Бели петна по кожата – причини и лечение

Обновена: 14.03.2024|
Бели петна по кожата.

Необичайната поява на бели петна по кожата е сравнително често срещан дерматологичен проблем и обикновено не е повод за притеснение. Te изглеждат по-светли от естествения ни цвят и могат леко да изпъкват от повърхността на кожата около очите, устата или други части на тялото.

 

Защо се появяват бели петна по кожата?

Въпреки че точната причина за появата на бели петна по кожата не е известна, смята се, че тя е свързана с намаленото производство на меланин. Излагането на ултравиолетова светлина причинява увреждане на кожните клетки, които произвеждат пигмента. Намаляването на производството на меланин може да се дължи и на структурни различия в кожата.

Обикновено свързваме слънчевите лъчи с придобиването на тен и образуването на тъмни петна. Излагането на слънце обаче може да бъде и причина за спиране на производството на меланин в кожата, което води до появата на бели петна в тези области.

В други случаи, необичайните бели петна по кожата могат да бъдат причинени и от гъбични инфекции, кожни заболявания, дрожди, автоимунно заболяване или генетика. Затова е най-добре да се посети специалист, който да определи произхода им и да назначи лечение.

magnezii 01 400
meno 02 600
magnezii 01 400
meno 02 600

Симптомите на белите петна варират в зависимост от състоянието на кожата, което ги причинява. При някои форми няма симптоми, докато други могат да предизвикат сърбеж или дискомфорт.

Ето някои от най-често срещаните причини за появата на бели петна по кожата и свързаните с тях симптоми.

Бели точки и акне

Запушените пори могат да се появят като бели петна или пъпчици с бели връхчета. Те не са вредни и се появяват, когато порите се запушат с остатъци като мъртви кожни клетки и излишна мазнина.

Витилиго

Това рядко срещано състояние на кожата се дължи на загуба на пигментация или меланин в кожата. То не е заразно и се проявява като петна по кожата, които са по-светли от обичайния цвят и могат да се появят по цялото тяло, включително лицето, ръцете, краката, гърба, гениталиите, дланите и стъпалата.

Витилигото често се свързва с болести на щитовидната жлеза.

Тинеа верзиколор/питириазис верзиколор

Питириазис верзиколор или тинеа верзиколор, както понякога е известен, се причинява от форма на дрожди, наречена маласезия. Наличието на тези дрожди е нормално и те се срещат по кожата на 90% от възрастните. Обикновено тя не причинява никакви кожни проблеми.

Pityriasis versicolor/tinea versicolour се развива, когато дрождите започнат да се размножават повече от обичайното и причинят дисбаланс в кожата. Това води до появата на бели петна или участъци от кожа с по-светъл цвят, които могат да бъдат люспести, зачервени и възпалени. То не е заразно, тъй като дрождите маласезия така или иначе присъстват при повечето хора.

Идиопатична гутатна хипомеланоза

Идиопатичната гутатна хипомеланоза е незаразно заболяване, което причинява появата на малки (плоски) бели петна по кожата, поради намаляване на количеството меланин. Най-често се среща при светлите фенотипове и се смята, че се дължи на излагане на слънце и стареене.

 

Каква е ролята на меланоцитите?

 

Бели петна по кожата.

 

Меланоцитите играят ключова роля при пигментацията на кожата, тъй като могат да произвеждат меланин. Тези клетки се намират на много места в тялото. В кожата те са свързани с космения фоликул, а при някои бозайници, включително хората, се намират и в базалния слой на междуфоликуларния епидермис.

Зрелите меланоцити образуват дълги дендритни израстъци, които се разклоняват сред съседните кератиноцити. По този начин всеки меланоцит контактува с около 30-40 кератиноцита (рогообарзуващи клетки) и това представлява епидермално-меланиновата единица.

Обединение позволява на меланоцита да пренася меланин в кератиноцитите, където той определя цвета на кожата и помага за защитата от вредното въздействие на ултравиолетовата радиация (UVR).

Липсата на меланоцити, която се наблюдава при появата на витилиго, когато собствената ни имунна система атакува пигментните клетки, води до загуба на меланин. А състояния като албинизъм и фенилкетонурия се дължат на намален или липсващ синтез на пигмента от меланоцитите.

 

Как да се справите с петната?

В зависимост от причината, някои бели петна по кожата е възможно да имат нужда от лечение, докато други ще изчезнат от само себе си. Понякога пък може да предпочетете да направите петната по-малко забележими с козметична цел.

Слънчеви петна

Слънчевите петна не се нуждаят непременно от лечение, но ако появата им ви притеснява, медицинското лице може да ви препоръча крем за локално приложение като третиноин (ретиноид). Процедура с дермабразио също може да помогне за изглаждане на зоната.

Pityriasis alba

Белите петна от Pityriasis alba обикновено се лекуват сами, въпреки че при необходимост локалните стероиди, някои овлажнители или лазерно лечение могат да помогнат за намаляване на появата им.

Tinea versicolor

При гъбична инфекция като tinea versicolor може да се предложи противогъбичен продукт за локално приложение върху кожата или такъв, който се приема през устата.

Витилиго

Понастоящем няма лечение на витилиго, но има различни видове методи, които могат да помогнат за възстановяване на цвета на кожата – и потенциално да намалят вероятността белите петна да се разпространят в други части на тялото. Такива например са някои локални медикаменти, лазери, фототерапия (светлинна терапия) и други козметични процедури.

При тежки случаи може да се използват процедури за присаждане на кожа.

Милия

Милиите (бели пъпчици по лицето) не се нуждаят от лечение при деца или бебета и обикновено изчезват сами в рамките на седмици без лечение. Но при възрастните упоритите милиуми могат да бъдат отстранени и от медицинско лице.

 

Храни, които насърчават добрата пигментация

 

Бели петна по кожата.

 

Пигментацията е състояние, което причинява цветни или обезцветени петна по кожата. Основни причини за пигментацията могат да бъдат проблеми като тъканни нарушения, клетъчен стрес, излагане на слънце и наранявания.

Хиперпигментацията се появява, когато кожата ни произвежда излишък от меланин, който води до тъмни петна и промяна на цвета на кожата. Няколко фактора като излагане на слънце, възраст, възпаление и наранявания на кожата могат да предизвикат производството на пигмента в кожата.

Въпреки това можете лесно да намалим появата на хиперпигментация, като внесем промяна в начина си на хранене.

Накратко, за сияйна и здрава кожа, хапвайте храни, които са богати на:

 

Може да включите в диетата си следните храни за намаляване на пигментацията.

Моркови

Морковите са една от най-мощните храни, които помагат за намаляване на хиперпигментацията. Те съдържат антиоксиданти и други фитохимикали, които помагат за ограничаване на последиците и предпазват кожата ви от увреждания, причинени от слънцето.

Зелени зеленчуци

Увеличете приема на зелени зеленчуци като спанак, кейл, тиквички, броколи, грах и зеленолистни зеленчуци. Те съдържат каротеноиди, които помагат за намаляване на оксидативния стрес в кожата и предпазват от обезцветяване на кожата на лицето.

Сладки картофи

Те са богати на антоцианини, които контролират активността на свободните радикали и по този начин предотвратяват появата на тъмни петна и несъвършенства.

Цитрусови плодове

Те са богат източник на витамин С, който помага за намаляване на тъмните петна, хиперпигментацията, акнето и белезите. Като бонус – притежават естествени избелващи агенти.

Нар

Нарът е богат източник на полифеноли, които помагат в борбата с увреждането от свободните радикали и изсветляват тъмните петна, хиперпигментацията и матовата кожа.

Папая

Наличието на изсветляващи кожата свойства, ензими, бета-каротин, витамини и фитохимикали придават на папаята силата да премахва обезцветяването на кожата.

Мазна риба

Богати на омега-3 мастни киселини, мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия помагат за намаляване на производството на меланин (причинено от излагане на слънце) и за справяне с предизвиканата от слънцето хиперпигментация.

 

Допълнителни съвети

 

Бели петна по кожата.

 

Няма начин да се предотврати състояние на кожата като витилиго например. Но можете да дадете своя принос, за да поддържате кожата си здрава и защитена от някои фактори като слънчевите лъчи, излагането на химикали и други потенциални дразнители.

За цялостното здраве на кожата експертите обикновено препоръчват:

 • Нанасяне на слънцезащитен крем или носене на предпазно облекло, докато сме на слънце.
 • Вземане на предпазни мерки на работни места, където се използват химикали.
 • Редовни прегледи на кожата.
 • Използване на топла (не гореща) вода и щадящи продукти по време на рутинната грижа за кожата.
 • Подлагане на специализирани процедури като дермабразио, криотерапия или микронидлинг

 

Как да се отърва от бели петна по кожата си?

В зависимост от причината, човек може да се отърве от белите петна с едно от следните лечения:

 • Дермабразио
 • Локален стероиден крем
 • Ниски дози локален кортикостероиден крем
 • Лечение с ултравиолетова светлина
 • Противогъбични шампоани, препарати за измиване или сапуни
 • Ретиноиден крем

 

Заключение

Бели петна по кожата могат да се появят в резултат на излагане на слънце, гъбична инфекция или инжектиран или локално приложен стероид. Те могат да бъдат причинени и от основно кожно заболяване, като например питириазис алба, витилиго или милия.

Макар че много бели петна обикновено са безвредни и могат да изчезнат сами, добре е областта да бъде прегледана от медицинско лице за поставяне на официална диагноза и лечение, ако е необходимо.

Какви са някои често срещани причини за бели петна по кожата?

Белите петна могат да бъдат причинени от различни фактори, включително гъбични инфекции, витилиго, екзема, увреждане от слънцето или състояния като питириазис алба.

Може ли хранителният дефицит да доведе до бели петна по кожата?

Да, дефицитът на определени витамини и минерали, като витамин D, витамин Е и калций, може да допринесе за развитието на бели петна.

Може ли излагането на слънце да причини бели петна по кожата?

Да, продължителното излагане на слънце без защита може да доведе до състояния като слънчеви петна или слънчево изгаряне, което може да се прояви като бели петна по кожата.

Има ли налични лечения за бели петна по кожата?

Възможностите за лечение варират в зависимост от причината за белите петна. Те могат да включват локални кремове, фототерапия, лазерни лечения или промени в начина на живот, като подобряване на диетата и навиците за слънцезащита.

Категории: Kрасота, Здраве|Публикувана: 23.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 13:00 | Публикувана: 23 февруари 2024 в 17:24 | Категория: Kрасота, Здраве