Бял пипер – употреба и 13 ползи

Обновена: 26.04.2024|
Бял пипер.

Белият пипер е популярна съставка в различни кухни по света, ценен заради способността си да придава дълбочина и сложност на ястията, без да надделява върху другите вкусове.

Какво представлява белият пипер?

Белият пипер, подобно на черния, се прави от плодовете на растението пипер, известно още като Piper nigrum, от семейство Piperaceae.

Белият пипер идва от плодове, които се берат в пълна зрялост. След това те се накисват във вода, за да ферментират. Накрая външният слой се отстранява, като остава само вътрешното семе.

biotin 02 400
choko 01 600
biotin 02 400
choko 01 600

 

Тъй като кожата се отстранява, част от аромата се отнема, включително и част от пиперина. В резултат на това белият пипер е с по-мек вкус от черния пипер. Въпреки това белият, черният и зеленият пипер, отгледани в Шри Ланка, имат по-наситено количество пиперин.

Черният пипер е много по-често срещан в американските кухни, но използването на бял пипер на зърна или прах в по-светли ястия за визуална привлекателност е традиция, която произхожда от френската кухня. Също така е често срещано в китайската, виетнамската и шведската кухни.

 

Произход и история

Историята на белия пипер датира от хиляди години. Произхожда от тропическите региони на Югоизточна Азия, особено популярен е в страни като Индия, Индонезия и Малайзия.

Древни текстове и археологически доказателства сочат, че белият пипер е бил използван в готвенето и традиционната медицина от цивилизации като египтяните, гърците и римляните.

При тях подправката бял пипер е била ценена заради лечебните му свойства. Те вярвали, че има ползи за храносмилането и терапевтична стойност. Неговите кулинарни употреби постепенно се разширяват с развитието на търговските пътища. Така подправката бял пипер се превръща в търсена стока в древния свят.

Търговци го транспортирали по известния Път на коприната, улеснявайки разпространението му в Близкия изток и Европа.

През Средновековието белият пипер придобива популярност в европейската кухня, особено в средновековните дворове, където бил високо ценен заради екзотичния си вкус и предполагаемите му лечебни свойства. Недостигът на бял пипер и високата му цена го превърнали в символ на богатство и статус, често запазен за масите на кралските особи и благородниците.

Производството на бял пипер претърпява усъвършенстване с течение на времето, с подобрени техники за обработка, водещи до по-голяма ефективност и последователност. Днес подправката бял пипер продължава да бъде неразделна част от световната кухня, ценена заради своя отличителен вкус и гъвкавост в кулинарните приложения.

 

Хранителен състав

Приблизителните стойности на 100 г бял пипер биват:

  • 296 калории
  • 10,4 г протеин
  • 68,61 г въглехидрати
  • 26,20 г фибри
  • 2,12 г мазнини

 

Освен това витамин Ц е 35% от ПДП (препоръчителен дневен прием), а калцият е 26% в белия пипер.

 

Къде намира употреба?

 

Бял пипер.

 

Бял пипер намира приложение в кулинарията, козметиката и дори в медицината поради потенциалните му ползи за здравето.

В кулинарията

Употребата на бел пипер е препоръчителна за различни ястия, особено бели сосове и светло оцветени рецепти. Тази подправка е чудесен подобрител на вкуса. Идеална е за разтривки, маринати и супи. Пикантният му аромат и остър вкус допълват широка гама от кухни, особено азиатската.

Уникалните качества на белия пипер играят специална роля в супи, меса и пържени картофи, смесвайки се безпроблемно с други подправки. Белият пипер също е известна съставка в европейската кухня.

В козметиката

Белият пипер има потенциал в козметиката поради своите антиоксидантни свойства и потенциални ползи за кожата. Неговото активно съединение, пиперин, проявява противовъзпалителни и антимикробни свойства, което го прави подходящ за формули за грижа за кожата.

Екстрактите от бял пипер могат да помогнат в борбата със свободните радикали, като намаляват признаците на стареене и насърчават здравето на кожата.

Освен това неговите леки ексфолиращи свойства могат да помогнат за премахване на мъртвите кожни клетки, насърчавайки по-ярък тен.

Като съставка в продукти за грижа за кожата – като маски, ексфолианти и серуми, белият пипер предлага естествена алтернатива за тези, които искат да подобрят своята рутинна грижа за кожата. Важно е обаче да вземем предвид потенциалната чувствителност и да се консултираме с дерматолог.

 

Какви предимства има редовната консумация?

 

Бял пипер - ползи.

 

Приложенията на бял пипер в медицината разглеждаме по-долу.

1. Антиоксиданти и противовъзпалителни свойства

Антиоксидантите са молекули, които помагат на тялото да се бори със свободните радикали. Те помагат за образуването на някои заболявания, като част от тях са сърдечни такива, диабет и дори затлъстяване.

Проучване установява, че белият пипер има по-високи антиоксиданти от черния пипер. Това означава, че белият пипер има по-висока способност да се бори със свободните радикали.

Краткосрочното възпаление е нормална реакция на тялото ни към заболяване. От друга страна, хроничното възпаление може да ни навреди и дори да ни изложи на риск от някои заболявания.

Белият пипер съдържа пиперин. Според проучвания пиперинът има противовъзпалителни ефекти. По този начин той позволява на подправката да намали възпалението. В допълнение се смята, че белият пипер може ефективно да лекува мускулни крампи, причинени от разтягане на мускулите.

Пиперинът може да се намери и в много добавки, които помагат за различни състояние на организма, засилвайки ефекта на полезните съставки в добавките.

 

2. Предотвратява образуването на газове

Белият пипер помага за намаляване на метеоризма (газове). Пиперинът е компонентът на пипера, който е полезен за намаляване на газовете. В допълнение, той стимулира производството на солна киселина (стомашна киселина) в стомаха. Това подпомага храносмилането и улеснява гладката работа на червата.

3. По-добро храносмилане

Белият пипер може да помогне на храносмилателната система, като засили производството на стомашна киселина.

Стомашната киселина е от съществено значение за храносмилането.

Освен това белият пипер съдържа фибри. Те помагат за увеличаване на движението на мускулите на червата. Следователно ще улесни по-доброто храносмилане.

4. Полезно за пациенти с анорексия

Известно е, че консумацията на бял пипер подобрява храносмилането и повишава апетита. Следователно може да помогне при анорексия чрез стимулиране на глада.

5. Подпомага за предотвратяване на рак

Белият пипер би могъл да предотврати образуването на свободни радикали в тялото. Той също съдържа и капсаицин. В резултат на това може да предотврати рак на простатата – опасно заболяване, което засяга много мъже по света.

Тъй като употребата на бял пипер има ползи за поддържане на храносмилателната система здрава, следователно може да подпомогне и предотвратяване рак на дебелото черво. Въпреки ползите, не трябва да започваме самолечение, а да се консултираме с лекар при подобни диагнози.

6. Намалява кръвното налягане

Белият пипер е добър източник на флавоноиди, витамин А и витамин Ц. Те помагат за понижаване на високо кръвно налягане. По този начин белият пипер може да помогне за контролиране на кръвното налягане.

 

7. Подпомага състоянието на сърцето

Белият пипер действа противовъзпалително и може да понижи кръвното налягане. Това подпомага състоянието на сърцето.

Поддържането на кръвното налягане под контрол би могло да намали и вероятността от инсулт. Благодарение на тези си ползи, белият пипер регулира кръвния поток. Това може да доведе до предотвратяване на сърдечни удари.

8. Предотвратява главоболие

 

Бял пипер против главоболие.

 

Както споменахме, белият пипер съдържа съединение, наречено капсаицин. Това вещество помага и за намаляване на главоболието. Действа чрез разширяване (отпускане) на кръвоносните съдове. Това се дължи на ефекта върху невроните.

9. Помага за справяне с артрит

Белият пипер е добре позната суперхрана за облекчаване на болки в ставите и гръбначния стълб. Ползата идва от наличието на пиперин.

Според проучвания пиперинът има антиноцицептивни (потискащи чувството за болка) и антиартритни ефекти. По този начин може да облекчи болката при артрит и пристъпи на подагра. Капсаицинът, открит в пипера, също може да играе роля в това.

10. Помага при простудни и респираторни заболявания

Белият пипер може да намали задръстванията в белите дробове. Това предимство е полезно през зимните сезони. Подправката деконгестира и изчиства носните пътища. Това означава, че може да помогне за предотвратяване/излекуване на кашлица и настинка.

11. Антимикробно действие

Антимикробното средство е вещество, което убива или предотвратява растежа на бактериите. Проучване установява, че белият пипер има отлични антимикробни свойства. Това показва, че белият пипер може да действа и като инсектицид.

12. Подобрява мозъчните функции

Консумацията на бял пипер може да бъде от полза за подобряване на когнитивните мозъчни функции и да помогне за предотвратяване на дегенерация на мозъчни клетки. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се определи ефектът на белия пипер върху човешкия мозък.

13. Повишава енергията

Подправката насърчава синтеза на енергия в митохондриите – клетъчен компонент, който е отговорен за производството на енергия. Причината е манганът в пипера, който е от съществено значение за много ензими в митохондриите.

Въпреки по-горе изброените ползи, не трябва да разчитаме само на бял пипер като лек за заболявания. При по-специфични здравословни състояния винаги се препоръчва консултацията с лекар.

 

Има ли противопоказания и какви са те?

 

Бял пипер - противопоказания.

 

Не се препоръчва при бременни и кърмещи жени. Въпреки че, когато се консумира в нормални кулинарни пропорции, белият пипер вероятно е безопасен.

Няма достатъчно достоверни данни, за да се определи дали консумацията на бял пипер с цел лечение е безопасна.

Освен това прилагането на масло от бял пипер върху кожата може да не е безопасно по време на бременност.

Следователно, за по-сигурно, трябва да се ограничи приемът му. Също така прекомерната му консумация не се препоръчва за деца, особено при разстроен стомах. В случай на състояние на кървене или алергии, приемът му трябва да се спре и да се потърси лекарска помощ.

 

За кого е подходящ?

Бял пипер се препоръчва за тези, които предпочитат по-мек вкус в сравнение с черния пипер. Също така обикновено се използва в ястия, в които се изисква по-светъл цвят, като например в бели сосове, картофено пюре или кремообразни супи.

Освен това бял пипер често се използва в азиатската кухня, особено в китайски и тайландски ястия, заради уникалния си вкусов профил. Като цяло, белият пипер може да се хареса на всеки, който търси по-фин пиперлив вкус с малко топлина.

Може да се използва и от хора, които искат да подпомогнат организма си, възползвайки се от предимствата, изброени по-горе. При по-сериозни здравословни състояние се препоръчва консултацията с лекар преди употреба на бял пипер за лечение.

 

Заключение

Бял пипер е отличен избор за тези, които търсят по-фин пиперлив вкус. Светлият му цвят го прави идеален за ястия, в които поддържането на визуална привлекателност е от съществено значение, като кремообразни сосове, супи и светли сосове. Освен това белият пипер има потенциални ползи за здравето и в козметиката.

 

Често задавани въпроси

Какво е бял пипер?

Белият пипер, подобно на черния пипер, се прави от плодовете на растението пипер, известно още като Piper nigrum, от семейство Piperaceae.

Каква е разликата между черен и бел пипер?

Белият пипер е по-мек от черния пипер. Има малко по-различен състав поради начина на обработване.

Къде се употребява белия пипер?

Подправката бял пипер има приложение в кулинарията, козметиката и медицината.

Какво е бял пипер?

Белият пипер, подобно на черния пипер, се прави от плодовете на растението пипер, известно още като Piper nigrum, от семейство Piperaceae.

Каква е разликата между черен и бел пипер?

Белият пипер е по-мек от черния пипер. Има малко по-различен състав поради начина на обработване.

Къде се употребява белия пипер?

Подправката бял пипер има приложение в кулинарията, козметиката и медицината.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.04.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 13:51 | Публикувана: 11 април 2024 в 15:04 | Категория: Хранене и видове храни