Увеличаване на тестостерона със 7 храни

Обновена: 04.06.2024|
Увеличаване на тестостерона.

Увеличаване на тестостерона може да се постигне и по естествен начин, свързан с храненето и приема на полезни вещества от продукти или добавки.

По-надолу в статията се описали седем основни храни, към които е желателно човек да се насочи, както и такива, които да избягва, ако иска да повиши тестостерона си.

 

Увеличаване на тестостерона

Тестостеронът е полов хормон, който може да се повлияе от промените в начина на живот и лекарствата. Те често могат да помогнат за повишаване на ниските му нива. Някои храни, като риба, листни зеленчуци, яйца и какаови продукти, също могат да допринесат за естественото увеличаване на тестостерона до здравословно ниво.

ekzo 02 400
calc magn 600
ekzo 02 400
calc magn 600

 

За поддържането на оптималните нива на тестостерона трябва начинът ни на живот да насърчава доброто здраве, което включва и питателна диета. Някои проучвания са установили, че диети с високо съдържание на ултра-преработени храни и ниско на такива, богати на полезни вещества, могат да допринесат за нисък тестостерон.

Нивата му намаляват с възрастта. Но други фактори също могат да причинят спада му, включително определени лекарства, високи нива на телесни мазнини и някои здравословни проблеми.

 

Храни за увеличаване на тестостерона

В храненето могат да се включат някои храни или напитки, които да подпомогнат естественото увеличаване на тестостерона.

1. Стриди за увеличаване на тестостерона

Цинкът е основен за репродуктивното здраве, а стридите съдържат повече цинк на порция от всяка друга храна.

Мъжете с тежък дефицит на цинк могат да развият хипогонадизъм, при който тялото не произвежда достатъчно тестостерон. Те също могат да изпитат импотентност или забавено половото съзряване. Хората също могат да намерят минерала в:

Дълго време стридите се смятат за афродизиак и се твърди, че Казанова е ял голямо количество от тях.

Важно е да се отбележи, че цинкът и медта се конкурират за усвояване. Ако ги приемаме под формата на добавки, трябва да имаме това предвид, за да се избегне консумацията на твърде много от двата минерала.

 

2. Мазни риби за увеличаване на тестостерона

Проучванията свързват диетите с ниско съдържание на мазнини с ниското производство на тестостерон. Мазната риба и рибеното масло са източници на „добри“ мазнини, известни като омега-3 мастни киселини. Тези съединения имат множество ползи за благосъстоянието на организма, като поддържат здравето на сърцето и ставите.

Примери за риби, които са богати на омега-3 мастни киселини, включват:

  • Скумрия
  • Херинга
  • Сьомга
  • Сардини
  • Пъстърва

 

Яденето на мазна риба или приемането на рибено масло в умерени количества може да помогне за нарастването на общия хранителен прием на мазнини по здравословен начин и така да се получи естествено увеличаване на тестостерона.

3. Тъмнозелени листни зеленчуци за увеличаване на тестостерона

 

Увеличаване на тестостерона с кейл.

 

Те са отличен източник на микроелементи, включително магнезий – минерал, който е от решаващо значение за поддържане на оптимални нива на тестостерон, особено при по-възрастни мъже. Смята се, че магнезият повишава биоактивността на тестостерона, тъй като намалява оксидативния стрес, който причинява дисбаланс между антиоксидантните защити и свободните радикали в тялото.

Проучване при тайвански мъже е установило, че ниският прием на зеленолистни зеленчуци се свързва с по-ниски нива на тестостерон. Следователно яденето на повече храни, богати на магнезий, като спанак или кейл, може да помогне за насърчаване на здравословни нива на тестостерон.

4. Екстра върджин зехтин за увеличаване на тестостерона

Зехтинът е една от основните съставки в средиземноморската диета, която може да има много плюсове за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания и рак. Зехтинът екстра върджин (EVOO) често се рекламира заради безбройните си ползи за здравето, включително потенциалната му роля за повишаване на нивата на тестостерон.

Този хормон е от решаващо значение както при мъжете, така и при жените. Влияе върху мускулната маса, нивата на енергия и общото благосъстояние.

Екстра върджин зехтинът е богат на мононенаситени мазнини и антиоксиданти, особено олеуропеин и хидрокситирозол, които са свързани с подобрена ендокринна функция.

Високото съдържание на здравословни мазнини в него може да подобри липидния профил, намалявайки възпалението и оксидативния стрес – фактори, които могат да нарушат синтеза на тестостерон.

5. Какаови продукти за увеличаване на тестостерона

 

Увеличаване на тестостерона с какао.

 

Какаовите продукти – като какао на прах или зърна, са с високо съдържание на магнезий и флавоноидни антиоксиданти, които са важни за тестостерона. Има сведения, че някои флавоноиди, включително какаовите като кверцетин и апигенин, могат да помогнат за увеличаване на тестостерона от клетките в тестисите, наречени клетки на Лайдиг.

Тези са отговорни за 95% от общото производство на тестостерон при мъжете.

Важно е да споменем, че при избора на какаови продукти е препоръчително да изберем такива, които са без добавена вредна захар. Например – чисто какао на прах, зърна, черен шоколад и т.н.

 

6. Нар за увеличаване на тестостерона

Нарът е вековен символ на плодовитост и сексуална функция, а нивата му на антиоксиданти могат да поддържат здравето на сърцето и намаляването на стреса.

Резултати от по-старо проучване от 2012 г. показват, че нарът може да повиши нивата на тестостерон. В края на периода на проучването участниците показват средно 24% увеличение на нивата на тестостерон в слюнката. Те също са имали подобрения в настроението и кръвното налягане.

7. Кокосово масло за увеличаване на тестостерона

 

Увеличаване на тестостерона с МСТ масло.

 

Смята се, че кокосовото масло помага за повишаване нивата на тестостерон поради състава си от средноверижни триглицериди (MCT) и лауринова киселина. МСТ осигуряват бърз източник на енергия и могат да подобрят метаболитните функции, което да повлияе положително на хормоналния баланс.

Доказано е, че лауриновата киселина, важен компонент на кокосовото масло, намалява възпалението и подобрява нивата на холестерола.

Тъй като той е предшественик на тестостерона, по-добрите му профили могат да поддържат по-висок синтез на тестостерон. Освен това кокосовото масло може да подобри здравето на клетките на Лайдиг в тестисите, които са отговорни за производството на половия хормон.

Проучвания, направени в епруветка върху животни, показват, че кокосовото масло блокира ензима, който превръща тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ) – хормонът, участващ в косопада при мъжете. Освен това се предполага, че кокосовото масло намалява еректилната дисфункция и подобрява сексуалната, повишавайки половия хормон.

Други храни за потенциално увеличаване на тестостерона биват:

 

Други начини, за естествено увеличаване на тестостерона биват:

  • Избягване на преяждането
  • Поддържане на умерено тегло и избягване на затлъстяването
  • Редовни упражнения
  • Достатъчно сън всяка нощ

 

Кои храни намаляват нивата на тестостерон?

 

Захарта пречи за увеличаване на тестостерона.

 

Има храни, които могат да повлияят отрицателно на нивата на тестостерон, често чрез хормонални смущения, възпаление и т.н.

Една основна категория включва преработени храни с високо съдържание на трансмазнини. Те могат да увеличат възпалението и да повлияят отрицателно на ендокринната система.

Високият прием на захар е друг виновник, тъй като потенциално води до инсулинова резистентност и повишено съхранение на мазнини, като и двете могат да понижат нивата на тестостерон.

Соевите продукти съдържат фитоестрогени – съединения, които имитират естрогена в тялото, потенциално нарушавайки баланса на мъжките хормони и понижавайки тестостерона.

Прекомерната консумация на алкохол може да увреди функцията на черния дроб. Това би могло да доведе до хормонален дисбаланс и намалено производство на тестостерон.

Млечните продукти, особено тези от животни, третирани с хормони, също могат да въведат допълнителни естроген-подобни съединения в тялото, което също влияе върху нивата на тестостерон.

Някои храни с високо съдържание на полиненаситени мазнини като определени растителни масла могат да повлияят отрицателно на синтеза на тестостерон.

За да поддържате здравословни нива и да увеличите тестостерона, е препоръчително да се ограничи приема на тези храни и човек да се съсредоточи върху балансирана диета, богата на непреработени храни.

 

Заключение

Включването на храни като екстра върджин зехтин, кокосово масло и какаови продукти може да повиши нивата на тестостерон. Това се дължи на богатото им съдържание на здравословни мазнини, антиоксиданти и основни минерали.

Тези храни подпомагат производството на хормони, намаляват възпалението и подобряват цялостната ендокринна функция. Включвайки тези богати на хранителни вещества в диетата си, човек може да насърчи увеличаването на тестостерона, да постигне по-здравословен хормонален баланс и да подобри цялостното си благосъстояние.

 

Често задавани въпроси

С какви храни може да се увеличи тестостерона?

Част от храните, които могат да увеличат тестостерона са мазни риби, стриди, екстра върджин зехтин, кокосово масло МСТ, нар и други.

Кои храни вредят на нивата на тестостерон?

Храните, които е препоръчително да се избягват са: млечни продукти от животни, инжектирани с хормони, рафинирани мазнини, вредни захари, соеви продукти.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 04.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 4 юни 2024 в 11:17 | Категория: Здраве