Ако сте сред дамите, за които събуждането сутрин е невъзможно без доза кофеин, със сигурност се питате дали трябва да се откажете от задължителната чаша кафе през бременността.

Разбира се, здравето на бебето, а и вашето са с приоритет, затова трябва да направите информиран избор и за най-малките подробности около този вълнуващ период. Днес ще ви разкажем забранено ли е кафето по време на бременност и ако не, до колко е безопасна, и в какви граници, консумацията му.

Кафе през бременността – позволено ли е?

Добри новини! За разлика от алкохола и цигарите, които са напълно забранени по време на бременност, не е нужно напълно да се откажете от кафето. Доскоро бременните бяха съветвани напълно да изключат кофеина от диетата си, но вече е доказано, че приемът на умерени количества е безопасен и даже полезен.

Скорошно генетично проучване доказа, че кафето не увеличава риска от преждевременно раждане и дефекти на плода, каквито бяха едни от най-големите опасения заради които бременните спираха любимата си напитка. Акцентираме, че това се отнася за умерена консумация и нормално протичаща бременност.

Всъщност повечето бременни естествено намаляват количеството изпито кафе през бременността, дори без да разберат. Това се дължи на първите симптоми, които обикновено са доста засилени. Непоносимостта към определени вкусове и миризми, гаденето, повръщането могат да бъдат причинени и от кафето.

Много интересен феномен, който може би има за цел да предотврати свръхконсумацията на кофеин и така да предпази плода от увреждания. Това не означава, разбира се, че не можете да пиете по малко кафе, ако ви доставя удоволствие.

 

Как се отразява кафето на майката и на плода?

 

Кафе през бременността. Хормонални промени през бременността.

 

В повечето случаи, ако една жена пие редовно кафе, няма да усети никаква разлика при приема му по време на бременност. От друга страна, възможно е организмът ви да реагира по различен начин на кофеина.

Например, може да причини диария, да предизвика киселини, да ви прави по-нервни. Може да усетите дори промяна във вкусовите си рецептори – кафето да ви е по-вкусно сега, или обратно – по-неприятно.

Като цяло е доказано, че умерените количества кофеин подобряват енергията и бдителността, а също така може да ви ободри след нощ, прекарана в търсене на удобна поза.

Консумирането на малки до умерени количества кофеин през втория триместър може дори да намали риска от гестационен диабет. Дамите, които пият кафе, имат по-ниски нива на кръвната захар и по-добър кардиометаболитен профил в сравнение с бременни жени, които изобщо не консумират кофеин.

Що се отнася до плода – да, кофеинът може да премине през плацентата, но освен да направи бебето по-палаво ( т.е. да ускори пулса му и движението в околоплодните води), няма да го афектира по-друг начин.

Внимание! Само много високата консумация на кофеин е свързана с усложнения на бременността и по-ниско тегло на детето при раждане.

Така, че ако се придържате към препоръчителните дози, няма никаква пречка да пиете кафе през бременността.

 

Колко кофеин е безопасно да приемате по време на бременност?

 

Кафе през бременността. Кофеин, ползи и употреба.

 

Спокойно можете да пиете по чаша кафе на ден. Когато тя е с вместимост 200 мг, в нея се съдържа около 200 мг кофеин, количество напълно безопасно за здрави бременни.

Ако не сте фен на кафето, но обичате чай, съдържащ кофеин? Съветът е горе-долу същият, като трябва хубаво да се информирате колко точно кофеин съдържа вашия чай (обикновено около 50 до 75 мг). Чаят по принцип има по-малко кофеин от кафето и затова можете да си позволявате няколко чаши на ден от него.

Имайте предвид, че кофеин се съдържа и в шоколада и газираните напитки. Трябва да отразявате внимателно и този прием.

Когато говорим за кафе през бременността, особено важно е да обърнем внимание и на кърменето. Стимулиращото вещество всъщност може да бъде прехвърлено на бебето чрез кърмата, причинявайки раздразнителност и нарушения на съня на новороденото.

В този случай експертите отново препоръчват умерена консумация. Кафето не е забранено по време на кърмене, но е важно да не се прекалява (до 2 чаши на ден) и да се пие на разстояние от часовете за кърмене, така че да има достатъчно време за намаляване на кофеина в майчиното мляко преди следващото хранене на бебето.

 

Признаци за предозиране с кофеин

 

Кафе през бременността. Митове за бременността.

 

Най-честите проблеми, които жената може да изпита поради прекомерна консумация на кафе през бременността, са:

  • Гадене
  • Главоболие
  • Повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане
  • Безсъние

Освен това, особено през третия триместър, бъдещите майки могат да изпитат рефлукс. Пиенето на твърде много кафе по време на бременност не само води до пристрастяване, но може да доведе и до дехидратация. Всъщност кофеинът има диуретични свойства, които водят до този проблем.

Излишъкът от кофеин по време на бременност, особено в комбинация с тютюнопушене и алкохол, може да бъде опасен и за плода. Някои от потенциалните проблеми са:

  • Контракции
  • Повишен сърдечен ритъм
  • Аритмия

Бъдете спокойни! Еднократната завишена консумация на кафе през бременността, несъзнателно или случайно, няма да навреди на вашето бебе. Това се отнася и за тези, които разбират, че са бременни на по-късен етап и не са съобразявали приема на кофеин. Ако имате някакви притеснения, свържете се със специалист.

 

Безопасна алтернатива ли е безкофеиновото кафе?

 

Кафе през бременността. Всичко за кафето, ползи, състав, употреба.

 

Кафето без кофеин може да ви изглежда чудесна алтернатива, но имайте предвид, че все пак то съдържа следи от кофеин. Една чаша безкофеиново кафе съдържа между 2 и 12 мг кофеин. Така че, ако напълно искате да премахнете кофеина от диетата си през бременността – това не е вариант.

Но безвредно ли е кафето без кофеин? Някои продукти всъщност не са.

За съжаление, някои марки кафе без кофеин съдържат метилен хлорид. Той се използва по време на процеса на премахването на кофеин.

Този разтворител се намира и в продукти като препарати, лепила и почистващи продукти за автомобили. Съгласете се, няма как да е полезен по време на бременност. При извличането на кофеина от кафените зърна се прилагат и други  методи, най-популярните от които са чрез вода, органични разтворители или въглероден диоксид.

Така че нашият съвет е да избягвате безкофеиновото кафе през бременността, освен ако не сте напълно сигурни в неговия произход.

 

Кога трябва задължително да спрете да пиете кафе през бременността?

Разбира се, има ситуации, в които е възможно дори малко кафе през бременността да повлияе негативно. Тогава се налага да спрете консумацията му напълно.

Кофеинът например, може да повлияе на способността на тялото да усвоява желязо. Това увеличава риска от дефицит на желязо или анемия. Ако вече страдате от ниски нива на желязо, може да се наложи да изключите кофеина от менюто си, докато сте бременна.

Може вашият лекар да ви посъветва да спрете кафето и ако вече сте в рискова група от преждевременно раждане или увреждания на плода поради други болести и фактори. Всичко трябва да бъде по препоръка на специалист. Нашите съвети се отнасят към здрави жени с нормално протичаща бременност.

Успех!

Позволено ли е пиенето на кафе през бременността?

За разлика от алкохола и цигарите, които са напълно забранени по време на бременност, не е нужно напълно да се откажете от кафето. Доскоро бременните бяха съветвани напълно да изключат кофеина от диетата си, но вече е доказано, че приемът на умерени количества е безопасен и даже полезен.

Отразява ли се кафето на майката и на плода?

В повечето случаи, ако една жена пие редовно кафе, няма да усети никаква разлика при приема му по време на бременност. От друга страна, възможно е организмът ви да реагира по различен начин на кофеина. Например, може да причини диария, да предизвика киселини, да ви прави по-нервни

Колко кофеин е безопасно да се приема по време на бременност?

Спокойно можете да пиете по чаша кафе на ден – тя обикновено съдържа около 200 мг кофеин, количество напълно безопасно за здрави бременни.