Детска алергия през лятото – как да се овладява

Обновена: 08.03.2024|
Детска алергия през лятото.

Всички деца обичат лятото. Нали, то е синоним на ваканция, игри и слънце. Спомените за лятото са винаги наситени с ярки цветове, ухания на треви, мирис на море, вкус на сладолед.

Неизброими са изкушенията в този сезон, но понякога примамливите неща се превръщат във фактори за детска алергия през лятото. Днес ще разгледаме най-честите от тях и ще посочим как ефективно да им противодействаме.

 

Що е алергична реакция?

Това е необичаен отговор на организма след контакт с вещества, които обикновено са безвредни. Понякога имунната система става прекалено чувствителна към тези вещества. За нея те се превръщат в алергени (дразнители).

При повторна среща с тях в кръвта на потърпевшия белите кръвни клетки секретират в голямо количество гликопротеинови молекули – имуноглобулини, известни също като антитела или реагини. Когато антителата се срещнат с алергените, в организма се отделят биологично активни вещества.

Те водят до реакция на алергия, която причинява различни оплаквания от очите, носа, кожата, белите дробове и понякога може да застрашава живота.

Ето какви са симптомите:

  • сърбеж, сълзене и зачервяване на очите
  • хрема, запушване на носа, кихане
  • сърбеж, зачервяване или обрив на кожата
  • хрипове от белите дробове, кашлица и задух

Тежка алергична реакция

Най-тежка е т.нар. анафилаксия. Тя може да настъпи след ужилване от насекоми, прием на някои лекарства или храни. Това е реакция на организма, която обикновено се разгръща в рамките на минути след излагане на алерген.

Симптомите на анафилаксия включват ускорен и слаб пулс, гадене, повръщане, диария, замаяност, припадък. В допълнение могат да се появят кожни промени, включително зачервяване, обрив, сърбеж, както и ниско кръвно налягане.

Чести прояви на анафилаксия са оток и стеснение на дихателните пътища, подуване на езика и гласните връзки, хрипове и недостиг на въздух. Тази реакция може да спре дишането или сърдечната дейност. Това налага близките на децата, склонни към алергични прояви, да са подготвени с план за бързо овладяване на анафилаксията.

Важно е учителите и медиците в учебните заведения също да бъдат информирани кои от децата са свързани с подобен риск и да разполагат с автоинжектор за поставяне на адреналин при необходимост.

 

Как възниква детска алергия през лятото?

 

Детска алергия през лятото. От колко витамин Д се нуждаят децата-момиченце

 

В най-горещия сезон болестта често е резултат от контакти с тревни и плевелни полени, за разлика от пролетната алергия, която се провокира от семенца на дървета, пренасяни чрез вятъра, водата и животните. Със затопляне на времето се активират редица още алергени – от гъбички, пчели, оси и други.

Все по-интензивни стават слънчевите лъчи. А те също предизвикват алергични реакции.

Основният принцип за предпазване на децата е да стоят далеч от дразнителите, но това невинаги се случва. Изследвания показват, че през последното десетилетие случаите на алергия сред подрастващите са се увеличили драстично. Част от тези болестни състояния са напълно преодолими и зависими от поведението на отделния човек.

 

10 най-чести грешки, водещи до детска алергия през лятото

1. Прозорците на дома се отварят в ранна утрин

Установено е, че между 05:00 и 10:00 часа, въздухът е наситен с най-много полени. Разумно е да проветрявате своя дом след 10 часа.

Ако ви се наложи да пътувате заедно с рожбата си в ранна утрин, прозорците на колата трябва да са затворени. Препоръчително е филтрите на климатика на автомобила да се сменят редовно.

2. Детските дрехи, завивки и играчки се сушат на открито

Имайте предвид, че прашецът от цъфтящите треви може да полепне по прането и да предизвика алергични реакции. Правилно е всичко, до което малчуганите се докосват, да се суши у дома, за предпочитане в сушилня. Тази препоръка особено се отнася за часовете, когато въздухът е максимално наситен с полени.

3. След разходка се измиват само ръцете на мъничето

Най-добре е да се изкъпе детето. Задължително е да се мият лицето, очите и нослето му след всяко прибиране вкъщи. Ако това не се случи или малчуганът остане с дрехите, с които е бил навън, полепналите по тях прашец и прахови частици ще са по-дълго в контакт с кожата му.

4. Излизане навън веднага след дъжд

Приема се, че количеството на полените във въздуха намалява докато вали, но непосредствено след това броят им може внезапно да нарасне. За предпочитане е да излизате с детето си на разходка поне час след дъжда.

5. Игра в близост до наскоро окосена трева

 

Детска алергия през лятото.

 

Това излага мъничето на интензивен контакт с полени. Добре е да потърсите за своя малък наследник по-безопасно място.

6. Многочасов престой навън между 10:00 и 16:00 часа

В посочения период от време слънчевите лъчи са най-интензивни и може да предизвикат алергия. Затова по възможност не оставайте продължително с детето си навън и не го излагайте директно на слънце. Обличайте му тънки дрехи с дълги ръкави. Осигурете на рожбата си защита с очила и шапка.

7. Дълга игра на плажа

За децата слънчевите бани са полезни, но трябва да се дозират. Правилно е кожата да се предпазва чрез намазване със слънцезащитен продукт, който се нанася 15-30 минути преди излагане на слънце. След къпане в море или басейн е необходимо вземане на душ, подсушаване и повторно намазване на кожата със същия продукт.

8. Обличане на жълти, розови, оранжеви и червени дрехи и ползване на козметични средства с аромати на цветя

Пчелите, осите, комарите и мравките имат същите предпочитания към цветовете и уханията. Подобни грешки понякога водят до описаните по-горе анафилактични реакции. Нека да не забравяме, че те могат да бъдат фатални при деца, алергични към насекоми.

9. Непознаване на поленовия статус в мястото, където детето пребивава

Имайте предвид, че всеки географски регион се отличава със собствено растително разнообразие и разпространение на цветен прашец. Това налага да си изяснявате ситуацията преди всяко пътуване. За нашата страна сведения може да получите от поленовия календар, изготвен от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в София.

10. Консумиране на продукти, към които детето е свръхчувствително

През летните месеци мъничетата по-трудно се предпазват от опасни храни. Като алергени действат не само някои протеини (например – от кравето мляко), но и яйца, соя, фъстъци, риба, миди, сладоледи и всякакви сладкиши. Също – напитки с добавки като подсладители, оцветители, сгъстители, консерванти.

 

И още един факт – значителна част от алергиите се предават по наследство. Ако в семейството има хора със заболявания като астма или сенна хрема, към детето трябва да се подхожда с подчертано внимание, без да се допускат грешки. Не е пресилено да се каже, че здравето на подрастващите е в правопропорционална зависимост от поведението на техните родители.

Какво предизвиква детска алергия през лятото?

Често алергията при децата е в резултат от контакти с тревни и плевелни полени, за разлика от пролетната алергия, която се провокира от семенца на дървета, пренасяни чрез вятъра, водата и животните

Какви са симптомите на детска алергия?

Сърбеж, сълзене и зачервяване на очите, хрема, запушване на носа, кихане. Също обрив по кожата, хрипове от белите дробове.

Как да предпазим децата от алергии през лятото?

Препоръчително е, след пране, детските дрехи да не се сушат на открито. Измивайте ръцете, лицето, очите и нослето след всяко излизане. Избягвайте площи за игра с прясно окосена трева.

Категории: Здраве|Публикувана: 01.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:23 | Публикувана: 1 август 2022 в 10:56 | Категория: Здраве