Панкреатит – остър и хроничен, превенция и лечение

Обновена: 29.02.2024|
Остър и хроничен панкреатит.

Острият панкреатит е възпаление на панкреаса (задстомашната жлеза), което причинява внезапна и силна болка в стомашната област. Панкреасът е орган, който се намира в задната част на корема. Той произвежда храносмилателни сокове и някои хормони, включително инсулин.

Заболяването обикновено се развива в резултат на камъни в жлъчката или умерена до тежка консумация на алкохол в продължение на години.

 

Какво представлява панкреатитът?

При това заболяване панкреасът се възпалява. От една страна, неговата задача е да произвежда храносмилателни ензими, които разграждат компонентите на храната в червата. От друга страна, панкреасът произвежда хормона инсулин, който е незаменим за обмяната на захарта.

Ако се появи панкреатит, органът обикновено е увреден от заболявания на жлъчните пътища (например камъни в жлъчката) или от честа консумация на алкохол. При острия панкреатит това води до локално освобождаване на храносмилателни ензими, предназначени за червата, и по този начин панкреасът се саморазгражда до известна степен.

В допълнение към възпалителната реакция, в тежки случаи части от панкреатичната тъкан загиват (некротизиращ панкреатит). Заболяване на панкреаса без некроза, т.е. без отмираща тъкан, се нарича интерстициален едематозен. Tой е значително по-често срещан и обикновено протича по-леко.

Най-често пристъпите на остър панкреатит не водят до усложнения и повечето хора се възстановяват безпроблемно с медицински грижи. При малка част от хората обаче заболяването е по-сериозно и изисква интензивни медицински грижи.

Във всички случаи е важно да се определи основната причина и да се лекува това състояние, за да се предотврати повторна поява.

 

Какви са причините за панкреатит?

 

Панкреатит. Преждянето, празниците. Сърдечносъдовите заболявания. Алкохолът в борба с холестерола.

 

Съществуват много възможни основни причини за острия панкреатит, но в 60-75% от всички случаи причината е камъни в жлъчката или злоупотреба с алкохол.

Редовната консумация на алкохол е основният рисков фактор.

Освен това затлъстяването и диетата с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри насърчават образуването на камъни в жлъчката, които могат да причинят заболяването. Консумацията на никотин също увеличава риска от хронифициране на възпалителните процеси.

Тъй като жлъчният мехур и панкреасът имат общ отводнителен канал, камъните в жлъчката, които попадат в този канал, могат да попречат на нормалното протичане на панкреатичните ензими и да предизвикат остър панкреатит.

Острият панкреатит може да бъде причинен от наследствени състояния, като фамилна хипертриглицеридемия (високи нива на триглицеридите в кръвта) и наследствен панкреатит. Тези състояния обикновено се срещат при деца и млади възрастни. При около 20% от пациентите не може да се установи основна причина. Това състояние се нарича идиопатичен панкреатит.

 

Какви са симптомите?

 

Остър и хроничен панкреатит.

 

Острият панкреатит често се проявява с внезапна, силна и постоянна болка в горната част на корема, въпреки че и други медицински състояния могат да причинят този вид неразположение. Болката може да обхване горната част на тялото или да се излъчва директно към гърба.

Болката обикновено продължава дни и често се облекчава от навеждане напред. При някои хора се наблюдава само лека чувствителност на корема. При хора с жлъчнокаменна болест болката в жлъчния мехур може да се появи преди тази в панкреаса.

Жлъчната колика се появява в дясната горна част на корема, като се разпространява към гърба и дясното рамо. Болката постепенно нараства по интензивност, постоянна е и може да бъде придружена от гадене и повръщане. Неприятното усещане в жлъчния мехур често се появява след хранене.

При хора с алкохолен панкреатит симптомите често се появяват един до три дни след алкохолно препиване или след спиране на пиенето. При повечето хора болката се придружава от гадене и повръщане. В тежки случаи първоначалният симптом може да бъде шок или кома.

Симптомите на острия панкреатит включват:

 • Внезапни, силни болки в средата на горната част на корема, често започващи от 12 до 24 часа след обилно хранене или обилно пиене. Болката може да се разпространява към гърба.
 • Треска
 • Гадене или повръщане
 • Подуване и чувствителност на корема
 • Учестен пулс

 

Симптомите на хроничния панкреатит включват:

 • Интензивна, продължителна болка в корема, която може да се разпространява към гърба и гърдите – болката може да бъде постоянна или периодична
 • Гадене или повръщане
 • Загуба на тегло поради малабсорбция (нарушено усвояване) на храната
 • Подуване на корема
 • Развитие на диабет, ако се увредят клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин

 

Как се поставя диагнозата?

 

Остър и хроничен панкреатит.

 

Диагностицирането може да бъде трудно, тъй като признаците и симптомите са подобни на други медицински състояния. Диагнозата обикновено се поставя въз основа на анамнезата, физикалния преглед и резултатите от диагностичните тестове. Броят и видът на изследванията са съобразени с тежестта на заболяването и най-вероятните основни причини.

За поставяне на диагнозата са необходими:

 • типична коремна болка
 • трикратно или повече повишение на стойностите на панкреатичните ензими в кръвта
 • възпаление на жлезата при компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

 

След поставяне на диагнозата са необходими допълнителни изследвания, за да се определи основната причина. Така се гарантира, че ще се приложи правилното лечение, за да се предотврати повторното възникване. Образните изследвания могат да включват рентгенова снимка на корема, гръдния кош, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на корема.

Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХП или ERCP) е процедура, която може да се използва за отстраняване на камъни от жлъчните пътища, ако панкреатитът се дължи на камъни в жлъчката или други проблеми с жлъчните или панкреатичните канал. Освен това ERCP може да се използва за лечение на някои причини за панкреатит.

 

Какво е лечението?

Целите са да се облекчи възпалението на панкреаса и да се отстрани основната причина. Лечението обикновено изисква хоспитализация за поне няколко дни.

Лекият панкреатит обикновено преминава с обикновени поддържащи грижи, които включват наблюдение на жизнените показатели, лекарства за овладяване на болката и интравенозни течности. През първите няколко дни може да не бъде позволено да се яде нищо, ако болният има значително гадене с повръщане.

Умерено тежък и тежък остър панкреатит изискват по-обстойно наблюдение и поддържащи грижи. Това е така, защото тежкият панкреатит може да доведе до потенциално животозастрашаващи усложнения, включително увреждане на сърцето, белия дроб и бъбреците.

През това време може да бъде приложено едно или повече от следните лечения:

 • Интравенозно се дават течности, за да се предотврати обезводняването.
 • Много пациенти с умерено тежък и тежък остър панкреатит не могат да се хранят в началото на заболяването си. Вместо това храненето се случва чрез тръба, поставена през носа или устата.

Около 30% от хората с тежък остър панкреатит развиват инфекция в увредената панкреатична тъкан. Антибиотиците могат да предотвратят инфекциите и да овладеят вече наличните инфекции.

При възрастни хора и хора със сериозни медицински проблеми може да не е безопасно да се отстрани жлъчният мехур. В този случай може да се направи ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, за да се разшири отворът на жлъчните пътища. Това ще позволи на камъните от жлъчния мехур да преминат, което ще помогне да се предотврати повторна поява на остър панкреатит.

 

Kак да предотвратим появата на панкреатит?

 

Панкреатит. Противовъзпалителна диета, хранене.

 

Появата на панкреатита може да се предотврати чрез следване на цялостно здравословен начин на живот.

 • Избягване на цигати и други тютюневи и никотинови изделия.
 • Спиране на приема на алкохол или консумирането му рядко и с мярка.
 • Следване на хранителна диета, която е здравословна за сърцето. 
 • Не бива да се консумират често пържени храни, тъй като те повишат холестерол, който се натрупва в жлъчката и я уврежда. 
 • Поддържане на здравословно тегло, което намалява риска от камъни в жлъчката и появата на панкреатит.

 

Какво е панкреатит?

Ако се появи панкреатит, обикновено панкреасът е увреден от заболявания на жлъчните пътища (например камъни в жлъчката) или от честа консумация на алкохол.

Какви са причините за панкреатит?

Редовната консумация на алкохол е основният рисков фактор.

Какви са симптомите?

Внезапни, силни болки в средата на горната част на корема, треска, гадене или повръщане.

Категории: Здраве|Публикувана: 13.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Борис 01.12.2023 at 22:49 - Отговор

  И аз имам остро хроничен възпален панкряс мисля че наслетсвено

 2. Леман Исуфова 30.11.2023 at 16:00 - Отговор

  Не е вярно че е от алкохол аз не пия и имам панкреатит.

  • Роза 01.01.2024 at 12:29 - Отговор

   Имате ли камъни в жлъчката?

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 13:02 | Публикувана: 13 март 2023 в 14:32 | Категория: Здраве