Алергия към белтъка на кравето мляко – най-честата в детска възраст

Обновена: 15.01.2024|

Алергия към белтъка на кравето мляко е най-честата хранителна алергия при децата до 3-годишна възраст. Честотата й варира между 1-70 на 100 000 кърмачета. Важно е това състояние да се разграничи от лактозната непоносимост, да се познават възможните симптоми и навреме да се изключат млечните продукти, които създават дискомфорт у детето.

Добрата новина е, че с напредването на възрастта, чувствителността към алергена намалява и млечните продукти могат да се върнат в менюто на подрастващите.

 

Същност на алергията към белтъка на кравето мляко

Ролята на имунната система е да се бори срещу болестотворните микроорганизми като вируси и бактерии. При алергична реакция съществува дефект в имунната система и тя възприема непатогенни субстанции като опасни за организма. В опит да ги отстрани, се отделят медиатори, от които най-съществено действие има хистаминът.

detski multi 400
detski multi 600

Такъв е и случаят с белтъка на кравето мляко, като реакцията е насочена към протеин в състава на млякото. Основно алергия предизвикват казеина (алфа-, бета- и капа-казеин) и суроватъчния (алфа-лакталбумин и бета-лактоглобулин) протеин. Повечето от индивидите с алергия към млякото проявяват чувствителност и към двата протеина.

detski multi 400
detski multi 600

Деца се срещат с казеина и суроватъчния протеин скоро след раждането. Те присъстват в голяма част от формулите за кърмачета, които се хранят с адаптирани млека. Тези, които са на естествено хранене също приемат алергена поради факта, че кърмещите майки в повечето случаи се хранят с млечни продукти.

 

Симптоми

Симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко могат да се появят дни или седмици след раждането, съответно след началото на приема на мляко. Проявите са респираторни, от страна на кожата или гастроинтестиналния тракт.

Предимно се наблюдават:

 • уртикария или обрив
 • зачервяване и подуване на устните и езика
 • затруднено дишане
 • кашлица
 • повръщане
 • коремни болки или колики
 • диария

 

Макар и рядко, е възможно алергичната реакция да бъде толкова силна, че да предизвика анафилаксия, дори и анафилактичен шок. Тези състояния са съпроводени от рязък спад на кръвното налягане, свиване на бронхите (бронхоконстрикция) и учестено дишане, оток в областта на гърлото, обрив, зачервяване на лицето. Това е животозастрашаващо състояние, при което е необходима незабавна медицинска помощ

За да се различи алергията от непоносимостта към мляко, трябва да се разграничават техните симптоми. Алергичната реакция е системна реакция, която засяга цялото тяло и се дължи на дефект в имунната система.

От друга страна, при непоносимостта дефектът е от страна на ензимите, които обработват този тип храна. Затова се наблюдават повишено образуване на газове, подуване и диария. Така при непоносимостта се срещат само стомашно-чревни прояви, а при алергията – кожни и респираторни такива.

 

Доказване на алергия към белтъка на кравето мляко

 

Алергия към белтъка на кравето мляко.

 

При съмнение за този тип хранителна алергия, консултирайте се със специалист. Поставянето на диагноза е основно чрез елиминационни и провокационни проби.

При първите се изключва хипотетичния алерген и се наблюдава дали ще има стихване на симптомите. Провокационните проби е задължително да се провеждат при готовност за реанимация поради риска от настъпване на анафилактичен шок.

Използват се и други тестове, които подкрепят диагнозата.

Първото изследване, което се предприема при разгърнати симптоми, е изследване на серумен имуноглобулин Е (IgE). Имуноглобулин Е е вид антитяло с протеинова структура, което се произвежда от имунната система в отговор на чужди субстанции (антигени) като вируси, бактерии и предимно алергени.

Този вид имуноглобулин е специфичен за алергичните реакции и серумната му концентрация се повишава при наличие на такива. Важно условие за увеличаване на антитялото в кръвта е симптомите да са настъпили остро, т.е. да е налична алергична реакция от бърз тип.

Липсата на повишен IgE не изключва диагнозата алергия към белтъка на кравето мляко. При условие, че алергичната реакция е от забавен тип, тези промени от изследвания най-вероятно няма да бъдат налични. Съществува и разлика в симптомите при двата вида реакции – забавената се проявява обикновено с диария, коремни болки и кръв в изпражненията.

В този случай се започва елиминационен тест за около месец, храненето през този период не включва млека с казеин и суроватъчен протеин. Ако проявите утихнат и след това пак се появят след провокационен тест, се потвърждава алергия към белтъка на кравето мляко.

Други тестове, които могат да се приложат, са кожно-алергичните проби. При тях се използва “prick” техника:

 1. Върху кожата се поставя капка от диагностичния разтвор, съдържащ алергена, както и контролен разтвор.
 2. На тези места кожата се убожда на дълбочина един милиметър с ланцета.
 3. Отчита се резултат след половин час.

 

За положителна реакция се счита наличие на подутина със зачервяване на изследваното място и без промени на мястото на контролата.

 

Лечение на алергия към белтъка на кравето мляко

 

Алергия към белтъка на кравето мляко.

 

Дефинитивното лечение на всички хранителни алергии е, логично, отстраняване на въпросната храна от диетата. Алергията към белтъка на кравето мляко не е изключение. Децата с това състояние обаче са кърмачета и млякото, по един или друг начин, е основна храна в тяхното меню.

На родителите е необходимо да бъде обяснено каква точно трябва да е диетата на подрастващите, за да не се пропускат важни нутриенти.

Майките, които кърмят, не трябва да приемат краве мляко под различните му форми (прясно и кисело мляко, сирене, масло). Важни негови съставки, като калций, витамин Д и рибофлавин (витамин В2), се заместват с хранителни добавки.

Същите правила важат и за децата на адаптирани формули без казеин и суроватъчен протеин. Липсващите важни съставки или се дават като хранителни добавки, или са в състава на специални адаптирани млека.

За алтернативни млека се използват следните варианти:

 1. Хипоалергенни формули: тези формули са хидролизирани чрез ензими, които разрушават протеините от кравето мляко. Срещат се различни по степен хидролизирани формули, като за доказана алергия към белтъка на кравето мляко се препоръчват по-разширено хидролизираните.
 2. Соеви адаптирани млека: около 50% от кърмачетата с алергията развиват непоносимост към соевия протеин след продължителна употреба.
 3. Алтернативни млека: това могат да бъдат овчето и козето мляко, но при тях в голям брой от случаите се наблюдава кръстосана реактивност с белтъка на кравето мляко.

 

Счита се, че децата, които се хранят с кърма, са много по-рядко с прояви на алергия към белтъка на кравето мляко.

Лечението на острите алергични симптоми, като уртикария например, се третират с антихистамини. Обикновено те отшумяват бързо и не се появяват отново, ако се спазва диетата без краве мляко.

Както вече беше споменато, в редки случаи алергичната реакция може да се прояви като анафилактичен шок. Това е спешно състояние, при което е необходимо приложение на медикамента адреналин от медицински екип.

 

Прогноза за хранителната алергия

 

Алергия към белтъка на кравето мляко.

 

Прогнозата по отношение на хода на алергия към белтъка на кравето мляко е благоприятна. Около 50% от децата постигат толеранс към алергена през първата си година, 75% – до третата и 90% – след 6-годишна възраст вече приемат без проблем краве мляко. Ако детето е имало това състояние обаче, вероятността то да развие други хранителни алергии е по-голяма.

Спорен е въпроса по отношение на ваксините, съдържащи протеини от кравето мляко. Ваксината срещу тетанус, дифтерия и коклюш например съдържа алергените. Те обаче са в малки количества и невинаги причиняват реакция на свръхчувствителност.

Все пак са описани случаи, дори и на по-тежки реакции при деца с алергия към белтъка на кравето мляко след приложение на ваксина. Необходимо е детето да се прегледа от педиатър и алерголог и, по преценка, да се отложат имунизациите или към тях да се подходи с внимание.

Какво е алергия към белтъка на кравето мляко?

Това е алергична реакция към един или повече протеини, открити в кравето мляко. Различава се от непоносимостта към лактоза, която включва трудно усвояване на лактозата, захарта в млякото.

Какви са симптомите на алергия към белтъка на кравето мляко?

Симптомите могат да варират от леки до тежки и да включват копривна треска, екзема, повръщане, диария, хрипове, кашлица или дори анафилаксия в тежки случаи.

Как се диагностицира алергия към белтъка на кравето мляко?

Диагнозата често включва комбинация от медицинска история, физически преглед, елиминационни диети и тестове за алергия, като кожни тестове за убождане или кръвни тестове за специфични IgE антитела.

Може ли алергията към белтъка на кравето мляко да се надрасне?

Много деца надрастват алергията на възраст от 3 до 5 години, но в някои случаи може да персистира и в зряла възраст. Редовното проследяване при лекар е важно при наблюдение за отшумяване на алергията.

Категории: Здраве|Публикувана: 13.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Петя Михнева
Петя Михнева е стажант-лекар и завършва медицина в Медицински университет, гр. София. През годините на обучението си натрупва опит в клиники по реанимация, педиатрия, родилна зала и COVID-19. Това я запознава с работата с различни групи пациенти. Проявява интерес към работата с деца.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 13 февруари 2024 в 12:31 | Категория: Здраве