Неприятната пролетна алергия присъства в живота на много хора – тя „пристига“ с първите разцъфващи дървета. Днес ще говорим какво представлява тя, как да сме сигурни, че страдаме именно от пролетна алергия, как можем да я облекчим и да се радваме истински на най-прекрасния сезон – пролетта.

О, пролет бързолетна, всесилна, искрометна,

 ти дойде многоцветна и всичко възроди!

Теодор Траянов

 

vitc 400 1
vitc 600 1

Естествено е да посрещаме пролетта с оптимизъм, да се възхищаваме на красотата и животворната й сила. Нали природата се пробужда, разлиства се и разцъфтява! Но има хора, които не обичат това време. То им носи притеснения и множество оплаквания от страна на очите, носа, бронхите, кожата и целия организъм.

 

Защо настъпват болестни промени през пролетта?

Един от главните виновници за появата на пролетна алергия и други здравословни проблеми през този сезон е тичинковият прашец (поленът) от цветя, треви, плевели, дървета. Прашецът се натрупва във въздуха и при вдишване полепва по лигавиците, носа и гърлото. Всички сме в контакт с полена, но заболяват само предразположените към пролетна алергия.

Имунната система на такива хора е прекалено чувствителна към някои цъфтящи растения. При повторна среща с техния прашец тя реагира свръхактивно и в кръвта на потърпевшия се секретират в голямо количество вещества – имуноглобулини. Наричат се още антитела или реагини.

Когато антителата се свържат с поленовия дразнител (т.нар. алерген), в организма се отделят биологично активни вещества. Това са т.нар. медиатори на анафилаксията (алергична реакция), която е свързана с множество оплаквания, индикиращи за пролетна алергия.

 

Пролетна алергия или настинка?

 

Пролетна алергия. Симптоми и лечение.

 

Симптомите на пролетна алергия са разнообразни: конюнктивит, хрема, болки в гърлото, кихане, кашлица, обриви по кожата, обща отпадналост, главоболие и други неприятни усещания. Те са сходни със сигналите за простуда, но при пролетна алергия интензивността им е по-продължителна и зависи от цъфтежа на някои растения.

Освен това алергичните оплаквания не са съпроводени с екстремно повишаване на телесната температура (повече от 38.9 градуса по Целзий), както може да се случи при настинка.

 • Характерно за алергичните конюнктивити е едновременното зачервяване и сърбеж на двете очи, за разлика от обикновеното възпаление, което започва от едната конюнктива (лигавица, разположена върху предната част на очната ябълка). Клепачите често отичат. Понякога се залепват от жълтеникав секрет.
 • Хремата при алергия е свързана със залпово кихане и внезапна секреция. Повтаря се в определен период на годината. Тогава гърлото пресъхва, затруднява се преглъщането.
 • По-тежка форма на пролетната алергия е астматичният бронхит. За него е типична кашлица, която се активира вечер. Има и оскъдни отделяния на секрет. Ако липсва лечение или то е нeправилно, астматичният бронхит прераства в поленова бронхиална астма, която протича със задух и хриптене в гърдите.
 • Макар и по-рядко, по откритите части на тялото може да се появи дребен обрив. Според провокатора на този вид алергична реакция различаваме: фотодерматит (от слънчевите лъчи), фитодерматит (от растения) и др.

 

Точната диагноза се поставя с тестове

Обикновено лабораторните изследвания допълват мнението на лекаря от общия преглед и историята на проявените симптоми при пролетна алергия. С помощта на кожни и кръвни тестове се идентифицират точните алергени (възбудителите на алергията). Това невинаги е лесно – само полените са повече от сто.

На практика всичко в заобикалящата ни среда при определени условия може да придобие ролята на дразнител.

При т.нар. дермален тест малко количество от предполагаемия болестен причинител се въвежда в повърхностните слоеве на кожата. Това най-често се прави чрез драскотини върху вътрешната част на предмишницата, по които се накапват различни алергени. Тестът е позитивен, ако кожата се зачерви или подуе след 20 минути от прилагане на конкретния алерген.

Чрез кръвни тестове се измерва концентрацията на специфични за даден дразнител антитела  – имуноглобулини от клас Е (IgE).

 

Оръжия срещу пролетната алергия

Отдавна пролетната алергия не е присъда за цял живот. В борбата за овладяване на болестните й прояви успешно се включват антихистаминови и кортизонови препарати, които се инхалират през носа. Приема се, че тази форма на лечение има по-малко странични ефекти и се понася по-добре от въвеждането на лекарства чрез инжекции или през устата, или във вид на мазила през кожата.

Сериозно оръжие в ръцете на алерголозите е специфичната имунотерапия, която се основава на метода – клин клин избива. За целта в тялото на пациента се инжектират алергени с прогресивно нарастваща концентрация. Така с течение на времето се развива устойчивост към възбудителя на алергични прояви.

Постепенно имунната система свиква с него, не го разпознава като враг и не реагира остро. Това значително намалява нуждата от лекарства и води до изчезване на симптомите в продължение на много години. В научните среди специфичната имунотерапия е известна още като специфична алергична ваксинация.

В противоалергичния арсенал се включват т.нар. алергоиди – химически модифицирани алергени. Това са дразнители, лишени от болестотворната си съставка. Алергоидите не причиняват алергия, но могат да стимулират образуване на антитела и да предпазват организма.

При овладяване на алергичните заболявания съществено значение придобива въздействието върху веществата – медиатори, чрез които се реализира алергичната реакция. Създадени са специални препарати, неутрализиращи въпросните медиатори.

 

Профилактиката изисква търпение и познания

 

Пролетна алергия, симптоми и профилактика.

 

Ако всяка година ви страдате от пролетна алергия, преди всичко трябва да сте наясно какъв прашец я причинява и да го избягвате. За времето на най-голям риск от разболяване след среща с опасния алерген може да се ориентирате по поленовия календар на България.

Направените в него прогнози за 2021 година са дело на експерти от лаборатория „Алергенни препарати” при БУЛ БИО към Националния център по заразни и паразитни болести.

Важно е да имате предвид, че концентрацията на полените във въздуха е най-висока сутрин и намалява в следобедните часове на деня. Наситеността с цветен прашец е минимална непосредствено след дъжд.

Следователно:

 1. Ограничете излизанията си преди обед, когато не е валяло, но времето е ветровито, и има условия за натрупване на полени.
 2. В такива часове не отваряйте врати и прозорци и не простирайте пране на открито.
 3. Избягвайте местата, където косят трева.
 4. Носете шапка с периферия и дрехи с дълги ръкави.
 5. Не стойте пред отворени врати и прозорци в градския транспорт.
 6. След прибиране вкъщи, незабавно вземайте душ, измивайте косата и лицето си старателно, с много вода.
 7. Сменяйте с домашни дрехи облеклото, с което сте били навън.
 8. Почиствайте често въздушните филтри в дома си, рафтовете за книги и други места, където би могъл да проникне цветен прашец.

Не забравяйте, че поленовата алергия коварно се комбинира със свръхчувствителност към някои храни. Например: хората които реагират болезнено на прашеца от бреза, получават сърбеж в устата след консумация на сурови моркови, череши, вишни, сливи и други плодове с костилки. А алергията към полени от лешник се свърза с тежки дихателни проблеми след консумация на лешникови ядки.

За укрепване на имунната система се препоръчват храни, богати на витамини (особено А, С, Е и група В), както и прием на достатъчно течности (минимум 1,5 литра вода на ден). Много важно е да се избягват продължителните нервни натоварвания, деструктивният стрес и злоупотребата с алкохол и цигари.

 

Днес в борбата с пролетна алергия се разчита на методи, съобразени с особеностите на всеки отделен пациент. Но въпреки индивидуалния подход, успехът е постижим при едно, валидно за всички условие – дългосрочно сътрудничество, основаващо се на добри взаимоотношения между лекар и пациент.

Търпеливото и компетентно лечение при пролетна алергия, както и стриктната профилактика, са гаранция за здраве и радостно посрещане на много бъдещи пролети.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:36 | Публикувана: 1 април 2021 в 10:42 | Категория: Здраве