Импетиго – какво представлява?

Обновена: 22.03.2024|
Импетиго при деца, инфекция, стафилококи.

Импетиго e много често срещана кожна инфекция, която причинява рани и мехури. Тя засяга предимно деца. Заболяването е силно заразно и може да бъде много опасно за новородени бебета. Необходима е изолация на всеки засегнат, докато не започне лечение.

В тази статия ще разгледаме какво причинява импетиго, как се лекува и кога може да бъде животозастрашаващо състояние.

 

Симптоми на импетиго

Както споменахме, състоянието причинява рани по кожата. Те могат да бъдат поражения със зачервена основа, подобни на обриви, или с формата на мехури, които растат бързо, след което се пукат и оставят зоната влажна, с кафява коричка по ръба. Мехурите могат да бъдат големи до няколко сантиметра в диаметър и сърбят много.

 

husk 400
vitc 600 1
husk 400
vitc 600 1

Раните могат да хванат и дебела, мека, жълта коричка с влажна червена зона отдолу.

Понякога малки мехурчета се съединяват, за да образуват големи, гъвкави мехури. Това се нарича булозно импетиго. Пълните с течност мехури са с размер почти 2 см, по-големи от тези при небулозна инфекция с импетиго.

Мехурите се появяват първо по торса, обикновено между шията и кръста, преди да се разпространят в крайниците и останалата част от тялото. Те могат да са болезнени и да се пукат по-дълго време. Децата често са засегнати по лицето, особено около носа и устата.

Раните се появяват 1 до 3 дни след излагане на инфекцията. Те са много заразни, защото сълзят и лесно могат да се предадат на друг. Спират да бъдат заразни 24 часа след започване на антибиотично лечение.

Други симптоми могат да включват:

 • треска
 • подути лимфни възли
 • общо неразположение

Треска и подути лимфни жлези на шията са по-склонни да се появят при булозен импетиго. Освен това зарастването на коричките отнема повече време.

 

Какво причинява заболяването?

Импетиго при деца, инфекция, стафилококи.

Импетиго се причинява от бактериите Staphylococcus (стафилококи, предимно златист стофилокок) или Streptococcus (стрептококи, предимно от група А, които имат гноероден потенциал). Те могат да попаднат в кожата, ако е наранена или при наличие на екзема, краста или ухапвания от насекоми.

Състоянието обикновено засяга малки деца, тъй като инфекцията лесно се разпространява в среди като ясли, детски градини и училища. Импетиго при възрастни може да се наблюдава, когато хората живеят в затворена среда или имат нарушена имунна система.

 

Рискови фактори за импетиго

Всеки може да получи импетиго, но има няколко фактора, които увеличават риска от заразяване с тази инфекция. Ето кои са те:

 • Възраст – както споменахме, заболяването засяга по-малките. Най-често се среща при деца от 2 до 5 години.
 • Други инфекции или наранявания – хората с вече налична инфекция са изложени на повишен риск от импетиго. Работа, при която порязванията или ожулванията са често срещани, също може да увеличи риска от заболяването.
 • Близък контакт със заразен – това е най-честият рисков фактор за заболяването. Ако човек в едно домакинство страда от импетиго, то много бързо се разпространява върху останалите. Инфекциозните заболявания по принцип се разпространяват навсякъде, където се събират големи групи хора, каквито именно са детските градини и училищата.
 • Климат – импетиго се среща по-често в райони с горещо, влажно лято и мека зима (субтропици) или влажни и сухи сезони (тропици), но може да се появи навсякъде.
 • Лоша лична хигиенаправилното миене на ръцете, а и цялостната хигиена, са от голямо значение за избягване на импетиго.

Как се диагностицира състоянието?

 

Импетиго при деца.

 

Винаги се консултирайте със специалист, ако се съмнявате, че вие или детето ви имате симптоми, които се свързват с импетиго!

Това обикновено не е сериозно заболяване, но понякога може да се обърка с други кожни проблеми като контактен дерматит или ухапвания от насекоми. Единствено лекар може да ги изключи.

Всъщност поставянето на диагнозата не би трябвало да затрудни лекаря. Необходимо е само да погледне раните. Понякога може да се наложи да вземе проба с тампон за изследване на бактериите.

 

Лечение на импетиго

Заболяването се лекува с антибиотици. Обикновено те се предписват под формата на крем, мехлеми, таблетки или сиропи в зависимост от тежестта на състоянието. Важно е винаги да се завършва пълният курс на лечение! При липса на ефект се провежда тест за антибиотична чувствителност. Прилагат се и локални антисептици.

Ако вие или ваш близък имате импетиго, има няколко неща, които можете да направите, за да подпомогнете по-бързото възстановяване:

 • Измивайте раните със солена вода – 1 ч. л. готварска сол се разтваря в чаша гореща вода и се оставя да изстине. Правете промивки 2 до 3 пъти на ден. Подсушавайте, като използвате нова кърпа всеки път, след това нанесете антибиотичния крем, както ви е предписано.
 • Покривайте раните с водоустойчиви превръзки – важно е те да нямат никакви дупки. Изхвърляйте всички превръзки в кошчето веднага след като ги свалите и си измивайте старателно ръцете.
 • Не разчесвайте раните – засегнатата област може да стане раздразнена и сърбяща. Важно е да не я разчесвате, защото това ще накара импетигото да се разпространи и влоши.

Ще ви успокоим, че усложненията на заболяването не са чести и то бързо се повлиява от лечението.

Много рядко могат да се появят бъбречни проблеми (постстрептококов гломерулонефрит). Те обикновено започват една до две седмици след изчезването на раните.

Понякога инфекцията може да се разпространи до лимфните възли (лимфаденит) или до по-дълбок слой на кожата и да стане причина за целулит.

Повечето хора вече не са заразни след 48 часа лечение или след като раните им изсъхнат и заздравеят. Но, за да сведете до минимум риска от разпространение на импетиго, също така е препоръчително да:

 • избягвате да докосвате раните
 • миете ръцете си редовно, особено след нанасяне на крем върху раните
 • не споделяте кърпи за лице, завивки
 • пазите децата далеч от детските кътове, площадки и учебни заведения, докато не се излекуват

 

Защо заболяването е опасно за новородени бебета?

 

Импетиго. Бебе с колики, оригване, майка.

 

На първо място, кожата на бебето ще се нуждае от антибиотичен мехлем, прилаган върху нея ежедневно и, съгласете се, това не е най-полезното за имунната система на едно новородено.

Също толкова важно е поддържането на добра хигиена, като се използва топла вода и нежни почистващи препарати всеки ден. Ако инфекцията е тежка, лекарят може да предпише и перорален курс на антибиотици.

Леките случаи могат да изчезнат за 2-3 седмици без лекарства. Въпреки това е по-добре да се лекува бебето, тъй като продължителността на заболяването намалява до 7-10 дни и значително облекчава страданията му, ако се използват подходящи мехлеми.

Но откъде идва опасността? Ако инфекцията не се лекува, тя може да доведе до усложнения като по-лошо кожно заболяване, в някои случаи, може да се развие в псориазис, септицемия (отравяне на кръвта), скарлатина и, както споменахме, бъбречно заболяване. Някои от тях могат да бъдат животозастрашаващи поради крехкия организъм на новородените.

Можем да обобщим, че състоянието е много заразно, но се лекува сравнително лесно, макар и понякога по-бавно. Важното е раните да не се разчесват, за да се избегнат трайни белези.

И най-важното, ако имате съмнение за импетиго, не изпадайте в паника, а потърсете професионална помощ.

Бъдете здрави!

Категории: Здраве|Публикувана: 09.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 13:30 | Публикувана: 9 юни 2022 в 15:17 | Категория: Здраве