Кето паеля с карфиолен ориз

Обновена: 03.07.2024|
Кето паеля.

Отдайте се на вкусовете на Испания с тази неустоима рецепта за кето паеля, подходяща за нисковъглехидратно хранене.

Изпъстрена с живи цветове и примамливи аромати, кето паелята не прави компромис с вкуса.

Комбинация от сочно пиле, вкусни скариди и миди, всички сгушени в ароматен ориз от карфиол, тази кето паеля е прекрасен избор за всички, които следват начин на живот с ниско съдържание на въглехидрати.

Пригответе се да пренесете вкусовите си рецептори до слънчевите брегове на Средиземно море.

 

Рецепта за кето паеля с карфиолен ориз

Да пристъпим към приготвянето на това популярно ястие, в което ще комбинираме кето кухня с испанска кулинария.

Оризът от оригиналната рецепта заместваме в рецептата за кето паеля с любимия ни и режимен карфиолен „ориз“ – бланширан и блендиран на по-едро карфиол.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 350 калории, 20 г мазнини, 3 г фибри, 30 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 2 с. л. (~30 мл) студенопресован зехтин
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 червена чушка (~120 г), нарязана на кубчета
  • 1 жълта чушка (~120 г), нарязана на кубчета
  • 1 тиквичка (~200 г), нарязана на кубчета
  • 240 г карфиолен ориз
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 0,5 г шафран (по избор)
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. сух риган
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 450 г пилешки бутчета, без кост и кожа, нарязани на хапки
  • 225 г скариди, обелени и почистени
  • 225 г миди, почистени
  • 120 мл пилешки бульон
  • 60 мл сухо бяло вино (по желание)
  • Пресен магданоз, нарязан (за гарнитура)

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете нарязания лук и го задушете, докато омекне.
  2. Сложете нарязаните на кубчета чушки и тиквички в тигана и сотирайте за няколко минути, докато започнат да омекват.
  3. Изсипете в тигана и ориза от карфиол, пушения червен пипер, нишките шафран (ако използвате), сушената мащерка, сушения риган, чесъна на прах, солта и черния пипер. Гответе още 2-3 минути, като разбърквате от време на време.
  4. Избутайте зеленчуковата смес към стените на тигана, като създадете пространство в центъра. Добавете парчетата пиле в средата и гответе, докато станат златисти от всички страни.
  5. След като пилешкото месо се сготви, го смесете със зеленчуковата смес в тигана. Отгоре добавете скаридите и мидите.
  6. Сместа в тигана се залива с пилешкия бульон и бялото вино. Намалете котлона до минимум, покрийте тигана и оставете да къкри за около 10-15 минути, докато скаридите се сварят и мидите се отворят.
  7. След като това стане, свалете тигана от котлона. Изхвърлете всички миди, които не са се отворили.

Украсете готовата кето паеля с прясно нарязан магданоз преди сервиране.

По желание можете да обогатите рецептата за кето паеля с добавянето на калмари.

За още морски вдъхновения можете да разлистите страниците на кулинарната ни книга в две части – „Кето фантазии„.

 

Какво знаем за историята на паелята?

 

Кето паеля.

 

Паеля е традиционно испанско ястие, което произхожда от региона Валенсия на източното крайбрежие на Испания. Историята му може да бъде проследена до 18 век, макар че корените на ястието вероятно са още по-назад.

Думата „паеля“ всъщност се отнася за широкия, плитък тиган, в който се готви ястието. Името произлиза от латинската дума „patella„, което означава тиган.

Първоначално паелята е селско ястие, приготвяно от фермери и работници в провинцията. Те събирали различни съставки, които им били достъпни, като ориз, зеленчуци и меса, и ги приготвяли заедно в голям тиган на открит огън.

Традиционната валенсианска паеля обикновено включва съставки като ориз, пиле, заешко, охлюви и зеленчуци като домати, боб и артишок. Тази версия на паеля е известна като „Paella Valenciana.“

С времето, когато паелята набира популярност, се появяват различни варианти.

Един от най-известните варианти е „Paella de Marisco“ или паеля с морски дарове, която включва комбинация от морски дарове като скариди, миди и калмари.

Паелята се превръща в символ на испанската кухня и постепенно се разпространява в други региони на Испания и извън нея.

Днес паелята се слави като кулинарна икона на страната, а приготвянето й се е превърнало във форма на изкуство. Често се ползва по време на празнични поводи, семейни събирания и специални събития.

Има множество регионални и лични вариации на паеля, всяка със собствена уникална комбинация от съставки и вкусове.

Като цяло паелята има богата история, вкоренена в кулинарните традиции на Валенсия, и се е превърнала в обичано и международно признато ястие, което показва живите вкусове на испанската кухня.

 

Още от здравословната кухня

 

Кето паунд кейк с крема сирене. Кето паеля.

За лек десерт след пиршеството с кето паеля препоръчваме да хапнете едно парченце лек паунд кейк, приготвен без никакво брашно.

 

Ако тази рецепта за кето паеля с миди и скариди ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Абонирайте се и за нашия канал във вайбър, в който, освен идеи за рецепти, ще получавате още:

  • Кето примерно седмично меню, всеки петък + списък с необходимите продукти
  • Полезни съвети за здравословен начин на живот
  • Ексклузивна информация за нови продукти и промоции
  • Възможност да задавате своите въпроси за режима

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където можете да споделите своя опит в нисковъглехидратното и високомазнинно хранене.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар