Старчески петна – кога се появяват и лечението им

Обновена: 23.02.2024|
Старчески петна.

Въпреки че най-често се срещат при хората в напреднала възраст, старчески петна се появяват и в по-ранните години от живота. Та дори и в детството – особено ако се прекарва много време на слънце.

 

Какво представляват старческите петна?

Те представляват плоски кафяви, сиви или черни петна по кожата. Обикновено се срещат на места, изложени на слънце, по ръцете и по лицето. Появяват се поединично, но не е необичайно и няколко да се съберат накуп.

Хубавата новина е, че старческите петна не са признак на по-страшно заболяване. В следващите редове ще разгледаме какви са причините за появата им, как може да ги предотвратим или заличим, ако вече вече са факт. И все пак, винаги е добра идея да се обърнем към дерматолог, който да огледа всички нови или необичайни образувания по кожата ни.

 

multi 400
vitk2 600
multi 400
vitk2 600

Кога и защо се появяват старчески петна?

Образуването на старчески петна обикновено се дължи на прекомерното производство на меланин. Други възможни причини за появата им са стареене на кожата и излагането на ултравиолетови (UV) лъчи.

Ето защо най-често се появяват по:

 • по лицето
 • на ръцете
 • по раменете
 • в горната част на гърба
 • предмишниците

 

Въпреки че при всеки може да развие старчески петна, някои хора са по- предразположени.

Например тези:

 • след 40-годишна възраст
 • със светла кожа
 • които прекарват много време на слънце
 • редовно използват солариум

 

Как да познаем старческите петна?

Основните белези, които характеризират за старческите петна, са:

 • Цвят – варират от светлокафяви до черни на цвят. Възможно е да потъмнеят след прекомерно излагане на слънце.
 • Текстура – текстурата на петната е идентична с останалата част от кожата. Те са плоски при допир и не причиняват болка.
 • Размер – старческите петна може да варират от размера на много малка луничка до един сантиметър в диаметър.
 • Групиране – могат да се появят самостоятелно или да се струпат заедно, което е вероятно да ги направи по-забележими.
 • Форма – старческите петна обикновено са кръгли или овални, със силно изразени краища.

 

Можем ли да забавим появата им?

 

Старчески петна.

 

Старческите петна не причиняват здравословни проблеми, така че обикновено не е необходимо лечение. Въпреки това, може да искате да ги премахнете заради външния им вид.

Възможностите за лечение включват лекарства с рецепти и медицински процедури.

Лекарства с рецепта

Дерматологът може да ви предпише избелващи кремове, които да помогнат за постепенното избледняване на петната. Тези продукти обикновено съдържат хидрохинон и понякога ретиноиди, като например третиноин. Имайте предвид, че за видим резултат от използването им обикновено са необходими няколко месеца.

Също така, избелващите кремове и кремовете с третиноин могат да направят кожата ви по-чувствителна към увреждане от ултравиолетовите лъчи. От съществено значение е да ползвате слънцезащитен продукт, както по време на лечението, така и след него – дори в облачните дни.

Медицински процедури

Редица медицински процедури могат да премахнат или намалят появилите се старчески петна, но те носят известен риск от странични ефекти и усложнения. Посъветвайте се с вашия дерматолог или друг специалист за това кое лечение може да бъде най-ефективно за вашата кожа.

Въпреки че е важно да използвате слънцезащитни продукти всеки ден, от съществено значение е да използвате такива и след всякакви процедури или третиране на кожата. Слънцезащитният крем предпазва заздравяващата се кожа от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи, но също така помага да се предотврати и повторното завръщане на старческите петна.

 

Медицинските процедури за премахване на старчески петна

 

Старчески петна.

 

Тук имаме множество различни дерматологични решения според случай – нека ги разгледаме.

 

Дермабразио

При тази процедура лекарите използват бързо въртяща се четка, за да отстранят петната по кожата, така че на тяхно място да се появи нова кожа. Възможно е да се наложи да я направите повече от веднъж. Процесът може да причини зачервяване, струпеи и подуване. Също така може да отнеме много време, докато кожата ви заздравее и отново изглежда нормално.

Лечение с лазер

При този метод се използват светлинни лъчи, за да се премахнат клетките, които причиняват старческите петна, без да уврежда останалата част от кожата ви. Вероятно ще е необходима повече от една процедура, за да подейства. Възможно е в началото кожата ви да се напука или да забележите потъмняване на петната. Обикновено тези странични ефекти отминават бързо.

Микронидлинг

При тази процедура се използват тънки игли, за да направи малки, равномерно разположени дупчици в кожата. Тялото реагира на малките ранички, като образува свеж колаген и еластин, за да ги заздрави. Тази реакция може да подобри вида на старческите петна и други увреждания на кожата.

Микродермабразио

При микродермабразиото се използват малки кристали, които шлифоват кожата, вместо въртяща се четка. То е може би по-щадящо за кожата ви от дермабразиото. Но за да избледнеят старческите петна, ще трябва да се подлагате на процедурата многократно в продължение на месеци. Възможно е кожата ви да се зачерви или да се лющи.

Замразяване (криотерапия)

Поставя се течен азот върху кожата за няколко секунди. Това ще замрази местата, където са петната. С оздравяването на кожата, тя би трябвало да стане по-светла. Лечението може да бъде болезнено и да предизвика дразнене, подуване, мехури или зачервяване. Има вероятност дори да причини и белези или по-тъмни петна.

 

Естествени методи за намаляване на възрастовите петна

Ако все пак искате да изпробвате някой друг метод, преди да се подложите на медицинска процедура, природните средства също могат да се окажат ефективни за изсветляване на старчески петна.

Те включват:

 

Алтернативни методи

Кремовете, съдържащи една или повече от следните съставки, могат да помогнат при появата на старчески петна:

 • азелаинова киселина
 • витамин Е
 • витамин C
 • алфа-хидрокси киселина
 • меден хлорофилин

 

Как да се предпазим от появата на старчески петна?

 

Старчески петна.

 

Често е възможно да се предотврати появата на старчески петна. Препоръчително е да използваме слънцезащитен продукт с минимум SPF 30. Той трябва да е водоустойчив и да има UVA и UVB защита. Необходимо е да го нанасяме 15 минути преди излизане на открито. Не бива да пропускаме и устните.

А за да изсветлите вече съществуващите такива и да се предпазите от появата на нови, изпробвайте някои от следните съвети:

 • избягвайте слънцето, особено в периодите, когато то е най-интензивно
 • използвайте добър слънцезащитен продукт с широк спектър на действие, преди да излезете навън, и го нанасяйте редовно
 • носете ръкавици, шапка или друго облекло, за да предпазите местата, където имате старчески петна
 • избягвайте най-горещите части на деня, обикновено между 10 и 14 часа
 • въздържайте се от използване на солариум
 • носене на балсам за устни с SPF 30 или повече
 • взимайте допълнителни предпазни мерки около вода, сняг или пясък, тъй като тези повърхности отразяват слънчевите лъчи

 

Кога да се обърнем към медицински специалист?

Въпреки че старческите петна не изискват задължително лечение, няколко основни признака могат да подскажат, че е време да си уговорите среща с вашия лекар или дерматолог. Ако външният вид, формата или размерът на старческите ви петна се променят с течение на времето, най-добре е да ги проверите.

Също така попитайте лекаря за всички петна, които:

 • имат необичайна комбинация от цветове
 • изглеждат черни
 • имат неправилни граници или ръбове
 • кървят

 

Заключение

Сами по себе си, старческите петна не се нуждаят от лечение. Ако не харесвате начина, по който изглеждат, има много възможности за изсветляването или премахването им. Тъй като пигментът се намира в основата на епидермиса – най-горният слой на кожата, всяко лечение, предназначено да изсветли възрастовите петна, трябва да проникне в него.

Такива например са кремовете за изсветляване на кожата, замразяване с течен азот, лазерна терапия, дермабразио или химически пилинг. Процедурите се провеждат в салон и често изискват поредица от посещения, за да се види значително подобрение.

Всяка терапия има своите плюсове и минуси, които можете да обсъдите със своя лекар. Най-доброто решение обаче в грижа за кожата си остава превенцията. Изберете широкопола шапка, облекло, покриващо ръцете и краката ви, и слънцезащитен крем, за да предотвратите появата на старчески петна, особено в часовете с най-силна слънчева светлина.

Какво представляват старческине петна?

Старческите петна, известни още като чернодробни петна или слънчеви лентигини, са плоски, кафяви или сивкави петна, които се появяват по кожата, предимно в области, изложени на слънце. Те обикновено са малки и имат овална форма.

Какво причинява появата на възрастови петна?

Старческите петна се причиняват основно от продължително излагане на ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето и солариумите. С течение на времето това излагане може да доведе до натрупване на меланин (кожен пигмент), което води до образуването на старчески петна.

Къде по тялото обикновено се появяват възрастовите петна?

Старческите петна обикновено се появяват в областите на тялото, които са най-изложени на слънце, като лицето, дланите, ръцете, раменете и гърдите.

Какви възможности за лечение са налични за старчески петна?

Възможностите за лечение на старчески петна включват локални кремове, химически пилинг, лазерна терапия и криотерапия. Вашият дерматолог може да препоръча най-добрия вариант въз основа на вашите специфични нужди.

Категории: Здраве|Публикувана: 06.11.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

ff057d430a9b8dda99317ef884ae32fe?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 17:01 | Публикувана: 6 ноември 2023 в 11:58 | Категория: Здраве