Сепсис е животозастрашаващо състояние, което медицински се дефинира като „дисфункция на органи, причинена от нерегулиран отговор на гостоприемника към инфекцията“. Около 49 млн души са засегнати от сепсис всяка година в световен мащаб и 11 млн от тях, за съжаление, губят битката.

Днес ще ви разкажем подробно за същността на инфекцията, какво я прави толкова опасна и какви са възможностите за лечение.

 

Сепсис и септицемия – има ли разлика?

При тежки усложнения последното нещо, от което пациентите и техните близки се интересуват, е медицинската терминология, но е хубаво да различавате понятията, за което ще се опитаме да ви помогнем. Може да сте чували термина „отравяне на кръвта“, използван вместо сепсис. Но това не е точното описание на състоянието.

Накратко сепсисът е отговорът на инфекция и може да доведе до увреждане на тъканите, органна недостатъчност и смърт. Септицемията е наличие на множество активно делящи се бактерии в кръвния поток, което води до сепсис.

Тук можем да включим и още едно понятие, свързано с другите две състояния – менингит. Това е възпаление на течността и мембраните, обграждащи главния и гръбначния мозък. Свързано е с оток и притискане на мозъчни центрове.

Основното нещо, което трябва да знаете, е, че всички тези понятия дефинират сериозна животозастрашаваща реакция на инфекция. Оставете на лекарите да се тревожат за детайлите в терминологията.

 

Сепсис – същност

 

Сепсис. Стафилококови инфекции.

 

Сепсисът е свръхактивен и токсичен отговор на тялото към инфекция. Подобно на инсулт или инфаркт, това е спешно състояние, което изисква бърза диагноза и лечение. Усложненията са тежък сепсис и септичен шок, но за тях по-нататък.

Имунната система обикновено работи, за да се бори с всякакви вредни микроби (бактерии, вируси, гъбички или паразити) с цел да предотврати инфекция. Въпреки това, поради неизвестни причини, понякога имунната система се самоизключва. Това е началото на сепсис.

Някои хора, поради отслабена или увредена имунна система са изложени на по-голям риск от инфекции. Такива се бебетата след шестия месец, възрастните мъже и жени, хронично болните.

За съжаление, около 30% от пациентите, диагностицирани с тежък сепсис, не оцеляват. До 50% от оцелелите пък страдат от постсептичен синдром. Ето защо ранното откриване и лечение на състоянието са от съществено значение за оцеляването и ограничаването на последиците за пациентите.

 

Етапи на състоянието – как може да прогресира?

Състоянието протича на три етапа, а именно сепсис, тежък сепсис и септичен шок. Прочетете повече за тези етапи и времевата линия на развитието им в следващите редове, за да разберете по-добре как да помогнете на себе си или на близък, ако е застрашен.

 1. Сепсис

 

Сепсис. Сваляне на температура в домашни условия.

 

Може да бъде труден за идентифициране в началото, но често срещаните симптоми, които подсказват за наличието му през първия етап, включват:

 • Висока температура (над 38℃) или ниска температура (под 36).
 • Сърдечна честота над 90 удара в минута.
 • Доказана бактериална, гъбична или вирусна инфекция.
 • Учестено дишане – над 20 вдишвания в минута.

При наличие на минимум две от тези ранни болестни прояви медицински специалист може да постави диагноза „сепсис“. Колкото по-рано стане това, толкова по-малък е рискът от увреждане на жизненоважни органи и по-големи са шансовете за оцеляване на пациента.

Бактериалната инвазия се лекува успешно с антибиотична терапия.

 1. Тежък сепсис

Вторият стадий – тежкия сепсис, се диагностицира, когато се случи животозастрашаваща органна дисфункция, характеризираща се със симптоми като:

Всяка зараза в тялото може да доведе до сепсис. Инфекциите на бъбреците, кръвния поток или коремната област, както и пневмонията, обикновено излагат пациента на по-голям риск от тежък сепсис. Отново са необходими поне два симптома, за да се постави диагнозата.

 1. Септичен шок

 

Сепсис. Понижаване на кръвното налягане.

 

Това е най-опасното усложнение. Въпреки медицинската намеса са налице ниско кръвно налягане и повишени нива на серумния лактат – химикал, естествено произвеждан от тялото. Лактатът захранва клетките по време на стрес. Повишените му нива обикновено се свързват със септичен шок.

В нормално състояние показанията на кръвното налягане трябва да са най-малко 60 mm/HG или по-високи, за да се осигури достатъчен приток на кръв към жизненоважните органи. Резкият спад на тези нива може да бъде животозастрашаващ.

Останалите симптоми на септичен шок са подобни на тези във втори етап. В тази фаза има най-висок риск от фатален край, като оценките варират между 30% и 50%.

 1. Постсептичен синдром

Ако пациентът премине успешно през някой от горните етапи, за съжаление, може да има продължителни последици под формата на постсепсис синдром.

Това състояние е особено разпространено при пациенти, затворени в болница за продължителен период от време, или такива, които са прекарали известно време в интензивно отделение. Симптомите му варират по тежест и включват:

 • Нарушения на съня
 • Изтощителна умора
 • Обрив
 • Косопад
 • Болезнени стави
 • Липса на апетит
 • Недостиг на въздух
 • Бъбречна недостатъчност
 • Подуване на краката и ръцете
 • Депресия

В крайна сметка всички тези симптоми на постсептичният синдром могат да доведат до повторна хоспитализация и влошено качество на живот.

 

Лечение на сепсис

 

Сепсис. Белите дробове след прекаран ковид.

 

Сепсисът е спешно медицинско състояние и трябва да се третира като такова. С други думи, състоянието следва да се лекува възможно най-бързо и ефективно веднага щом бъде диагностицирано.

Лечението включва бързо прилагане на антибиотици и приемане на течности. Рискът от смърт се увеличава средно с до 7,6% с всеки час, който минава преди началото на лечението.

Пациенти с тежък сепсис или септичен шок, които се лекуват в интензивно отделение, могат да изпитат проблеми, свързани със заболяването, лекарствата и липсата на сън. Това може да доведе до превъзбуда, объркване, дори халюцинации.

 • Антибиотици

Лекарите предписват антибиотици (обикновено се редуват представители на различни групи) въз основа на вида на инфекцията. Широкоспектърните антибиотици са първият избор. Те действат срещу няколко от най-често срещаните бактерии.

По правило се въвеждат интравенозно, така че да попаднат в кръвната система бързо и ефективно.

 • Системи

Антибиотиците сами по себе си не са достатъчни за излекуване от сепсис. Трябва да се прилагат и течности. Тялото се нуждае от тях, за да поддържа кръвното налягане и, за да се избегне септичен шок. Прилагането на системи позволява на лекарите да проследяват количеството течности и да контролират вида им.

Всичко това помага на органите да функционират правилно и намалява риска от увреждания.

Обикновеният физиологичен разтвор е най-използваният кристалоид. Той съдържа натрий и е водоразтворим. Колоидите са по-плътни течности – например кръвта е колоид. Такива, подадени чрез системи, включват албумин и декстран. Колоидите не се разтварят толкова бързо, колкото кристалоидите.

 • Екстракорпорални терапии

Това са терапии, извършвани с помощта на машини и техники като продължителна бъбречна заместителна терапия (вид диализа) или екстракорпорална мембранна оксигенация (изкуствено поддържане на живота чрез осигуряване на дишане и функциониране на сърцето).

 • Кортикостероиди

Въпреки че лекарите не знаят защо кортикостероидите работят при някои пациенти със сепсис, а при други – не, тези медикаменти могат да бъдат включени в лечението. Но за кратко, в малки количества и при непрекъснат контрол.

Кортикостероидите допринасят за намаляване на възпалението. Те обаче потискат имунната система и когато се употребяват при сепсис, във високи дози, водят до вторични инфекции.

 • Вазопресори

Лекарите прилагат вазопресори на пациенти, които са в септичен шок и чието кръвно налягане е паднало до опасно ниско ниво. Вазопресорите свиват или стягат кръвоносните съдове, като по този начин повишават кръвното налягане и помагат за пренасочване на кръвта към жизненоважни органи.

 • Кислород

Пациентите обикновено получават кислород чрез механичен вентилатор или маска. Това гарантира, че тялото има достатъчно кислород в своята система. Уред за пулсова оксиметрия се използва за измерване количеството кислород в кръвта.

 

Това е най-важното, което трябва да знаете за сепсиса. При тежки симптоми и при съмнение за сепсис, най-добре позвънете на 112 и поискайте да ви свържат със спешна помощ, защото, както споменахме, всяко забавяне увеличава риска от усложнения. Но дано не ви се налага!

Бъдете здрави!