Кожни петна: мелазма, лентиго, лунички

Обновена: 08.03.2024|
Кожни петна, лентиго, мелазма, лунички.

Лятото е време, през което можем да заредим организма си с витамин D по естествен начин – чрез излагане на слънце. Но лъчите на небесното светило трябва да се ползват дозирано. В противен случай рискуваме да „украсим“ лицето и тялото си с нежелани кожни петна като мелазма, лентиго или лунички.

Ето най-важното за тези кожни дефекти и начините да ги избегнем.

 

Що е мелазма?

Мелазмата, известна още като хлоазма, е състояние, при което по кожата се появяват светлокафяви, тъмнокафяви и/или синьо-сиви петна. Този преди всичко естетичен дефект, се наблюдава върху части от тялото, които често са изложени на слънце. Най-уязвимо е лицето, особено челото, бузите, носа, горната устна, а понякога и брадичката.

Дерматолозите открояват две основни причини за този вид кожни петна:

 • облъчване, независимо дали е ултравиолетово или с инфрачервена светлина
 • хормонални промени

Слънчевото ултравиолетово и инфрачервеното лъчение сериозно влошават състоянието на кожата.

Приема се, че лъчите стимулират функцията на специални клетки – меланоцити, които произвеждат цветни пигменти, означавани с общото название – меланин.

Ако меланинът е в наднормено количество, той се струпва в определени кожни участъци, причинявайки в различна степен тяхното потъмняване.

Мелазмата е по-честа при нежния пол. Статистики сочат, че жените са 90 на сто от пациентите с този кожен дефект. Той може да възникне или да се обостри при бременност, както и при употреба на контрацептивни таблетки.

Провокира се също от терапия със сулфонамиди, противоепилептични лекарства и други медикаменти, от поставени върху кожата парфюми, масажни масла и други козметични продукти.

Мъжете също страдат от мелазма, но по-рядко.

 

Какво наричаме лентиго?

 

Кожни петна, лентиго, мелазма, лунички.

 

Това са плоски петна по кожата, които са по-тъмни от обичайния тен. Те обикновено възникват след 40-годишна възраст. Затова са известни и като старчески петна. Понякога обаче могат да се видят още след второто десетилетие.

Петната при лентиго приличат на лунички, но са по-големи и по-тъмни. Имат ясно очертани граници. Разполагат се по лицето, ръцете, раменете, гърба и предната част на гърдите, т.е. върху местата, по-често изложени на слънце.

Дерматолозите сочат следните условия, улесняващи възникването на лентиго:

 • светла кожа
 • продължителен престой на слънце
 • опити за придобиване на тен с помощта на солариум
 • чести слънчеви изгаряния

Лентигото е безвредно. На лечение се подлагат хора, които го приемат за естетичен проблем. Много важно е да се наблюдават кожните петна. В случаите, когато дефектите, приемани за лентиго, бързо нарастват, променят цвета и формата си, консултацията с лекар е задължителна.

 

Наследяват ли се луничките?

 

Кожни петна, лентиго, мелазма, лунички.

 

Те са добре познати. Представляват малки, точковидни, безболезнени петна по кожата, които засягат най-често челото, бузите, носа, шията, деколтето. Освен слънчевите лъчи, друг съществен фактор за възникването на лунички е наследствеността. Малките тъмни точици се срещат по-често у хората с руса или червена коса, светли очи и светла кожа.

Изследвания сред еднояйчни близнаци доказват поразително сходство в броя на образувалите се лунички. Подобни прилики са значително по-редки при разнояйчните близнаци.

У някои хора луничките избледняват напълно през зимата и се връщат в летните месеци. При други петната не се променят много със или без слънце и могат да се видят целогодишно. Луничките показват склонност към избледняване с напредване на възрастта.

Въпреки някои съвременни тенденции за придобиване на младежки вид чрез татуиране на лунички по лицето, поддържането на здрава и чиста кожа остава актуално.

 

Как се премахват кожни петна?

Правилно е дерматолог да реши кога и как е най-безопасно да се отстранят увредените кожни участъци, имайки предвид вида, дълбочината, размера на петната и други особености. В повечето случаи подобно лечение прави кожата по-чувствителна. Затова се препоръчва тези процедури да се извършват през зимните месеци, когато слънчевите лъчи са по-малко.

Ето основните методи:

 • Химически пилинг. Този подход осигурява ефективни резултати при повърхностни петна и белези. Характерно за него е излющване на горния слой на кожата, което води до синтез на колаген в лекувания участък. Задължително е след химически пилинг третираните участъци от тялото да са защитени от слънцето, за да се осигури регенерация на клетките.
 • Мезотерапия. При това лечение аминокиселини, антиоксиданти и мултивитамини се инжектират под кожата с фина игла и така се осигурява обновяване на клетките в определена зона.
 • Криотерапия. Извършава се с течен азот, който замразява кожните петна. След известно време в лекуваните зони се образуват корички. Петната изчезват след падане на коричките. Това понякога може да причини краткотрайно зачервяване и подуване.
 • Плазмотерапия (PRP от Рlatelet Rich Plasma). Богатата на тромбоцити плазма се инжектира в кожата. Благодарение на PRP, петната заздравяват, кожата се обновява и придобива светъл вид.
 • Лазерната терапия. Това е един от най-често използваните методи за лечение на кожни петна. Пигментните клетки се обновяват чрез абсорбиране на лазерните лъчи. Лечението не влияе на здравите кожни клетки.
 • Дермапен. Така се нарича устройство с форма на писалка, която има множество фини игли на върха си. Те причиняват кървене в кожните петна, при което се активира възстановителният механизъм на клетките. С обновяването на кожата се премахват старите петна. Както при химическия пилинг, лечението с дермапен не се препоръчва през лятото.

 

15 правила срещу кожни петна

 

Кожни петна, лентиго, мелазма, лунички. Грижа за кожата през лятото. Бенките. Жена, която предпоазва кожата си от силните слънчеви лъчи със слънцезащиен крем.

 

Това са предпазни мерки, които могат да бъдат от полза за всеки, без оглед на възраст, пол, пигментация на кожата и други особености. Ето какво е разумно да правите, за да отдалечите максимално риска от увреждания на кожата:

 1. Избягвайте продължително излагане на слънце.
 2. Не се изкушавайте от придобиване на тен в солариум.
 3. Използвайте и кремове със слънцезащитен фактор 50, особено в горещите месеци.
 4. Пазете се от слънчеви изгаряния.
 5. Не нанасяйте парфюми и тоалетни води върху изложените на слънце участъци от тялото.
 6. Избягвайте продължителен престой на слънце по време на бременност.
 7. Осведомявайте се за страничните ефекти на медикаментите, които приемате. Ако използвате лекарство, което причинява чувствителност към слънцето, не стойте дълго под лъчите му.
 8. Поддържайте кожата си влажна и чиста.
 9. Не прилагайте върху лицето и тялото си козметични продукти, със съмнително качество.
 10. Пийте поне 2 литра вода на ден.
 11. Носете светли дрехи и широкопола шапка, за да сведете до минимум вредното въздействие на слънчевите лъчи върху кожата.
 12. Ползвайте качествени слънчеви очила, които наистина блокират UV лъчите.
 13. Избягвайте употребата на цигари.
 14. Не приемайте алкохол в горещините.
 15. Обърнете внимание на храненето си. Включете във всекидневното си меню с продукти, богати на витамин D: яйца, мляко, гъби, мазни риби, бадеми и др.

Какво предизвиква появата на кожни петна?

Предозирането със слънчева светлина може да предизвика появата на кожни петна, също посещаването на солариуми, но и хормонални промени.

Какво е мелазма?

Мелазмата, известна още като хлоазма, е състояние, при което по кожата се появяват светлокафяви, тъмнокафяви и/или синьо-сиви петна върху части от тялото, които често са изложени на слънце.

Какво е лентиго?

Това са плоски петна по кожата, които са по-тъмни от обичайния тен. Те обикновено възникват след 40-годишна възраст. Затова са известни и като старчески петна.

Какво представляват луничките?

Представляват малки, точковидни, безболезнени петна по кожата, които засягат най-често челото, бузите, носа, шията, деколтето. Освен слънчевите лъчи, друг съществен фактор за възникването на лунички е наследствеността. 

Как да се предпазим от появата на кожни петна?

Избягвайте продължително излагане на слънчева светлина, използвайте кремове със слънцезащитен фактор поне 30, хидратирайте кожата си, пийте повече вода, носете слънчеви очила.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 08.08.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 11:31 | Публикувана: 8 август 2022 в 14:32 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве