7 билки при менопауза за облекчаване на симптомите

Обновена: 03.01.2024|

Списъкът с облекчаващи симптомите билки при менопауза не е никак малък. Една жена обикновено навлиза в този период около 40-50 годишна възраст, вероятно е обаче това да се случи и по-рано. За съжаление, признаците на менопауза могат да бъдат многобройни. Горещите вълни, потенето нощем, спад в либидото, сърцебиене, качване на килограми са само някои от тях.

Повече по темата ще откриете в статията Менопауза – всичко, което трябва да знаем.

Днес ще ви разкажем за билки, които биха помогнали да овладеем и облекчим неприятните признаци.

 

meno 02 400
meno 02 600

Билки при менопауза

Тъй като менопаузата е напълно естествен процес, трябва да се фокусираме единствено върху облекчаване на симптомите. Разбира се, има най-различни медикаменти за всеки един от признаците, но има и рискове от нежелани ефекти. Поради тази причина е добре жените в менопауза да опитат алтернативни лечения.

meno 02 400
meno 02 600

Винаги трябва да се консултираме с лекар, преди да започнем употребата на добавки, дори под билкова форма.

Нека видим кои са  7-те билки, които често се използват за справяне със симптомите на менопаузата.

 

1. Черен кохош

Черният кохош е растение, което произлиза от Северна Америка. Неговите научни наименования са „Actaea racemosa“ и „Cimicifuga racemosa“.

Вероятно сте чували за хранителната добавка Ремифемин, която облекчава симптоми при менопауза. Тя съдържа именно черен кохош като активна съставка.

Цветовете и корените на растението често са били използвани в традиционната медицина на индианците. В днешно време хората я употребяват като помощно средство при симптоми на менопауза. Освен това черният кохош подпомага и при хормонален дисбаланс.

Ефективен е, защото действа като фитоестроген – вещества от растителен произход, които са сходни на женските полови хормони. Растението имитира и действието на хормона естроген (женският полов хормон).

Препоръчително е да избягваме черния кохош, ако имаме проблеми с черния дроб. Странични ефекти от приема му почти не се забелязват, но в редки случаи могат да бъдат: леко гадене, раздразнени стомах и кожа.

  • Препоръчителна дневна дозировка

Обикновено дневните дозировки трябва да бъдат между 20-120 мг екстракт от растението. За облекчаване на симптомите на менопауза е добре да се приемат най-малко 20 мг ежедневно.

Трябва да отбележим, че според някои специалисти не трябва да приемаме черен кохош повече от година. Причината е, че има вероятност прекомерната употреба на добавката да причини проблеми с черния дроб.

 

2. Червена детелина

Растението, още наричано „Trifolium pratense“, е тревисто цъфтящо растение от семейство бобови. Богато е на изофлавони – тези съединения имат подобна функция като тази на естрогена. Поради тази причина е вероятно да облекчи симптомите на менопауза, които са свързани с намалените нива на този хормон.

Червената детелина обикновено се използва за справяне с горещите вълни, нощното потене и изтъняването на костите. Няма оплаквания от сериозни странични ефекти, но е вероятно при някои хора да причини леко главоболие или гадене.

Трябва да сме наясно с факта, че тази добавка не е полезна за деца, бременни или кърмещи жени. Също така не е препоръчително жените, страдащи от рак на гърдата, да я използват.

  • Дозировки

Червената детелина може да се намери под формата на два вида таблетки. Едните съдържат единствено екстракт от растението, а другите са смесени с други видове билки.

Тази добавка има многобройни производители. Поради тази причина е добре да се информираме кои са препоръчителните дневни дози като прочетем информацията на опаковките. Червената детелина се намира също и под формата на чай.

 

3. Ленено семе

 

Билки при менопауза.

 

Лененото семе, наричано още “Linum usitatissimum“, е богат източник на лигнани (полифеноли – фитохимикали, естествено съдържащи се в растенията).

Тези растителни съединения имат химична структура, подобна на тази на хормона естроген. Лененото семе понякога може да облекчи симптомите на менопауза като горещи вълни и изтъняването на костите. То е доста питателно и безопасно за употреба, идеален начин за прием на фибри и полезни мазнини.

 

4. Билки при симптоми на менопауза: Донг куай 

Чудите се кои билки биха повлияли на симптомите на менопауза? Защо не опитате донг куай? Растението принадлежи на ботаническото семейство на морковите и целината. Хората в Корея, Китай и Япония изсушават корените му и ги използват като лекарство. Донг куай се използва като билков медикамент повече от 2000 години. Прилага се за:

  • прочистване на кръвта;
  • подсилване на кръвоснабдяването;
  • регулиране на имунната система;
  • облекчаване на болка;
  • успокояване на раздразнени черва

Билкари предписват донг куай на жени, които имат нужда да пречистят кръвта си. Билката е полезна и за тези, които преминават през менопауза или са родили наскоро. Поради тази причина тя се нарича още „женският женшен“.

Обикновено донг куай се използва в китайската медицина като лечение за облекчаване на симптомите на менопауза.

Билката може да се употребява безопасно от възрастни. Понякога обаче е възможно да увеличи чувствителността към слънчева светлина. Също така хора, които приемат медикаменти за разреждане на кръвта, не трябва да употребяват донг куай.

 

5. Соя

Соята е богата на изофлавони (съединения с подобна функция като тази на естрогена). Много от симптомите на менопаузата са свързани именно с намаленото производство на хормона естроген. Поради тази причина соята може да въздейства благоприятно на някои от неприятните признаци по време на менопауза.

Соевите храни са безопасни за консумиране, ако нямаме алергия към тях. Минимално обработените храни, като тофу и соевите ядки, запазват най-добре хранителните си стойности. Това означава, че те имат най-високо съдържание на изофлавон.

Не е сигурно обаче дали продължителното приемане на соя е безопасно. Странични ефекти могат да бъдат стомашни болки и диария. Консултирайте се с лекар, преди да добавите това растение към менюто си.

 

6. Билки при симптоми на менопауза: Женшен

Женшенът също е от онези билки, които повлияват симптомите при менопауза. Той е един от най-известните медикаменти, които се използват от векове в традиционната китайска медицина. Според билкари, женшенът подпомага функцията на имунната система и сърцето. Освен това билката повдига нивата на енергия и така ни тонизира.

Съществуват два вида женшен – бял и червен. Червеният е този, който се приема за облекчаване на симптомите на менопауза. Той съдържа фитоестрогени, които са вещества от растителен произход, действащи като аналог на женските полови хормони. Поради тази причина е вероятно употребата на тази билка да облекчи симптомите на менопауза.

 

7. Агнус кастус (Аврамово дърво)

Тази билка произлиза от Азия и Средиземноморието. Използва се още от времето на Древна Гърция като лек за симптомите на менопауза и проблеми с менструацията. Агнус кастус балансира хормоните в организма и поради тази причина би помогнал да намалим признаците на менопауза.

В турската медицина, агнус кастус се използва и като лек за нарушено храносмилане и успокоително.

Обикновено всеки може да приема екстракт от аврамово дърво, но не се препоръчва да е за дълго. Възможно е, ако предозираме с билката, да изпитаме гадене, главоболие или раздразнена кожа. Трябва да я избягваме, в случай, че приемаме антипсихотични лекарства.

 

За приема на билки при симптоми на менопауза

 

Билки през менопауза.Красива руса жена, почиваща на диван. Красива коса, кожа и нокти, в следствие на добри количества на биотин в тялото. Ползи от маслото от чаено дърво. Пременопауза и перименопауза.

 

За много жени менопаузата е период, изпълнен с неприятни усещания. Те са породени от симптомите, които придружават това състояние. Признаците могат да бъдат многобройни, но най-често срещаните са: горещи вълни, нощно изпотяване, проблеми със съня, депресия и качване на килограми.

Въпреки, че има фармацевтични начини да ги облекчим, повечето жени предпочита алтернативните решения, като приема на билки.

Винаги трябва да внимаваме когато приемаме добавки, дори ако те са на билкова основа. Вероятно е при употреба на някои от тях да изпитаме странични ефекти по една или друга причина. Затова най-важно е първоначално да се консултираме с лекар.

Категории: Бременност и женско здраве, Билки, Здраве|Публикувана: 12.02.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 3 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 12 февруари 2021 в 13:32 | Категория: Бременност и женско здраве, Билки, Здраве