Жълтеница – причини и лечение

Обновена: 24.04.2024|
Жълтеница.

Жълтеницата е заболяване, което често се появява при новородени, но и при възрастни хора. Причините може да са различни и обикновено състоянието се проявява посредством разнообразни симптоми.  

Билирубинът е жлъчен пигмент, който има формата на кафеникави кристали. Той се преработва от черния дроб и след това се изхвърля от тялото. 

calc magn 400
zink 600
calc magn 400
zink 600

Когато се появява при възрастни, тя вероятно е знак за по-сериозно заболяване. Най-често се открива жълтеница вследствие на чернодробна недостатъчност или блокирани жлъчни пътища

При новородените жълтеницата е често срещана.  

 

Причини за появата на жълтеница 

Това заболяване може да се дължи на редица други причини – както безвредни, така и опасни за здравето и живота ни. Билирубинът се дели на два вида – конюгиран и неконюгиран, като завишеното ниво на всеки от тях е признак на различни проблеми в тялото. В зависимост от вида на съединението може да се приложи точна диагноза.  

При новородените нормалните стойности на билирубина варират според възрастта на детето, измерена в дни.

Завишени нива на неконюгиран билирубин 

Голямото количество от това съединение е признак на различни проблеми в тялото, като точна диагноза може да се постави след изследвания и консултация с лекар. 

Най-често повишеният неконюгиран билирубин е индикация за:

  • Небалансирано разграждане на червени кръвни телца 
  • Наличието на голям брой или големи по размер синини след травми на тялото 
  • Някои генетични заболявания са предпоставка за завишени нива – едно от тях е синдромът на Гилбърт (проявява се с лека жълтеница и обща отпадналост)
  • Липса на хранене за дълго време 
  • Различни проблеми с щитовидната жлеза 

 

Възможно е изследванията да показват завишени нива на неконюгиран билирубин след като сме приемали определени лекарства.  

Завишени нива на конюгиран билирубин 

Това изменение се дължи на по-опасни за здравето заболявания. 

 

Рискови фактори за появата на жълтеница 

 

жълтеница

 

Някои хора са предразположени към повишени нива на билирубин поради наследственост или начина им на живот:

  • Мъжете страдат по-често от това състояние. 
  • Бялата етническа принадлежност е по-предразположена към завишени нива на съединението. 
  • Активното тютюнопушене е сериозен рисков фактор за небалансираното количество билирубин в кръвта.  
  • Прекомерната консумация на алкохол уврежда черния дроб, което е пречка за естественото разграждане и абсорбиране на билирубина.  

Симптоматика 

Най-често срещаните симптоми са сърбеж, тъмна урина и бледи изпражнения. Билирубинът е кожен дразнител и това е причината да се усеща силен сърбеж по тялото.  

Поради високо съдържание на еластин в очната повърхност там най-често се отлага излишният билирубин. При завишени нива и поява на жълтеница първите оцветявания обикновено се появяват върху бялата част на очите. Други наблюдавани симптоми са неясно отслабване, умора, болка в корема, треска, позиви за повръщане.  

При деца, които преминават през смяна на зъбите, може да се наблюдава жълто или зеленикаво оцветяване върху новите зъби. Денталните отлагания вследствие на жълтеницата се появяват в процеса на нова калцификация и не се наблюдават при пациенти в зряла възраст.

 При завишени нива на конюгиран билирубин при деца се наблюдава и дентална хипоплазия – нарушено или забавено развитие на зъбите.  

Симптомите варират спрямо продължителността на жълтеницата, общото здравословно състояние на пациента и скоростта на развитие на заболяването.  

Жълтеникаво оцветяване на кожата с по-силна пигментация върху дланите и стъпалата може да се появи вследствие на безвредната каротенемия – натрупване в организма на природни пигменти, наречени каротеноиди, особено на бета-каротен. Настъпва при прекомерна консумация на плодове и зеленчуци, богати на каротен.

 

Изследвания и диагноза 

 

жълтеница

 

За установяване на причината за появата на жълтеница най-често се правят кръвни тестове. Те изследват нивата на билирубин и количеството кръвни клетки. Назначават се тестове за чернодробни функции, които могат да помогнат с диагностицирането на хепатит или инфекция. Възможно е структурно изследване на черния дроб посредством скенер. 

Консултацията с лекар включва също физически преглед и разговор, чрез който медицинското лице да се запознае с рисковите фактори и начина на живот на пациента. Индивидуалната медицинска история помага за правилното диагностициране на жълтеница, тъй като завишените нива на билирубин не са достатъчни за категорично установяване на заболяването първоизточник.  

Лечение на жълтеница

За да подходят правилно към здравословното състояние, лекарите търсят заболяването първоизточник, което да излекуват и заедно с това да премахнат жълтеницата. При проблеми с жлъчката например често се налага операция или друг вид лечение за премахване на запушващите камъни.  

Повишените нива на билирубин могат да причинят необратими щети на централната нервна система и мозъка, поради което трябва да се реагира навреме за лекуване на заболяването първоизточник.  

Можем ли да предотвратим появата на жълтеница? 

 

жълтеница

 

Най-важно е да се погрижим за черния си дроб, като се храним балансирано и здравословно, редовно се движим, правим упражнения и спортуваме. Също толкова важно е да намалим или спрем консумацията на алкохол и тютюневи изделия, както и да внимаваме с прекомерния прием на фармацевтични продукти.  

Практикуването на лична хигиена и безопасен секс може да предотврати заразяване с хепатит, който уврежда органите и често е причина за развитието на жълтеница.  

Отделните видове хепатити нападат човека по различен начин: А и E – по фекално-орален механизъм; В,С и D  – предимно по полов и кръвен път.

 

Жълтеницата в историята 

Това е едно от най-старите заболявания, познати на човека. Най-ранните открити доказателства за справянето с жълтеница са датирани от преди повече от 2500 години. Третирало се е като отделно заболяване, а не като симптом на друг здравословен проблем, както в наши дни. 

В Древна Гърция и Древен Китай лекуващите са били в правилна посока за причината на болестта – произхожда от черния дроб. Има писмени доказателства от Римската империя, в които се споменава, че жълтеницата е най-често срещана при аристократите и богатите хора поради начина им на живот и навиците им на хранене.  

През 10-и век лекарите от арабския свят са препоръчвали на своите пациенти, страдащи от жълтеница, консумация на вода с цикория или мляко от камила.  

Между 17 и 19 век се полагат сериозни основи за разбирането на заболяването. Учените по това време изследват процеса на формиране на билирубин и започват да се интересуват от неговото участие в чернодробните функции на човека. 

 

Заключение

Жълтеницата е разпространено заболяване, за което е характерно пожълтяването на кожата и очите, сърбеж и тъмна урина. Това болестно състояние е последица от други, по-тежки, физически проблеми, като чернодробна недостатъчност, хепатит, проблеми с жлъчката или запушени жлъчни канали.

За да се излекуваме от жълтеница, обръщаме внимание на болестта първоизточник и премахваме нея.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява жълтеницата?

Това е заболяване, което се появява поради завишени нива на билирубин в кръвта.

Какви са симптомите?

Характеризира се с жълтееща или зеленеща пигментация на кожата и очите, заедно със силен сърбеж на цялото тяло и тъмна урина.

Какви са причините за появата на жълтеница?

Когато се диагностицира заболяването първоизточник, трябва на него да се обърне внимание. В зависимост от вида на натрупания билирубин може да говорим за безвредни и за опасни причинители.

Как се лекува?

Трябва да бъде излекувано заболяването първоизточник. Когато то бъде премахнато, жълтеницата също изчезва.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 25.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 17:42 | Публикувана: 25 август 2023 в 09:31 | Категория: Здраве