Кортизол – тайните на хормона

Обновена: 21.02.2024|

Кортизолът е естествен хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Той е известен като „хормона на стреса“, но има редица функции в организма и е незаменим за здравето на тялото ни.

 

Какво представлява кортизолът?

Хормоните са естествени съединения, които контролират процесите в тялото. Те пренасят информация между органите и тъканите и поддържат деликатния баланс на сложния ни организъм.

Всички системи в тялото са засегнати при освобождаване на кортизол, тъй като рецепторите за този хормон са разпространени в почти всички органи и тъкани. Хипоталамусът и хипофизната жлеза в мозъка периодично проверяват кръвта за количеството налични хормони. При ниски или завишени стойности мозъкът дава сигнал, за да бъде регулирано нивото.

 

Каква е ролята на кортизола в тялото?

Този хормон е едно от незаменимите съединения в организма ни. Той има множество функции и контактува с голям брой телесни структури.

Регулира реакцията на тялото към стреса

 

кортизол

 

Под влиянието на кортизола тялото се подготвя за справяне със заплахата, която е причина за стресовия отговор.

Хормонът стимулира черния дроб да освободи определено количество глюкоза, което дава на тялото моментен прилив на голямо количество енергия. Кортизолът дава знак на адреналина да бъде освободен в по-голямо количество, което провокира тялото да действа. Цялата тази енергия се мобилизира с конкретна цел – защита или атака.

Контролира метаболизма и усвояването на макронутриентите

Кортизолът често работи в комбинация с черния дроб за разграждането и отделянето на глюкозата. Той е част от усвояването на всички макронутриенти. Поради това този хормон има участие и в степента на инсулинова чувствителност. 

Високите нива на хормона обаче не означават, че разграждаме храната по-бързо. Липсата на хормонален баланс влияе на разграждането на белтъчините, като в тези случаи тялото започва да използва мускулната тъкан за енергия.

Всички процеси, свързани с макронутриентите, могат да бъдат повлияни от дисбаланс на този хормон, което води до различни здравословни проблеми.

Управлява и потиска възпалението

Нормалните нива на хормона, съпроводени от малки очаквани пикове на освобождаване, може да засили и подобри имунния отговор на организма ни. Хронично високите нива обаче предразполагат към множество вътрешни възпаления и отслабване на имунната система.

Кортизолът контролира синтеза на съединенията, които са отговорни за възпалителния отговор на тялото (цитокини, хистамин и други). В някои случаи този хормон потиска имунната система, което естествено намалява възпалението.

Поради тези ефекти хронично високите нива на хормона могат да доведат до значително намалена функция на имунната система, уязвимост към инфекции и увеличаване на риска от появата на различни заболявания.

Участва в процесите на сърдечно-съдовата система

В различни проучвания се наблюдава пряко отношение между нивата на кортизол и кръвното налягане. При пациенти с хронично висок хормон на стреса се появява и високо кръвно налягане. Обратното също се наблюдава – при занижени нива кръвното също е по-ниско от оптималното.

Кортизолът има роля върху процесите на инсулиновия отговор и баланса на кръвната захар.

 

Връзката между кортизола и стреса

 

кортизол

 

От биологична гледна точка можем да разделим стреса на няколко вида, под чието влияние се освобождава голямо количество кортизол:

 • Хроничен, или дългосрочен, стрес: Когато говорим за стрес в живота си, обикновено имаме предвид този вид. Ежедневните проблеми, стресори и тревоги допринасят за хроничното състояние на стрес.
 • Краткотраен стрес: Тялото преживява мощен прилив на стрес при моментна заплаха за здравето и живота ни. Големи количества от хормона се освобождават в кръвта, за да предприемем определено действие. След изчезването на заплахата стресовите хормони рязко намаляват. По това се различава от хроничния стрес.
 • Травматичен стрес: При трудни за навигиране ситуации, които ни карат да се чувстваме уязвими и безпомощни, се получава травматичният стрес. Той се получава при преживяване на война, екстремно метеорологично събитие (торнадо, земетресение, наводнение и др.), различно по вид насилие и т.н. Посттравматичното стресово разстройство е мощният психологически белег, който тези събития оставят у нас.

 

Изкуствен кортизол

При някои лечения и терапии се налага да набавим на тялото си допълнително от този хормон, ако естественото производство е твърде ниско. Това се случва при различни видове недостатъчност на надбъбречните жлези – при автоимунни реакции, при тумори, увреждания и инфекции. Това са кортикостероидите и принадлежащият към тях високоспециализиран подклас на глюкокортикоидите, включително кортизол и синтетичните му аналози (преднизолон, преднизон, декстаметазон и други).

Дълготрайният прием на тези медикаменти може да доведе до хронично завишен кортизол, който е опасен за здравето ни.

 

Може ли да навреди на здравето ни?

Нивата на кортизол могат да вредят на тялото, ако са твърде ниски или твърде високи. Тялото непрекъснато следи количеството хормони в тялото, за да не се допусне опасен дисбаланс.

Прекомерно високите нива на хормона могат да са причина за редица заболявания:

 • Сърдечно-съдови проблеми: Кръвното налягане се повишава и се влошава здравето на цялата система.
 • Слаба имунна система: Тялото е уязвимо на различни заболявания и инфекции.
 • Повишен риск от депресия: Забелязва се влияние на високите нива на този хормон върху психическото ни здраве.
 • Проблеми със съня: Цикълът на будуване и сън зависи от нивата на хормона в кръвта ни.
 • Забавен метаболизъм: При висок кортизол се наблюдава напълняване и натрупване на мазнини в коремната област.

Висок кортизол – синдром на Кушинг

При този синдром се наблюдават хронично високи нива на кортизол поради здравословни дисфункции и изменения. Причини за него могат да бъдат дълготрайната употреба на глюкокортикоиди или тумори в надбъбречните жлези. Някои медикаменти също могат да провокират нерегулирано повишаване на хормона.

Синдромът на Кушинг се познава по следните симптоми:

 • Подуто лице
 • Натрупване на мазнини във врата и гърдите
 • Широки стрии в коремната област
 • Остеопороза
 • Високо кръвно налягане
 • Нередовен менструален цикъл
 • Повишен риск от инфекции и заболявания

Нисък кортизол – синдром на Адисън

При този синдром нивата на кортизол са значително занижени. Това заболяване се появява при слабо функциониране на надбъбречните жлези, които произвеждат хормона. Синдромът на Адисън се появява в резултат на различни увреждания на тези жлези, автоимунни заболявания, инфекции, тумори и други.

Той е съпроводен с редица симптоми:

 • Ниска кръвна захар
 • Ниско кръвно налягане
 • Слабост и необяснима умора
 • Потъмняване на кожата около устата и на ръцете
 • Отслабване
 • Загуба на апетит
 • Изоставане при растежа на подрастващите
 • Нередовен или липсващ менструален цикъл
 • Повишена чувствителност към студ

Обикновено пациентите получават допълнителни кортикостероиди и глюкокортикоиди, имитиращи кортизола, за да върнат организма си в баланс.

 

Как да поддържаме нормални нива на кортизол в тялото си?

 

кортизол

 

Кортизолът естествено променя нивата си през денонощието в резултат на ежедневната ни рутина. Има някои полезни навици, които помагат да се постигне добър хормонален баланс, чрез който да избегнем хронично завишения хормон:

 • Пълноценен сън: Хроничното недоспиване и нередовният режим на сън водят до високи нива на този хормон.
 • Спорт и движение: Физическата активност доказано подобрява качеството на съня и намалява стреса, което се отразява добре на количеството отделен хормон.
 • Техники за релаксация: За да поддържаме нивата на стресовия хормон в норма, трябва цялостно да избягваме стреса и тревогата. Методи като осъзнато дишане, релаксация и медитация ще помогнат да се справим с тревожните обстоятелства в живота ни, ще подобрят съня и настроението ни.
 • Здравословен смях: Когато се смеем, организмът ни естествено отделя ендорфини и намалява кортизола.
 • Ограничаване на кофеин и алкохол: Тези две субстанции могат значително да повишат нивата на хормона.
 • Хранителни добавки: Има някои естествени съединения, които въздействат положително на нивата на кортизола. С тяхна помощ можем да намалим количеството на този хормон в тялото. Най-често използвани за тази цел са адаптогените, рибеното масло, както и вещества като витамин Ц, магнезий, куркумин и други. 

Ако имаме съмнения за дисбаланс на нивата на кортизол в организма, препоръчва се да се консултираме с лекуващия си лекар и да направим кръвни изследвания.

 

Заключение

Кортизолът е особено важен хормон в човешкото тяло, който има множество функции в организма. Той е познат като „хормон на стреса“, но зад него се крият много други незаменими за здравето роли. Поддържането на кортизолен баланс допринася за цялостното физическо здраве на тялото.

 

Какво е кортизол?

Кортизолът е естествен хормон, който се произвежда от надбъбречните жлези. Той е известен като ‘хормона на стреса’, но има редица функции в организма и е незаменим за здравето на тялото ни.

Каква е ролята му в тялото?

Той участва в голяма част от телесните процеси – помага за усвояването на макронутриентие, поддържа метаболизма, регулира кръвното налягане и кръвната захар, управлява и потиска възпалението, част е от имунната система.

Какви са симптомите на висок кортизол?

Хронично завишеният кортизол може да доведе до сериозно последици за здравето. Дисбалансът на този хормон причинява сърдечно-съдови проблеми, отслабване на имунната система, повишава риска от депресия и тревожност, намалява качеството на съня и забавя метаболизма.

Как да поддържаме хормоналния баланс?

За да запазим нормалните нива на кортизол в тялото си, трябва да се изолираме от стреса и тревогите, да спим пълноценно, да ограничим кафето и алкохола, да си почиваме повече и да се смеем по-често.

Категории: Здраве|Публикувана: 29.01.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:56 | Публикувана: 29 януари 2024 в 13:13 | Категория: Здраве