Бамбук – ползи от зеления природен диамант

Обновена: 12.07.2024|
Бамбук, панда.

Бамбук се използва в много сфери – строителство, козметика, производство на мебели, прибори и други. Ползите, които предлага за здравето ни, също не остават на заден план, неслучайно си е спечелил названието „зелен природен диамант“.

По-долу разглеждаме състава, историята, приложението, интересни факти за бамбука, както и позитивите, някои нежелани ефекти, които може да избегнем, а за финал – една вкусна рецепта.

Бамбукът

Бамбукът (Bambusa) е от рода Житни (Poaceae). Видът, който познаваме днес, еволюира от праисторически треви между тридесет и четиридесет милиона години, дълго след изчезването на динозаврите. След това става основен източник на храна за тревопасните животни, като в крайна сметка се превръща в източник на храна и за съвременния човек.

kurk pep 400
keto 01
kurk pep 400
keto 01

Той е бързорастящ вид трева, много гъвкав и с различни приложения. Може да го срещнем в различни размери, от малки декоративни растения до извисяващи се видове с височина над 30-40 метра.

Някои от най-добрите твърди дървета растат в тропически климат. Растителният живот в тези условия трябва да издържа на постоянна влага, сурови ветрове, бури и т.н. Бамбукът е толкова здрав, че успява да издържи на този климат и именно затова се използва за структурни сгради от стотици години.

Бамбукът се смята за най-бързорастящото растение на планетата (около 60-70 см на ден), също така отделя около 30-35% повече кислород от останалите дървета.

Има много видове и сортове, всеки със свои собствени уникални характеристики, навици на растеж, употреба. Когато избираме определен тип, трябва да имаме предвид различни фактори, като климат, предназначение и налично пространство.

100 г сварени бамбукови издънки (върховете на новите стъбла, излизащи от земята) съдържат около:

 • 11-20 калории
 • 0,4 г мазнини
 • 2-3 г въглехидрати, като по-малко от 1 грам са захари
 • 1-2 г протеин

 

Дадените хранителни стойности може да варират спрямо вида на този „природен диамант“.

Издънките (Phyllostachys edulis) трябва да се берат преди височината им да надмине 30 см, докато все още са чупливи.

След това ги обелваме и премахваме жилавите обвивки и твърдите части, за да отделим бялата част отвътре.

Докато растението може да ни предложи много предимства, е необходимо внимателно да изберем къде и с каква цел ще го засадим, например в контейнер, за да предотвратим инвазивен растеж в определени среди.

 

Произход и история

 

Бамбук - панда.

 

Bambusa има богата история, която обхваща различни култури и континенти. Произходът му може да бъде проследен до древни времена и е играл значителна роля в различни аспекти на човешкия живот.

Смята се, че произхожда от Азия, от региони като Китай, Индия и Югоизточна Азия. Вкаменелости сочат, че подобните на бамбук растения са съществували още преди около 35 милиона години. Разнообразният климат и ландшафт на Азия допринесли за еволюцията на различните видове с различни характеристики.

Твърди се, че, засаден от източната страна на къщата, бамбукът привлича добрата енергия. Също така се смята, че носи здраве, благоденствие и късмет.

Той е неразделна част от азиатските култури от векове. Използван е за строителство, медицина, храна и различни други цели. В китайската култура се счита за символ на сила, устойчивост и гъвкавост. Свързва се с добродетели като скромност и почтеност.

Споменава се и в древни текстове, литература и произведения на изкуството през цялата история. Неговото значение е очевидно в традиционните азиатски форми на изкуство, като живопис, калиграфия и поезия.

Бил използван за създаване на музикални инструменти, като китайската бамбукова флейта и японската шакухачи.

Освен че е дом на красивите и сладки мечки панда, бамбукът също така е и техен хранителен ресурс.

С течение на времето употребата и отглеждането на растението се е разпространило извън Азия, а сега се отглежда на почти всички континенти.

 

Приложение

Има широк спектър от приложения поради своята здравина, гъвкавост и устойчивост. Употребата му обхваща различни сфери в ежедневието, например строителството или за направата на различни ястия и чай.

Ето някои често срещани приложения на бамбук.

ПРИЛОЖЕНИЕ В: ОПИСАНИЕ
Строителство Поради своята здравина и гъвкавост, бамбукът обикновено се използва за направата на къщи, мостове, скелета и други конструкции. Съотношението здравина/тегло и гъвкавост го правят идеален материал за различни строителни компоненти.
Мебели От растението се изработват мебели – столове, маси, легла и шкафове. Неговият естествен външен вид и издръжливост го правят популярен избор както за вътрешни, така и за външни мебели.
Текстил Неговите влакна се използват за направата на меки и дишащи текстилни изделия. Бамбуковата тъкан често се използва за дрехи, спално бельо, хавлиени кърпи и други текстилни изделия поради нейните влагоотвеждащи и хипоалергенни свойства.
Производство на хартия Използва се за производството на хартиени продукти. Бамбуковата хартия е екологична поради бързия си темп на растеж и възобновяемост, което я прави алтернатива на традиционното производство на хартия от дърво.
Прибори и кухненски прибори Растението се модифицира в прибори, дъски за рязане и кухненски съдове. Неговите естествени антимикробни свойства и устойчивост на оцветяване го правят популярен избор за продукти, контактни с храни.
Занаяти и изкуство Използва се за различни занаяти и форми на изкуство, от него често се правят кошници, рогозки, дърворезби и музикални инструменти.
Декорация и озеленяване Култивира се декоративно в градини заради естетическата си привлекателност, използва се за създаването на живи огради, ветрозащитни прегради.
Храна Някои видове произвеждат ядливи издънки, които се използват в кухните по целия свят – в салати, задушени зеленчуци, супи и други ястия.
Екологични продукти Бързият растеж на растението и безвредното му въздействие върху околната среда водят до създаването на екологични продукти – бамбукови четки за зъби, сламки и устойчиви опаковъчни материали.
Повторно залесяване и контрол на ерозията Обширните коренови системи на бамбука помагат за предотвратяване на ерозията на почвата и насърчават повторното залесяване в деградирали райони.
Възобновяема енергия Бамбукът може да се използва като източник на биомаса за производство на биоенергия, допринасяйки за възобновяемата енергия.

 

 

Ползи

 

Бамбук - ползи от хранителен състав.

 

Растението може да ни осигури позитиви за здравето и красотата ни.

 

За здравето

Бамбуковите издънки са с ниско съдържание на калории и въглехидрати, но същевременно осигуряват диетични фибри, които могат да поддържат здравето на храносмилането, насърчаването на редовните движения на червата и контрол на теглото.

Растението може да бъде от полза за хората с диабет и за тези, които искат да контролират нивата на кръвната си захар, тъй като бамбукът е с нисък гликемичен индекс.

Някои съединения, открити в издънките, като фенолните например, имат антиоксидантни свойства. Те помагат за защита на клетките от оксидативен стрес, потенциално увреждане и на борбата на имунната система срещу вируси, инфекции, гъбички, Алцхаймер и други.

В комбинация с фибрите, антиоксидантите в бамбуковите издънки могат да допринесат за здравето на сърцето, като поддържат здравословни нива на холестерола и насърчават цялостното сърдечно-съдово благосъстояние.

В състава си растението крие витамини (като витамин С) и минерали (като калий и магнезий), които са важни за здравето на цялата костна система.

Консумирането на бамбук може да допринесе за балансирана диета и да помогне за задоволяване на нуждите ни от хранителни вещества.

По различни начини растението може да помогне за намаляване на нивата на стреса. Включен е в практики за релаксация като фън шуй, рисунки в стил суми-е, бамбуков масаж, където се използват затоплени бамбукови пръчици, за да се осигури успокояващо масажно изживяване, и други.

 

За кожата

Екстрактът от бамбук съдържа антиоксиданти, като флавоноиди и фенолни съединения, които могат да помогнат за защита на кожата от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Това може да допринесе за по-здравословен вид на кожата и да помогне за предотвратяване на преждевременно стареене.

Някои съединения в екстракта от бамбук имат противовъзпалителни свойства, които имат потенциала да успокоят раздразнена или чувствителна кожа.

Това може да бъде особено полезно за хора със заболявания като акне или зачервяване.

Екстрактът от бамбук може да има овлажняващи свойства, които помагат за хидратиране на кожата и поддържане на нейната естествена бариера срещу влага. Това може да допринесе за по-мека и гладка кожа.

Екстрактът понякога се свързва с подпомагане на производството на колаген. Колагенът е от съществено значение за поддържане на еластичността на кожата и намаляване на появата на фини линии и бръчки.

Някои съединения в екстракта от бамбук могат да помогнат за изсветляване на кожата, като намаляват появата на тъмни петна и неравномерния тен.

Успокояващите свойства на екстракта могат да помогнат за заздравяването и възстановяването на кожата, което го прави полезен при леки рани, порязвания или раздразнения.

 

За косата

 

Бамбук за косата и кожата.

 

Екстрактът от бамбук често се използва в продукти за грижа за косата за подобряване на здравината и устойчивостта й, намалявайки накъсването.

Някои смятат, че екстрактът от бамбук може да стимулира растежа на косата поради потенциалната си способност да поддържа здравословна среда на скалпа.

Овлажняващите свойства на екстракта могат да помогнат за подобряване на хидратацията на косата, което води до по-гладка, блестяща и по-малко къдрава коса. Също така могат да допринесат за обема и дебелината на косата, като добавят текстура и плътност.

Потенциалните противовъзпалителни и успокояващи свойства на екстракта от бамбук могат да помогнат за поддържането на здрав скалп, намалявайки проблеми като сърбеж и раздразнение.

Ползите от екстракта за кожата и косата често се срещат в продукти за локално приложение, като кремове, серуми, шампоани и балсами. Резултатите могат да варират в зависимост от състава на продукта, индивидуалния тип кожа, коса и колко последователно и правилно се използват продуктите.

 

Странични ефекти

Преди консумацията или употребата на продукти, съдържащи бамбук, трябва да имаме предвид някой странични ефекти, които могат да възникнат.

 • Алергични реакции
 • Токсичност – суровите бамбукови издънки съдържат естествени съединения, известни като цианогенни гликозиди, които могат да отделят цианид при поглъщане. Затова е важно да сготвим растението добре.
 • Храносмилателно разстройство
 • Инвазивен растеж
 • Пестициди – ако се снабдяваме със зеленото растение от ненадеждни източници, има вероятност от остатъчни пестициди по време на отглеждането.
 • Качество на продуктите
 • Взаимодействие с лекарства

 

Както при всеки естествен материал, индивидуалните реакции могат да варират. Ако обмисляме консумацията на издънки на растението или използване на други бамбукови продукти, е добра идея да следваме следните съвети:

 1. Да се уверим в безопасността на храната – ако консумираме бамбукови издънки, трябва да се уверим, че са правилно приготвени, за да се намали наличието на цианид.
 2. Тест с пластир – преди да използваме нови продукти за грижа за кожата или косата на бамбукова основа, е желателно да си направим тест с пластир, за да проверим за алергични реакции.
 3. Избиране на реномирани марки – когато купуваме продукти, съдържащи растението, се препоръчва да изберем реномирани марки, които се придържат към стандартите за безопасност.

Ако имаме съмнения, за по-голямо спокойствие, е по-добре да се консултираме директно със здравен специалист.

 

Заключение

Зеленото растение съществува и се употребява от хиляди години насам. Ценен дар от природата, които има приложение във всичко. Полезен е за здравето както вътрешно, така и външно.

При консумация или употреба на продукти, съдържащи бамбук, е важно да сме сигурни, че няма опасност от възникване на някои от по-горе изброените странични ефекти. При необходимост е препоръчителна консултацията със здравен специалист.

 

Често задавани въпроси

Приложение на бамбука?

Растението може да се използва в строителството, за направата на мебели, текстил, прибори и др.

За какво е полезен бамбукът?

Растението помага за здравето на червата, контрола на тегло, контрол на кръвната захар, защитава клетките от различни настинки, вируси, оксидативен стрес и други. Също така има полза за състоянието на кожата и косата.

Странични ефекти от бамбука?

Може да се появят алергични реакции, храносмилателно разстройство, инвазивен растеж, пестициди, взаимодействие с лекарства и други.

Произход на бамбука?

Смята се, че произхожда от Азия, от региони като Китай, Индия и Югоизточна Азия. Вкаменелости сочат, че подобни на зелените растения съществували още преди около 35 милиона години.

Приложение на бамбука?

Растението може да се използва в строителството, за направата на мебели, текстил, прибори и др.

За какво е полезен бамбукът?

Растението помага за здравето на червата, контрола на тегло, контрол на кръвната захар, защитава клетките от различни настинки, вируси, оксидативен стрес и други. Също така има полза за състоянието на кожата и косата.

Странични ефекти от бамбука?

Може да се появят алергични реакции, храносмилателно разстройство, инвазивен растеж, пестициди, взаимодействие с лекарства и други.

Произход на бамбука?

Смята се, че произхожда от Азия, от региони като Китай, Индия и Югоизточна Азия. Вкаменелости сочат, че подобни на зелените растения съществували още преди около 35 милиона години.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 30.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 юли 2024 в 17:51 | Публикувана: 30 август 2023 в 13:56 | Категория: Хранене и видове храни