Слънцезащитен крем – как да изберем най-ефективния?

Обновена: 23.02.2024|
Слънцезащитен крем, видове, SPF.

Редовното използване на слънцезащитен крем предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Той помага за предотвратяване на слънчеви изгаряния и преждевременно стареене.

Също така, благодарение на него, се намалява рискът от рак на кожата, както и от подобни на слънчево изгаряне кожни реакции, причинени от някои лекарства.

 

Какво представляват слънцезащитните кремове?

Активните съставки в слънцезащитните продукти действат или като абсорбират ултравиолетовата (UV) радиация на слънцето, предотвратявайки достигането й до по-дълбоките слоеве на кожата, или като я отразяват.

Важно е да имаме предвид, че използването на слънцезащитни продукти не означава, че може да останем по-дълго на слънце. Продуктите не могат да предпазят от цялата слънчева радиация. Има различни видове, които се предлагат в много форми – като крем, лосион, гел, стик, спрей, балсам за устни.

Целта на всички тях е да предпазят кожата ни от увреждане, причинено от излагане на слънце, а широкоспектърната формула, която предпазва от UVA и UVB лъчи, е от съществено значение за всички типове кожа.

Слънцезащитата е задължителна, когато прекарваме продължителни периоди от време на открито, дори през зимата. Тя обаче трябва да се нанася и всяка сутрин, за да се предотвратят натрупаните увреждания, причинени от по-кратките интервали на излагане и непряката слънчева светлина.

 

Какви видове има?

 

Слънцезащитен крем, видове, SPF.

 

Слънцето излъчва различни видове светлинни лъчи, два от които са основно отговорни за увреждането на кожата: ултравиолетови лъчи А (UVA) и ултравиолетови лъчи В (UVB).

UVB лъчите са по-къси и не могат да проникнат през стъкло, но именно те причиняват слънчеви изгаряния. Поради тази причина трябва да се уверите, че на етикета на слънцезащитния ви продукт е изписано „широкоспектърна“, „UVA/UVB защита“ или „многоспектърна“.

Активните съставки в слънцезащитните продукти действат като UV филтри, които не позволяват на вредните лъчи да проникнат в кожата.

Съществуват два вида слънцезащитни продукти – минерални и химически. Всеки тип използва различен механизъм за филтриране на вредните лъчи и предпазва кожата от увреждане.

Широкоспектърните слънцезащитни продукти филтрират както UVA, така и UVB лъчите. Вторите са основната причина за слънчево изгаряне, но и UVA, и UVB допринасят за повишен риск от рак на кожата.

 

Минерални слънцезащитни продукти

Минералните слънцезащитни продукти при нанасяне се задържат върху повърхността на кожата и действат като физическа бариера, като отклоняват и разсейват UV лъчите.

Тъй като блокират ултравиолетовите лъчи на повърхностно ниво, минералните слънцезащитни продукти предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи. Освен това те действат веднага след нанасянето им, така че няма нужда да се чака.

Трябва обаче да се нанасят обилно, за да се осигури адекватна защита.

Тъй като наночастиците в минералните слънцезащитни продукти не бива да се вдишват, най-добре е да се избягват спрейове и прахообразни форми, за да се сведе до минимум излагането на белите дробове.

Минералните слънцезащитни продукти съдържат активните съставки титаниев диоксид, цинков диоксид или комбинация от тях:

  • Плюсове – пълна защита от UVA и UVB лъчи, действа незабавно и не запушва порите.
  • Минуси – необходимо е често нанасяне и може да оставят бели петна върху кожата. Трябва да се избягват спрейове и прахообразни формули.

 

Химически слънцезащитни продукти

Химическите слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата и се намират в по-дълбоките й слоеве. Те поглъщат UV лъчите и ги превръщат в топлина, която след това освобождават от кожата.

Тъй като вредните лъчи трябва да проникнат през кожата, за да достигнат до тези химикали, химическите слънцезащитни продукти може да не предпазват от всички UVA лъчи, които все пак причиняват увреждане на по-дълбоките слоеве на кожата.

Освен това пряката светлина води до по-бързо изразходване на химикалите, така че повторното нанасяне трябва да е по-често, когато сме изложени на директна слънчева светлина.

Топлоотделящият характер на химическите слънцезащитни продукти може да бъде проблематичен за чувствителна и склонна към розацея кожа, както и за хора с хиперпигментация.

Също така те могат да запушат порите и да създадат проблеми за склонната към акне кожа. Химическите слънцезащитни продукти съдържат оксибензон, авобензон, октиноксат, октокрилен, октизалат, хомосалат или комбинации от тях.

Ето и какво трябва да знаете за техните предимства и недостатъци:

  • Плюсове – необходим е по-малко продукт за едно нанасяне, за да се осигури защита, по-лесни за разнасяне върху кожата, нанасят се невидимо.
  • Минуси – позволява известно излагане на UVA, изисква време, за да бъде ефективен. Може да изостри акне, розацея и хиперпигментация. Изисква се често нанасяне.

 

Какво е SPF?

 

Слънцезащитен крем, видове, SPF.

 

SPF означава слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor) и е мярка за способността на слънцезащитния продукт да предотвратява увреждането на кожата от ултравиолетовата радиация.

Слънцезащитните продукти се състоят от комбинация от съставки, които предпазват кожата от UV лъчите на слънцето и се предлагат с различни SPF.

Веднага даваме пример. Ако кожата ви обикновено изгаря след 10 минути на слънце, нанасянето на слънцезащитен крем със SPF 15 ще ви позволи да останете на слънце, без да изгорите, в продължение на около 150 минути (15 пъти повече).

Това е приблизително изчисление, която зависи от типа кожа, интензивността на слънчевата светлина и количеството на използвания продукт. SPF всъщност е мярка за защита от количеството излагане на ултравиолетовите лъчи и няма за цел да ви помогне да определите продължителността на излагане.

За най-добра защита експертите препоръчват да се използва слънцезащитен крем с минимален SPF 15, да се нанася необходимото количество (според инструкциите на опаковката или 2 мг/см2) и да се подновява на всеки 2 часа.

Нека разгледаме малко числа:

  • SPF 15 блокира 93% от UVB лъчите
  • SPF 30 блокира 97% от UVB лъчите
  • SPF 50 блокира 98% от UVB лъчите

Или:

  • SPF 15 (93% защита) пропуска 7 от 100 фотона
  • SPF 30 (97% защита) пропуска 3 от 100 фотона

Макар и да не удвоява нивото си на защита, SPF 30 ще блокира половината от радиацията, която SPF 15 би пропуснал през кожата ни.

SPF измерва колко слънчева енергия е необходима за предизвикване на слънчево изгаряне, когато носим слънцезащитен крем, в сравнение с незащитена кожа.

Важно е да запомним, че макар по-високите SPF да осигуряват по-голяма защита, те не издържат по-дълго от по-ниските стойности, така че трябва да ги нанасяме отново също толкова често.

 

Как да изберем подходящ за нас слънцезащитен крем?

 

Слънцезащитен крем, видове, SPF.

 

Най-подходящият слънцезащитен продукт за нас е този, който ни харесва и действително ще използваме всеки ден. Хубаво е да е широкоспектърен с поне SPF 30. В случай че спортуваме или го използваме на плажа – е добра идея да помислим за водоустойчив вариант.

Вижте съставките

Най-изследвани за клинична безопасност и ефективност са минералните слънцезащитни продукти – тези с цинков оксид и титанов диоксид.

Ако изберете химически слънцезащитен продукт, то по възможност избягвайте слънцезащитни продукти с оксибензон.

Изберете лосион

Въпреки че опциите за слънцезащитни продукти със спрей са по-удобни, използвайте такъв на основата на лосион, за да намалите вдишването и излагане на белите дробове.

Според употребата

Ако през по-голямата част от деня ще бъдете изложени на пряко слънце, тогава минерален слънцезащитен продукт е най-добрият вариант. Особено ако имате кожни заболявания като акне, розацея или чувствителна кожа.

Ако ще се потите или плувате, ще трябва често да го нанасяте, така че може да помислите за химическа алтернатива.

Нанасяйте правилно

Нанесете плътен слой от минерален слънцезащитен продукт за оптимално покритие, което действа незабавно, а химическа защита – поне 20 минути преди излагане на слънце.

Нанасяйте редовно и не пропускайте

Всеки слънцезащитен продукт се изтрива, затова нанасяйте отново поне на всеки два часа. Това важи с особена сила при изпотяване или плуване с минералните слънцезащитни продукти и при директно излагане на слънце с химичните слънцезащитни продукти.

Всеки от двата вида е по-добър от никаква защита на кожата ви от вредните UV лъчи.

 

Можем ли да си направим домашен слънцезащитен крем?

 

Слънцезащитен крем, видове, SPF.

 

При огромния ръст, който наблюдаваме в производството на собствени натурални продукти за грижа за кожата от хората по целия свят, не е изненадващо, че идеята да да си направим сами слънцезащитен крем е много примамлива.

При домашно приготвените слънцезащитни продукти не може да се провери SPF, така че вероятността от изгаряне е по-голяма.

Последните изследвания показват, че някои от съставките, популярни в рецептите „Направи си сам“, осигуряват много слаба защита срещу UV лъчите.

 

Заключение

Редовното използване на слънцезащитен крем е един от най-добрите начини да предпазим здравето и красотата на кожата си. Този тип продукти помагат за предотвратяване на слънчеви изгаряния, рак на кожата и преждевременно стареене. Затова си струва да инвестирате в качествен слънцезащитен крем за лице с висок SPF, който да използвате всеки ден, независимо от сезона.

По принцип слънцезащита трябва да се нанася отново на всеки два часа, особено след плуване или изпотяване. Имайте предвид, че нито един слънцезащитен продукт не е идеален. При силно слънце носете шапка, слънчеви очила и търсете сянка, когато е възможно.

Какво представляват слънцезащитните кремове?

Активните съставки в слънцезащитните продукти действат или като абсорбират ултравиолетовата (UV) радиация на слънцето, предотвратявайки достигането й до по-дълбоките слоеве на кожата, или като я отразяват.

Какви видове слънцезащитен крем има?

Съществуват два вида слънцезащитни продукти – минерални и химически. Всеки тип използва различен механизъм за филтриране на вредните лъчи и предпазва кожата от увреждане.

Какво е SPF?

SPF означава слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor) и е мярка за способността на слънцезащитния продукт да предотвратява увреждането на кожата от ултравиолетовата радиация. Слънцезащитните продукти се състоят от комбинация от съставки, които предпазват кожата от UV лъчите на слънцето и се предлагат с различни SPF.

Можем ли да си направим домашен слънцезащитен крем?

При домашно приготвените слънцезащитни продукти не може да се провери SPF, така че вероятността от изгаряне е по-голяма.

Категории: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно|Публикувана: 09.02.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Андреа Андреева
Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 12:43 | Публикувана: 9 февруари 2023 в 11:18 | Категория: Kрасота и грижа за тялото, Любопитно