Хормони след раждане – как да ги нормализираме?

Обновена: 29.02.2024|

Дисбалансът на различните хормони след раждане се счита за спад в нашето тяло, който сме готови да изтърпим, за да създадем нещо прекрасно, което да ни радва.

Тъй като раждането е един от най-естествените процеси, тук ще споделим как да се справим по-лесно с промените в различни хормони след раждане.

 

Какво е хормонален дисбаланс?

Хормоните са нещото, което изпраща конкретни инструкции до всеки орган. Те са отговорни за всичко, което прави тялото ни. Могат да повлияят както на енергийните ни нива и теглото, така и на храносмилането и настроението ни.

omega3 400
omega3 600

Тъй като хормоните регулират метаболизма и други функции на органите ни, дисбалансът би бил предизвикателство за правилното им изпълнение. Това може да доведе до набор от здравословни проблеми и неприятни симптоми.

omega3 400
omega3 600

Хормонален дисбаланс възниква, когато определени хормони са или хронично твърде високи, или твърде ниски. Чест дисбаланс се получава в нашите хормони след раждане.

Причините за възникването на такива състояния може да включват:

 

Биохимията на всеки човек е уникална. Това, което предизвиква хормонален дисбаланс при един, може да не го прави при друг.

Тъй като всички системи в тялото са взаимосвързани, ако имаме дисбаланс на един хормон, може да имаме такъв и при други.

Например, ако един хормон не получава правилното съобщение, той може да повлияе и на останалата част от комуникационната система на тялото между други хормони.

 

Хормони след раждане

 

Жена напъва да роди.

 

По време на бременността и след раждането има няколко уникални хормона, които заемат главно място и играят съществена роля.

Прогестерон и естроген

По време на бременност плацентата произвежда по-високи нива на прогестерон, който е необходим за здравословна бременност и развитие на плода.

Тъй като плацентата се изхвърля веднага след раждането на бебето, нивата на прогестерона ни също спадат драстично.

Прогестеронът помага да се балансират и неутрализират ефектите от твърде много естроген.

Следователно спадът на прогестерона може да доведе до доминация на естрогена. Поради взаимосвързаността на нашите хормони, когато един не работи, това би довело до дисбаланс при различните хормони след раждане.

Пример за това е по-обилното производство на тиреоид-свързващ глобулин (TBG), което се предизвиква от излишния естроген. Това води до ниска функция на щитовидната жлеза и симптоми като:

 • Чувствителност към студ
 • Запек
 • Депресия
 • Мускулни болки
 • Умора и др.

 

Доминацията на естроген може също да повлияе на производството и действието на кортизола – хормонът на стреса, в тялото ни.

Най-често, когато той е дисбалансиран, стигаме до състояния на надбъбречна умора.

Има жени, които се чувстват доста добре след раждането, но на други им отнема повече време за регулиране на хормоните след раждане.

Пролактин

Пролактинът е хормон, който се произвежда от хипофизната жлеза. Играе ключова роля в лактацията, като стимулира производството на кърма след раждането. Нивата на пролактин се повишават по време на бременност и кърмене.

Окситоцин

 

Майка държи бебе.

 

Окситоцинът се произвежда в хипоталамуса на мозъка и се освобождава от хипофизната жлеза. Той играе ключова роля в социалните взаимоотношения, раждането и кърменето.

Окситоцинът насърчава емоционалните връзки, тъй като се смята, че се отделя по време на прегръдка или докосване с друг човек.

Може да ни помогне да създадем първоначалната връзка между нас и нашето бебе.

Той стимулира контракциите на матката по време на раждане и насърчава изхвърлянето на мляко по време на кърмене.

Прекалено високите нива могат да доведат до нежелани ефекти, като повишена чувствителност на болка, преждевременни усилвания на матката, или дори постпартална депресия.

Релаксин

Релаксинът се освобождава от яйчниците, плацентата и лигавицата на матката. Той помага за предотвратяване на преждевременно раждане през първия и втория триместър на бременността.

Когато дойде време за раждане, този хормон подготвя тялото ни като омекотява шийката на матката и разхлабва тазовата област.

След раждането нивата на релаксин обикновено намаляват, но при някои жени не е изключена появата на симптоми като нестабилност и болка в мускулите и ставите.

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза произвежда хормони, които са от решаващо значение за регулирането на метаболизма и други физиологични процеси.

В началото на бременността има повишено производство на хормони на щитовидната жлеза, особено тироксин (Т4), за да се отговори на повишените метаболитни нужди както на майката, така и на развиващия се плод.

Нивата на тироид-стимулиращия хормон (TSH), произвеждани от хипофизната жлеза, също се повишават.

Човешкият хорионгонадотропин (hCG), хормон, произвеждан от плацентата, има подобна структура на TSH – hCG стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече тиреоидни хормони през първия триместър на бременността.

В следродилния период нивата на хормоните на щитовидната жлеза обикновено се връщат към стандартното си състояние.

Щитовидната жлеза възстановява нормалната си функция и нивата на TSH се стабилизират.

Има случаи обаче, когато нивата на hCG намаляват и това може да доведе до временно понижаване на нивата на TSH. Временно понижение на TSH е известно като следродилен тиреоидит и може да се появи при някои жени.

Следродилният тиреоидит включва възпаление на щитовидната жлеза, което може да доведе до хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза), последван от хипотиреоидизъм (по-малко активна щитовидна жлеза).

 

Как да разбера дали имам хормонален дисбаланс след бременност?

 

Хормони след раждане - умора.

 

Тъй като биохимията на всеки е различна, специфичните хормони след раждане и симптоми могат да варират и да се повлияят от здравето на червата, нивата на стрес, храненето, генетиката, метода на раждане, това дали кърмим или не.

Някои от най-честите признаци на дисбаланс на различните хормони след раждане могат да бъдат:

 • Безпокойство
 • Промени в настроението
 • Хронична умора
 • Косопад
 • Кисти или фиброиди
 • Депресия
 • Ниско либидо

 

Колко време след раждане се нормализират хормоните?

Един от често задаваните въпроси на новите родители е „Кога ще се почувствам отново като себе си?“.

Въпреки че времевия диапазон за това може да варира значително от един човек на друг, обикновено симптомите, свързани с хормоналния дисбаланс, трябва да се подобрят около 6 до 8 седмици след раждането.

Свързаните с хормоните странични ефекти от кърменето ще останат, докато кърмим. Ако симптомите ни изобщо не започнат да се подобряват след 6-8 месеца или продължават да се влошават, е важно да говорим с лекуващия ни специалист, за да изключим следродилната депресия и да се започне лечение.

Някои от допълнителните симптоми могат да включват:

 • Безнадеждност
 • Постоянно желание за плач
 • Загуба на паметта
 • Лоша концентрация
 • Паник атаки
 • Безсъние
 • Намален апетит
 • Загуба на интерес или връзка с новороденото

 

Лекар ще може да изключи всякакви основни хормонални проблеми или чревни дисфункции, които допринасят за хормоналния дисбаланс, за да състави план за действие за справяне със симптомите.

 

Как да балансираме хормоните след бременност?

 

Нормализиране на хормони след раждане със сън.

 

В зависимост от конкретния ни здравен случай, може да се нуждаем от по-специализиран подход, за да върнем нивата на хормоните си в правилния път.

Но има и няколко стандартни начина, които действат положително на повечето жени при дисбалансираните хормони след раждане.

Прием на достатъчно здравословни мазнини

Включването на плодове, зеленчуци, постни протеини и пълнозърнести продукти осигурява основни хранителни вещества, необходими за справянето с различните проблеми с хормоните след раждане.

Храните с противовъзпалителни свойства могат да помогнат за намаляване на следродилното възпаление. Освен това поддържането на стабилни нива на кръвната захар чрез редовни, добре балансирани хранения може да помогне за регулиране на инсулина и кортизола, допринасяйки за цялостната хормонална хармония.

Правилната диета след раждане е основна стъпка към поддържане на хормоналното здраве по време на трансформиращия следродилен период.

Здравословните мазнини са не само от съществено значение за мозъчната функция, но също така се считат за градивните елементи на нашите хормони.

Например кетогенната диета е показала, че помага за балансиране на функцията на оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза (HPA) и хормоните.

Може да се опитаме да хапваме повече дива сьомга, авокадо или кокосово масло (ако нямаме алергии), както и да включим добавки като омега-3 мастни киселини.

Важно е също да се грижим и за черния си дроб. Една от основните му функции е да разгражда излишния естроген в тялото ни. Има неща, като претоварване с токсини и възпаление, които могат да я подтиснат.

Повече сън

Тази мисия може да изглежда като невъзможна задача за всеки с новородено. Въпреки че ще бъде трудно сънят ни да бъде непрекъснат, може да направим така, че да бъде максимално възстановяващ.

Това е важно, като се има предвид, че тялото ни регулира кортизола и други хормони, като прогестерон и естроген, докато спим. Може да се опитаме да оптимизираме максимално обстановката за сън, в която се намираме, за да се отпуснем и да заспим възможно най-бързо и дълбоко.

За това биха помогнали различни техники за релаксация, ароматерапия, допълнително затъмняване на помещението, по-тежки завивки и други.

Упражнения

Редовните упражнения са мощен инструмент за нормализиране на различни хормони след раждане. Физическата активност влияе положително върху нивата на хормоните и теглото. Насърчава освобождаването на ендорфин, намалява кортизола, свързан със стреса, и повишава чувствителността към инсулин.

Физическата активност може да облекчи симптомите на следродилна депресия и тревожност, насърчавайки положителна психическа перспектива.

Аеробните упражнения и силовите тренировки допринасят за цялостното метаболитно здраве, като подпомагат регулирането на различните хормони след раждане – като инсулин и лептин.

Необходими добавки

Недостигът на хранителни вещества също може да играе роля в хормоналния дисбаланс. Лекарите обикновено имат практика, в която може да проверят нивата на нашите хранителни вещества и да препоръчат правилната дозировка и добавки за нашия случай, особено ако кърмим.

Хидратация

Оптималната хидратация е от решаващо значение за нормализиране на всеразлични хормони след раждане. Тя подпомага производството и транспортирането на хормони в тялото.

Достатъчният прием на вода помага за поддържане на балансирани нива на кортизол, намалявайки свързаните със стреса хормонални колебания.

Тя е от съществено значение за елиминирането на метаболитните отпадъчни продукти, подпомагайки черния дроб в метаболизма на хормоните.

Освен това поддържането на добра хидратация допринася за цялостното благосъстояние и може да облекчи симптоми като умора и промени в настроението, често срещани след раждане.

 

Заключение

Нормализирането на различните хормони след раждане включва прилагането на цялостен подход. Една добре балансирана следродилна диета, богата на основни хранителни вещества, подпомага производството на хормони.

Поддържането на подходяща хидратация спомага за транспортирането и елиминирането на хормоните. Редовните упражнения, включващи както аеробни, така и силови тренировки, допринасят за метаболитното здраве и емоционалното благополучие.

Ефективното управление на стреса, достатъчно сън и постепенно отбиване (ако кърмите) допълнително поддържат хормоналния баланс.

Кои са най-съществените хормони след раждане?

Едни от най-познатите и засегнати хормони след раждане биват: прогестерон, естроген, релаксин, окситоцин, хормони на щитовидната жлеза и пролактин.

Как да нормализираме нашите хормони след раждане?

Има няколко начина, с които може да нормализираме нашите хормони след раждане – консумация на повече здравословни мазнини, хидратация, упражнения, качествен сън и още.

Колко време отнема да се балансират хормони след раждане?

Обикновено нашите хормони след раждане би трябвало да се нормализират до 6-8 месеца. Ако усещаме, че след този период нещо не е наред, консултацията с лекар е препоръчителна.

Категории: Бременност и женско здраве, Здраве|Публикувана: 29.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 29 февруари 2024 в 14:56 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве