Видове стафилококови инфекции – симптоми и лечение

Обновена: 05.01.2024|

Както подсказва името, групата стафилококови заболявания е свързана с бактерии от рода Staphylococcus. Инфекциите с тях причиняват редица симптоми, от кожни възпаления до отравяне на кръвта. В зависимост от типа заболяване, тези инфекции се третират по определен начин и лечението е с различна продължителност.

Днес ще ви разкажем за основните видове стафилококови инфекции и кои са най- разпространени.

 

Стафилкокови инфекции – какво представляват?

Стафилококовите инфекции най-често се причиняват от бактерията Staphylococcus aureus. Обикновено те се разпространяват чрез контакт кожа до кожа, но е възможно и чрез кихане, кашляне или допир до заразени повърхности. Често започват с инфектиране на малки порязвания.

Приблизително 1 на всеки 4 човека е носител на стафилококови бактерии. Въпреки това не всички ще развият стафилококова инфекция. Тя възниква само когато бактерията навлезе в тялото чрез порязване, одраскване, рана или замърсена храна.

Стафилококови инфекции могат да засегнат всяка област от кожата и, ако навлязат в кръвта, при липса на лечение, те водят до сепсис. Това състояние понякога е фатално.

 

Видове стафилококови инфекции и техните симптоми

Има широк спектър от стафилококови инфекции, както по отношение на тежестта, така и по това колко лесно могат да бъдат излекувани. Сега ще разгледаме основните от тях. Разделяме ги на две групи: инфекции на кожата и меките тъкани; инвазивни стафилококови инфекции, които са по-тежки.

 

I. Стафилококови инфекции на кожата и меките тъкани

 1. Циреи

 

Стафилококови инфекции.

 

Циреят или фурункулът е инфекция, причинена от бактерията Staphylococcus aureus, която засяга космения фоликул, неговата мастна жлеза и околната му тъкан. Представлява болезнена, червена подутина. Някои области на тялото са по-податливи на циреи, включително лицето, входа на носа, външния ушен отвор,подмишниците, слабините, седалището и бедрата.

Тези образувания обикновено преминават от само себе си, но тежките или повтарящи се случаи изискват медицинско лечение.

Опциите включват терапия с антибактериални разтвори, антибиотици, и други медикаменти, както и хирургична намеса.

Пробив и дрениране на цирей трябва да се извършва само от медик при подходящи условия, след като пациентът е преминал през антисептична подготовка.

Развитието на цирея включва следните симптоми:

 • Малка част от кожата става възпалена и нежна.
 • Формира се болезнена бучка.
 • След няколко дни върху подутината се образува бяла или жълта главичка.
 • Явява се пулсираща болка.
 • Циреят се пуква.
 • Гнойта се оттича, заедно с жилото на цирея.
 • Мястото зараства.
 • Може да се образува леко хлътнал белег, в зависимост от тежестта на цирея.

Внимание! Циреите около очите и носа винаги трябва да се лекуват от специалист, защото инфекцията може да навлезе в кръвния поток и да достигне до мозъка.

Фурункулозата е състояние, което се отнася до повтарящи се огнища на циреи по тялото и също трябва да бъде проследявано от лекар.

 1. Импетиго

Импетиго е сравнително често срещана и заразна кожна инфекция, причинена от бактерии като Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes. Тя засяга външните слоеве на кожата на лицето, ръцете и краката. Всеки може да се зарази с импетиго, но най-често потърпевши са децата от 2 до 5 години.

Инфекцията започва при леки порязвания, ухапвания от насекоми или обрив като екзема. Може да бъде изобщо на всяко място, където кожата е раздразнена и наранена.

Понякога се явява и на здрава кожа. Това е първично импетиго. Ако се развие върху фона на друг дерматологичен проблем, заболяването е вторично.

Първите симптоми на импетиго са червеникави рани по кожата, често скупчени около носа и устните. Тези рани бързо прерастват в мехури, които се пукват, а след това образуват жълтеникава коричка.

Това, което трябва да запомните е, че импетиго е силно заразна бактериална инфекция, но обикновено не е сериозна. Те преминава по-бързо с антибиотици и изисква добра хигиена, за да се предотврати разпространението.

 1. Целулит

Стафилококови инфекции. Портокал е неприемлив в кето храненето, заради високото съдържание на захар и въглехидрати. Той спомага за увеличаване на теглото.

Тук нямаме предвид портокаловата кожа, която се дължи на подкожни мазнини, а бактериалната инфекция на по-дълбоките кожни слоеве.

Целулитът се развива навсякъде по тялото, но при възрастните най-често засяга кожата на подбедрицата. При децата често се появява на лицето и шията. Обикновено инфекцията се проявява върху кожата като разширяващо се розово или червено петно, което се усеща топло и твърдо/нежно на допир.

Целулитът обикновено започва с раздразнение на кожата, включително лека драскотина или ухапване от насекоми, което позволява на бактериите да проникнат по-дълбоко. Заболяването е по-често срещано при възрастни хора и при хора с отслабена имунна система, хронични кожни проблеми (заболявания), диабет или затлъстяване.

Целулитът, който не се лекува, може да бъде съпътстван от повишаване на телесната температура и оток на лимфните възли, поради разпространение на бактериите по кръвен и лимфен път. Тогава състоянието е животозастрашаващо. Предвид сериозния характер на заболяването, важно е да потърсите медицинска помощ, ако развиете подобни симптоми.

 

II. Инвазивни стафилококови инфекции

 1. Сепсис

Сепсисът е животозастрашаваща реакция на тялото към инфекция, която може да доведе до увреждане на тъканите, органна недостатъчност и смърт. Подобно на инсулт или инфаркт, сепсисът е ситуация, която изисква бърза диагноза и лечение. В някои случаи състоянието прераства в тежък сепсис или септичен шок.

Имунната система обикновено работи, за да се бори с всякакви микроби (бактерии, вируси, гъбички или паразити) и да предотвратява инфекция.

Въпреки това, с участието на вещества – медиатори на възпалението, имунната система понякога се пресилва до степен да атакува себе си, което е начало на сепсис. Ранната му фаза на прекомерното възпаление, е следвана от продължителен период на намалена защита.

Бактериалните токсини също могат да причинят сепсис.

Състоянието е известно още като отравяне на кръвта. Случва се, когато стафилококи навлизат в кръвния поток и предизвикат силен имунен отговор.

Симптомите включват:

Синдромът на токсичния шок е форма на тежък сепсис. Това е рядка, но животозастрашаваща инфекция, причинена от Staphylococcus aureus, освобождаващ токсично вещество. Причинява висока температура, драматичен спад на кръвното налягане, замаяност и объркване.

 1. Септичен артрит

 

Стафилококови инфекции.

 

Септичният артрит е изключително болезнен и може да се развие много бързо. Това сериозно състояние засяга хора на всяка възраст. Най-често се причинява от бактерии, при заразена рана. Бактериите по кръвен път достигат до ставата, която след това се инфектира.

Заболяването може да стартира и от място на поставена инжекция или оперативна интервенция. Понякога се нарича бактериален или инфекциозен артрит.

Понякога се нарича бактериален или инфекциозен артрит.

Всяка става в тялото може да бъде засегната от септичен артрит. Нерядко боледуват по няколко стави. Най-често страдат коленете и бедрата.

Ако сте диагностицирани със септичен артрит, инфекцията се нуждае от лечение възможно най-скоро, за да се предотвратят други усложнения за цялостното здраве. Ще разпознаете състоянието по симптоми като:

 • Внезапна силна болка в една или повече стави.
 • Затруднено движение.
 • Внезапно подуване на ставата.
 • Червена и пареща кожа около ставата.
 • Висока температура.
 • Общо неразположение.

Ако има забавяне в лечението, инфекцията може бързо да увреди части от ставата. Това причинява продължителна болка и загуба на подвижност. В някои случаи, ако не се лекува, септичният артрит води до сепсис.

 1. Бактериален ендокардит

Бактериалният ендокардит е инфекция на вътрешния слой на сърцето или сърдечните клапи.

Сърцето има 4 клапи. Тези клапи помагат на кръвта да преминава през сърцето и допринасят за поддържане на движението й в правилна посока.

Когато човек има бактериален ендокардит, тези клапи може да не работят правилно. Това принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изтласка кръвта към тялото. Бактериалният ендокардит е сериозно състояние, което понякога може да доведе до фатален край.

При възрастните бактериалният ендокардит е по-чест при мъжете, отколкото при жените. Много рядко се среща при хора с нормална функция на сърцето, които нямат други рискови фактори.

В повечето случаи симптомите започват внезапно и са тежки. Това се нарича остър бактериален ендокардит. В други това се случва по-бавно и е по-малко тежко – подостър бактериален ендокардит.

Симптомите могат да включват:

 • Висока температура или втрисане
 • Нощни изпотявания
 • Умора
 • Болки в мускулите и ставите
 • Проблеми с дишането
 • Задух в легнало положение
 • Кашлица
 • Гадене и повръщане
 • Главоболие
 • Кръв в урината
 • Подуване на стъпалата, краката или корема

Ако забележите някои от тях, незабавно потърсете медицинска помощ.

 

Как се лекуват стафилококови инфекции?

 

Стафилококови инфекции.

 

Инфекциите на кожата и меките тъкани обикновено са леки и лесни за лечение с антибиотик под формата на таблетки или кремове. Но колкото по-инвазивна е инфекцията, толкова по-трудно е да се лекува.

След като бактериите проникнат през кожата и влязат в кръвта, те могат да се размножават бързо, освобождавайки токсини и създавайки значителни увреждания на органите и тъкани. В тези случаи може да се наложи прибягването до антибиотични инжекции.

За съжаление, много щамове стафилококови бактерии са развили антибиотична резистентност.

Резистентен на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA), е вид стафилококова бактерия, която е устойчива на редица антибиотици, включително метицилин.

Именно инфекция с такава бактерия е най-трудна за лечение. Тя често се разпространява бързо в затворени пространства като болници, старчески домове и дори фитнес зали и приюти за бездомни.

Хоспитализираните пациенти са изложени на най-висок риск от инфекция с MRSA, тъй като те често са в контакт с други хора, които е вероятно да имат заболяването.

Въпреки че са резистентни към редица различни антибиотици, някои щамове на MRSA могат да бъдат лекувани ефективно с други антибиотици или комбинация от антибиотици. Те често се прилагат като инжекции и курсът може да продължи до шест седмици, в зависимост от тежестта на инфекцията.

Това са най-важните неща, които трябва да знаете за видовете стафилококови инфекции. Запомнете, че те не са безобидни и изискват навременно лечение, за да не се разпространят и да причинят усложнения. Винаги търсете консултация със специалист при поява на първи симптоми!

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 02.03.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 2 март 2022 в 16:35 | Категория: Здраве