На всеки е известно, че пиенето на алкохол и тютюнопушенето спадат към графа „вредни навици“. И докато чаша вино по време на хранене е социално приемливо действие (дори и полезно), то цигарите са друга категория, особено по време на бременност.

За жените, които са пристрастени към тези навици, стои въпросът защо трябва да кажат НЕ на всякакъв алкохол и цигари през бременността.

Днес ще разкажем защо те са вредни не само за бебето преди и след раждане, но и за майката. Така ще се опитаме да ви извадим от порочния кръг на дезинформацията по темата, в който може би сте попаднали онлайн.

 

Алкохол и цигари през бременността – защо са противопоказни?

Пушенето и пиенето по време на бременност носят значителни рискове за вас и вашето бебе, дори ако пушите само една цигара на ден или се ограничите до чаша алкохол.

Най-важният триместър, в който започва развитието на плода, е първият. Майката трябва да обърне специално внимание на здравето и навиците си, за да се увери, че прави най-доброто за своето бебе.

В този смисъл, когато една жена види двете чертички, трябва да изключи всякакъв алкохол и цигари през бременността, в идеалния случай и няколко месеца по-рано.

Цигарите могат да увеличат риска от вродени дефекти при бебето, преждевременно раждане, ниско тегло при раждане. Пушенето също има потенциал да причини усложнения при бременност, включително необичайно кървене, спонтанен аборт и мъртво раждане.

В същия смисъл се смята, че пиенето на алкохол по време на бременност има някои сериозни неблагоприятни ефекти най-вече върху развитието на плода и в никакъв случай не е безопасно.

В следващите редове ще ви обясним точно защо трябва да забравите за всякакъв алкохол и цигари през бременността.

 

Алкохол по време на бременност

 

Алкохол и цигари през бременността. Кървене от стомаха, без алкохол.

 

Пиенето също не е здравословно, защото няма известно безопасно количество алкохол и цигари през бременността, което може да си позволите (не и доказано). Това, което знаем със сигурност обаче е, че има много вредни ефекти върху развиващото се бебе и някои от тях могат да бъдат причинени дори от малко количество.

Може би сте чували, че алкохолът в умерени количества – да речем, само чаша вино с вечерята – е полезен. Всъщност в медиите непрекъснато се появява противоречива информация относно употребата на алкохол и цигари през бременността, което кара жените да се чудят на какво да вярват.

За да сте спокойни, бихме ви препоръчали да не пиете никакъв алкохол по време на бременност.

Всъщност почти всеки специалист по акушерство и гинекология препоръчва на бременните жени и на тези, които се опитват да забременеят – да избягват напълно алкохола.

Употребата на алкохол и цигари през бременността е една от основните предотвратими причини за вродени дефекти и проблеми в развитието на бебето. Спестете си притесненията и се откажете от вредните навици.

Основни рискове

 

Алкохол и цигари през бременността.

 

Алкохолът има способността бързо да преминава през кръвта ви, оттам през плацентата и да достигне до вашето бебе. Неговото недоразвито тяло разгражда алкохола по-бавно от вашето, така че то ще бъде изложено на алкохол за по-дълго време, отколкото бихте били вие.

Пиенето по време на бременност създава редица потенциални рискове. Нарушения на феталния алкохолен спектър (FASD) е терминът, който експертите използват, за да опишат кръга от проблеми, свързани с излагането на алкохол преди раждането.

Най-тежкият резултат от употребата на алкохол е фетален алкохолен синдром (FAS), характеризиращ се с:

 • Проблеми с развитието и интелектуални увреждания
 • Сърдечни, гръбначни дефекти и други физически проблеми
 • Анормални черти на лицето
 • Ненормално малки глава и мозък
 • Слаб растеж (в утробата, след раждане или и двете)
 • Проблеми със съня и засукването

Други рискове от пиенето на алкохол по време на бременност, които са свързани и с усложнения при майката, включват:

 • Спонтанен аборт
 • Мъртво раждане
 • Преждевременно раждане (преди 37 гестационна седмица)

Внимание! Само едно питие на ден увеличава шансовете за спонтанен аборт или раждане на бебе с ниско тегло. Допълнително има изследвания, които показват, че бъдещите майки, които пият по едно питие на седмица, са по-склонни да имат деца, които по-късно проявяват агресивно поведение, отколкото въздържателките.

Безопасни ли са за бременни напитките с 0% алкохол?

Терминът „безалкохолен“ е малко подвеждащ, когато става въпрос за бира и вино. Всъщност напитките с етикет „0% алкохол“ могат да съдържат следи от алкохол. Това се отнася и за всички безалкохолни бири и много безалкохолни вина, макар че обикновено това е по-малко от половин процент.

Въпреки че изглежда малко вероятно следите от алкохол в чаша безалкохолна бира от време на време да са вредни за вашето бебе, не е невъзможно. Особено ако пиете често или в големи количества.

За да елиминират всички рискове от излагане на алкохол, експертите препоръчват на бъдещите майки да избягват и тези напитки изцяло.

 

Цигари по време на бременност

 

Алкохол и цигари през бременността. Рискови фактори при бременност.

 

Пушенето лишава бебето от кислорода, от който се нуждае, за да расте и да се развива. Дори тютюнопушенето преди зачеване може да допринесе за сериозни вродени дефекти. Тук включваме и вредния навик на бъдещия татко.

Редовната употреба на цигари от мъжете също увеличава риска от вродени дефекти при бебето, включително аномалии на крайниците, сърдечни дефекти и дефекти на невралната тръба като спина бифида.

Ще разгледаме подробно всичко в следващите редове.

Рискове за майката

В допълнение към обичайните опасности от тютюнопушенето (повишен риск от сърдечни заболявания, инсулт, рак на белия дроб, белодробни заболявания и други заболявания, свързани с тютюнопушенето), пушенето по време на бременност също увеличава шансовете за:

 • Кървене по време на бременност и раждане поради проблеми с плацентата, като отлепване и неправилно предлежание.
 • Извънматочна бременност.
 • Преждевременно разкъсване на мембраните (PROM).
 • Спонтанен аборт поради липса на кислород.
 • Мъртво раждане – пушенето удвоява риска от мъртво раждане.

Пушенето поначало вреди на шансовете за забременяване. Поради ефектите си върху естрогена и други хормони, тютюнопушенето намалява шансовете на жената да забременее с около 40%.

При мъжете цигарите могат да увредят сперматозоидите и да допринесат за импотентност.

Рискове за бебето

 

Алкохол и цигари през бременността.

 

Тютюневият дим съдържа химикали, които могат да навредят на бебето преди и след раждането. Никотинът и въглеродният окис – две от най-опасните съединения в цигарения дим – работят заедно, за да намалят снабдяването с кислород на плода.

Никотинът намалява кислорода, като стеснява кръвоносните съдове в цялото тяло, включително тези в пъпната връв.

В резултат, червените кръвни клетки, които пренасят кислород, започват да улавят вместо това молекули въглероден оксид.

И така цигарите по време на бременност увеличават риска от:

 • Вродени дефекти, като цепнатина на устната, цепнатина на небцето.
 • Преждевременно раждане – пушенето по време на бременност удвоява шансовете бебето да се роди по-рано.
 • Ниско тегло при раждане – дори бебетата, които са доносени, могат да се родят твърде малки, ако майка им е пушила по време на бременност. Рискът се увеличава с 1,5 до 3,5 пъти.
 • Дългосрочни здравословни проблеми, като диабет, сърдечни заболявания и забавяне в развитието.
 • Синдром на внезапната смърт – рискът се удвоява при бебета, чиито майки са пушили по време на бременност.

Електронните цигари по-малко вредни ли са?

Всяка изпушена цигара, независимо под каква форма, увеличава рисковете за усложнения при бебето. Няколко цигари на ден е по-добре от цяла кутия, но разликата не е толкова голяма, колкото си мислите.

Тялото на пушача е особено чувствително към първите дози никотин всеки ден и дори само една или две цигари значително стягат кръвоносните съдове. Няма безопасно ниво на тютюнопушене по време на бременност.

Електронните цигари също не правят изключение. Те също съдържат вредни химикали, като никотин, който доказано може да навреди на мозъка и белите дробове на бебето.

В допълнение, те имат други токсични съставки, включително ароматизатори с неизследвани ефекти върху плода.

Затова ви съветваме да не употребявате вейпове и подобни устройства, дори без никотин. Те не са по-малко вредни от консумацията на обикновените алкохол и цигари през бременността.

 

Употреба на алкохол и цигари през бременността, преди да знаете, че очаквате дете – колко може да навреди?

 

Алкохол и цигари през бременността. Дехидратация. Бронхит или пневмония.

 

Много жени не знаят, че са бременни в началото. Ако сте пили алкохол и сте пушили цигари, преди да разберете, че сте бременна, не се паникьосвайте.

Всъщност, според някои проучвания, колкото по-напреднала e, толкова по-високи са рисковете за усложнения при употреба на алкохол и цигари през бременността.

Отказването от тези вредни навици преди 15-та седмица ще намали рисковете от усложнения като раждане на недоносени бебета и развитие на гестационен диабет.

Въпреки това е важно да спрете да пиете и да пушите, веднага щом разберете, че сте бременна (или дори само ако подозирате, че може да сте). Говорете спокойно с вашия лекар за всички притеснения, които имате, и вземете необходимите мерки за здравословна бременност.

Той със сигурност ще ви препоръча да водите здравословен начин на живот. Кажете НЕ на всякакъв алкохол и цигари през бременността и с малко допълнителни грижи ще бъдете здрава майка на здраво дете.

Не забравяйте, че тези вредни навици не бива да присъстват в живота ви и по време на кърмене.

Успех!

Обновена: 12 юли 2022 в 02:22 | Публикувана: 1 юни 2022 в 14:00 | Категория: Бременност и женско здраве