Дефицит на магнезий при бременност

Обновена: 14.03.2024|
Дефицит на магнезий при бременност.

Дефицит на магнезий при бременност никога не е добра новина, тъй като всеки хранителен недостиг в организма крие рискове за плода.

В тези изключително важни 9 месеца бъдещите майки трябва да полагат специални грижи, за да си набавят всички необходими витамини и минерали.

Това увеличава шанса за правилно вътреутробно развитие и за поява на здраво и щастливо бебе. В тази статия ще разгледаме какви рискове крие дефицит на магнезий при бременност и как успешно да се справим с него.

 

Магнезий – двигателят в нашия организъм

Преди да преминем към това какво може да причини дефицит на магнезий при бременност, ще разгледаме накратко функциите му.

Ако трябва да посочим минерал, който е най-мултифункционален в човешкото тяло, със сигурност магнезият ще бъде в челото на класацията.

Подобно на калий, желязо, натрий и калций, той е електролит, важен за функцията на мускулите, сърдечно-съдовото здраве и, тъй като се съхранява в костите, също и за скелетната структура и сила.

Магнезият е необходим за повече от 300 функции в организма. По тази причина недостигът му има дългосрочни последици за човешкото здраве, а липсата му може да повлияе на тялото по много начини.

 

Какви са признаците и симптомите на магнезиев дефицит?

Тъй като този безценен минерал участва в толкова много реакции, не е изненадващо, че симптомите на магнезиев недостиг могат да се проявят както физически, така и психически.

 • Мускулни крампи и слабост
 • Тремор
 • Менструални крампи
 • Запек
 • Главоболие
 • Умора
 • Сърцебиене (учестен пулс)
 • Загуба на апетит
 • Безсъние или нарушения на съня
 • Лошо настроение
 • Безпокойство
 • Раздразнителност

В допълнение към тези признаци, някои лабораторни резултати като ниски нива на калий или калций също могат да показват недостиг на магнезий.

 

 

Какви рискове крие дефицит на магнезий при бременност?

 

Магнезиев цитрат или магнезиев оксид.

 

Бидейки от огромно значение за целия организъм, нуждите от минерала магнезий нарастват още повече след зачеването.

Той си сътрудничи с калций, като тези два важни минерала трябва да присъстват в тялото в правилните пропорции, за да може то да функционира нормално.

В западните страни повечето бременни жени получават достатъчни количества от калция, но по-често страдат от магнезиев недостиг.

Какво се случва обаче, ако има дефицит на магнезий при бременност и какво могат да направят бъдещите майки, за да си набавят достатъчно?

Ясно е, че такъв основен минерал играе голяма роля в поддържането на здравето както на майката, така и на плода. Липсата му, особено по време на феталния стадий, но също и преди зачеването, както и по време на бластогенезата и ембриогенезата, може да доведе до някои дългосрочни проблеми.

На първо място, ако имате ниско ниво на магнезий, всъщност е по-малко вероятно да заченете поради възможни спазми във фалопиевата тръба.
Ако все пак забременеете, рискът от спонтанен аборт е по-висок и е по-вероятно да започнете да раждате преждевременно поради свръхвъзбудимост на матката (с други думи, свръхчувствителна матка).

Животозастрашаващото усложнение прееклампсия е свързано с дефицит на магнезий при бременност. Същото важи и за гестационна хипертония, както и крампи на краката и задържане на вода.

 

Защо магнезиев недостиг е опасен за бебето?

 

Импетиго. Бебе с колики, оригване, майка.

 

Дефицит на магнезий при бременност е отговорен за ниско тегло на бебето при раждане и крие рискове за сърцето.

Изследователи провеждат проучване, което показва, че тези бебета имат по-висок риск от ранно сърдечно-съдово заболяване, отколкото тези, родени с нормално тегло.

Учените смятат, че това е свързано с недохранване, включително диета с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на въглехидрати или мазнини.

Децата, родени с ниско тегло, впоследствие имат висока честота на хипертония, артериална склероза, сърдечни заболявания от всякакъв вид, дислипидемия (висок холестерол в кръвта), хиперкоагулация на кръвта и диабет или инсулинова резистентност.

По същество според експертите основният проблем се крие в дефицит на магнезий при бременност.

Връзката между недостига му и вътрематочното ограничаване на растежа, с потенциални метаболитни нарушения в резултат, е нещо, което има последствия през целия живот на човек.

Недостатъчен прием може да доведе и до проблеми с регулирането на телесната температура при бебетата и дори до Синдром на внезапна детска смърт.

Посланието е ясно – този минерал е твърде важен, за да бъде пренебрегван, затова всяка жена трябва да внимава за дефицит на магнезий при бременност.

 

От колко магнезий се нуждаят бременните жени?

По време на бременност се нуждаете от по-големи количества от минерала. По този начин ще подобрите както своето здраве, така и на плода.

Лекарите препоръчват между 350-360 мг дневно, като твърде младите майки в тийнейджърска възраст се нуждаят дори от по-големи количества, достигащи до 400 мг на ден.

Ако чрез тест установите недостиг на минерала или пък имате някои от съответните симптоми и смятате, че той ви липсва, задължително говорете с лекар за хранителна добавка.

Добре е и да включвате ежедневно повече богати на магнезий храни, така ще попълните дефицитите в организма.

 

Как с храна да понижим риска от дефицит на магнезий при бременност?

 

Детокс на черния дроб за отслабване. Магнезий в организма - набавяне с храна.

 

Този безценен минерал се среща в изобилие в семената, ядките, някои видове риба, зеленолистни зеленчуци и бобови растения. Някои често срещани хранителни източници включват:

 • 30 г тиквени семки: 156 мг
 • 30 г семена от чия: 111 мг
 • 30 мг печени бадеми: 80 мг
 • 1/2 чаша сварен спанак: 78 мг
 • 1/2 чаша сварен черен боб: 60 мг
 • 1 картоф от 100 г, изпечен с кожата: 43 мг
 • 1/2 чаша сварен кафяв ориз: 42 мг
 • 1 среден банан: 32 мг
 • 85 г сготвена атлантическа сьомга: 26 мг
 • 1/2 чаша авокадо на кубчета: 22 мг

Ако все пак обаче организмът ви страда от магнезиев недостиг, е добре да се насочите към прием на хранителни добавки.

 

Кой вид магнезий да изберем?

 

Магнезиев цитрат. Видове магнезий.

 

За да се елиминира напълно дефицит на магнезий при бременност, има много видове добавки, но една от най-добрите е под формата на магнезиев цитрат. Някои от причините, поради които той е полезен по време на бременност, включват:

 • предотвратяване на лошо храносмилане
 • няма сериозни странични ефекти
 • подпомага редовното и лесно изхождане чрез задържане на вода в изпражненията
 • не взаимодейства с повечето лекарства (с изключение на няколко като тетрациклинови антибиотици хинолонови антибиотици, мускулни релаксанти, калиев фосфат и др.)
 • има много добра усвояемост от тялото

При установен дефицит на магнезий при бременност, задължително се консултирайте със своя лекар, който да ви назначи правилната дозировка.
Магнезиево олио също е безопасно за употреба, особено ако често страдате от крампи.

Друга важна подробност е да получавате достатъчно витамин D, тъй като той увеличава усвояването на магнезий.

Наричан и „слънчев витамин“, той се произвежда от кожата при излагането й на пряка слънчева светлина. Среща се в малко храни, например риба, затова често хората изпитват недостиг и се налага прием на добавка.

 

Още какви витамини и минерали са нужни за пълноценна бременност?

 

Кои са най-добрите мултивитамини и минерали.

 

В тези 9 месеца, през които бебето се развива в майчината утроба, е задължително да се осъзнае важността от пълноценното хранене.

Също така е необходимо да разберем нуждата от витамини и минерали за здравето както на плода, така и на майката. Освен за дефицит на магнезий при бременност, трябва да следим и за адекватния прием на други хранителни вещества.

Някои от най-важните са:

 • Фолиева киселина – хубаво е да приемате 400 мкг всеки ден преди да забременеете и задължително през първите 12 седмици на самата бременност. Тя може да помогне за предотвратяване на вродени дефекти, известни като дефекти на невралната тръба, включително спина бифида (непълно затваряне на невралната тръба ) и аненцефалия (липсваща предна част на мозъка). Тъй като няма естествени източници, достатъчно богати на фолиева киселина, необходимото й количество следва да се осигурява чрез хранителни добавки.
 • Желязо – по време на бременност се нуждаете от 27 мг желязо на ден. Хранителните източници на желязо включват червено месо, птици, риба, черен дроб, както и растителни опции като спанак, червено цвекло и коприва. При желязодефицитна анемия обаче се налага прием на железни добавки.
 • Докозахексаенова киселина (DHA) – тя представлява вид омега-3 мастна киселина. През тези 9 месеца се нуждаете от минимум 200 мг DHA дневно, за да подпомогнете растежа и развитието на мозъка и очите на вашето бебе. DHA е необходима и в периода на кърмене, тъй като ще подпомогне правилното развитие на рожбата ви. Може да си набавите тази полиненаситена мастна киселина от мазна риба, рибено масло и други морски дарове.
 • Калций – докато сте бременна, опитайте се да приемате поне 1000 мг калций всеки ден. Млечните храни като мляко, сирене и кисело мляко са едни от най-добрите източници на минерала. Тъмните зеленолистни зеленчуци също съдържат калций, но в много по-малки количества.
 • Цинк – ниските концентрации на цинк могат да причинят преждевременно раждане. Бременните и кърмещите жени се нуждаят от около 11–13 мг на ден. Освен като хранителна добавка, той се среща в храни като стриди, месо, тиквени семки и др.

Защо магнезият е толкова важен за здравето ни?

Този минерал играе роля в стотици реакции в тялото. Той е свързан със сърдечното здраве, както и с това на мускулите и костите. Недостиг може да доведе до редица здравословни проблеми.

Колко е опасен дефицит на магнезий при бременност?

Този минерал играе голяма роля в поддържането на здравето както на майката, така и на плода. Липсата му по време на феталния стадий може да доведе до някои дългосрочни проблеми с бебето. Животозастрашаващото усложнение на бременността прееклампсия е свързано с недостиг на магнезий.

Кои са симптомите на недостиг на магнезий?

Сред тях са мускулна слабост и крампи, сърцебиене, главоболие, нарушения в съня и раздразнителност.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 11.10.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 10:36 | Публикувана: 11 октомври 2022 в 15:48 | Категория: Бременност и женско здраве