Червени петна по кожата – видове и причини

Обновена: 13.05.2024|
Червени петна по кожата.

Колко често забелязвате червени петна по кожата си? Не бързайте да се притеснявате, ако се появят отново и отново.

Какво представляват червените петна по кожата?

Разнообразните червени петна по кожата ни могат да бъдат причинени от много различни фактори, включително инфекция, медицинско състояние, кожно раздразнение или алергия. Някои от тях изчезват от само себе си, но други е възможно да се нуждаят от лечение или медикаменти, за да се премахнат напълно.

Все пак, най-разумното нещо, което можете да направите, е да посетите вашия лекар. Зад тях могат да стоят много причини – от алергични реакции и инфекции до други кожни заболявания. Основната причина е трудно да се определи без медицински преглед.

В тази статия изброяваме някои възможни причини за появата на червени петна по кожата и как може да се справите с тях.

 

Видове червени петна

Спрямо облика на петната и причината за появата им те се наричат по различен начин.

Изброяваме основните видове червени петна по кожата:

 • Еритема – зачервяване на кожата, причинено от нараняване или друго възпалително състояние. Често се проявява като обрив, може да бъде причинена от фактори на околната среда, инфекция или прекомерно излагане на слънце.
 • Везикула – тънкостенна торбичка, пълна с течност, обикновено прозрачна и малка. Терминът се използва за описание на външния вид на много обриви, които обикновено се започват с малки мехури, изпълнени с течност.
 • Петехии – точковидни, кръгли петна, които са причинени от кървене, което прави петната да изглеждат червени, кафяви или лилави. Образуват се на групи и могат да приличат на обрив. Петната често са плоски на допир и не губят цвета си, когато ги натиснете.
 • Хемангиомът – често срещан съдов родилен белег, съставен от допълнителни кръвоносни съдове в кожата. Това е доброкачествено образувание. Точната причина за появата му не е известна. Обикновено хемангиомите не се унаследяват, но е възможно и други членове на семейството да са имали такива.
 • Червените бенки или чери ангиоми – кожни образувания, които могат да се появят по повечето части на тялото. Обикновено се срещат при хора на възраст над 30 години. Натрупването на малки кръвоносни съдове във вътрешността на черешовия ангиом им придава червеникав вид.

 

Кои са най-честите причини за тяхната поява?

 

Червени петна по кожата.

 

Съществуват много възможни причини за появата на червени петна по кожата. Някои от тях са предизвикани от алергии, а други са причинени от бактерии, вируси или автоимунно състояние.

Например контактът с дразнител може да причини дерматит, гъбична инфекция да доведе до появата на гъбички, спукани кръвоносни съдове да се превърнат в петна, известни като пурпура, а някои автоимунни състояния могат да причинят обриви по тялото.

Изброяваме някои от възможните причини за появата на червени петна по кожата.

Алергии

При тях петната са средноголеми. Те са много сърбящи и може да са пълни с течност. Най-често се появяват след контакт с растения или козина или пък след прием на някои видове лекарства. Алергичните обриви могат да бъдат причинени и от ухапване от насекоми или хранително отравяне.

Запушени пори

Петната и пъпките се появяват, когато космените фоликули се задръстят с мазнини, мъртви кожни клетки и бактерии.

За да подпомогнете лечението и предотвратяването на червени петна, използвайте грижа за кожата, специално предназначена за мазна кожа. Мазната кожа също се нуждае от хидратация – всъщност прекомерното изсушаване може да доведе до свръхпроизводство на мазнини и да влоши появата на несъвършенства.

Контактен дерматит

Кожата може да реагира, когато влезе в контакт с нещо, което е алерген или дразнител. Контактният дерматит е обрив, който се появява след допир с вещество, към което сте алергични или което е агресивно за кожата, като например силен почистващ продукт.

Дали ще получите контактен дерматит, зависи от това към какво сте алергични или на какво сте изложени.

Атопичен дерматит

Атопичният дерматит може да бъде сърбящ и болезнен. При него кожата става суха, зачервена и напукана. Ако се разчеше прекалено много, може да се образува инфекция, която да причини мехури, от които изтича жълта течност. Лечението на атопичния дерматит включва овладяване на пристъпите и поддържане на кожата хидратирана.

Топлинен обрив

Той причинява малки червени петна по кожата на местата, където се събира пот – като подмишниците, гърба, гърдите и областта под тях, слабините, сгъвките на лактите и задната част на коленете, както и талията. Петънцата предизвикват неприятно усещане за парене.

Варицела

Това е заразно заболяване, причинено от варицела-зостер вируса. Варицелата води до кожен обрив, при който се образуват малки, сърбящи мехури, които се покриват със струпеи. Обикновено започва по гърдите, гърба и лицето, след което се разпространява.

Съпроводена е от треска, умора, фарингит и главоболие, които обикновено продължават от пет до седем дни.

Заболяването протича по-тежко при възрастните, отколкото при децата. Симптомите започват десет до 21 дни след излагането на инфекцията, но средният инкубационен период е около две седмици.

Рубеола

 

Червени петна по кожата.

 

Рубеолата е заразно заболяване, причинено от вирус. Симптомите могат да включват леко повишена температура, възпалено гърло и червени петна по кожата, които започват от лицето и се разпространява по останалата част на тялото.

Морбили

Морбили е едно от най-заразните заболявания в света. Разпространява се чрез кашляне и кихане, близко взаимодействие или директен контакт със заразени секрети от носа или гърлото. Появяват се малки петънца, които не са сърбящи или болезнени, но могат да се разпространят по цялото тяло.

Розацея

Розацеята е хронично състояние на кожата, което се характеризира с малки червени пъпки и зачервяване на кожата. Обикновено се среща само по лицето, където на повърхността на кожата се появяват малки кръвоносни съдове.

Краста

Обрив, който обикновено се появява по ръцете и подмишниците и е изключително сърбящ, особено през нощта. Микроскопичните акари на крастата се заравят в горния слой на кожата, където живеят и снасят яйцата си.

Псориазис

Псориазисът е автоимунно заболяване, което причинява образуването на люспести, сърбящи червени петна по кожата на лактите, коленете, скалпа или на всяко друго място по тялото. Кожните клетки растат по-бързо от нормалното при хората с псориазис, което създава гъстите натрупвания.

Това може да бъде много неприятно, като предизвиква сърбеж и парене.

 

Къде по кожата се появяват?

 

Червени петна по кожата.

 

Може да видим червените петна на различни места по кожата. Къде точно, донякъде зависи от причината за появата им.

В резултат на затопляне или запарване е възможно да се появят под гърдите или в сгъвките – там, където се получава изпотяване и се задържа влага. А при наличието на дразнител епидермисът на лицето е доста по-чувствителен от този на останалите части на тялото. Ето защо петънцата биха се появили именно там.

Ако пък организмът ни се сблъсква с някаква вид алергия или заболяване, много често ще открием обрив в областта на гърдите, корема или по крайниците.

 

Как да ги третираме?

Ако имате съмнения за инфекциозни заболявания, трябва да се обърнете към медицински специалист, преди да предприемете самолечението и да посегнете домашните средства. Освен че ще прегледа червените петна по кожата, той ще оцени и всички други симптоми, които може да имате, за да постави диагноза.

В зависимост от причината, лечението може да включва някои мехлеми, болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства или антибиотици.

Разбира се, след консултация със съответния лекар, има някои съвсем общи препоръки, които биха могли да облекчат неприятното състояние.

Те са следните:

 • Използвайте меки, неароматизирани сапуни, козметика и почистващи препарати.
 • Избягвайте къпане или вземане на душ с гореща вода.
 • Поддържайте засегнатата кожа суха и чиста.
 • Носете свободни и дишащи дрехи.
 • Избягвайте търкането, драскането или чесането на червените петна по кожата.
 • Поставяйте студен компрес за облекчаване на отока и болката.
 • Нанасяйте алое вера върху засегнатата кожа за успокояване на неприятните усещания.
 • Използвайте подходящи овлажнители за хидратиране на сухата, лющеща се кожа.

Защо е важно да се грижим за нашата кожа?

Добрата грижа е важна не само за външния ни вид. Кожата е най-големият орган, който имаме, и е от съществено значение за общото ни здраве. Ето защо е толкова важно да следваме добре обмислена рутина. И тя със сигурност ще ни се отблагодари.

С правилната грижа кожата ни ще изглежда по-добре от всякога. Най-често се отделя внимание предимно на деликатните зони на лицето, шията и гърдите, като стъпките включват почистване, овлажняване и лечение на специфични състояния.

 

Заключение

Червените петна, които се появяват по кожата, всеки път могат да бъдат свързани с различна причина – от алергии през инфекции до шарка. Ето защо, ако забележите внезапен обрив по тялото си, трябва да посетите лекар за преглед, за да се установи причината и да се започне подходящо лечение.

Когато става въпрос за грижа за кожата, няма съмнение, че превенцията е по-лесна от отстраняването на проблема. Да имаме красива и здрава кожа означава да правим разумни избори през целия си живот.

 

Често задавани въпроси

Какви са причините за появана червени петна по кожата?

Фактори могат да са от алергични реакции, запушени пори, до различни кожни заболявания като дерматит.

Какви видове червени петна има?

Основните са еритема, везикула, петехии, червени бенки и др.

Как се третират червени кожни петна?

Ако имате съмнения за инфекциозни заболявания, трябва да се обърнете към медицински специалист. Можете допълнително да облекчите състоянието, като подбирате козметиката и материята на дрехите.

 

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 14.07.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 май 2024 в 10:25 | Публикувана: 14 юли 2023 в 17:31 | Категория: Здраве, Любопитно