Музика за насърчаване развитието на бебето – действа ли и как?

Обновена: 25.03.2024|
muzika nasurchavane razvitie bebe

Още от раждането на децата родителите ги запознават с музиката чрез приспивни песни и игри. Знаете ли обаче, че тя влияe значително върху развитието на мозъка им?

Бебетата се раждат с милиарди мозъчни клетки, известни още като неврони. През първата година от живота им тези неврони образуват връзки и колкото повече използват тези връзки, толкова по-силни стават те. Един от начините за това е именно чрез музиката.

С други думи, децата, които растат, слушайки и участвайки в музикални дейности, се развиват по-бързо. Днес ще ви разкажем коя е най-подходящата музика за насърчаване развитието на бебето и как точно действа тя.

 

Какъв ефект има музиката върху бебетата в утробата?

Доказано е, че музиката играе роля в развитието на мозъка още преди раждането. Слушането на музика по време на бременност не само има успокояващ ефект върху майката, но и положително влияе върху нероденото бебе.

Следейки бременността по седмици, около 16-18 седмица малкото започва да чува. До 24-та седмица ушите започват да се развиват бързо и е доказано, че бебетата обръщат глава в отговор на гласове и шум през последните няколко месеца от бременността. Нероденото бебе може да разпознае гласа на майка си, нейния роден език, дори отделни думи.

През третия триместър бебето със сигурност чува музиката, която пускате. Класическите арии, нежните звуци на приспивни песни, веселите мелодии могат да се превърнат в музика за насърчаване развитието на бебето още от утробата.

 

Музика за насърчаване развитието на бебето – какви са ползите?

 

Музика з анасърчаване развитието на бебето.

 

Нека разгледаме и как конкретно правилната музика ще помогне на бебето не само да се развива правилно, но и да бъде щастливо и спокойно, както и неговите родители.

Музика за по-добър сън на бебето

Музиката предизвиква емоции, така че може да бъде добър начин да успокоите бебето. В този смисъл тя може да бъде чудесно допълнение към рутината за сън. Трябва да изберете тиха, релаксираща песен, за да създадете спокойна атмосфера.

Познатата мелодия преди лягане действа като терапия, забавя сърдечния ритъм и позволява по-спокойно и по-дълбоко дишане. Не подценявайте и ролята на майката в случая. Гласът й е познат, а ритъмът успокояващ.

Песните създават връзка с бебето

Вече споменахме, че бебетата започват да разпознават гласа на родителите си още по време на бременността. Ето защо пеенето на бебето от ранна възраст може да бъде чудесен начин да се свържете с него.

Дори да пеете фалшиво, не се притеснявайте, на бебето не му пречи и все пак ще може да се наслади на ползите като намаляване на сърдечния ритъм, броя примигвания и др.

Пейте му винаги, когато имате възможност и желание за това – когато сменяте пелените, за да бъде кротко или по време на игра. Изобщо всяка нова информация, която му предоставяте, може да бъде под формата на песен, така е по-забавно и има по-голям шанс да я запомни.

Песните с действия подпомагат двигателното развитие

Ако детето не говори, музиката с действия може да бъде добър начин да го накарате да подобри координацията и речника си. Песни, които включват жестове с ръце, също могат да го насърчат да общува.

Детето тепърва се учи да комбинира своите двигателни и социално-когнитивни способности, така че пеенето е много забавен начин да му помогнете да изгради тези свои умения.

Песните в рими помагат на бебето да учи езика

Римуваните песни могат да бъдат чудесен инструмент за изучаване на езика от бебета и по-големи деца. Безкрайният списък на животните от „Бе Макдоналд фермер стар“, може да е досаден за възрастните, но точно такива песнички имат най-благоприятен ефект върху малките.

Римуването насърчава децата да отгатнат коя е следващата дума и им помага да запомнят. Повторението е чудесен начин да подкрепите езиковото им развитие. Допълнително детските песни могат да съдържат непознати думи и са чудесен начин за разширяване на речника на децата.

Музиката като инструмент за социализация на бебето

Музиката ще накара бебето да се свързва по-добре не само със своите родители, но и с всички хора около себе си. Още от ранна възраст тя помага на децата да изразяват себе си и да споделят чувства.

С помощта на песните те се учат да се смеят, да повтарят думи и това ги насърчава да използват тези думи и да ги запомнят.

Ако трябва да погледнем научно на въпроса, музиката влияе върху способността ни да се свързваме помежду си, като въздейства върху мозъчните вериги, участващи в съпричастност, доверие и сътрудничество.

 

Коя е най-подходящата музика за насърчаване развитието на бебето?

 

Музика за насърчаване развитието на бебето.

 

Както можете да предположите, децата от различни възрасти реагират на музиката по различен начин. Например бебетата се радват или заспиват в зависимост от това какъв тип музика слушат, докато по-големите децата предпочитат да танцуват и пеят. Затова познанието как музиката влияе на всяка възрастова група ще ви помогне да изберете правилния тип музика.

На бебетата им влияят повече мелодията и ритъмът на музиката, тъй като не знаят думите. На тази възраст ролята на музиката е да помага на мозъка и физическото развитие. Тя трябва да е тиха и успокояваща – класическа или под формата на приспивна песен.

Успокояващият ефект на този тип музика помага за намаляване на стреса и високия пулс на бебетата, за да могат да спят повече и да растат по-бързо.

От една до тригодишна възраст децата вече проявяват интерес и обичат да танцуват на детска музика. Най-добрият избор за деца под 4 години е песничка, която е с много повторения и е лесна за разбиране.

Това помага за езика, паметта и двигателните умения. Ще забележите, че децата започват да ръкопляскат и да потропват с крачета, докато слушат музика.

 

Но какво точно да изберете?

Когато говорим за класическа музика, през годините тази на Моцарт се откроила като най-добрия стимулатор на мозъка поради сложната си композиция.

Въпреки това днешните проучвания показват, че други видове музика също могат да действат благоприятно. Например джазът е успокояващ и насърчава развитието на бебето.

По-жизнерадостната музика като поп и реге пък доказано освобождава ендорфини и повишава енергията при малки деца.

Ако искате да извлечете повече ползи от музиката като инструмент за развитие на мозъка, насърчавайте участието под формата на танци и свирене на инструменти.

Има много начини, по които можете да създавате музика с детето си у дома – лъжици, тенджери и абсолютно всичко, което създава звук. Можете, разбира се, да закупите дрънкалки и различни играчки с музика за насърчаване развитието на бебето.

Да обобщим: Ако използвате музика за насърчаване развитието на бебето, това ще подобри неговата памет и интелектуални способности, както и социално-емоционалните, и двигателните му умения.

Но основното, което трябва да запомните, е, че всеки реагира на музиката по различен начин, дори като бебе. Важното е да откриете какво харесва детето, като наблюдавате реакцията му и пускате правилния тип музика за възрастта му.

Категории: Бременност и женско здраве, Любопитно|Публикувана: 21.02.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 25 март 2024 в 16:40 | Публикувана: 21 февруари 2022 в 15:58 | Категория: Бременност и женско здраве, Любопитно