Храни за диабетици: 15 продукта в списъка за пазаруване
Хората, диагностицирани с диабет, трябва да бъдат внимателни с менюто си – списъкът с храни за диабетици винаги внимателно се следва. Това не означава, че няма разнообразие, напротив, но има няколко неща, с които е добре винаги да разполагаме в кухнята, когато имаме този здравословен проблем.
Днес олекотяваме следващото пазаруване при този по-специфичен хранителен режим, като изготвям списък с най-важните храни за диабетици. Така няма да изпуснете важен хранителен продукт следващия път, когато отивате на пазар. Нека да видим какво да не забравяме да сложим в пазарската кошница.
-
Авокадо
Мазнините са наши приятели.Те не само спомагат за стабилизирането на кръвната захар след хранене, но и придават аромат и текстура на ястията. Авокадото е чудесно за салата, мус, дори бисквитки. Приготвяме сладко и солено без проблем с него.
-
Яйца
Яйцата са с основата на редица ястия – предястия, основни, десерти, откриваме ги в почти всяка рецепта. Те са богати на витамини А и Е, както и на омега-3 мастни киселини. Старайте се винаги да са органични, за да се възползвате максимално от полезните им свойства и да си избегнете риска от салмонелен гастроентерит.
-
Говеждо месо
Както при яйцата, и при месото трябва да съблюдаваме сертифицираността, когато пазаруваме. Месото от свободно опасящи животни обикновено е с по-малко мазнини и по-високият процент от тях е с противовъзпалителни свойства. Освен това съдържа повече антиоксиданти и по-големи количества конюгирана линолова киселина (което може да намали риска от сърдечни заболявания и рак).
-
Храни за диабетици: риба и морски дарове в листа за пазаруване
Рибата е сред най-здравословните храни – заредена е с важни хранителни вещества, като протеин и витамин D. Морските продукти са богати и на омега-3 мастни киселини, които са важни за функцията на мозъка и тялото. Освен това повечето риби и морски продукти са лесни за приготвяне, но изключително вкусни.
Сьомгата е добро решение за менюто на хора с диабет – тя е здравословен протеинов източник, който няма да повиши нивата на кръвна захар. Освен това ще помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт – основна грижа при диабетици.
-
Краставици
Съдържанието на витамини в краставиците не е особено впечатляващо. Това, което ги прави полезни, е съдържанието на фибри и много вода, които са ценни за здравословното хранене.
-
Други зеленчуци в списъка с храни за диабетици
Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле са с високо съдържание на сулфорафан. Това не толкова познато съединение помага за намаляването на оксидативния стрес и съдовите усложнения, свързани с диабет, като сърдечни заболявания и невропатия.
Продуктите, подходящи за салата, като спанак и кейл, също влизат към списъка с храни за диабетици. Кейл, или познат още като къдраво зеле, е една от суперхраните, богата на фибри – 1 чаша кейл съдържа над 60% от препоръчителния дневен прием. Той е с нисък гликемичен индекс и може да помогне за подобряване на кръвната захар.
Един от най-полезните зеленчуци в списъка с храни за диабетици са аспержите – те са богати на фолати. Според мета анализ, публикуван в Diabetes Research and Clinical Practice, приемът на фолиева киселина може да понижи сърдечно-съдовия риск сред пациенти с диабет тип 2. Това става чрез намаляване на нивата на хомоцистеин – аминокиселина, чиито високи нива при пациенти с диабет тип 2 повишава риска от усложнения и смъртност.
-
Екстра върджин зехтин
Зехтинът е богат на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за контролиране на нивата на „лошия“ LDL-холестерол. Това е важно при диабетиците, тъй като при тях има по-висок риск от преживяване на инфаркт или инсулт. Студено пресованият зехтин е богат на олеинова киселина, която помага за намаляване на липогенезата или образуването на мазнини.
-
Замразени бери плодове
През пролетта и летните месеци можем лесно да си набавяме пресни плодове. Но замразените малини, къпини и боровинки не губят качествата си, така че спокойно можем да запасяваме фризера с тях по всяко време на годината. Да не говорим, че са чудесни за десерти, смутита, домашен сладолед или плодово мляко. Те също са заредени с фибри и са много богати на антиоксиданти. А боровинките са чудесен източник на витамин К и манган. Манганът играе рола в развитието на костите и помага на тялото ни да усвоява пълноценно веществата от храните, които ядем.
-
Канела
Мощните антиоксиданти на подправката, известни като полифеноли, подобряват чувствителността към инсулин, както и способността на организма да съхранява мазнини и да контролира глада.
-
Подсладители в списъка с храни за диабетици
Да се откажем от рафинираната захар може да е трудно. Но захарта е доказано вредна – не само при диабет, но по принцип не е препоръчителна, ако искаме да се храним здравословно. Все повече хора, които не могат да се откажат от подслаждането на кафето си и хапването на вкусни десерти, преоткриват подсладителите.
На пазара можете да откриете еритрол, малтитол, такива на основата на билка стевия. Те не повишават кръвната захар, с ниско съдържание на калории и фруктоза са и със сладък вкус. С тях можем да приготвим алтернатива на любимите си десерти и да се наслаждаваме на сладко кафе или чай.
-
Пълномаслено кисело мляко
Млякото – и прясното, и киселото, съдържат естествена захар, наречена лактоза. Но повечето продукти на пазара съдържат и добавена захар. Отново е важно да наблягаме на качествения и органичен продукт.
Нови изследвания показват, че млечните продукти с по-високо съдържание на мазнини, като киселото мляко, могат да имат защитен ефект, когато става въпрос за риск от преддиабет.
В сегашното състояние на доказателствата липсва убедителна подкрепа за препоръката да се консумират само нискомаслени и обезмаслени млечни продукти и да се избягват пълномаслени и нискомаслени млечни храни за поддържане на кардиометаболитното здраве.
Освен това млечните храни са богати на хранителни вещества и осигуряват няколко важни такива, включително калций, витамин D и калий .
Киселото мляко е с естествено съдържание на въглехидрати и протеини, което е перфектната комбинация за подпомагане на контрола на нивата на глада и кръвната захар.
-
Сирене
Един от любимите продукти по нашите ширини, който също доста често присъства на трапезата. Пармезан, рикота, извара – чудесно допълнение за хранителния ви режим и за експериментиране с нови рецепти.
-
Различни видове тахан
Таханът , освен, че е супер полезен, е и част от редица здравословни рецепти. Вече имаме огромен избор от разнообразието им – класически сусамов, лешников, от бадем или кашу. Производителите се стараят да ни поднасят 100% натурални продукти, без добавена захар или химична преработка. Което ни улеснява в кухнята и в грижата за организма. Така получаваме качествен източник на растителни протеини и мазнини.
-
Ядки
Ядките са едни от най-добрите храни за диабетици. Те са с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на здравословни мазнини и фибри.
- Орехите са с високо съдържание на омега-3.
- Бадемите не повишават нивата на кръвната захар и са чудесен източник на магнезий – вещество, които подобрява чувствителността към инсулин.
-
Черен шоколад – любим продукт сред храните за диабетици
Следенето на кръвната захар не означава, че трябва да се откажем изцяло от десертите. Черният шоколад, който е със 70% и повече какао може да има ползи за здравето, без да повишава кръвната захар. На пазара вече можете да откриете и черен шоколад без добавена захар, но с подсладител.
Което още повече улеснява нашия списък с храни за диабетици – важно е само да проверяваме внимателно етикетите на продуктите.
Пазарувайте умно и с мисълта за здрав организъм
Здравословното хранене се превръща в приоритет на все повече хора, но когато е на лице диабетно състояние, храненето е от първостепенно значение. Понякога може да е трудно да се откажем от някоя любима храна. Но това винаги води до преоткриването на други и интересни продукти, които не оставят вреден отпечатък върху организма ни.
Този списък е само част от всички храни за диабетици, но включва основните продукти, с които да приготвим вкусно ястие или с които да заситим моментния глад. Освен това е богат и разнообразен – уверете се сами, като се снабдите с продуктите при следващото пазаруване.
Бъдете здрави и се хранете разумно.
Често задавани въпроси
Кои храни се избягват при диабет?
Хората с диабет трябва да избягват храни с високо съдържание на рафинирани захари, като сладки напитки, сладкиши и десерти. Също така е важно да ограничите приема на рафинирани въглехидрати като бял хляб, тестени изделия и ориз, както и храни с високо съдържание на мазнини и преработени храни.
Кои са най-добрите храни за диабетици?
Храни, богати на фибри, като зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, са отлични за управление на диабета. Постните протеини като риба, пиле и тофу, заедно със здравословните мазнини от ядки, семена и авокадо, също могат да помогнат за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.
Как да планираме храненето си при диабет?
Планирането на хранене при диабет включва балансиране на въглехидратите с протеини и мазнини, за да се избегнат скокове на кръвната захар. Яденето на по-малки, по-чести хранения и включването на храни с нисък гликемичен индекс (GI) може да помогне.
Източници
- Sudchada, P. "Effect of folic acid supplementation on plasma total homocysteine levels and glycemic control in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis", Diabetes research and clinical practice, Published June 25, 2012
- Reynolds, A., BSc, MSc, PhD, MPH and Mitri, J., MD, MS.. "Dietary Advice For Individuals with Diabetes", NCBI, Last Update: April 28, 2024
- Slurink I. et al. "Dairy consumption and incident prediabetes: prospective associations and network models in the large population-based Lifelines Study", ScienceDirect, The American Journal of Clinical Nutrition Volume 118, Issue 6 , December 2023, Pages 1077-1090
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Диабет тип 2 е едно от най-разпространените заболявания, но около него все още има някои митове и тайни, който ще ви разкрием.
Диабет тип 1 е хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда инсулин поради автоимунно увреждане на клетките, отговорни за неговото производство.
Диабет или захарен диабет е метаболитно състояние, което ако се остави нелекувано, може да причини други здравословни проблеми,
3 Коментара
В статията се твърди, че диабетиците трябва да ядат пълномаслено мляко, в други такива се твърди точно обратното! Кое е вярно?
Здравейте, проучванията в това отношение все още продължават, като по-новите от тях устанояват безопасността на пълномаслените продукти при диабет. Както нискомаслените, така и пълномаслените млечни продукти са здравословни, когато се консумират умерено. Всъщност изследванията показват, че няма благоприятен ефект върху здравето от избора на нискомаслени млечни продукти пред пълномаслени млечни продукти. Все пак съветваме консултация с наблюдаващия състоянието лекар по отношение на диетата при диабет.
Супер полезна