни за повечето хора. Тези вещества се наричат алергени и могат да бъдат най-различни – полени, храна, прах, животинска козина, лекарства и др. 

Тялото погрешно ги разпознава като вредители и ги атакува, предизвиквайки много неприятни симптоми. За съжаление, при силна алергия, пристъпът може да завърши със смърт – т. нар. анафилактичен шок. 

Симптоми

 

Хранителна непоносимост, лактоза

 

Макар и често бъркани, алергия и хранителна непоносимост се различават по симптоми.

Ако имаме хранителна непоносимост, при хапване на “забранена храна”, е много вероятно да имаме неразположение. Някои от познатите на хранителна непоносимост симптоми са:

  • Болка в корема
  • Чревен дискомфорт
  • Диария
  • Газове и подуване
  • Главоболие
  • Боцкане в сърцето
  • Гадене
  • Раздразнен стомах

 

Основните симптоми на алергия се различават от тези на хранителна непоносимост, но също може да варират по интензитет при различните хора. Симптомите са: 

  • Течащ нос
  • Сърбящи очи
  • Сълзене от очите
  • Кашлица и кихане
  • Затруднено дишане
  • Стискане в гърдите
  • Уртикария
  • Обрив
  • Сърбеж
  • Подуване на очите, устните, лицето и др.
  • Екзема
  • Подуто гърло и език
  • Повръщане
  • Главоболие
  • Хистаминови реакции
  • Алергичен ринит
  • Анафилактичен шок

 

Последният е животозастрашаващ и изисква спешна медицинска реакция.

Количество храна

 

Хранителна непоносимост, глутен

 

При реакциите към храната количеството изядена храна има ключово значение, но то играе различна роля при алергия и при хранителна непоносимост.

Ето и в какво се състоят разликите:

  • При хранителната непоносимост организмът има затруднение да преработи дадена съставка. В такива случаи реакцията зависи от количеството на приетата храна – малко количество често може да се понесе незабележимо или без сериозен проблем, докато по-голямо води до симптоми.
  • При алергията обаче дори една троха, капка или следа от алергена могат да предизвикат силна реакция, тъй като имунната система разпознава веществото като опасно и задейства защитен механизъм. В някои случаи дори минимално количество може да доведе до анафилактичен шок. Това зависи от личната степен на алергия, която имаме, и трябва да познаваме тялото си, за да сме сигурни в своята безопасност по време на хранене. 

Изключително важно е да се прави разлика между двете състояния и да се вземат предпазни мерки според вида на реакцията.

Видове храни

Хората могат да бъдат алергични към широк набор от вещества – т. нар. алергени. Те могат да бъдат полени, прахови частици, животинска козина, някои храни (ядки, мляко, яйца и др.), ужилване от насекоми (напр. пчели и оси), дори латекс.

Други алергени са:

  • Мухъл
  • Яйца и морски дарове
  • Пшеница и соя
  • Сусам
  • Медикаменти (пеницилин, някои антибиотици)
  • Никел
  • Някои химикали и продукти (перилни препарати, боя за коса)
  • Растения (бръшлян, отровен дъб, отровна смрадлика)

 

Дори една трохичка или капка от съответния алерген може да предизвика ужасни симптоми и инфламаторни (възпалителни) реакции. Хранителните чувствителности обикновено не са към толкова много вещества, а са индивидуални – например глутен, лактоза, кофеин, хистамин и др.

 

Диагностика

Правилната диагностика е от съществено значение. За установяване на профил за хранителна непоносимост могат да се използват различни тестове за непоносимост, които се провеждат в клинични лаборатории. Това включва:

  • Кръвни тестове
  • Тестове за ензимен дефицит
  • Наблюдение чрез елиминационна диета

При хранителна алергия се използват кожни тестове или изследване на нивата на специфични антитела – IgE.

 

Лечение на хранителна непоносимост

 

Хранителна непоносимост, лечение

 

Лечение на хранителни алергии обикновено включва пълно избягване на алергена, носене на адреналинов автоинжектор (при нужда) и постоянна информираност за състава на храните. Всичко това следва да се базира на прецизна диагностика чрез медицински изследвания.

Когато страдаме от хранителна непоносимост, едно от първите неща, които трябва да направим, е да спрем или ограничим храните, които стомаха ни не може да понесе. Много хора не могат да се откажат от любимите си ястия и затова си ги позволяват в малки количества. Когато все пак се появят симптоми, някои лекарства без рецепта биха могли да помогнат. 

За щастие на пазара вече се предлагат алтернативи с етикети – “lactose-free” или “gluten-free” (без лактоза, без глутен), които могат да заместят любимите ни храни в случай на лактозна непоносимост или глутенова интолерантност.

Продуктовата гама на Forlife е богата именно на такива алтернативи, в чието производство фокусът е на храни и добавки без глутен и алергени, с чист състав за пълноценно хранене, което помага и на хора със специален хранителен режим да не правят компромис с любимите си храни.

 

Друга опция е да се консумират и лактазни ензими и полезни пробиотици, които се вземат преди консумация на млечни продукти. Те ще помогнат на стомаха да ги преработи, защото той не успява сам. 

При хранителни алергии е важно да се приложат навременни мерки за овладяване на симптомите и предотвратяване на бъдещи инфламаторни реакции. Лечението често включва прием на антихистамини, които блокират действието на хистамина и облекчават състоянието. За да се установи точният причинител, се прилагат различни методи за диагностика, включително кожни тестове и лабораторни изследвания.

 

Възможни усложнения

Хората, които имат хранителна непоносимост към която и да било храна, се ограничават от нейните полезни свойства, когато не я приемат. Например, ако тялото на човек не може да преработва лактазата, то той трябва да ограничи млякото и млечните продукти (или даже да ги спре). Но по този начин той ще се лиши от важни елементи като калций и витамин Д. Те могат да се заместят с хранителни добавки, но ако това не се направи, може да доведе до трайни последици.

Хората, които имат глутенова непоносимост пък, трябва да си набавят повече фибри и витамин Б чрез свежи зеленчуци и безглутенови зърнени култури. В противен случай тялото ще изпитва дефицити и в един момент ще настъпят усложнения.

 

Заключение

 

хранителна непоносимост и алергия

 

Хранителната непоносимост и алергията са две различни състояния, които изискват различен подход и грижа. Макар и често бъркани, те имат различни механизми в тялото, различна степен на сериозност и различни симптоми. Разпознаването на тези разлики е изключително важно.

Ако имаме съмнение за възможни алергични реакции към определени храни, не бива да отлагаме консултация със специалист. Навременното откриване на интолеранции (непоносимости към конкретни храни) и съответната адаптация могат да подобрят значително качеството на живот.

 

Често задавани въпроси

Опасна ли е хранителната непоносимост?

Не, но хранителната непоносимост може да предизвиква сериозен дискомфорт и дефицити, ако не се управлява правилно.

Каква е основната разлика между хранителна непоносимост и алергия?

Основната разлика е, че хранителната непоносимост засяга храносмилането, а алергията – имунната система.

Можем ли да консумираме „забранени“ храни при хранителна непоносимост?

Понякога да, но в много малки дози и след прием на подходящи ензими.

Категории: Здравна енциклопедия|Публикувана: 08.08.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
dr.vanya sh

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар