Уринарна инконтиненция – как да я предотвратим?

Обновена: 23.02.2024|
Уринарна инконтиненция.

Уринарна инконтиненция или неволно изпускане на урина е често срещано явление, което засяга много хора. Въпреки че може да се случи на всеки, състоянието по-често се проявява при по-възрастните хора, особено при жените.

Проблемите с контрола на пикочния мехур могат да бъдат смущаващи и да накарат хората да избягват обичайните си дейности. Но инконтиненцията често може да бъде спряна или поне контролирана.

 

Какво всъщност се крие зад термина уринарна инконтиненция?

Както споменахме, уринарната инконтиненция е неволно изтичане на урина. Иначе казано, човек уринира, когато не иска – контролът върху сфинктера на пикочните пътища е загубен или отслабен. Определени нерви и мускули на пикочния мехур не работят заедно, за да задържат урината в него, и тя се освобождава в неподходящ момент.

Тежестта на проблема варира от периодично изпускане на урина при кашляне или кихане до толкова внезапно и силно желание за уриниране, че не успявате да стигнете до тоалетната навреме.

 

Какво я причинява?

Инконтиненцията може да се дължи на много причини, включително инфекции на пикочните пътища, вагинална инфекция, дразнене или запек. Някои лекарства също могат да я причинят за кратко.

Когато изпусканато продължава по-дълго време, то може да се дължи на:

 • Слаб пикочен мехур или слаби мускули на тазовото дъно
 • Свръхактивни мускули на пикочния мехур
 • Увреждане на нервите, които контролират пикочния мехур, вследствие на заболявания като множествена склероза, диабет или болест на Паркинсон
 • Заболявания като артрит, които могат да затруднят навременното отиване до тоалетната
 • Пролапс на тазовите органи – смъкване и излизане от обичайното им място
 • Простатит – болезнено възпаление на простатната жлеза
 • Нараняване или увреждане на нерви или мускули в резултат на операция

 

Какви са симптомите на уринарна инконтиненция?

 

Уринарна инконтиненция.

 

Основният симптом е неволното изтичане на урина, като количеството варира. Има желание за уриниране, но невъзможност да се стигне до тоалетната навреме. Наблюдават се и честа нужда от ходене до тоалетната посред нощ.

Най-често изпускането се получава при:

 • Упражнения
 • Кашляне
 • Смях
 • Кихане

 

Видове уринарна инконтиненция

Стресова инконтиненцията се проявява, когато урината изтича при натиск върху пикочния мехур, например по време на физически упражнения, кашляне, кихане, смях или вдигане на тежки предмети. Това е най-често срещаният вид проблем с контрола на пикочния мехур при по-млади жени и такива на средна възраст. Той може да започне и по-късно, около времето на менопаузата.

Преливна инкотенция се получава, когато малки количества урина изтичат от пикочния мехур, който винаги е пълен. Мъжете могат да имат проблеми с изпразването на пикочния мехур, ако уголемената простата блокира уретрата. Диабетът и травмите на гръбначния мозък също могат да причинят този вид инконтиненция.

Функционалната инконтиненция се среща при много възрастни хора, които имат нормален контрол върху пикочния мехур. Те просто имат проблем с придвижването до тоалетната поради артрит или други нарушения, които затрудняват бързото придвижване.

Пълната инконтиненция може да бъде причинена от проблем с пикочния мехур от раждането, травма на гръбначния стълб или малък, подобен на тунел отвор, който може да се образува между пикочния мехур и близка област (фистула).

 

Причини за уринарна инконтиненция

 

Уринарна инконтиненция, бременност.

 

Част от предпоставките, които увеличават вероятността за незадържане на урина, са следните:

 • Бременност и вагинално раждане
 • Фамилна предразположеност за инконтиненция
 • Напредване на възрастта – въпреки че изпускането не е неизбежна част от стареенето

Следните рискови фактори също са свързани с незадържането на урина:

 • Затлъстяване – затлъстяването оказва допълнителен натиск върху пикочния мехур и околните мускули. То отслабва мускулите, което прави изтичането по-вероятно, когато човек кихне или се изкашля.
 • Тютюнопушене – то може да доведе до хронична кашлица, която може да доведе до епизоди на инконтиненция.
 • Полжените имат по-голям шанс да изпитат стрес инконтиненция от мъжете, особено ако са имали деца.
 • Възраст – мускулите на пикочния мехур и уретрата отслабват с възрастта.
 • Някои заболявания и състояния – диабетът, бъбречните заболявания, увреждането на гръбначния мозък и неврологичните заболявания, например инсулт, увеличават риска.
 • Заболяване на простатата – инконтиненцията може да се появи след операция на простатата или лъчетерапия.

 

Начини за справяне с уринарната инконтиненция

Лечението зависи от няколко фактора, като например вида на инконтиненцията, възрастта на пациента, общите му здравословно и психическо състояния.

Могат да бъдат препоръчани и продукти за уринарна инконтиненция, като абсорбиращи подложки или ръчни писоари.

Първоначално общопрактикуващият лекар вероятно ще предложи някои прости мерки, за да провери дали те ще помогнат за подобряване на симптомите.

Те могат да включват:

 • Промени в начина на живот, като например отслабване и намаляване на кофеина и алкохола.
 • Упражнения за тазовото дъно, при които укрепвате мускулите на тазовото дъно, като ги стягате.
 • Тренировка на пикочния мехур, при която научавате как да изчаквате по-дълго между нуждата от уриниране и изпускането на урина.

Ако се използват медикаменти, това обикновено е в комбинация с други техники или упражнения:

 • Антихолинергици – блокират действието на невротрансмитера ацетилхолин и успокояват свръхактивния пикочен мехур и могат да помогнат на пациентите с инконтиненция на урината.
 • Естроген за локално приложение – може да укрепи тъканта в областта на уретрата и вагината и да намали някои от симптомите.
 • Трицикличен антидепресант – допуска се, че влияе на невротрансмитери и така помага при инконтиненция.

 

Предотвратяване на уринарна инконтиненция

 

Уринарна инконтиненция, тренировка.

 

Невинаги е възможно да се предотврати изпускането на урина, но има някои стъпки, които може да предприемете, за да намалите вероятността от появата му.

Основните включват поддържане на здравословно тегло, избягване или намаляване на алкохола, както и поддържане на активност.

Здравословно тегло

Затлъстяването може да увеличи риска от уринарна инконтиненция. Възможно е да намалите риска, като поддържате здравословно тегло чрез редовни физически упражнения и здравословно хранене.

Навици за пиене на течности

В зависимост от конкретния ви проблем с пикочния мехур, личният лекар може да ви посъветва за количеството течности, които трябва да приемате.

Ако имате уринарна инконтиненция, намалете алкохола и напитките, съдържащи кофеин, като чай, кафе и кола. Те могат да накарат бъбреците ви да произвеждат повече урина и да раздразнят пикочния ви мехур.

Ако ви се налага да уринирате често през нощта (ноктурия), опитайте да пиете по-малко в часовете преди да си легнете. Все пак се уверете, че пиете достатъчно течности и през деня.

Упражнения за тазовото дъно

Бременността и раждането могат да отслабят мускулите, които контролират потока на урината от пикочния мехур. Ако сте бременна, укрепването на мускулите на тазовото дъно може да ви помогне да предотвратите незадържането на урина.

 

Дали уринарната инконтиненция се среща по-често при жените?

Макар че мъжете също могат да страдат от уринарна инконтиненция, тя не е толкова често срещана при тях, колкото при жените.

Освен на анатомични особености (по-къса уретра у жените), до голяма степен това се дължи на бременността, раждането и менопаузата. Всяко от тези събития в живота на жената може да доведе до проблеми с контрола на пикочния мехур.

Бременността може да бъде краткосрочна причина за инконтиненция и проблемите с контрола на пикочния мехур обикновено се подобряват след раждането на бебето.

Някои жени изпитват инконтиненция след раждането поради натоварването, което раждането оказва върху мускулите на тазовото дъно. Когато тези мускули са отслабени, е по-вероятно да имате проблеми с изтичането на вода.

Менопаузата кара тялото ни да премине през много промени. Хормоните  (по-специално естрогенът) се променят по време на менопаузата и това може да промени контрола на пикочния мехур.

 

Кога трябва да се обърнем към лекар?

Важно е да знаете, че инконтиненцията може да се лекува. Много хора смятат, че тя е нещо, което просто върви с остаряването и е неизбежен проблем.

Ако установите, че изпускането пречи на ежедневните ви дейности и ви кара да пропускате неща, които обикновено ви доставят удоволствие, говорете с вашия лекар. Съществуват широка гама от възможности за лечение на инконтиненцията.

 

Заключение

Уринарната инконтиненция е често срещана и може да варира от случайно изтичане на урина, когато се смеем, кашляме, кихаме или правим упражнения, до пълна невъзможност да контролираме пикочния си мехур. В много случаи състоянието може да се контролира и дори да се излекува.

Имайте предвид, че тя засяга не само физическото, но и психическото здраве. Може да е неудобно да говорите за навиците си в банята с вашия лекар. Това смущение обаче не трябва да ви спира да лекувате инконтиненцията.

Посъветвайте се с доверен специалист за най-добрите начини за лечение, така че да можете да водите пълноценен и активен живот, без да се притеснявате от изтичане.

Какво е уринарна инконтиненция?

Това е неволно изпускане на урина – често срещано явление, което засяга много хора. Въпреки че може да се случи на всеки, състоянието по-често се проявява при по-възрастните, особено при жените.

Какво причинява уринарна инконтиненция?

Инконтиненцията може да се дължи на много причини, включително инфекции на пикочните пътища, вагинална инфекция, дразнене или запек.

Какви са симптомите на уринарна инконтиненция?

Основният симптом е неволното изтичане на урина, като количеството варира.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.06.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:55 | Публикувана: 19 юни 2023 в 13:37 | Категория: Здраве