5 популярни храни днес – как са създадени + 2 рецепти

Обновена: 28.02.2024|
Популярни храни.

Популярни храни днес и как са създадени, е една интересна тема, вълнуваща много кулинари по целия свят. Както, например за феновете на коли, са важни и интересни произходът и историята на създаването им, така е и за готвачите, когато стане въпрос за кулинарията.

Безспорно за най-популярната храна в световен мащаб се счита любимата и многоразновидна италианска пица. По-долу избрахме да ви представим други 5 популярни храни днес, от различни кухни, и техните истории.

 

Популярни храни – сандвич

Историята и произходът на сандвича могат да бъдат проследени до 18-ти век, като създаването му често се приписва на Джон Монтагю4-тият граф на Сандвич. Историята гласи, че графът бил запален комарджия, който не искал да става от масата, за да си похапва, затова поискал месото му да бъде сервирано между две филии хляб.

Това му позволявало да яде с една ръка, докато с другата продължавал да играе карти. Идеята се харесва на приятелите му – така те започват да поръчват „същото като сандвич“, което води до термина „сандвич“. Въпреки това е важно да отбележим, че концепцията за сандвич е практикувана в различни култури преди иновацията на граф Сандвич.

През древните времена хлябът е бил използван и като място за съхранение на друга храна. По време на еврейския пасхален седер – празник в началото на Пасха, се консумирал безквасен хляб с горчиви билки, а древните египетски йероглифи изобразявали тестеното изделие като чиния или съд за държане на други съставки.

През Средновековието хората също приемали хляба като чиния, която се яде. Използвали стар хляб или голяма филия (траншеи), за да слагат върху нея месо или зеленчуци.

С течение на времето сандвичите продължавали да се развиват и да стават все по разнообразни. Появяват се различни плънки, видове хляб и някои страни създали свои собствени сандвич специалитети, например Bánh mì във Виетнам, Torta Sandwich в Мексико, клуб сандвич в САЩ и сандвич с краставици в Англия.

Днес сандвичите са голяма част от много кухни, където хората им се наслаждават в безброй форми и вкусове. От прости сандвичи с шунка и сирене до сложни гурме творения, сандвичът продължава да бъде универсален и удовлетворяващ вариант за хранене за хора от всички възрасти и произход.

Това популярно ястие има безброй много варианти, подлежи на експерименти, всякакви комбинации и термични обработки, спрямо индивидуалния вкус на човек.

Вижте още: Рецепта за вкусен сандвич с кето хляб и телешко.

 

Популярни храни – донъти

 

Популярни храни - донъти.

 

Пърженото тесто е било кулинарна традиция в много култури през цялата история. Древните египтяни, гърци и римляни са имали свои версии на този тип сладкиш, правен от смесване на брашно и вода, още различни съставки и пърженето им в масло или друг вид мазнина.

Съвременните понички често се свързват с холандските заселници, които пристигат в Америка през 17-ти век и “носят“ със себе си сладкиш, наречен olykoeks, в превод – „маслени сладкиши“. Представлявали малки и кръгли топки, пържени в свинска мазнина, докато не станат златисто кафяви.

Пръстеновидната форма на поничките се счита за американска иновация. Твърди се, че капитанът на кораб от Нова Англия – Хенсън Грегъри, искал поничките да бъдат по-практични за ядене.

Предложил да се пробие дупка в центъра, за да се създаде форма, която да ги направи по-подходящи за равномерно пържене. Така се създава познатата ни днес класическа форма на донътите.

През 19-ти век в САЩ поничките добиват популярност. За първи път се появяват в готварска книга през 1809 година, написана от американския автор Вашингтон Ървинг. С нарастването на славата на донътите, започнал да нараства и броят на специализираните магазини, в които се продават.

Поничките станали още по-известни по време на Първата световна война, когато „Момичетата с поничките“ на Армията на спасението сервирали донъти на американските войници на фронтовата линия. Този акт на доброта помогнал за повишаването на морала и създаването на силна връзка между поничките и американските войници.

Масовото производство на понички започва, когато биват въведени автоматизираните машини през 1920 година. Това довело до създаването на известни вериги за понички и разпространението им из САЩ.

Днес донътите са една от най-обичаните сладки популярни храни. Богатото им портфолио от вкусове, пълнежи и украси ги правят подходящ избор за хора на всякакви възрасти и различни индивидуални вкусови предпочитания.

Вижте още: Нисковъглехидратна рецепта за понички с шоколад.

 

Популярни храни – салата „Цезар“

 

Популярни храни - салата Цезар.

 

Въпреки че първата асоциация, когато стане дума за произхода на Салата Цезар – Caesar salad, е влиятелната личност Юлий Цезар, тя не произхожда от древен Рим и не е кръстена на него. Заслугите за това, любимо на много хора, ястие са на италиано-американския готвач Цезар Кардини през 20-те години на миналия век в Мексико.

Историята гласи, че Цезар Кардини притежавал ресторант в Тихуана, Мексико, отвъд границата със Сан Диего, Калифорния.

Твърди се, че на 4-ти юли, 1942 г., се е наложило Кардини да импровизира ястие с останалите си налични продукти, тъй като в ресторанта му пристигнали изключително голям брой посетители.

Той взима „Ромен“ маруля, пармезан, крутони, зехтин, чесън, сурово яйце, лимонов сок, черен пипер, сос „Уорчестър“ и ги хвърля на масата за подготовка на все още несъздадения си шедьовър, превърнал се в част от класацията на популярни храни.

Резултатите от импровизираната му салата не закъснели и тя бързо се превръща в хит. Придобива голяма популярност сред американците, които пресичали границата, за да се насладят на приятна вечеря в ресторанта на Кардини по време на ерата на Сухия закон.

В оригиналната рецепта съставката аншоа не е присъствала, включили я към дресинга с по-късно разработените варианти.

С течение на времето салатата Цезар придобива популярност в цял свят и става част от менюто на много заведения. Заедно с това, ресторантьорите започнали да експериментират, добавяйки различни продукти към нея, като скариди, пиле, калмари, бекон и т.н.

Вижте още: Рецепта за салата Цезар с пиле

 

Популярни храни – кексчета

Историята на кексчетата може да проследим няколко века назад, като произходът им е тясно свързан с рецептите и техниките на печене и правене на торти.

Концепцията на торти с индивидуален размер може да бъде проследена до Древен Египет, където малки сладкиши били изпичани и украсявани за церемониални цели. Корените на модерните кексчета, каквито ги познаваме днес, обаче може да намерим в Европа през 18-ти век.

През този период технологията за печене напредва и съставки като рафинираната захар станали все по-достъпни. Индустриалната революция също играе важна роля в разгръщането на потенциала на кексчетата чрез навлизането на по-ефективно оборудване, като фурни за печене и форми за мъфини.

От 19-ти век в САЩ започва да се използва терминът къпкейк – cupcake, и той произлиза от мерителния метод за определяне на количеството на съставките за направата на кексчета, следователно – чаша масло, чаша захар, чаша брашно и чаша мляко.

Тези съставки се смесват заедно, след което се пекат в отделни чашки или формички. Първоначално къпкейковете се пекли в керамични съдове или чаши за чай, което също допринесло за името им. С нарастване на популярността им, в употреба започнали да навлизат специалните хартиените и металните формички за кексчетата.

През 20-ти век кексчетата започнали да се превръщат в основна част от домашното печене и станали популярни храни, поднасящи се на различни партита, събирания или училищни събития.

Те са се превърнали в модерен вариант за десерт с възможност за персонализиране, с широка гама от вкусове, пълнежи и глазури. Появили се магазини за кексчета и специализирани пекарни, които предлагат разнообразие от креативни и сложни дизайни на къпкейкове.

Вижте още: Безглутенови шоколадови кексчета с глазура

 

Популярни храни – паеля

 

Популярни храни - паеля.

 

Паелята е традиционно испанско ястие, част от списъка ни с популярни храни, произхождащо от района на Валенсия в източна Испания. Историята му датира от няколко века и е тясно свързана със земеделските традиции и културните влияния на района.

Корените на паелята могат да бъдат проследени до средата на 19 век, въпреки че нейният предшественик, известен като arròs a la valenciana, в превод „ориз във валенсиански стил„, е съществувал още по-рано.

Ястието е създадено от фермери и работници в селските райони около Валенсия, които приготвят просто и обилно ястие с ориз, използвайки местни продукти.

Името „паеля“ идва от старофренската дума „paelle“, което означава „тиган“. Традиционно паелята се готви в широк, плитък и кръгъл тиган, наречен „паелера“. Той позволява равномерно готвене и получаването на характерния сокарат – карамелизирания слой ориз на дъното.

Първоначално паелята била определяна като селско ястие, приготвящо се с продукти, лесно достъпни в местната провинция. Оригиналната валенсианска рецепта включвала късозърнест ориз, шафран, пиле или заек, охлюви и комбинация от зелен фасул, домати и бял боб.

Когато набира популярност, започват да се създават вариации на паелята, например – с морски дарове, смесена и вегетарианска.

В средата на 20-ти век туризмът и глобализацията допринесли за разпространението и популяризирането на едно от най-популярните храни, символ на Испания, именно паелята. Днес тя остава емблематично ястие за испанската и световната кухня.

Вижте още: Нисковъглехидратна паеля с карфиолен ориз и морски дарове

 

Популярни храни – рецепти

Считани за популярни храни, кексчетата и сандвичите предлагат голям избор от разнообразно приготвяне и следователно – резултати. Повечето им варианти се приготвят лесно и бързо.

 

Сандвич с кашкавален хляб, яйце и бекон

 

Популярни храни - сандвичи.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
13 минути 1  5 г

 

Необходими продукти:

 • 1 голямо яйце
 • 100 г кашкавал, настърган

За пълнежа:

 • 1 парче бекон
 • 1 пържено яйце
 • 1 слайс кашкавал

Начин на приготвяне:

 1. Първото нещо, което трябва да направим, е да приготвим „хляба„. Смесваме настъргания кашкавал и яйцето, разпределяме го на 2 равни части и печем всяка по отделно в гофретник.
 2. Накрая поставяме бекона, пърженото яйце и кашкавала между готовия “хляб“ и готово.

Ако не сме фен на бекона, може да използваме и друго месо за гарниране, например шунка или наденица.

 

Кето кексчета с шоколадова глазура

 

Популярни храни - кексчета.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
30 минути 10 3,1 г

 

Необходими продукти:

 • ½ ч.ч масло Гхи
 • 2/3 ч.ч еритритол
 • 2 ч. л ванилия
 • 6 бр яйца
 • 2 с. л прясно мляко
 • ½  ч.ч кокосово брашно
 • 1 ч. л бакпулвер

За глазурата:

 • 100 г шоколад със стевия
 • 90 г масло Гхи
 • 70 г еритритол или друг вид подсладител
 • 100 г заквасена сметана
 • 1 ч. л. стевиола ванилия
 • Щипка сол

 

Начин на приготвяне:

 1. Загряваме фурната на 180 градуса. Взимаме формите за мъфини и намазняваме е 10 от тях.
 2. В голяма купа разбиваме маслото, захарта, солта, ванилията и яйцата. След това добавяме млякото и разбъркваме, докато не се смесят.
 3. В отделна купа смесваме кокосовото брашно и бакпулвера, след което добавяме другата смес и бъркаме до хомогенност.
 4. Разпределяме сместа по равно във всички формички като оставим ¼ от ръба празна. Слагаме във фурната и печем до 20 минути.
 5. Изваждаме кексчетата и ги оставяме да се охладят, като през това време правим глазурата.
 6. Продуктите за глазурата се разтапят на водна баня и се бъркат леко, за да се получи хомогенна смес. След това се премахват от котлона и се оставя в хладилника, за да стегне.
 7. Накрая, с помощта на лъжица или сладкарски пош разпределяме глазурата върху кексчетата и готово, вече имаме готова една от любимите сладки, популярни храни.

 

Заключение

Има много популярни храни днес с интересна и богата история на създаване. Салатата Цезар, кексчетата, донътите, паелята и сандвичите останали любими ястия сред непрестанно навлизащата конкуренция. Запазват челните места в класацията си на популярни храни, тъй като са емблематични, вкусни и лесни за приготвяне.

 

Популярни храни днес?

Едни от най-популярните храни с интересна история са, една от най-популярните салати – Цезар, любимите сладкиши – кексчета и донъти, испанският символ – паелята и сандвичът, една от най-предпочитаните популярни храни за закуска, обяд или дори вечеря.

Как се създава една от най-популярните храни – Цезар салата?

Повечето хора смятат, че салатата Цезар е кръстена на Юлий Цезар, но всъщност е създадена и носи името на готвача Цезар Кардини

Как се създава една от най-популярните храни – Паеля?

Въпреки, че спада към категорията емблематични и популярни храни, паелята е била създадена от селяните и определяна като храна за бедните.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

 • Телешки кето бургер - рецепта.

  Телешки кето бургер е храна, напълно вписваща се в кето диетата, като в същото време не се лишаваме от вкуса на типичните бургери, които познаваме.

 • Кето понички с кокосово брашно и глазура.

  Кето понички с кокосово брашно и шоколадова глазура са още един добър начин да подсладим живота си по време на кето диета.

 • Свински скалопини. Шоколадови кексчета.

  Днес сме ви приготвили шоколадови кексчета, любим десерт, особено на децата. Поднесете с кето

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 17:31 | Публикувана: 4 юли 2023 в 14:19 | Категория: Хранене и видове храни