В астрологията работим с четири стихии – Огън, Земя, Въздух и Вода, и три модалности – кардинален, фиксиран и мутабилен, по които са групирани зодиакалните знаци.

Всеки от четирите природни елемента управлява по три знака, като всеки от знаците проявява енергията на своята стихия според категория на модалност, в която е поставен.

Какви са характеристиките на известните ни въздушни знаци и как се проявява тяхната енергия посредством модалността, разглеждаме в следващите редове.

 

Какво означава въздушен знак в астрологията?

Елемент Въздух се характеризира с лекота, подвижност и обмен, като има символично значение в много култури като „дъхът на живота“. Той е жизнената енергия, която йогините наричат прана.

Въздухът е съставен от топло и влажно (първичните субстанции). Затова се обозначава с триъгълник нагоре и хоризонтална черта – стреми се да се издигне, но неговият влажен компонент блокира пълното му издигане.

Въздушните знаци са в интелектуалната сфера, комуникацията и социалните взаимодействия. Тяхната управляваща ги стихия е най-финият елемент от всички и прониква почти навсякъде, което ги прави възприемчиви, адаптивни и гъвкави. Но, за разлика от представителите на водните знаци, те могат да запазят своята форма така, както въздухът я запазва.

Свързани са с обмена на идеи, концепции и информация и са склонни да бъдат умствено ориентирани, рационални и силно социални.

Те са интелигентни и пълни с любопитство, като обичат да изучават различни теми, да подхранват ума си и да споделят своите мисли с другите.

Умеят да общуват и притежават дар слово, като могат да боравят с голямо количество информация, виждайки нещата обективно, и да разбират различните гледни точки, поради което понякога са склонни към колебания.

 

Кои са въздушните знаци?

 

въздушни знаци в астрологията

 

Въздушни знаци са Близнаци, Везни и Водолей. В митологията елемент Въздух се представя от Зевс – властелинът на ветровете, бурите и гръмотевиците.

Хермес също се свързва с въздушната стихия поради способността си да пътува бързо и да пренася информация между световете. В астрологията елемент Въздух представя рационалното и линейното активно мъжко начало.

Това придава типичните характеристики на тези въздушни знаци, като всеки от тях е в различна октава на въздушната стихия според своята модалност.

 

Близнаци (21 май – 21 юни)

Близнаци са първият въздушен и мутабилен знак. Това ги прави изключително адаптивни и ментално гъвкави, което им отрежда мисията в зодиака да боравят с голямо количество разнородна и дори противоречива информация.

Везни (23 септември – 22 октомври)

Везните са вторият въздушен и третият кардинален знак. Тe са обективни и тяхната инициираща енергия се стреми към възвръщане на баланса, като отредената им роля е да бъдат медиаторите в обществото и да намират помирението между противоположните гледни точки.

Водолей (20 януари – 18 февруари )

Водолеят е третият въздушен знак и четвъртият фиксиран. Това му придава значителна кристализация и твърдост на идеите и концепциите. На него се пада задачата да осъществи синтеза на противоположностите и да създаде нов и иновативен подход към решаването на старите проблеми.

 

Кратка характеристика на знаците

Въздушните знаци се характеризират със сангвиничен темперамент.

Хората с този тип психологически профил се отличават:

 • С ектровертност и общителност
 • Енергичност и активност
 • Гъвкавост и адаптивност
 • Повишена нервност и раздразнителност

 

Всеки въздушен знак представя стихията въздух по различен начин в зависимост от своята модалност.

 

Зодиакален знак Близнаци

Символ Близнаците
Глиф Зодия Близнаци.
Модалност Мутабилен
Планета управител Меркурий
Физическо тяло Бели дробове, рамене, ръце
Съзвездие Близнаци

Така както въздухът прониква навсякъде и осъществява обмена на всичко в природата, така и Близнаците могат да бъдат адаптивни във всякаква среда и да играят ролята на свързващо звено чрез своята комуникативност и гъвкавост. Склонни са обаче към непостоянство и да се разпиляват в много посоки, без да стигнат до конкретни видими резултати.

 

Позитивни черти на зодия Близнаци:

 • Комуникативност
 • Адаптивност
 • Ментална гъвкавост
 • Любознателност
 • Духовитост и чувство за хумор

 

Отрицателни черти на зодия Близнаци:

 • Непостоянство
 • Повърхностност
 • Противоречивост
 • Нервност и раздразнителност
 • Липса на фокус и концентрация

 

Зодиакален знак Везни

Символ Везните
Глиф Зодия Везни.
Модалност Кардинален
Планета управител Венера
Физическо тяло Бъбреци, долна част на корема
Съзвездие Везни

Въздушната стихия играе ролята на посредник и уравновесяващ механизъм между различните елементи и модалности в наталната карта. Тя помага да се постигне хармония и баланс, както и да се изградят здрави взаимоотношения с околните хора и света като цяло.

Поради тази причина зодия Везни са миротворците на зодиака. Но понякога нуждата им от мир и хармония ги прави готови да избягват на всяка цена конфронтацията и да правят чести компромиси със себе си.

Позитивни черти на зодия Везни:

 • Дипломатичност
 • Обективност
 • Справедливост
 • Креативност
 • Нюх към изкуствата и естетиката

 

Отрицателни черти на зодия Везни:

 • Нерешителност и колебливост
 • Манипулативност
 • Склонност към ласкателства
 • Суетност

 

Зодиакален знак Водолей

Символ Водоносецът
Глиф Зодия риби.
Модалност Фиксиран
Планета управител Уран
Физическо тяло Глезени, кръвообращение
Съзвездие Водолей

Въздухът е символ на свободата. Той се движи свободно и не е възпрепятстван от граници, за разлика от водата. Така Водолеите ценят своята свобода и ментални идеи, но понякога тяхната емоционална студенина и нужда от независимост може да им попречи да изградят пълноценни партньорства.

Позитивни черти на зодия Водолей:

 • Иновативност
 • Независимост
 • Хуманност
 • Толерантност
 • Прогресивност

 

Отрицателни черти на зодия Водолей:

 • Непредсказуемост
 • Прекомерна ексцентричност
 • Емоционална дистанция
 • Безразличие и студено отношение

 

Какво трябва да знаем за техните черти?

Въпреки че всеки има своя собствена индивидуалност, ние сме управлявани от едни и същи архетипови енергии, при което те оформят общите ни черти.

Съответно хората, които са подвластни на въздушната стихия, са склонни да проявяват характерните й качества, съзнателно или не.

Близнаци

 

въздушни знаци в астрологията

 

Близнаците са комуникативни, интелектуални, гъвкави и са известни със своята способност да се адаптират към различни ситуации. Справят се добре с променливи обстоятелства и бързо се приспособяват към нови среди и хора.

Те установяват контакти с другите хора с лекота, а огромното им любопитството ги кара да търсят нови знания и да участват в разговори върху различни теми.

Близнаците са изключително интелигентни и имат остър ум. Обичат да се занимават с анализиране на информация и решаване на сложни проблеми.

Те са креативни и изобретателни и често разполагат с разнообразие от таланти и умения.

Понякога Близнаците могат да бъдат двойствени и противоречиви в своето поведение. Те често сменят едно настроение в друго и се сблъскват с вътрешни конфликти и противоречия. 

Близнаците обичат движението, енергични са по своята същност и имат нужда от физическа и умствена стимулация, като се наслаждават на променливостта и разнообразието. Тази тяхна склонност обаче понякога ги прави непостоянни и повърхностни в очите на другите. 

Везни

 

въздушни знаци в астрологията

 

Везните се стремят към хармония във всичко около тях, като са чувствителни към дисбаланс и конфликти и затова се опитват да ги избягват. Те търсят баланса във връзките, работата и като цяло във всеки аспект от живота.

Те са майсторите на дипломацията и преговорите и имат естествен талант да намират компромисни решения и да постигат съгласие с другите.

Имат развито чувство за справедливост, като ценят правата на другите и се стремят към равенство. Везните са отлични слушатели и могат да разбират всички страни на конфликта.

Везните обичат красотата и са вдъхновени от естетиката във всички нейни форми. Те имат добър вкус и се стремят към хармония във външния вид и околната среда.

Привличат се от изкуството, модата и дизайна и често се ангажират с творчески израз.

Везните се стремят към хармонични връзки и са добри в партньорството. Те ценят съвместимостта и са склонни към изграждане на стабилни и дълготрайни връзки.

Понякога Везните могат да бъдат прекалено нерешителни, тъй като се стремят да намерят перфектното решение или избор. Те се колебаят и се затрудняват във вземането на решения поради страх от грешка или неправилен избор.

Водолей

 

въздушни знаци в астрологията

 

Водолеите се отличават със своята уникалност и иновативно мислене. Те имат нестандартен подход към живота и са склонни да изпробват нови идеи и концепции. Водолеят е вдъхновен от въображението и е отворен към различни начини на мислене.

Тези хора ценят свободата и независимостта и не обичат да бъдат ограничавани, като често се отклоняват от общоприетите правила и очаквания.

Водолеите обичат да общуват с другите хора, като имат широк кръг от приятели и ценят свободния обмен на идеи и мнения.

Водолеят е хуманен знак по своята същност и се интересува от благото на човечеството. Готов е да се ангажира с обществените проблеми и се стремят към социална промяна и подобрение.

Той е и интелектуален знак, който цени мисленето и изследването и постига успехи в научни и технически области, като може да прояви голяма изобретателност и креативност.

Понякога обаче Водолеите можа да проявят ексцентрично поведение, да бъдат студени и непредсказуем в действията си, като обичат да се отклоняват от обществените норми и да създават свои собствени правила.

 

Съвместимост с другите елементи

Най-подходящи за въздушните знаци по отношение на различните сфери от живота са представителите на елемента Огън – Овен, Лъв и Стрелец. Огънят носи топлина, страст и сърдечност, затова и огнените знаци вдъхновяват въздушните със своя жизнен заряд.

Те лежат от двете страни на противоположните оси, като Близнаци е противоположен на Стрелец, Везни на Овен, а Водолей на Лъв.

В астрологията е важен балансът. Затова въздушните знаци трябва да се стремят да развиват и интегрират качествата на противоположностите им, тъй като те представят тяхното алтер его.

За да развият по-пълно потенциала си и да използват по предназначение отредената си роля в зодиака, Близнаците трябва да обърнат внимание на значението под повърхността, както прави Стрелецът, и да търсят глобалната визия.

Пословичната колебливост на Везните може да се уравновеси от решителността и импулсивността на противоположния им знак по оста – Овен.

Водолеят може да преодолее своята дистанцираност, като се научи да се свързва с другите не през ума, а през сърцето, както противоположният му знак по оста – Лъв.

 

Заключение

Тези интерпретации са общи, тъй като в тях разглеждаме стихията на базата на слънчевия знак, но за определяне на доминантната стихия се взимат предвид и други фактори:

Какво означава въздушен знак в астрологията?

Въздушни са знаците, които се управляват от елемент Въздух и проявяват неговите характеристики.

Кои са въздушни знаци в астрологията?

Въздушни знаци са Близнаци, Везни и Водолей.

С какво се характеризират въздушните знаци?

Въздушните знаци са свързани са с обмена на идеи, концепции и информация и са склонни да бъдат умствено ориентирани, рационални и социални.

Обновена: 3 юли 2023 в 12:20 | Публикувана: 29 юни 2023 в 09:57 | Категория: Астрология