Често уриниране при жените – 9 причини и помощни съвета

Обновена: 13.03.2024|
Червена боровинка. Често уриниране при жени.

Често уриниране при жените може да е свързано със здравословно състояние, което го обяснява. Събрахме на едно място деветте най-добре действащи съвета, които работят при различните причини за честото уриниране, така че това да не измени значително ежедневния ни начин на живот.

 

1. Често уриниране при прием на прекомерно количество течности

Една от най-често срещаните причини за често уриниране е приемът на прекомерно количество течности. Някои от хидратиращите средства, които приемаме, имат по-силен диуретичен ефект от други. Затова и ако пием в по-големи количества от тях, то е много вероятно посещението в тоалетната по малка нужда да зачести – и то значително.

Прекрасен пример за такива напитки са кафето и зеленият чай. Алкохолът също е с подобен ефект. Те ускоряват метаболизма и ни карат да отделяме повече отпадни продукти – в това число и да уринираме повече и по-често. Решението е просто – следете тялото си и това коя течност как му влияе. Съответно правилното действие е да регулираме приема на течностите, които предизвикват по-силна ответна реакция.

 

vitc 400 1
gluco sulf 600
vitc 400 1
gluco sulf 600

2. Често уриниране след прием на лекарства

Има определен тип лекарства, които има диуретичен ефект. Те имат редица приложения – при инфекции на пикочните пътища, но и други състояния. Много хора ги използват и когато искат да се освободят от излишните течности.

За съжаление мнозина им се доверяват прекомерно и при хранителни разстройства и проблеми с храносмилането. В тези моменти тялото ни също отделя повече течности от обичайното и е много важно да следим да не се дехидратираме.

 

3. Често уриниране при жените вследствие инфекции на пикочните пътища

 

Често уриниране. Цистит през лятото. Концепция за лечение на цистит - симптоматика и превенция.

 

Твърди се, че над 70% от жените в даден момент от живота си са се сблъсквали за кратко или по-дълго време с инфекция на пикочните пътища или уринарния тракт. Изключително неприятни и болезнени, те се лекуват трудно и се хронифицират лесно.

Пример за подобни заболявания са циститът и уретритът.  Те са придружени и с по-често уриниране. Решението тук е лечение след определяне на бактерията-причинител чрез комбинация от лекарствени и/или билкови средства. Тяхната роля е да изчистят уринарните пътища от бактерията и да я изхвърлят от тялото ни, което се случва с по-често и интензивно уриниране.

Най-добрият съвет в случая е да бъдете търпеливи и да приемате препаратите според точното предписание на лекуващия ви лекар, както и да приемате достатъчно количество течности, така че прочистването да протече максимално леко и бързо.

По-често уриниране можете да очаквате и при камъни и песъчинки в бъбреците и пикочния мехур, както и ако страдате от раздразнения на пикочните стени при интерстициален цистит.

 

4. Често уриниране при свръхактивен пикочен мехур

За съжаление има и специфични състояния на пикочните пътища, при които честото уриниране е неизбежно. Такъв тип кондиция е свръхактивния пикочен мехур и се характеризира с невъзможност да се контролират позивите за уриниране.

Често се среща при възрастни хора и за съжаление трудно може да се повлияе от каквито и да е било средства.

 

5. Често уриниране при бременност

 

Често уриниране при жени.

 

Едно от състоянията, при които честото уриниране е очаквано и нормално явление, е бременността.

Докато бебето расте, матката се разширява и оттам настъпва разместване на органите и тъканите в тялото на майката. Някои от тях биват притискани повече от други и един от тях е пикочният мехур.

Затова и един от съпътстващите „симптоми“ на бременността е честото уриниране.

Това е обичайно състояние и не е препоръчително да се възпрепятства, тъй като е е важно да се изхвърлят ненужните и вредните вещества от тялото, но и да се приемат достатъчно количество течности, които да хидратират както майката, така и тъканите, отговорни за развитието на бебето.

 

6. Често уриниране при ниски нива на естроген

Естрогенът е веществото в тялото ни, което мнозина наричат с името „женски хормон“. Той е от голямо значение за начина, по който функционират женските психика и физика. Освен това той има роля и за здравето на отделителната ни система и по-специфично: стените на пикочния мехур.

Преди и по време на менопаузата при жените нивата на естрогена намаляват драстично. Затова е възможно по време на този период и докато хормоните в женското тяло се балансират отново, да изпитвате по-чести позиви за уриниране.

За щастие в днешно време има редица лекарствени и билкови препарати, които помагат със симптомите на менопаузата и помагат успешно дори при често уриниране вследствие на ниски нива на естроген.

 

7. Често уриниране при диабет

 

Живот с инсулин. Често уриниране при жени.

 

Този проблем не се среща само при жените, разбира се, но се смята, че е по-чест при тях. Наблюдения твърдят, че често уриниране може да бъде знак за преддиабетно състояние или диабет тип 1 или тип 2. Това се случва в резултат на високите нива на кръвната захар. Тялото не може да ги регулира и се опитва да го направи чрез изхвърляне на повече течности. Оттам и изпитваме по-чести позиви за уриниране.

Това се смята за ранен признак на развитието на болестта и е добре да му обърнем внимание – особено ако имаме история на диабет в семейството.

 

 

8. Често уриниране при стрес и безпокойство

Честа причина за уриниране в днешния наситен с емоции и активности начин на живот се явяват стресът и безпокойството. Макар връзката да не е точно известна, е ясно, че при безпокойство често получаваме ускорено сърцебиене. Отделяме и повече от хормона на стресакортизола. Тялото ни забързва ритъма си и оттам – отделяме повече течности и уринираме по-често.

Тук решението е просто – забавете начина си на живот и елиминирайте, доколкото е възможно, стресовите фактори.

 

9. Често уриниране при физическа активност

Когато тренираме, тялото ни отделя по естествен начин излишните течности, но и се охлажда чрез потта. Често се случва обаче, след тренировка, да изпитваме нужда от това да уринираме, и това е част от естествения процес по детоксикация на организма и изхвърляне на веществата.

Добре е по време на тренировка да държим под ръка бутилка с вода, за да наваксваме изхвърлените течности и да помогнем на тъканите в тялото си да се възстановят след тренировъчното напрежение.

Разбира се, това могат да бъдат само част от причините за често уриниране при жените. Ако се съмнявате в медицински проблем, задължително се консултирайте със специалист, който да ви насочи към точни изследвания и лечение.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 03.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 09:17 | Публикувана: 3 февруари 2022 в 13:57 | Категория: Бременност и грижа за бебето