Хиперпигментация – причини и лечение

Обновена: 17.05.2024|
Хиперпигментация.

Хиперпигментация може да се появи във всеки етап от живота ни и във всяка област на тялото. Петната не са причина за притеснение, но може да причинят проблеми със самочувствието и начина, по който виждаме себе си.

 

Кожните петна вследствие на хиперпигментация не кървят, не сърбят и не променят размера си. При дискомфорт или рязка промяна в състоянието на кожата ни трябва да се консултираме с дерматолог.

 

Причини за хиперпигментация

Въпреки че причините са многобройни, има някои заболявания и външни фактори, които предизвикват появата на кожни петна. Препоръчва се консултация с лекар при появата на петна без ясна причина.

Генетика и хронични заболявания

Има някои наследствени заболявания, които предразполагат тялото към образуване на пигментирани петна. Едно от тях е хемохроматозата, при която тялото задържа големи количества желязо в кръвта. Болестта на Грейвс, която причинява хипертиреоидизъм, е автоимунно заболяване, което често е причина за появата на петна.

Заболявания, засягащи надбъбречните жлези и техните функции, могат също да са причина за появата на хиперпигментация. При пациенти с инсулинова резистентност се наблюдава потъмняване на части от тялото, които имат гънки – подмишниците, задната част на коленете, врата, стомаха. Хиперпигментация се наблюдава и вследствие на дефицит на витамин Б12. Петната в този случай се появяват върху дланите, пръстите на ръцете и стъпалата.

Хормонални промени

 

хиперпигментация

 

Хормоните влияят на цялото ни тяло и техните ефекти може да се отразят и като хиперпигментация на кожата ни. При повечето бременни жени около 5-ия месец се появява хиперпигментирана централна вертикална линия (Linea nigra), която обхваща целия корем. Лекарите смятат, че причината за това също са променящите се хормони в тялото на майката.

При по-резки хормонални промени често се появяват специфични петна, представляващи хиперпигментация по лицето. Това състояние се нарича „мелазма“. Най-често се среща при жени, приемащи орални контрацептиви, както и при бременни. Мелазмата обикновено се появява по бузите, носа, челото, над устните и в коремната област, като петната са симетрични. В тези случаи хиперпигментираните петна изсветляват и изчезват сами, след като хормоните са отново в баланс.

Кожни наранявания и несъвършенства

Не винаги можем да избегнем раздразнения и наранявания върху кожата си. Кожни проблеми като акне, ухапвания от насекоми, обриви, екзема, алергии, наранявания и порязвания може да са причина за появата на пигментирани петна. Хиперпигментацията се появява вследствие на възпалението, което е имунният отговор на различните по вид кожни наранявания – наричаме я постинфламаторна хиперпигментация.

Белези от оперативна намеса също могат да са хиперпигментирани.

За да избегнем появата на петна, не бива да пипаме, чоплим или разраняваме нараненото място. Така ще намалим възпалението и ще понижим шанса от хиперпигментация.

Медикаменти

Някои лекарствени продукти може да доведат до развитието на хиперпигментация. Най-често това се случва при приема на:

  • Хормонални противозачатъчни
  • Хормонални медикаменти при менопауза
  • Антидепресанти
  • Антималарийни лекарства
  • Медикаменти, свързани с химиотерапията
  • Някои антибиотици
  • Лекарства против гърчове

 

Ако при нас появата се дължи на медикаменти, препоръчва се да преустановим приема им и да се консултираме с лекуващия си лекар какъв е най-добрият заместител.

Клетъчно увреждане от слънцето

Най-често срещаната причина за хиперпигментация е прекомерното излагане на слънце. Тук не става дума за равномерния тен, а за отделни пигментирани участъци, които остават вечен белег върху кожата ни. За да се предпазим от появата им, трябва да използваме слънцезащитни продукти достатъчно често, докато сме навън.

Възраст

 

хиперпигментация

 

Шансът да се появят петна върху кожата ни се увеличава с напредването на възрастта. Поради това много хора наричат тези несъвършенства „старчески петна“. Възрастовият фактор е свързан с дълготрайното излагане на слънце през живота и петната се наблюдават предимно по ръцете, дланите, лицето и врата.

 

Как се лекува хиперпигментация?

 

хиперпигментация

 

Хиперпигментацията сама по себе си не е болестно състояние, не вреди на тялото и няма съпътстващи симптоми. В случай че не се чувстваме комфортно с петната по кожата си, има начини да ги изсветлим или премахнем напълно.

За по-тежки случаи на хиперпигментация се използва химически пилинг, лазерни процедури, дермабразио и криотерапия излагане на проблемните области на много ниски температури. Понякога обаче инвазивните терапии могат да наранят най-горния слой на кожата и да влошат състоянието. 

Препоръчва се да се обръщаме само към сертифицирани лица, които се занимават с тези процедури.

Когато лекуваме хиперпигментацията, трябва да открием и първоизточника на кожните петна и да изолираме и него. Ако е вследствие на болест, трябва да се погрижим за здравето си, за да предотвратим появата на нови петна. Когато излизаме на слънце, е добре да покриваме кожата си с леки дрехи, шапки и да използваме слънцезащитни продукти дори ако не сме директно изложени на слънчевата светлина.

Ако искаме да изсветлим петната, можем да използваме различни кремове и мехлеми за целта. Препоръчва се да посетим дерматолог, който да ни насочи. Най-често се използват продукти с витамин Ц, салицилова и гликолова киселина. Понякога лекарите предписват и кортикостероиди, с които обаче трябва да внимаваме.

 

Природни методи за премахване на петната

 

хиперпигментация

 

Има някои растения, които могат да ни помогнат в борбата с хиперпигментацията:

  • Алое вера: Действа изсветляващо, като намалява производството на меланин. Може да се използва всеки ден без странични ефекти.
  • Екстракти от женско биле: Изсветляването се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти, които има билката.
  • Екстракти от зелен чай: Действа добре при мелазма и слънчеви петна.

 

Заключение

Хиперпигментацията причинява гладки пигментни петна по кожата, чийто цвят може да варира. Това състояние не е опасно и не засяга физическото ни здраве, но може да е симптом на няколко по-сериозни заболявания. Има начини да изсветлим и премахнем петната, но това не е задължително и обикновено се практикува с естетическа цел.

 

Често задавани въпроси

Какво е хиперпигментация?

Появата на гладки на допир кожни петна, различни от цвета на кожата. Причините за това могат да са многообразни.

Какви са причините за появата на кожни петна?

Може да се дължи на наследствени признаци и заболявания, на възрастта, на хормонални промени. Появява се при приема на някои медикаменти и често при травми и наранявания на кожната повърхност.

Как да предотвратим появата им?

Важно е да използваме слънцезащитни продукти, тъй като влиянието на слънчевите лъчи предразполага кожата към хиперпигментация.

Можем ли да ги излекуваме с природни средства?

Има някои терапии, които могат да помогнат за премахването на нежеланите петна и оцветявания. Освен тях можем да нанасяме алое вера, екстракти от женско биле и зелен чай.

 

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Здраве|Публикувана: 03.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 май 2024 в 17:32 | Публикувана: 3 ноември 2023 в 10:30 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Здраве