В астрологията имаме четири стихии – Огън, Земя, Въздух и Вода, по които са групирани 12-те зодии.

Всеки от четирите природни елемента управлява по три знака. От своя страна, всеки знак е поставен в различна категория на модалност – кардинален, фиксиран или мутабилен.

Така в зодиака се получават две разпределения – три стихии и четири модалности.

С какво се характеризират известните ни земни знаци и как се проявява тяхната енергия посредством модалността, разглеждаме в следващите редове.

 

Какво означава земен знак в астрологията?

Елемент Земя има тенденцията към структуризация, организация, стабилност и инертност.

Тя е съставена от студено и сухо (първичните субстанции). Затова се обозначава с триъгълник надолу и хоризонтална черта – стреми се да се спусне надолу, но сухият компонент блокира пълното й спускане.

При представителите на елемент Земя е характерно да бъдат повече в материалния свят, отколкото другите зодиакални знаци, и да го считат за много по-реален, отколкото всеки друг аспект на живота.

Земните знаци разчитат най-вече на физическите си сетива и нещата, които могат да пипнат. Те са настроени към формената страна на битието и умеят да се наслаждават на изобилието.

Характеризират се с черти като стабилност, практичност, надеждност и силна връзка с физическия свят, като обикновено са обосновани и фокусирани върху осезаемите резултати.

 

Кои са земните знаци?

 

земни знаци в зодиака

 

В астрологията земните знаци са Телец, Дева и Козирог. В митологията елемент Земя се свързва с Гея – Майката Природа, дала живот на всичко. Тя представя отрицателното, пасивно женско начало – Ин-аспекта.

Това придава типичните характеристики на трите земни знаци, като всеки от тях е в различна октава на земната стихия според своята модалност.

Телец (20 април – 20 май)

Телец е първият земен знак и първият фиксиран. Това прави Телците особено свързани със Земната стихия и ресурсите на Земята. Затова неговата мисия в зодиака е да поставя стабилна основа във физическия свят.

Дева (23 август – 22 септември)

Дева е вторият земен знак и вторият мутабилен. Това й придава особен нюх към най-дребните детайли и я поставя в ролята да усъвършенства всичко, което е започнато от другите, като му придава финес и изящество.

Козирог (22 декември – 19 януари)

Козирогът е третият земен знак и четвъртият кардинален. Това му придава повече активност, затова и неговата задача сред земните знаци е да стартира нови процеси и начинания.

 

Кратка характеристика на знаците?

Земните знаци се характеризират с меланхоличен темперамент.

Хората с този тип психологически профил се отличават:

 • С интроверсия и интроспекция
 • Със склонност към перфекционизъм и самокритика
 • Със сензитивност и чувственост
 • С аналитичност и детайлност
 • Със стабилност и устойчивост

 

Земните знаци са свързани със земната стихия, но всеки зодиакален знак има своята мисия в зодиака и своето конкретно предназначение. 

 

Зодиакален знак Телец

Символ Бикът
Глиф Зодия Телец.
Модалност Фиксиран
Планета управител Венера
Физическо тяло Уста, хранопровод, гърло и врат
Съзвездие Телец

Сред земните знаци зодия Телец представя материята в нейната най-плътна и инертна форма. Затова се характеризира с изключително постоянство и стабилност, но и склонност към инертност и страх от промяна.

Към позитивните черти на зодия Телец спадат:

 • Надеждност
 • Творчески потенциал
 • Практичност
 • Издръжливост
 • Чувственост

 

Отрицателни черти на зодия Телец:

 • Склонност към материализъм
 • Строга инерция
 • Твърдоглавост
 • Инатливост
 • Прекомерен хедонизъм

 

Зодиакален знак Дева

Символ Девицата
Глиф Зодия Дева.
Модалност Мутабилен
Планета управител Меркурий
Област на тялото Kорем, тънки черва 
Съзвездие Дева

В земния тригон зодия Дева представя по-фината октава на стихията Земя, представяща организациятa. Tя има изключителен усет към детайлите, но разграждайки нещата на части, изгубва цялостната визия.

Позитивни черти на зодия Дева:

 • Aналитично мислене
 • Практичност
 • Систематичност
 • Дискретност
 • Преданост

 

Отрицателни черти на зодия Дева:

 • Перфекционизъм
 • Критичност и самокритичност
 • Пресметливост
 • Нужда от контрол

 

Зодиакален знак Козирог

Символ Козелът
Глиф Зодия Козирог, глиф.
Модалност Кардинален
Планета управител Сатурн
Физическо тяло Скелет и колене
Съзвездие Козирог

Сред земните знаци, Козирогът представя най-високата степен на структуризация на материята. Той се стреми към високите върхове, но това го прави склонен да прекрачва понякога моралните граници.

Позитивни черти на зодия Козирог:

 • Амбициозност
 • Практичност
 • Постоянство
 • Отговорност
 • Прагматичност
 • Дисциплина

 

Отрицателни черти на зодия Козирог:

 • Работохолизъм
 • Строгост
 • Резервираност
 • Склонност към изолация
 • Чувство за малоценност

 

 

Какво трябва да знаем за техните черти?

Въпреки че всеки има своя собствена индивидуалност, ние сме управлявани от едни и същи архетипови енергии, при което те оформят общите ни черти.

Съответно хората, които са подвластни на земната стихия, са склонни да проявяват характерните й качества, съзнателно или не.

Телец

 

земни знаци в зодиака

 

Телецът е известен със своята изключителна устойчивост и твърдост, воля и това, че може да издържа на предизвикателства и трудности. Особено важна за него е стабилността и материалната сигурност.

Хората с този слънчев знак се интересуват от финанси, комфорт и качествен живот. Материалните вещи и блага имат значение за Телците, които могат да проявят голяма преданост в изграждането на финансова сигурност.

Този знак е практичен и цени труда и упоритостта. Телците са работливи и готови да вложат необходимите усилия, за да постигнат своите цели. Те предпочитат реални и конкретни задачи пред абстрактни и теоретични ситуации.

Стремят се да създават стабилност и сигурност във всички аспекти на живота си, включително във връзките и работата.

Но също така Телецът е чувствен знак, който цени насладата и удоволствието. Тези хора обичат да се отдават на удоволствията в живота и да се наслаждават на добрата храна, комфорта и уютната обстановка.

Имат силно развито чувство за естетика и ценят красотата, но понякога са склонни да си угаждат прекалено много.

Дева

 

Земни знаци, дева.

 

Девите се характеризират със своята аналитичност и перфекционизъм. За тях е характерно да разглеждат детайлите и могат да бъдат много внимателни и точни в своя подход към работата и живота като цяло.

Стремят се да постигнат съвършенство във всичко и затова са изключително критични към себе си и другите.

Девите са добре организирани и се стремят да поддържат ред във всичко, което правят. Те са дисциплинирани и методични, като имат тенденцията да създават модели, които им помагат да бъдат ефективни и продуктивни.

Те са практични и реалистични и подходът им към проблемите се решава на базата на реални факти и информация. Стремят се към конкретни решения и предпочитат доказаните и проверени методи пред експериментите и импровизациите.

Девите са изключително надеждни и не се страхуват да поемат отговорност, като сериозно изпълняват своите задължения с точност и отдаденост.

Те имат тенденцията да бъдат внимателни и да се грижат за своето физическо благополучие.

Обичат реда и чистотата, много са хигиенични, обръщат внимание на детайлите и подреждат вещите на място. Но понякога това стига до маниакалност и прекомерен перфекционизъм.

 

Козирог

 

земни знаци в зодиака

 

Козирозите се славят със своята амбиция и целеустременост. Те имат ясно определени цели и са готови да положат необходимите усилия, за да ги постигнат, без значение какво ще им коства.

Изключително дисциплинирани и упорити са, работят усилено, за да постигнат успех във всичко, което правят.

Готови са да дадат много от себе си и да издържат на трудности в името на успеха. Те следват графици и работят упорито, без да се отклоняват от задачите си.

Имат практичен и реалистичен подход, умеят да взимат под внимание реалните възможности и оценяват рисковете, преди да предприемат действия. Те са добри в планирането и организирането на своите задачи и имат стратегически подход към живота.

Козирозите са насочени към постигането на стабилност и устойчивост. Изпълняват своите ангажименти и отговорности с голяма отдаденост и точност. 

Те са склонни да планират бъдещето и да правят дългосрочни планове за финансите и кариерата си. Но понякога, в името на успеха, поставят всичко останало в живота си на заден план.

 

Съвместимост с другите елементи

Най-подходящи за земните знаци по отношение на различните сфери от живота са представителите на елемента Вода – Рак, Скорпион и Риби. Водата подхранва и облагородява земята, затова и водните знаци допълват земните чрез своята флуидна, гъвкава и адаптивна природа.

Те лежат от двете страни на противоположните оси, като Телец е противоположен на Скорпион, Дева на Риби и Козирог на Рак.

В астрологията е важен балансът. Затова земните знаци трябва да се стремят да развиват и интегрират качествата на противоположностите им, тъй като те представят тяхното алтер его.

За Телец е важно да преодолее нуждата си от сигурност и да прегърне трансформиращия принцип на Скорпион и промяната в живота. Защото тя е единственото постоянно нещо.

За Дева е необходимо да отдръпне погледа си от детайлите и да погледне през погледа на Рибите. Така ще разшири перспективата си, защото всяка частица има значение и друг смисъл в голямата картина на Творението.

Козирозите трябва да разтопят ледовете, като се стремят да се свържат със своята чувствена и емоционална страна и близките си същества. По принцип това е характерно за Раците, защото короната на дървото може да расте високо, само ако има здрави корени.

 

Заключение

Тези интерпретации са общи, тъй като в тях разглеждаме стихията на базата на слънчевия знак, но за определяне на доминантната стихия се взимат предвид и други фактори:

Какво означава земен знак в астрологията?

Земни са знаците, които се управляват от елемент Земя и проявяват нейните характеристики.

Кои са земните знаци в зодиака?

Земни знаци са зодия Телец, Дева и Козирог.

С какво се характеризират земните знаци?

Земните знаци се характеризират с практичност, методичност, издръжливост и насоченост към материалния свят.

Обновена: 26 юни 2023 в 09:44 | Публикувана: 15 юни 2023 в 23:11 | Категория: Астрология