Крем супа от тиквички за кето режим

Обновена: 26.04.2024|
Вирусен гастроентерит. Крем супа от тиквички, кето рецепта.

Днес приготвяме крем супа от тиквички – един универсален зеленчук, който често намира място на трапезата ни под една или друга форма. Леките и полезни супи са ни любими – приготвят се бързо и можем да ги обогатим по свой вкус и желание.

Затова споделяме с вас 3 рецепти за крем супа от тиквички – вижте коя ще ви допадне най-много и да започваме.

 

Рецепта за крем супа от тиквички

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на порция
40 минути 6 4 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 10 г протеин, 219 калории

Необходими продукти:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. масло от авокадо (по желание)
  • 2 стръка зелен лук
  • 2 тиквички (около 500 г), нарязани на тънки кръгчета
  • 1 ч. л. сушен риган
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 100 г краве сирене
  • 100 мл готварска сметана

Изпълнение на рецептата:

  1. Загрейте маслото Гхи в тенджера и добавете ситно нарязания зелен лук. Гответе, докато омекне.
  2. Нарязаните на тънки кръгчета тиквички сложете при лука, заедно с ригана.
  3. Поръсете леко със сол и пипер. Внимавайте да не пресолите, тъй като сиренето и бульона също ще овкусят супата.
  4. Гответе, докато тиквичките омекнат, като разбърквате регулярно. Добавете чесъна на прах и разбъркайте за още около минута.
  5. Изсипете и зеленчуковия бульон.
  6. Покрийте тенджерата, оставяйки капака леко извън центъра, за да позволите на парата да излезе. Оставете да къкри, докато зеленчуците омекнат съвсем, около 25 минути.
  7. Добавете сиренето и оставете да се разтопи леко.
  8. Пюрирайте супата с помощта на блендер или пасатор.
  9. Изсипете готварската сметана към крем супа от тиквички и кипнете за няколко минутки.
keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

По желание добавете още подправки на вкус към вашата крем супа от тиквички, а ако е прекалено гъста – добавете още бульон.

 

Крем супа от тиквички с куркума

Здравословна и хранителна, тази рецепта за крем супа от тиквички е обогатена с куркума и кокосово мляко. Подходяща за вегани, хора на кето или палео режим.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 4 7 г

Необходими продукти:

  • 1 с. л. кокосово масло
  • 1 връзка зелен лук
  • ½ ч. л. сол
  • 2 тиквички (около 500 г), нарязани на кубчета
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. къри на прах (по желание)
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 200 мл кокосово мляко (разклатете консервата преди употреба)
  • 1 ч. л. рибен сос (по желание)
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • пресен кориандър за сервиране

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Загрейте маслото в тенджера. Добавете нарязания зелен лук и сотирайте няколко минути, докато омекне.
  2. Добавете тиквичките, сол и чесъна на прах, разбъркайте добре. Сложете куркумата, чили праха и пипер, разбъркайте отново, за да се освободят ароматите.
  3. Изсипете зеленчуковия бульон, кокосовото мляко и рибения сос, разбъркайте. Когато кипне, намалете температурата и оставете да къкри, като покриете тенджерата с капак.
  4. Накрая добавете сока от лимон и разбъркайте.

Можете да пюрирате, ако обичате повече крем супа, но може да консумирате директно, поръсена с пресен кориандър.

 

Крем супа от запечени тиквички

 

Крем супа от тиквички. Рататуй. Лава кейк. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
50 минути 4 7 г

Необходими продукти:

За запечените тиквички:

  • 2 тиквички (500-700 г), нарязани на кубчета
  • 2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин

За супата:

  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 ч. л. чили пипер (по желание)
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. смлян кимион
  • 1 дафинов лист
  • 600 мл зеленчуков/пилешки бульон
  • 100 мл вода
  • 50 мл готварска сметана

Начин на приготвяне на рецептата:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Върху тавичка сложете хартия за печене, намазнете я с малко зехтин и разпределете тиквичките. Поръсете с още зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте, за да се разпределят ароматите.
  3. Печете около 35 минути, като на половината време ги обърнете, за да се запекат равномерно.
  4. В тенджерка разтопете маслото Гхи. Сложете нарязания зелен лук, чесъна на прах и гответе, докато лука омекне.
  5. Добавете сол, черен пипер, чили пипера, кориандър и дафиновия лист и разбъркайте, готвейки още 5 минутки.
  6. След това изсипете бульона, добавете запечените тиквички и оставете сместа да къкри около 20 минути.
  7. Отстранете дафиновия лист и блендирайте супата.
  8. Изсипете и готварската сметана, разбъркайте и опитайте на вкус. Ако е необходимо допълнително овкусете.
  9. Поднесете ароматната крем супа от тиквички в купички и се насладете на богатството на прияти вкусове.

 

Предложения за сервиране

  1. Поръсете всяка порция крем супа от тиквички с настърган чедър. Ще се получи приятна и вкусна коричка.
  2. Добавете хрупкав бекон като гарнитура или поръсете върху супата.
  3. Сервирайте с кето хляб или облачни хлебчета.

Добавете към рецептата за повече плътност:

  • стръкове целина
  • връзка магданоз
  • гъби

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Крем супа от тиквички. Кето паста със скариди със сос алфредо.

С тиквички можете да си приготвите и вкусна кето паста със скариди и сос Алфредо.

 

Ако нашите предложения за крем супа от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог, както и в нашата кулинарна книга „Кето фантазии“.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 13.08.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 април 2024 в 15:53 | Публикувана: 13 август 2021 в 16:15 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф