Кашлицата е неприятна, често пъти упорита, и при всички положения: символ на респираторен проблем. Или на оздравяване след него – както ще разберем и по-долу. Хубаво е обаче да знаем кога е добре да се консултираме с лекар при отхрачваща кашлица и кога: да изчакаме търпеливо да отмине и да изчисти тялото ни от оставащите зарази.

 

Отхрачваща кашлица – трябва ли да ни притеснява?

Нормално е при кашлица да се обърнем към лекар за консултация – особено когато тя е отхрачваща и мъчителна.

Отхрачващата кашлица е още идентифицирана като мокра от специалистите. Преди да се появи, тя е предшествана от сухата, неприятна и дразнеща кашлица, от която гърлото ни съхне. Именно тя се появява в първите седмици на настинката, грипа или инфекцията. Мократа, отхрачваща кашлица, настъпва след края на първата седмица, ако не сме взели мерки да излекуваме предшественика й.

 

Въпреки това логично развитие на заболяването, не бива да разглеждаме кашлицата като индивидуален симптом, а като част от цялостната характеристика на заболяването, което ни е повалило. Това е важно, тъй като, ако диагнозата се постави правилно, лечението ще бъде много по-бързо и ефективно.

И все пак – отхрачващата кашлица е шумна, притеснителна и измъчваща. И то – ден и нощ. В действителност тя е признак за това, че организмът се бори активно и успешно с инфекцията.

Мократа кашлица овлажнява дихателните пътища и помага на секретите да излязат по-бързо. Наред с това, тя облекчава и работата на бронхите, докато сме болни.

По-бързото отделяне на секретите чрез отхрачване има и още един позитив: предотвратява развитието на среда за вирусите и заразите, и така помага да ги елиминираме по-бързо.

В началото на симптоматиката на мократа кашлица е трудно да отделяме секретите. В по-добрия случай те са белезникави, а в по-лошия – гнойни. Добре е да вземете мерки с правилните лекарствени продукти. В случай, че не го направим, през третата седмица отхрачването ще става все по-трудно и по-трудно. Консултацията с пулмолог е задължителна, както и евентуално антибиотично лечение.

 

Какво предизвиква отхрачващата кашлица?

 

Отхрачваща кашлица. Микоплазмена пневмония.

 

Има редица заболявания, които могат да доведат до отхрачваща кашлица. Много голям процент от тях са следствия от бактерии или вирусни инфекции.

Едни от най-често срещаните сред тях, които водят до този симптом, са:

Всяко от тези заболявания има сериозна симптоматика и отхрачването е само един от признаците. Изключително важно е и още нещо: да следим плътността, цвета и степента на втечняване на секрета. Те подсказват много за това какво точно заболяване ни мъчи. Трябва да обърнем внимание на всички симптоми, за да намерим точното лечение – и да го приложим навреме, така че болестта да не се превърне в хронична или такава с трайни последици върху дихателните ни пътища.

Специфично за влажната кашлица е отделяне на обилен секрет сутрин, след натрупване през нощта. Храчките могат да предизвикат допълнителни затруднения и неприятни усещания: гадене, задух, прекалено отделяне на слюнка. Освен тях са възможни шумно дишане, изтощение и намаляване на вкуса и обонянието.

 

Как да лекуваме отхрачващата кашлица?

 

Отхрачваща кашлица. ХОББ. Рак на гърдата. Зарастване на рани.

 

В зависимост от произхода и причината зад отхрачващата кашлица, можем да я лекуваме по различни начини. На първо място обаче е важно винаги да се консултирате със специалист, който да посочи най-добрите средства. Нашият списък има за цел само да ви информира и да насочи вниманието ви към специфики на отхрачващата кашлица, на които е хубаво да обърнем внимание.

Най-подходящи за лекуване са медикаменти, които втечняват секрета така, че да улеснят отхрачването.

Повечето от тях, особено в по-леките случаи на отхрачваща кашлица, имат богато съдържание на природни средства. В съдържанието им влизат билките бял бор, мащерка, чубрица, мента, подбел, иглика, исландски лишей.

Всички те стимулират имунната система и отхрачването на секретите от дихателните пътища. Добрите новини са, че много от тези лекарствени средства се предлагат под няколко форми: сироп, хапчета за смучене, дори на прах.

С тях действаме срещу отхрачващата кашлица през деня. Нощната мокра кашлица обаче е един от най-мъчителните симптоми на всяко заболяване. Тя ни пречи да спим, а ако не се наспиваме добре, не се възстановяваме толкова бързо, колкото би било възможно след пълноценен, подкрепящ имунната система сън. Нощната влажна кашлица се придружава от изпотяване, лош дъх, слузести храчки. Добър начин да я борим през това време от денонощието е да правим инхалации преди да си легнем.

В този смисъл е важно да разгледаме изпитаните методи за домашни начини за лечение. Вече споменахме за инхалациите –  с билки или дори със сода. Почиствайте редовно и носа си с неинвазивни, натурални средства.

Много е важно и да хидратирате добре организма. При кашлянето правим повече усилия и се потим, съответно – обезводняваме повече. От полза би било да посетите и солна стая – тя ще облекчи много затрудненията в дишането и ще ускори възстановяването ви.

И още едно вкусно средство – учените са доказали, че шоколадът помага при кашлица. Затова и е позволено да похапнете от изкушението, ако ще облекчи симптомите ви.

Важно е по време на боледуването с отхрачваща кашлица да редуцираме максимално външните дразнения за дихателната система. Такива са пушенето – включително на цигари, наргиле, вейп и електронни цигари.

Освен това желателно е да почистите старателно дома си от прах. Прахът е силен алерген и дразни дихателните пътища много, когато е налице възпаление. Същото важи и за домашните ви любимци – срешете ги добре и почистете любимите им места за седене, за да предотвратите допълнително раздразнение.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:27 | Публикувана: 30 септември 2021 в 11:18 | Категория: Хранене и видове храни