Кето касерола с кисело зеле и гъби

Обновена: 26.02.2024|
кето касерола с кисело зеле и гъби, супа с кисело зеле и праз

Ако търсите нещо бързо, лесно и вкусно, то днешното ни предложение е за вас – апетитна и полезна кето касерола с кисело зеле и гъби.

Независимо дали сте начинаещ готвач или търсите бърза и вкусна идея за обяд или вечеря, тази запеканка ще ви донесе удоволствие и ще ви спести време в кухнята.

 

Рецепта за кето касерола с кисело зеле и гъби

Тази лесна кето касерола с кисело зеле и гъби е хранително богато ястие, съставено от продукти с високо съдържание на мазнини и белтъчини и ниско количество въглехидрати.

Тя е идеална за онези, които следват кето диета, и също така предоставя на всички възможност да се насладят на богати и вкусни ястия, докато поддържат здравословния си начин на хранене.

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в една порция
75 минути 4 7, 5 г нетни въглехидрати, 348 калории

Необходими съставки:

За касеролата:

  • 400 г кисело зеле
  • 300 г гъби печурки
  • 100 г настърган кашкавал
  • 100 г карфиолен ориз (сготвен и отцеден)
  • 100 мл екстра върджин зехтин или масло Гхи, по желание
  • 4 с.л. кисело мляко
  • сол на вкус

 

За карфиоления ориз:

  • 1/2 глава карфиол
  • мазнина по ваш избор (масло, зехтин)
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

На карфиоления ориз:

  1. Започнете, като измиете карфиола и го отцедите добре. Разделете го на розички.
  2. Поставете част от карфиола в кухненския робот. Важно е да не препълвате робота, за да постигнете желания текстурен ефект.
  3. Включете кухненския робот и смелете карфиола с няколко кратки пулсации. Проверявайте редовно текстурата, докато постигнете желания „оризов“ вид. Това обикновено отнема само няколко пулсации.
  4. В голям тиган или съд, нагрят на среден огън, добавете мазнината по ваш избор.
  5. Добавете „ориза“ от карфиол и го задушете, като разбърквате от време на време. След няколко минути, „оризът“ ще стане нежен и ароматен.

 

На касеролата:

  1. Измийте гъбите и ги нарежете на парченца.
  2. Загрейте зехтина в тиган на среден огън и запържете гъбите. Гответе, докато станат меки.
  3. В касерола наредете тънък ред от киселото зеле, като предварително сте намазали дъното и страните й с мазнина.
  4. Поръсете равномерно сготвения карфиолен ориз върху киселото зеле.
  5. Поставете отново един ред кисело зеле върху ориза и след това сложете ред гъби върху него.
  6. Повторете този процес, докато изчерпате съставките, като завършите с кисело зеле отгоре.
  7. Залейте с киселото мляко, като се стремите да покриете равномерно цялата повърхност.
  8. Посипете с настъргания кашкавал.
  9. Поставете съда в предварително загрята фурна на около 180°C и гответе, докато продуктите омекнат и горната част стане златиста (продължителността на готвене може да варира, но обикновено отнема около 30-40 минути).
  10. Извадете запеканката от фурната и оставете да се охлади няколко минути преди поднасяне.

 

Тази кето касерола с кисело зеле и гъби е отличен избор за зимните месеци, тъй като киселото зеле съдържа живи пробиотици, които подкрепят имунната система.

Рецептата за кисело зеле, подходящо за кето режим, може да намерите в предната ни статия за 5 идеи за зимнина без захар.

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Ползите за организма от киселото зеле

 

кето касерола с кисело зеле и гъби

 

Ферментацията е древен метод за консервиране на храни, който освен да увеличава тяхната трайност, ги обогатява с полезни микроорганизми и ферменти.

Киселото зеле е една от най-популярните и вкусни ферментирали храни в света. То се използва широко в разнообразни кулинарни традиции и не само добавя вкус на ястията, но и предоставя някои важни ползи за организма.

Снабдява организма с естествени пробиотици

Киселото зеле съдържа важни пробиотици, като Lactobacillus и Bifidobacterium, които са полезни микроорганизми за червата.

Тези добри бактерии помагат за поддържане на баланса на микробната флора и укрепват имунната система.

Подпомага храносмилането

Ферментите, които се образуват по време на ферментацията на киселото зеле, помагат на организма да разгражда и усвоява по-ефективно храната, като същевременно намаляват възпаленията в червата.

Регулира храносмилателния тракт

Киселото зеле съдържа диетични фибри, които са важни за здравето на храносмилателния тракт. Тези фибри подпомагат регулирането на храносмилателния процес.

Богатство на витамини и минерали

Киселото зеле е изобилно на полезни витамини и минерали, включително витамин С, витамин К, витамин А, магнезий, калий и калций.

Тези хранителни вещества са от съществено значение за множество биохимични процеси в организма и допринасят за здравето на костите, кожата, очите, мускулите и нервната система.

Антиоксидантно действие

Киселото зеле съдържа антиоксиданти, които помагат да се предпази организмът от свободните радикали и оксидативния стрес.

Това може да помогне за намаляване на риска от различни заболявания и за поддържане на младежкия вид на клетките.

Подпомага оптималното здравословно състояние

С редовната консумация на кисело зеле е възможно да се поддържа едно добро здраве. Като цяло, консумацията на кисело зеле е лесен и икономичен начин да се подобри общото здравословно състояние.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Рецепти със зеле. Кето зелеви сарми.

Опитайте и още едно ястие с кисело зеле – любимите на всички ни зелеви сарми в кето вариант.

 

Ако тази кето касерола с кисело зеле и гъби ви е харесала, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 февруари 2024 в 17:37 | Публикувана: 29 септември 2023 в 11:30 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф