Витамин Ц при менструален цикъл

Обновена: 17.01.2024|

Може би сте чували, че витамин C може да има известно влияние върху менструалния цикъл. Най-честият въпрос по темата е дали действието на витамин Ц при менструален цикъл може да се отрази забавящо или предизвикващо самата менструация, както и възможно ли е да се стигне до спиране на менструацията поради ефекта на този витамин.

 

Какво представлява менструалният цикъл?

Менструален цикъл наричаме физиологичните промени в женското тяло, които се повтарят през определено време. Един цикъл има средна продължителност 28 дни и включва няколко менструални фази, които са обвързани с естествената плодовитост. 

Целта на менструалния цикъл е да подготви тялото за бременност. При липса на оплождане готовата яйцеклетка се изхвърля от тялото заедно с маточната лигавица. Този процес наричаме менструация и е видимата част на менструалния цикъл. 

vitd3 400
vitc 600 1

Тъй като само една част от цикъла има външен израз, обикновено менструацията се нарича също „менструален цикъл“ или само „цикъл“.

vitd3 400
vitc 600 1

Менструалният цикъл се контролира от различни хормони, но влияние върху него оказват и околната среда, храната, наднорменото и поднорменото тегло, стреса, някои лекарства и хронични заболявания. Ако менструацията е твърде продължителна или болката пречи на ежедневните ни занимания, препоръчва се да се консултираме с гинеколог.

Състоянието на цялото тяло зависи от количеството и качеството на хранителните вещества, но и на витамините и минералите, които приемаме. Затова не е учудващо, че жените усещат различни ефекти и върху менструалния си цикъл.

Спрямо менструалния цикъл може да съдим за общото здраве на тялото. При прекомерно натоварване и изтощение, както и при некачествено хранене, менструацията може напълно да се преустанови за дълго време. Различни заболявания и медикаменти също влияят на менструалния цикъл.

 

Има ли ефекти витамин Ц при менструален цикъл?

 

витамин ц при менструален цикъл

 

Този витамин е важен за цялостното функциониране на тялото независимо от пола ни. Нивата в организма обикновено са по-ниски през зимата, ако не ядем допълнително плодове или не приемаме хранителни добавки. Дефицитни нива се наблюдават при бременни жени, при които се препоръчва повишаване на приема.

Изследвания показват, че изхвърлянето на витамин C чрез урината значително намалява по време на овулация. Поради тази причина учените смятат, че тялото се нуждае от повишени количества на витамина в този плодовит период от месечния цикъл.

Широко разпространено е твърдението, че витамин C може да забави менструацията и да ни позволи например да се насладим на морската си ваканция. За това обаче няма научни доказателства и подобни резултати не се наблюдават в различните изследвания по темата.

От друга страна, допълнителният прием на витамин Д значително намалява интензитета и продължителността на менструалните болки. Този витамин може да подобри състоянието на репродуктивните органи при поликистозни яйчници.

Отрицателни ефекти на витамин Ц при менструален цикъл

 

витамин ц при менструален цикъл

 

Проучвания показват промени в апетита и увеличаване на подуването няколко дни преди меструацията при жени, приемали допълнително от витамина. Тези ефекти може да влошат симптомите на предменструалния синдром и да затруднят ежедневието ни.

Отрицателното влияние на витамин Ц при менструален цикъл не се наблюдава при всички изследвани жени, но може да го имаме предвид, ако някои симптоми се влошат след повишен прием на витамина.

Положителни ефекти на витамин Ц при менструален цикъл

Една от функциите на този витамин в тялото е да помага за правилния синтез на желязо. При ежемесечната менструация се губи известно количество кръв, което може да е предпоставка за намаляване на желязото в организма и развиването на желязодефицитна анемия. 

Приемът на витамин Ц при менструален цикъл може да ни донесе допълнителна енергия дори в неприятните дни от месеца.

Допълнителният прием на витамин Ц при менструален цикъл намалява менорагията – обилното и  дискомфортно кървене по време на менструация. С негова помощ може да се нормализира силното кървене, което често е причина за дискомфорт.

Няма научни доказателства за забавяне, спиране или подраняване на менструалния цикъл под влиянието на аскорбиновата киселина.

 

Какво представлява витамин C?

 

витамин ц при менструален цикъл

 

Това е водоразтворим витамин, който тялото ни не може да произвежда самостоятелно. Друго име, под което е познато това съединение, е „аскорбинова киселина“. Витамин C е изключително важен за имунната система, здравината на кожата и общото здраве на клетките.

Той има важно участие в синтеза на колаген и може да доведе до сериозни последици за тялото ни, ако липсва. Витамин C има също антиоксидантни функции, помага за синтеза на някои съединения и е от полза за транспорта на вещества и молекули.

Тъй като витаминът се разтваря вода, излишното количество се изхвърля чрез урината и няма опасност от хипервитаминоза, или предозиране с витамини. При много големи дози обаче е възможно да се появи диария или гадене. Прекомерният прием на витамин C може да повлияе отрицателно на усвояването на някои други витамини и минерали. 

За да функционира организма ни правилно, имаме нужда от 70-100 мг витамин C на ден. Храни, богати на витамина, са всички, които са с растителен произход. Най-голямо количество от ценния витамин можем да открием в :

  • Цитрусови плодове като портокали, лимони, киви, грейпфрут
  • Ягоди, папая, манго
  • Боровинки, къпини и малини
  • Броколи и карфиол
  • Чушки
  • Домати
  • Брюкселско зеле

 

Заключение

 

витамин ц при менструален цикъл

 

Въпреки липсата на пряко влияние на витамин Ц при менструален цикъл, неговите ефекти върху организма са невидими, но много важни за здравето на тялото ни. С допълнителен прием на аскорбинова киселина можем да намалим количеството кръв по време на менструация, а с помощта на витамин Д може да подобрим общото здраве на репродуктивната система и да намалим значително нежеланите менструални болки.

 

От какво се влияе менструалният цикъл?

Естествените промени в женското тяло се контролират предимно от нивата на хормоните. Менструацията обаче може също да се влияе от начина на живот, качеството на храненето, прекомерното психическо и физическо натоварване.

Какви са ефектите на витамин Ц при менструален цикъл?

Витамин Ц укрепва цялостно тялото и е жизненоважен за доброто здраве. С негова помощ може да се намали обилното кръвотечение по време на менструация, но няма доказателства, че може да забави или забърза началото на менструацията.

Може ли да ни навреди приемът на витамин Ц при менструален цикъл?

Проучвания показват промени в апетита и увеличаване на подуването няколко дни преди меструацията при жени, приемали допълнително от витамина. Тези ефекти може да влошат симпомите на предменструалния синдром и да затруднят ежедневието ни.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 12.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 12 февруари 2024 в 18:02 | Категория: Бременност и женско здраве