Глог: как подобрява здравето?
В древна ирландска легенда се разказва за магичната сила на растението глог. Вярвало се, че стъблото му било портал към чудновати земи. Ако случайно скитник попаднал на плодовете от глог, то той не бивало да ги бере. В противен случай го грозило нещастие. Човекът може да опита от червените плодчета само ако му ги предложи фея.
В България са разпространени основно 2 вида:
- Обикновен глог или едносеменен (Crataegus monogyna) – представлява малко дърво или храст с бели цветчета, които са бели през пролетта и яркочервени през есента.
- Многосеменен глог (Crataegus laevigata) – различава се от обикновения с наличието на повече от едно семенце в плодчетата.
Глогът е част от българската народна медицина. Това, разбира се, е напълно заслужено, тъй като растението е източник на редица вещества с лечебно действие. Например:
- Флавоноиди: Освен че допринасят за пигмента в плодовете, те представляват мощни антиоксиданти и предпазват клетките от оксидативен стрес. Те осигуряват и здравето на сърцето като предпазват от възпаление и намаляват кръвното налягане.
- Проантоцианидин: Това вещество помага за по-здрави кръвоносни съдове, подобрява циркулацията на кръвта и съответно намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
- Танин: Това вещество има стягащ ефект, подобрява циркулацията и благоприятства здравето на кръвоносните съдове.
- Витексин: Това вещество има отпускащ и успокояващ ефект. Действа по този начин на сърцето и мозъка, което го прави неизменима част ot лекове против притеснителност и безпокойство.
- Сапонин: Редуцира нивата на “лош холестерол” и подобрява циркулацията на кръвта.
За да се възползват хората от тези полезни съставки, глог се приема под формата на чай, капсули и екстракти.
Разпространение и приложение
Заради чудесните си съставки растението намира много приложения в различни индустрии.
В народната медицина
В народната медицина се използва за лечение на тревожност и стрес, заболявания на сърдечно-съдовата система и храносмилателния тракт. Особено ефикасен е като антиоксидант. Също така се прилага и във фармацията, защото от него се извлича екстракт за тинктури, таблетки и капсули. Природният дар е много популярен в европейската и азиатската народна медицина и има широка употреба.
В козметиката
Както вече стана ясно, билката глог има стягащ ефект. Това е особено полезно в козметиката, тъй като придава по-млад вид на кожата, спомага за елиминирането на бръчките и я прави гладка. Може да се използва в кремове, лосиони, тонери, серуми и др. Има и противовъзпалителен ефект. Това е особено важно за козметика, която се бори срещу акнето.
Различни продукти с глог може да са чудесно допълнение към ежедневната ни грижа за кожата.
В кулинарията
Ситните плодчета са ядливи, но пък имат доста стипчив вкус, който може да не понесе на всеки. Те често се използват за приготвянето на конфитюри, желета, сосове за месо, сиропи за сладкиши. Може да намери място на масата ни и под формата на ароматно вино от глог. Процесът на приготвяне е много подобен на приготвянето на алкохолна напитка от черен бъз. От плодовете се приготвя и сайдер с неповторим вкус.
Здравословни ползи
Сведенията за лечебните свойства на глога датират от преди новата ера и от тях става ясно, че в миналото е бил използван за лечение на нервната система, храносмилането и херния. Днес са открити и други свойства.
Благоприятства сърцето
Според проучване от 2020 г. се доказва, че глогът е полезен за здраво сърце. Той може да действа благоприятно по няколко начина:
- Намалява мазнините в кръвта и намалява “лошия” холестерол
- Има противовъзпалително и антиоксидантно действие
- Има потенциала да предотврати стесняването на артериите
Смята се, че глогът може да лекува и атеросклероза – хронично възпаление на артериите. Все още са необходими изследвания за това твърдение.
Силно антиоксидантно действие
Глогът е богат източник на полифеноли, които представляват мощни антиоксиданти в растенията. Те помагат да неутрализират нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Когато са във високи нива, те могат да бъдат вредни за здравите клетки. Те могат да идват от някои храни или след излагане на вредна среда – замърсен въздух и цигарен дим.
Полифенолите намаляват риска от:
- Диабет тип 2
- Астма
- Инфекции
- Стареене на кожата
Необходими са още проучвания, за да стане напълно ясно дали тези вещества намаляват риска от някои видове рак.
Понижава кръвното
В народната китайска медицина глогът е използван основно за лекуване на високо кръвно налягане. Той успокоява кръвоносните съдове, незабавно намалявайки кръвното налягане. Проучване, провеждано в продължение в 10 седмици, доказало, че долната граница намалява значително. Експериментът бил проведен сред 36 човека със повишено кръвно, като те е трябвало да приемат по 500 мг глог дневно.
Важно е да се каже, че хапване на плодчетата не е същото като прием на екстракт, тоест този ефект не може да бъде постигнат само с участие в диетата.
Понижава холестерола
Благодарение на високите нива на пектин, глогът има потенциала да понижава “лошия” холестерол. Когато са извън нормата, нивата на холестерол могат да доведат до усложнения. Когато “добрия” HDL холестерол е нисък, а “лошия” LDL холестерол е висок, това може да доведе до натрупване на лезии по стените на артериите, което е вредно за сърцето. Ако това състояние не се третира, това може да доведе до пълно запушване, което води до инсулт или инфаркт.
Полезен за храносмилането
Екстрактът от глог съдържа голямо количество фибри, за които е доказано, че подобряват храносмилането, намалявайки подуването и запека. Той играе ролята и на пребиотик, като съхранява живота на полезните бактерии в стомаха. Смята се, че глогът значително намалява времето, в което храната преминава през храносмилателния тракт. Фибрите буквално транспортират храната през червата.
Методи за употреба на глог
Освен като лек срещу редица медицински състояния неговите чудесни свойства могат да се ползват и в ежедневието. Може да си приготвим в домашни условия.
Ароматизатор с глог
Може да го закачим в автомобила си, хола, гардероба или под възглавницата, но едно е сигурно – той ще внесе невероятно ухание навсякъде.
Необходими продукти:
- 100 г изсушени плодове от глог
- 10 г сушени розови листчета
- 15 г изсушена лавандула
Ще ни бъде необходима и малка торбичка от органза. Съставките се слагат в нея и нашият естествен ароматизатор с глог е готов да изпълни дома ни със свежест.
Домашен балсам за устни с глог
В студените зимни месеци трябва да защитим устните си. Най-добре е да се използват естествени съставки за хидратация.
Необходими продукти:
- 2 с.л. етерично масло от глог
- 1 с.л. пчелен восък
- ½ с.л. масло от ший
- ½ с.л. етерично масло от ванилия (по избор)
За целта ни е необходимо да разтопим в огнеупорен съд восъка и маслото от ший на водна баня. Докато бъркаме трябва да добавим и маслото от глог и ако имаме подготвено, и това от ванилия. Сместа се изсипва в малко контейнерче. Балсамът се използва всеки път при нужда.
Странични ефекти и противопоказания
Когато се използва в допустимите дози, глогът не би трябвало да доведе до неприятни странични ефекти. Когато се прекали с дозата, може да се получат някои неприятни симптоми – главозамаяност, гадене, разстроен стомах, а в редки случаи и главоболие. Тъй като влияе на кръвното и сърцето, е важно да се консултираме с лекар преди прием. Тъй като липсват сведения за противопоказания за бременни и кърмещи, най-добре да се избягва.
Заключение
Глогът е богат на антиоксиданти, което го прави незаменим помощник в борбата с възпаления, защитава клетките от увреждане и има стягащ ефект. Той има много приложения – в медицината, кулинарията и козметиката. Има и някои странични ефекти, които обаче може и да не се появят при правилно спазване на дозата.
Може да се прави на чай, етерично масло, тинктура и други. Може да се прилага и в домашни рецепти, не само в кулинарията.
Често задавани въпроси
Какво представлява растението глог?
Глог се отнася до род растения с няколкостотин вида храсти и дървета с бодливи клони и дребни плодчета.
Какви ползи има за тялото?
Глогът има антиоксидантни свойства, действа успокояващо на кръвоносните съдове и има стягащ ефект.
Къде намира приложение?
Глогът намира приложение в народната медицина, кулинарията, козметиката и фармацията.
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Вкусвали ли сте плодовете на глога? Когато узреят, те сладнят и едновременно са леко кисели. Приличат на червени,
Глогът е бодливо, цъфтящо растение от семейството на розата. Листата, цветята, плодовете, стъблата и дори кората на растението
С история, която се простира назад във времето до Древна Гърция и Рим, коренът от валериана е бил