10 съвета за здрави зъби

Обновена: 13.03.2024|
Жена, която показва перфектните си зъби

Красивата усмивка и здравите зъби веднага привличат вниманието и предразполагат събеседника към приятен и дълъг разговор. Няма по-прекрасно от усмихнат човек, настроен положително към живота и изпълнен с щастие и весели истории. Но как да бъдем в истинския си блясък, ако се притесняваме от своята усмивка?

 

Здрави зъби

Да се грижим правилно за зъбите си не е въпрос само на красота и самочувствие, но и на цялостното здравословно състояние на организма ни. Зъбите са свързани с нашия мозък и рисковете, които крият нездравите зъби са много по-големи, отколкото дори и предполагаме.

В миналото, преди развитието на стоматологията, хора са умирали от болен или нелекуван зъб. Днес, разбира се, такава опасност няма, тъй като техниката и знанията в областта са напреднали значително. Вече говорим и за естетическа намеса в устната кухина.

Днес сме решили да ви представим 10 съвета, с които да поддържате правилно своите зъби, за да се радвате на бяла и красива усмивка, която да ви носи добро самочувствие и слънчево излъчване.

calc magn 400
calc magn 600
calc magn 400
calc magn 600

 

1. Почиствайте регулярно зъбите си

 

Дете, което мие зъбите си

 

Перфектната хигиена на устната кухина не е лесна задача. Нейното прилагане изисква спазване на набор от правила. От деца знаем за необходимостта редовно да мием зъбите си – поне два пъти на ден – но не всеки се придържа към това правило. Много хора пропускат вечерното миене на зъбите, въпреки че именно то защитава зъбите ни от кариес. Освен това, стоматолозите смятат, че в идеалния случай, трябва да мием зъбите си след всяко хранене. Но тук възниква въпросът и как да мием зъбите си правилно след всяко хранене, така че да не изтъним емайла им?

 

2. Научете се да миете зъбите си правилно

В идеята си да почистим зъбите добре, много от нас не мият зъбите си правилно, като използват по-агресивни методи, за уж по-доброто им почистване. Тук е важно да отбележим, че миенето на зъби се извършва с кръгообразни движения, с продължителност 2-3 минути. Не е нужен излишен натиск или „търкане“, тъй като те изтощават зъба и изтъняват неговия емайл.

При почистването на зъбите, трябва да се внимава и за натиска върху венците, тъй като те могат да бъдат наранени и в следствие на това да станат твърде чувствителни.

Относно хоризонталните движения, с които повече хора мият зъбите си – така плаката не само че не се отлепя, но попада в интерденталните пространства, което на свой ред я превръща в зъбен камък.

 

3. Изберете подходяща за вас четка за зъби

 

четка за зъби

 

 

При избора на главния “инструмент” за поддръжка на устната хигиена, първо трябва да се вземе предвид състоянието на зъбите и венците. Четката за зъби трябва да бъде с оптималната твърдост, която ви подхожда. Универсалната опция е средна степен на твърдост на косъмчетата, но за тези, които имат проблеми с венците и зъбния емайл, по-подходящи са меките четки. Те не травмират венците и не изтъняват допълнително емайла.

Освен правилния избор на четка, важна е и нейната поддръжка. Повечето хора забравят за четката, когато я поставят в банята, но всъщност нейната хигиена е много важна за зъбната хигиена.

  • Тя трябва да се сменя на 2-3 месеца, както и след боледуване.
  • При всяко използване се изплаква с гореща вода и се изсушава, като се поставя на сухо място. Влагата предразполага към развитието на бактерии.
  • Като допълнение – експертите не препоръчват детските четки и тези на възрастните да се съхраняват на едно място, тъй като патогенните бактерии и микроби лесно се предвижват към „съседния обект”. 

 

Правило 4 – използвайте конец за зъби

Четката за зъби не може напълно да почисти устата, особено на труднодостъпните места. За да премахнете от тях натрупвания и остатъци от храна, е нужно да използвате конец за зъби. Зъболекарите препоръчват ежедневно да се използват зъбни конци, тъй като остатъците от храна и зъбната плака могат да доведат до кариес и други устни заболявания. При използването на конец, с меки движения, се следват контурите на венците. Важно е да се избягват остри движения с нишката, която може да ги пореже или нарани.

 

5. Използване на допълнителни продукти за устна хигиена

Освен ежедневното миене на зъбите сутрин и вечер се препоръчва да се използват специални средства за изплакване на устната кухина. Ние ви препоръчваме да използвате вода за уста, която е на натурална основата, с билки и масла. Изплакването с вода за уста има ефективен и комплексен ефект върху различни групи микроорганизми. Тя може да помогне за предотвратяване на възпаление на венците и предпазване на зъбите от кариес. Освен това, водата освежава дъха, не нарушава местната микрофлора и трайно запазва усещането за комфорт.

 

6. Не почиствайте зъбите си веднага след хранене

 

Влюбена двойка в ресторант

 

Специалисти препоръчват да не се почистват веднага след хранене зъбите, тъй като различните храни и напитки променят Ph-средата в устната кухина. Това прави емайла на зъба по-мек за кратко време. Ако в този период решите да почистите зъбите си, това ще доведе до изтъняването им. Затова е най-добре да почистите зъбите си 30-40 минути след хранене.

 

7. Почиствайте редовно цялата устна кухина

Както споменахме, освен почистване с паста и четка за зъби, е препоръчително и използването на вода за уста, която също допринася за елиминирането на бактерии. Но те не се намират единствено по зъбите, а на всички удобни места – небцето, бузите, езика, сливиците. Ето защо се препоръчва и редовното почистване на езика, също с четка за зъби, но тя трябва да е различна от тази, с която почиствате зъбите си.

 

8. Регулярно посещение на стоматолог

Зъболекар и пациент

Неправилното хранене, стресът, липсата на сън, отслабеният имунитет също оказват отрицателно въздействие върху състоянието на зъбите и венците. Поради тази причина, дори и да не сте притеснени от зъбобол, не забравяйте да посещавате вашия стоматолог 1-2 пъти годишно (в идеалния случай на всеки шест месеца) за рутинен преглед. Но и не само. Почистването на зъбния камък е важен елемент от цялостната хигиена на устната кухина. То трябва да се извършва един път в годината.

 

Правило 9 – защитете зъбите си от киселини и захар

За зъбите много от храните са пагубни, дори и тези, което на пръв поглед смятаме за здравословни.

  • Прясно изцедените плодови сокове съдържат концентрирани плодови киселини, които разяждат емайла. А какво да говорим за газираните напитки?
  • Сладките храни съдържат не само киселини, но и доволно количество захар – любимата храна на бактериите. При дълъг престой на захарта в устата, се създава идеална среда и условия за възпроизвеждане на патогенна микрофлора.
  • Зъбите потъмняват от чай и кафе и ние сме свикнали да считаме тези напитки за вредни. Но всъщност черният чай перфектно укрепва зъбния емайл и регулира киселинно-алкалния баланс в устата.
  • Натуралното кафе, приготвено от печени зърна, има антибактериален ефект. То унищожава някои микроорганизми, включително основния причинител на кариес – мутиращият стрептокок.

 

10. Хранете се целесъобразно

Няма как да се радваме на здрави и силни зъби, ако в организма ни липсва флуорид и калций. Калцият се абсорбира от витамин D, който през зимата се набавя трудно по естествен път. Препоръчваме ви регулярното му приемане под формата на хранителна добавка, особено през студените месеци, когато слънчевите лъчи не са силни.

Приемайте храни богати на калций и флуорид, като например – яйца, масло, риба, млечни продукти, броколи и спанак. Ако все пак нивата в организма на тези микроелементи са ниски, приемайте ги под формата на добавки, за да набавите необходимите липси.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.01.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Ненка 26.01.2019 at 10:12 - Отговор

    Много полезна информация макар и да се знае не е никак излишно да се припомня

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 16:00 | Публикувана: 24 януари 2019 в 15:38 | Категория: Здраве